Colette (2018) 67

A film Colette, teljes nevén Sidonie-Gabrielle Colette francia írónő, újságíró, varietéművész mozgalmas életéről szól. Colette 16 évesen ment férjhez Henry Gauthier-Villars íróhoz, aki hamar rájött, hogy a fiatal nőnek kivételes tehetsége van az íráshoz. Így aztán regényeket íratott vele, ezek… [tovább]

angol
angol
magyar

Képek 16

Szereposztás

Keira KnightleyColette
Dominic WestHenry Gauthier-Villars
Eleanor TomlinsonGeorgie Raoul-Duval
Fiona ShawSido
Denise GoughMissy
Aiysha HartPolaire
Dickie BeauWague
Haumann MátéMuffat gróf
Bárány VirágLotte Kinceler
Gyurity Istvánpincér
Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 234


Kiemelt értékelések

Chriss 

Általában nem nagyon kedvelem az életrajzi filmeket, de ez tetszett. Élénk volt és zajlottak az események, nem vánszorgott a történet. A látvány, a színészek és a zene is szépen kiegészítették egymást. Nem bántam meg, hogy rászántam az időmet.

AniTiger 

Tetszett, érdekes volt és pörgős, bár a vége felé már vártam, hogy mi lesz a kifutása Willy és Colette szerelmének… :').

tonks

Érdekes, mennyire elkerülte az Oscar és más díjátadók szele ezt a filmet, pedig érezhetően arra szánták téma, megvalósítás, casting alapján (volt azért olyan, ahol felbukkant egy-két jelöléssel, de végül csak a zene tudott nyerni a HMMA-n, akármi is légyen az).
A történet tetszett, pont illik is a mostani közhangulatba a maga útkeresésével és feminizmusával és a 2 óra alatt ritkán pörög ugyan fel, de végig megbízható, érdekes mederben halad. Remek ívet adott az, ahogy megmutatták, hogyan lett az ártatlan Gabrielle-ből Colette. Van egy két montázs a filmben, azok nagyon jól sikerültek, ezekre biztos fogok később is emlékezni, ha a többire nem is.
Keira Knightley-t alapvetően szeretem, bár mostanra kicsit lement nálam a térképről. Nem volt rossz a játéka, de nem volt kiemelkedő, vagy felejthetetlen. Talán mások is így voltak ezzel, ezért nem kapott egy jelölést sem sehol (bár ha a Kódjátszmás mellékszerepét veszem alapul, akkor viszont megérdemelt volna egy oscar jelölést, ha már azért a semmilyenke szerepért jelölték anno).
A fényképezés olyan, mint amit egy efféle angol filmtől elvár az ember. Budapesten (és gondolom a környékén) forgattak, ami pluszban széppé tette a szememben a filmet, a zene nagyon eltalált (tényleg megérdemelte a fentebb említett díját).
Aki szereti a kosztümös drámákat és nem kap kiütést a feminizmustól, annak ajánlom.

3 hozzászólás
Zsófia 

Kicsit talán hosszú, a vége felé éreztem, hogy időnként leült a történet. Keira Knightley zseniálisat alakított, szerintem az eddigi leglendületesebb monológjait láthattam tőle a Colette-ben. Sok budapesti helyszínt felismertem, a századvég Párizsát csodásan visszaidézték, nagyon szépek voltak a kosztümök is. Nem lesz újranézős, de egy délutáni mozinak jó volt.

RóbertKatalin

Ha érdekel az írás, a könyvkiadás (és szerkesztés) szempontjai, az irodalomtörténet, a feminizmus és az LMBTQ témák 20. század eleji állapota, akkor kimondottan érdemes megnézni.

Szép a film, képileg is, színészileg is, történetében is. A figurákat jól kirajzolja, bár volt benne egy-két törés (a leginkább akkor, amikor a második könyv megírása körüli vitából hirtelen egymást minden módon megértő és nyíltan kommunikáló partnerré vált Colette és Willy).

Nekem mindig is rengeteg fenntartásom volt Keira Knightleyval szemben, a film elején most is kicsit túl egyszerűnek tűnt, és talán ezért is hiányolom annyira a váltást, ezért éreztem törést a filmben, mindenesetre jobbára működött nekem a szerepben.
Összességében teljesen megérte megnézni.

christine 

Egész jó volt, de számomra valami hiányzott. Nem volt elég nagy csattanó a végén, és a szereplőket sem érzem teljesnek. Mintha lett volna egy gát, ami nem hagyta, hogy a szárnyuk kibontakozzon.

piciszusz 

Semmit nem tudtam a filmről. Szeretem nézni Keira Knightley-t, azért néztem meg valószínűleg, de a film maga annyira nem volt nagy durranás, néha kicsit untam is, de arra pont jó volt, hogy zörögjön valami a háttérben, amíg színezek :D

Nofrit

Lassú folyású a film, ennek ellenére viszont sok helyen kidolgozatlan. A fényképezés gyönyörű, a szereplők szimpatikusak, még a csapodár Henry is. Sokszor megmosolyogtató, vannak jelenetek, amiken hangosan kuncogtam. Colette tolla meg… egy álom – inspiráló.

Hörcsibald

Nem sok reménnyel vágtam bele, igazából arra számítottam, hogy nem a történet lesz érdekes, hanem az adott kor. És ebben nem is csalódtam. Kb három napig tartott végignéznem, így egész elvoltam vele, de moziban valószínűleg igencsak fészkelődtem volna. A körítés viszont nagyon tetszett, az író-vállalkozóság bemutatása, a reklám, a divatőrület, Claudine hasonmások, a varieté világa stb. Én nem gondolom, hogy Willy teljesen érdemtelen lett volna a Claudine könyvek sikerében. Az persze nem szép, hogy teljesen az ő nevén futott, de az adott korban ezt is meg lehet érteni. Összességében Colette jól járt az első férjével, mégiscsak bevitte a párizsi életbe, rávette, hogy írjon stb. Az más kérdés, hogy eléggé lekezelte a feleségét. Ha a színészek közül kellene kiemleni valakit, akkor az a Missy-t alakító színésznő lenne. Ő nagyon hitelesen játszott és a karaktere is szimpatikus volt.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Londonna 

Senki sem foszthat meg attól, aki vagy. Senki! Túl erős vagy te ahhoz. Mindig is az voltál. Ne bízz senkiben, csak magadban.

1 hozzászólás
Rei15

Ha egy könyv unalmas, azt el lehet dobni, ha egy festmény túl rikító, behunyhatja a szemét, de a rossz színház olyan, mint a fogászat, ahol kénytelen ott ülni a székben, amíg fúrják a fejét.

Londonna 

– Jaj, nagy kópé maga, Willy. Látom, elhozta magával egy elárvult rokonát.
– Titkos szerelemgyerek?
– Találóan epés, de nem. Hadd mutassam be a feleségemet.

1 hozzászólás
Londonna 

– Meg kell szoknom a házasságot.
– Jobb lenne, hogyha a házasság szokna meg téged.

Londonna 

– Hány éves?
– Tudja, a látszat csal. 23 vagyok.
– Én idősebbnek tűnök. 46 vagyok.
– Nem zavar.

Rei15

A kéz, amelyik a tollat tartja, írja a történetet.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján