Batman: A sötét lovag visszatér – 1. rész (DCUAOM 16.) (2012) 45

Batman: The Dark Knight Returns, Part 1
76' · amerikai · akció, animációs 16

Újabb éjszaka ereszkedik le Gotham Cityre, és a sötétséggel együtt a bűn és a gonoszság is előbújik az árnyak közül. Batman és a többi nemes szuperhős emléke már rég megfakult; most mindent az erőszak és a kétségbeesettség ural. Ám történik valami, ami jelentős változást indít el: amikor a… [tovább]

angol

Szereposztás

Peter WellerBatman / Bruce Wayne hangja
Ariel WinterRobin / Carrie Kelley hangja
David SelbyGordon hangja
Wade WilliamsHarvey Dent hangja
Carlos AlazraquiHernando hangja
Dee Bradley BakerDon hangja
Paget BrewsterLana Lang hangja
Maria Canals-BarreraEllen Yindel hangja
Cathy CavadiniJoanie hangja
Townsend ColemanMorrie hangja

További szereplők

Kapcsolódó zónák

DC Univerzum

247 tag · 560 karc · Utolsó karc: 2022. január 19., 20:53 · Bővebben


Kedvencelte 4

Várólistára tette 31


Kiemelt értékelések

Razor 

(A két részt együtt értékelem.) Régóta terveztem már elolvasni Frank Miller klasszikusát, ám ezidáig csak a belelapozásig jutottam, és végül az animációs változat került előbb sorra. Batman világa sosem volt valami vidám, ez különösen igaz erre a közeljövőben játszódó történetre, ahol a hősöket jobbára már csak hírből ismerik, Gotham utcáit pedig egyre inkább ellepi a káosz. Ekkor tér vissza a „nyugdíjból” Bruce, hogy rendet teremtsen szeretett városa utcáin. Ezt természetesen sokan nem nézik jó szemmel… A történet fordulatokban gazdag, kellően sötét (gyerekeknek semmiképp nem ajánlott!), bár némileg szerintem tetten érhető rajta, hogy az eredeti történet négy részes volt, hisz ezt is fel lehet osztani annyira, bár ez szerintem nem volt zavaró. A terjedelme miatt ráadásul irodalmilag hűnek is tűnik, bár ezt csak az olvasás után tudom biztosra megmondani. Az animáció nagyon szép, az akciók végig követhetők és látványosak voltak. A magyar szinkron is korrektre sikerült, két apróbb fordítási döccenőt leszámítva nem volt vele problémám. Egy valami zavart csupán a két rész során: Gotham rendőrei tényleg ennyire béna céllövők??? Az egy dolog, hogy az öreg Batman-t nem találják el, de mikor az öreg és sérült Batman is sikeresen kikerüli a lövéseiket, ott már erősen elgondolkodnék a teljes banda kirúgásán.

DeadBite 

Szerintem ez egy egybefüggő produkció és nem igazán lehet kettészedni kritika szempontjából,de tetszik a visszavonult Batman ötlete,bár azt láthattuk,hogy még mindig odavág,ha kell.Teljes képet csak a 2. rész után tudok alkotni. :)

Chris90 

Végre egy olyan Batman-animáció, amely le tudta kötni a figyelmemet. A sztori maga kicsit olyan Old Man Logan-es (még ha utóbbi készült el később), szóval Batman öregnapjait látjuk, de azért még ereje teljében van eléggé. Egyébként senkit ne tévesszen meg az animáció, ugyanúgy, ahogy egy képregény sem feltétlenül adható egy gyermek kezébe, úgy ez a film sem ajánlatos 14 éves kor alatt. Kíváncsian várom a második részt!

pubbancs

A DC animációs filmjei között az egyik legjobb, a második részével együtt. Merem azt mondani, hogy a Nolan filmekkel is felveszi a versenyt.

1 hozzászólás
_Norbi 

Remekmű. Bőven említhető egy lapon az élőszereplős Nolan-trilógiával.

Vizsla

Nyugdíjba vonult Batman.
Persze nem viseli valami jól.
A hősök eltűntek, a korrupció és a tétlenség tökéletes terepet ad a gothami bandáknak. Miközben a helyzet egyre súlyosabb, Bruce sem képes öreg playboyként tengődni és visszatér az utcára Batmanként.
Sötét és a Batman történetekhez képest is komor ez a film. Bruce szinte egy belső démonaként kezeli Batmant, egyszerre szeretne a utcára menni és rendet tenni és maga mögött hagyni az egész Batman-históriát. A történetet végig lengi a „nem-lesz-ennek-jó-vége” hangulat, és egyre elkeseredettebb (és egyre brutálisabb is) a harc Gothamért.
Nagyon jó film lett. Egy olyan időszakba tekinthetünk, ahol Gothamnak (és Bruce Wayne-nek) el kell döntenie mihez kezd Batman nélkül.

Bogas 

A mutánsoktól nem dobtam el magam (egyetlen agysejten osztoztak mind a nyolcvanhárman), de az a Batmobil, az megdobogtatta a szívem.

LoneWolf 

Annyira istenítették, hogy muszáj volt ezt is megnéznem és nem csalódtam. Vérbeli Batman sztori, hamisítatlan, sötét és komor hangulattal, ami kis híján felér egy élőszereplős filmmel is, de természetesen csak a 2. résszel együtt teljes a kép, így csak az fogjon bele, aki hajlandó azt is megnézni utána.


Népszerű idézetek

Alfred Pennyworth: Ha öngyilkos akar lenni, van egy régi családi receptem. Lassú és fájdalmas. Tetszene önnek.

Batman: Próbálsz visszafogni, de gyenge vagy. A lelked mélyén tudod. Nem vagy más, csak egy üres héj. Egy rozsdás csapda. Itt az idő.

Mutáns vezér: Megöljük azt a vénember Gordont. Felvágjuk, ledaráljuk. Megfürdünk a vérében. Én magam ölöm meg az ostoba Batmant. Letépem a csontjairól a húst és szárazra szopogatom. Ne nevezzenek minket bandának. Ne hívjanak bűnözőknek. Mi vagyunk a törvény. Gotham City a Mutánsoké.

Gordon főfelügyelő: Szép kis attrakciót mutatott be a versenypályán.
Bruce Wayne: Megpezsdíti a vért.
Gordon főfelügyelő: Csak amíg a nagyja odabent marad.
Bruce Wayne: Aggódik miattam?
Gordon főfelügyelő: Mondjuk azt, örülök, hogy túlélte Batman nyugdíjazását, és reméltem, hogy ez így is marad.


Folytatása

Összehasonlítás

DCUAOM


Hasonló filmek címkék alapján