Colette (2018) 24

A film Colette, teljes nevén Sidonie-Gabrielle Colette francia írónő, újságíró, varietéművész mozgalmas életéről szól. Colette 16 évesen ment férjhez Henry Gauthier-Villars íróhoz, aki hamar rájött, hogy a fiatal nőnek kivételes tehetsége van az íráshoz. Így aztán regényeket íratott vele, ezek… [tovább]

angol
angol
magyar

Képek 8

Szereposztás

Keira KnightleyColette
Dominic WestHenry Gauthier-Villars
Eleanor TomlinsonGeorgie Raoul-Duval
Fiona ShawSido
Denise GoughMissy
Aiysha HartPolaire
Dickie BeauWague
Haumann MátéMuffat gróf
Bárány VirágLotte Kinceler
Gyurity Istvánpincér
Hirdetés

Várólistára tette 238


Kiemelt értékelések

tonks

Érdekes, mennyire elkerülte az Oscar és más díjátadók szele ezt a filmet, pedig érezhetően arra szánták téma, megvalósítás, casting alapján (volt azért olyan, ahol felbukkant egy-két jelöléssel, de végül csak a zene tudott nyerni a HMMA-n, akármi is légyen az).
A történet tetszett, pont illik is a mostani közhangulatba a maga útkeresésével és feminizmusával és a 2 óra alatt ritkán pörög ugyan fel, de végig megbízható, érdekes mederben halad. Remek ívet adott az, ahogy megmutatták, hogyan lett az ártatlan Gabrielle-ből Colette. Van egy két montázs a filmben, azok nagyon jól sikerültek, ezekre biztos fogok később is emlékezni, ha a többire nem is.
Keira Knightley-t alapvetően szeretem, bár mostanra kicsit lement nálam a térképről. Nem volt rossz a játéka, de nem volt kiemelkedő, vagy felejthetetlen. Talán mások is így voltak ezzel, ezért nem kapott egy jelölést sem sehol (bár ha a Kódjátszmás mellékszerepét veszem alapul, akkor viszont megérdemelt volna egy oscar jelölést, ha már azért a semmilyenke szerepért jelölték anno).
A fényképezés olyan, mint amit egy efféle angol filmtől elvár az ember. Budapesten (és gondolom a környékén) forgattak, ami pluszban széppé tette a szememben a filmet, a zene nagyon eltalált (tényleg megérdemelte a fentebb említett díját).
Aki szereti a kosztümös drámákat és nem kap kiütést a feminizmustól, annak ajánlom.

3 hozzászólás
Zsófia 

Kicsit talán hosszú, a vége felé éreztem, hogy időnként leült a történet. Keira Knightley zseniálisat alakított, szerintem az eddigi leglendületesebb monológjait láthattam tőle a Colette-ben. Sok budapesti helyszínt felismertem, a századvég Párizsát csodásan visszaidézték, nagyon szépek voltak a kosztümök is. Nem lesz újranézős, de egy délutáni mozinak jó volt.

Nofrit

Lassú folyású a film, ennek ellenére viszont sok helyen kidolgozatlan. A fényképezés gyönyörű, a szereplők szimpatikusak, még a csapodár Henry is. Sokszor megmosolyogtató, vannak jelenetek, amiken hangosan kuncogtam. Colette tolla meg… egy álom – inspiráló.

RóbertKatalin

Ha érdekel az írás, a könyvkiadás (és szerkesztés) szempontjai, az irodalomtörténet, a feminizmus és az LMBTQ témák 20. század eleji állapota, akkor kimondottan érdemes megnézni.

Szép a film, képileg is, színészileg is, történetében is. A figurákat jól kirajzolja, bár volt benne egy-két törés (a leginkább akkor, amikor a második könyv megírása körüli vitából hirtelen egymást minden módon megértő és nyíltan kommunikáló partnerré vált Colette és Willy).

Nekem mindig is rengeteg fenntartásom volt Keira Knightleyval szemben, a film elején most is kicsit túl egyszerűnek tűnt, és talán ezért is hiányolom annyira a váltást, ezért éreztem törést a filmben, mindenesetre jobbára működött nekem a szerepben.
Összességében teljesen megérte megnézni.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján