Balfékek (2009–2015) 66

A Balfékek a Greendale Community College állami főiskolán játszódik, és azzal indul, hogy Jeff, a felfüggesztett ügyvéd meghívja Brittát, az egykori politikai aktivistát kitalált spanyol tanulócsoportjába, hogy alkalma legyen elcsábítani. Britta azonban meghívja a spanyolosztály egy másik tagját… [tovább]

Képek 10

Szereposztás

Joel McHaleJeff Winger
Gillian JacobsBritta Perry
Danny PudiAbed Nadir
Alison BrieAnnie Edison
Chevy ChasePierce Hawthorne
Yvette Nicole BrownShirley Bennett
Donald GloverTroy Barnes
Ken JeongBen Chang
Jim RashDean Pelton
Katharine McPheeAmber

További szereplők

Kedvencelte 42

Várólistára tette 112


Kiemelt értékelések

MrsCumberbatch 

Így, hogy végig néztem az összes részt, főként nem értem, miért istenítik ezt a sorozatot ennyire vagy miért lesz ez a sitcomok sitcomja. Megsúgnám: Csak mert van pár nagyon ötletes rész és minden részben 1-2 jó poén még nem lesz jó… Vagyis nem annyira, mint állítják. Tény és való az első évad az zseniális. A második is nagyon jó, de utána meredeken csökken a színvonal. Arról nem is beszélve, hogy ilyen Barátok közt style az egész, hogy elindul egy műsor, ami szól 7+1 (dékánkám) emberről, tartják is ezt 1 (!!) évadig. Talán kettő. De aztán már mindenkiről is szól csak róluk nem, dékán is egyre több műsoridőt kapott, amivel igazán bajom nem volt, sőt, az 5. és 6. évadot már csak miatta néztem végig…. Aztán úgy gondolták jó ötlet Changet előtérbe hozni: Megsúgom, nem! Aztán kiírják az egyik fő szereplőt spoiler, majd még egyet és még egyet spoiler ezeket úgy gondolták pótolni kell és behoztak olyan karakterket, akik korban és temperementumban is majdnem hasonlítanak elődjeikre, de nyilván nem lehet őket pótolni…. És szerintem itt b*szták el véglegesen hogy elkezdték őket helyettesíteni, ami nagyon rossz ötlet volt.

Az első három évad után úgy gondoltam, hogy kellemes kis sitcom, ami szó szerint sokszínű szereplőgárdával rendelkezik. Viszont annyira agyon lett dicsérve hogy már akkor csalódnom kellett. Néha úgy érzem annyira parodizálni akar hogy önmaga paródiája lesz. Ami szomorú. Szomorú mert különben nagyon jó sorozat lenne ha nem akarna az lenni ami nem!

Viszont ha nem parodisztikus elemek vannak benne hanem komolyan gondolják akkor a legkedvesebb szó rá a gagyi és még ennyi csillagot sem érdemel.
Szóval szépen lassan elhitetem magammal hogy Russo testvéreink parodisztikus elemeket használtak nagyon sz*rul és túlozva. Így legalább élvezhető, aranyos, néhol viszont túl erőlködő sorozat lesz a szememben, a cuki, de piszok gagyi helyett.

Összegezve tehát arra jutottam, hogy az első évad zseniális, de láttam már jobbat is (7 csillag) a második évad szintén ötletes, de már fárad – ami gáz, mert csak 2. évad volt (6 csillag) a harmadik évad már süllyedt (5 csillag) a negyedik évadot már nem tudtam olyan jó szájízzel nézni (4 csillag) az 5. és 6. kb felesleges és szörnyű volt, és ha nincs Dean nem is nézem (1-1 csillag).

Így összesen kijönne a 4 csillag, de mivel a vélemények alapján sokkal jobb sorozatot vártam, ezért levonok 1 csillagot, az agyonhájpoltság miatt ért hatalmas csalódásért… Szóval, ez a 3 csillag, amit így reálisan, megbánás nélkül tudok adni.

Sárkánybaby

Ez az én sorsom. Megismerni, megszeretni cult classic sorozatokat, rajongani értük, hogy aztán néhány évadon belül a sugárzó csatorna kihúzza a dugót.
Legnagyobb megdöbbenésemre például a Stargate az európai/kanadai sikerei ellenére nem számított kifejezetten sikeres sorozatnak Amerikában (mondjuk azért a 10 évad akkor is szép kor). De ilyen volt a Dark Matter (spoiler), a Dead Like Me (spoiler), az IT Crowd is megkapta a magáét, és a Futurama bár sikeres volt, mégis kétszer kaszálta el a Fox. És ha már Fox, akkor említsük meg a csatorna híres-hírhedt sci-fi gyűlöletét, ami legjobban a Firefly-ban és az Almost Human-ben testesül meg.
És most itt a Community is a listámon. Persze, a célul kitűzött „six seasons and a movie” egész korrektül teljesít (egy nagy rakás ember tervezi és várja a filmet, köztük a Russo testvérek, és a Sony is), de a sorozat folyamatosan küzdött a fennmaradásért.
Ami azért is fájó számomra, mert nagyon-nagyon sok kreatív energiát fektetett bele mindenki. Nem sokan dicsekedhetnek el poszt-apokaliptikus, zombis, Star Wars-os, sci-fis, fantasy-s, horror, dokumentum film, Heart of Darkness, krimi, bűnügyi, ügyészes, kémfilmes, animációs, stop motion, muppet, 8-bites, musical, western, akció, Jóbarátos sitcom témákkal egyetlen sorozatban. Mindezt úgy, hogy míg a sorozat a felvett kliséket szénné gyalázza (elnézést, homage!), a karakterek nem esnek ki a szerepeikből, legyen az sorozaton belüli, vagy a klisében elfoglalt.

A Community nem egy kocka sorozat, ez attól jóval több. Másik címe akár a TV Tropes – The Series is lehetne, és én, mint valaki, aki túl sok időt töltött a toposz wikin, ezt nagyon tudom értékelni.
Nagyszerű ötvözete az Affectionate Parody-nak és a Deconstruction-nek.
Továbbá a sorozat sitcom, és nagyon is épít erre a szituációs komédia dologra. Ettől függetlenül (és hála istennek, ennek ellenére) csak az esetek kb 10%-án érezhető a szekunder szégyen, mivel a történet és a karakterek megcselekszik azt, ami imádható az igazán jó kocka-sorozatokban: nem aláz meg feleslegesen senkit (kivéve ha a plot és a karakterfejlődés kívánja).
Nem alázzák meg a karaktereket olyan miatt, amiről nem tehetnek, legyen az bőrszín, szexualitás, életkor, tapasztalat, hogy mennyi popkulti dől belőlük, vagy éppen hogy ha nem értenek abból egy szót sem. Bár a hét főszereplő szép nagy társadalmi réteget reprezentál, az mégsem érződik bevásárlólistának, ahol kipipálható az arab srác vagy a fekete családanya.
Ha az aktuális sztorinak elgurul a gyógyszere, a szereplők egy emberként rohannak utána.
A karakterek közösséget alkotnak. Nem történik meg az, hogy a hét karakterből véletlenszerűen kiválasztva kettőt ne lenne valamilyen kapcsolódási pontjuk. Nem mondják azt, hogy „barátok vagyunk” anélkül, hogy tudnánk és megértenénk, hogy miért.
Mindenki kliséből indul a paródia jegyében, és nagyon sok röhögés és megható jelenet között sokat fejlődnek.
A készítők tisztelettel fordultak az alapanyag felé.

A szívem megszakad ezért a sorozatért, amit ennyire megszerettem, amit ennyien megszerettek, és amivel ennyire mostohául bánt az ipar. (Sajnos ez érződik is sokszor rajta.)
Legszívesebben elkezdeném újra.
Csak most lenne az ölemben egy vastag füzet, és minden egyes popkulti utalást és nagyobb toposzt leírnék bele. Melós volna, az egyszer biztos.
#sixseasonsandamovie

1 hozzászólás
L_Reggie 

1. évad 9/19
Fergeteges. Baromi igényes és okos humorral ellátott sorozat, ami mer bátor lenni. Csomószor sértő, de tudja hogy az, ebből lesz a poén, és ettől lesz olyan jó. Teljesen random és tök abszurd dolgok történnek meg, ezért szinte lehetetlen is leírni miről is szól a Community. A karakterek dinamikája remek, mind klisések, de a sorozat tudja ezt, és még rá is játszik, és néha megspékeli a személyiségüket. Remek kikapcsolódás. (Abed and Troy forever)

Levi 

2017 van… melyik bolygón élek én 2009 óta???
Nem értem ez hogy maradhatott ki… Miket néztem helyette???
Jesszusom! Minden szitkom elbújhat szégyenében.
(Big Bang Theory? Uram Atyám… blöhh)

budvigszandi

A 10 csillag az első 3-4 évadnak szól. Utána nagyon esni kezdett az addig folyamatosan tartott színvonal, csak 1-2 rész volt, ami felért hozzá, ami miatt nagyon szomorú vagyok, de hát megfeleződött stábbal, és új, a régieknek közelébe se érő karakterekkel ez várható volt. Viszont az első 3 évad annyira zseniálisan király, hogy muszáj 10 csillagot adnom, a többi sérelmet pedig igyekszem feledni.

Elvárások nélkül, ismeretlenül vágtunk bele a sorozatba (egyszer csak elkezdte feldobni a Netflix, és mi gyanútlanul, mit sem tudva kezdtük el nézni, sose hallottunk róla), és nagy kedvenc kerekedett belőle. Akár ebben a pillanatban elkezdeném újra darálni az elejét, annyira hiányzik már most, hatalmas űrt hagyott maga után. Nagyon megszerettem a szereplőket. Nem találkoztam még hasonló sitcommal, annyira egyedi és király és zseni, ikonikus részek tömkelegével, hogy az valami elképesztő. Imádtam, és újra akarom nézni demostazonnal!

#sixseasonsandamovie

LoneWolf 

Még egy haverom ajánlotta régebben és meglepően hamar belopta magát a szívembe, mivel rengeteg filmes utalás található benne, továbbá egyes epizódok rajzfilmes, bábfilmes, illetve 8-bites videójáték grafikával lettek elkészítve, amire eddig még más szériáknál nem láttam példát. Ezzel együtt tehát egyedi és mulatságos, igencsak erős szereposztással, bár tény, hogy az utolsó 1-2 évad vesztett kissé az erejéből, de ezt leszámítva kötelező darab.

piciszusz 

Barátom nézi ezt a sorozatot. Nagyon tiltakoztam ellene, de egy két részt megnéztem vele, amíg vacsiztam vagy ilyesmi és egészen megtetszett, úgyhogy várólistára raktam :)

Egy évad megnézése után már visszavonom a tiltakozást, imádom :)

gigi685

Számomra „A szitkom”. Nem lehet nem szeretni a karaktereket, látszik az egészen, hogy az írói stáb hajlandó megújulni, javítani és kísérletezni és a végtelenségig adni a nézők reakcióira (gyakorlatilag a második évadban félperces snittet szenteltek egy rajongói videónak, és a karakterek kapcsolatrendszerét is teljesen a visszajelzések alapján alakították). A pozitív hozzáállásból lettek jobb és rosszabb részek, de mindegyiket spiritusszal írták, a humorát imádtam, és még mindig bármelyik rész mellé le tudok ülni ezredszerre is. Jópár a legzseniálisabb sorozatos fogások közül, amiket láttam, a Communityben volt.


Népszerű idézetek

MrsCumberbatch 

Tudod Jeff, vannak dolgok, amiket nem kell hallanunk! Úgy vagyunk alkotva, tetszés szerint alkotó által, hogy csak azt hallunk amit hallunk és csak abban a távolságban. Mert tudod ki beszél hozzánk abban a távolságban? Akiket szeretünk!

1. évad 4. rész – Társadalompszichológia
Sárkánybaby

Jeff: I'm saying you're a football player. It's in your blood!
Troy: That's racist.
Jeff: …Your soul.
Troy: That's racist.
Jeff: Your eyes?
Troy: That's gay?
Jeff: That's homophobic.
Troy: That's black.
Jeff: That's racist!
Troy: Damn!

1. évad 6. rész – Foci, feminizmus és te
OlvasóEccarvú

Troy: *sneezes*
Jeff: Hey, Troy sneezes like a girl.
Troy: How about I pound you like a boy? That didn't come out right.

1. évad 3. rész – Bevezetés a filmbe
Sztavrogin

Troy: That’s one of my biggest fears.
Abed: What is?
Troy: If I ever, like, woke up as a donut…
Abed: …you would eat yourself?
Troy: I wouldn’t even question it. That’s one of my biggest fears.
Abed: Mmm. That’d be tasty.
Troy: It’s cool to know other people think about this stuff, too.

Evione

Pierce Hawthorne: Who do you guys think cheated?
[Mindannyian Jeffre néznek]
Jeff: Flattering, but if I'm gonna cheat, I'm not gonna write information from a book onto paper. That's practically learning, for God's sake.

1. évad 5. rész – Haladó büntetőjogászat
Evione

Pierce: I'm born-again. We had a re-birthing ritual in my friend's hot tub. I'm now a level five Laser Lotus in my Buddhist community.
Britta: That does not sound like Buddhism. You sure you're not in a cult?
Pierce: Just by asking me that question, you put me back down to a level four. You now owe me 2000 Energon cubes.

1. évad 12. rész – Összehasonlító vallástudomány
Evione

Chang: I want you all write a one-page essay, in Español entitled „Annie's Mistake”!
Pierce: Why doesn't Annie have to write it?
Chang: Okay, two pages, entitled „The Consequences of Questioning Authority”.
Shirley: This is Spanis 101. I know how to say „hello”, „tomorrow”, „tables are female”. That's the only Spanish you taught us.
Chang: Oh! Six pages on ignorance!
Britta: Guys! Put your hands down! Señor Chang, please continue. We respect your authority.
Chang: Thank you Britta! Twenty pages on ass kissing!

1. évad 10. rész – Környezetvédelem
Baly

A férfiak csak azért bunyóznak, hogy elfojtsák a homoszexualitásukat.

Kriszti91 

Abed: Jó, hogy van kivel néznem. Apám sosem akart nézni semmit, úgyhogy a TV nevelt fel.
Jeff: A TV a legjobb apa. Nem jön haza részegen. Nem felejt ott az állatkertben. Nem bántott vagy vert meg soha. Leszámítva a Cop Rockot.

1. évad 8. rész – Háztartástan
Kriszti91 

Jeff: Számomra a vallás olyan, mint Paul Rudd. Értem a rajongást, de engem nem hat meg.

1. évad 12. rész – Összehasonlító vallástudomány

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján