Balfékek (2009–2015) 24

A Balfékek a Greendale Community College állami főiskolán játszódik, és azzal indul, hogy Jeff, a felfüggesztett ügyvéd meghívja Brittát, az egykori politikai aktivistát kitalált spanyol tanulócsoportjába, hogy alkalma legyen elcsábítani. Britta azonban meghívja a spanyolosztály egy másik tagját… [tovább]

Szereposztás

Joel McHaleJeff Winger
Gillian JacobsBritta Perry
Danny PudiAbed Nadir
Alison BrieAnnie Edison
Chevy ChasePierce Hawthorne
Yvette Nicole BrownShirley Bennett
Donald GloverTroy Barnes
Ken JeongBen Chang
Jim RashDean Pelton
Katharine McPheeAmber (S01E18)

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 14

Várólistára tette 37


Kiemelt értékelések

Sárkánybaby

Ez az én sorsom. Megismerni, megszeretni cult classic sorozatokat, rajongani értük, hogy aztán néhány évadon belül a sugárzó csatorna kihúzza a dugót.
Legnagyobb megdöbbenésemre például a Stargate az európai/kanadai sikerei ellenére nem számított kifejezetten sikeres sorozatnak Amerikában (mondjuk azért a 10 évad akkor is szép kor). De ilyen volt a Dark Matter (spoiler), a Dead Like Me (spoiler), az IT Crowd is megkapta a magáét, és a Futurama bár sikeres volt, mégis kétszer kaszálta el a Fox. És ha már Fox, akkor említsük meg a csatorna híres-hírhedt sci-fi gyűlöletét, ami legjobban a Firefly-ban és az Almost Human-ben testesül meg.
És most itt a Community is a listámon. Persze, a célul kitűzött „six seasons and a movie” egész korrektül teljesít (egy nagy rakás ember tervezi és várja a filmet, köztük a Russo testvérek, és a Sony is), de a sorozat folyamatosan küzdött a fennmaradásért.
Ami azért is fájó számomra, mert nagyon-nagyon sok kreatív energiát fektetett bele mindenki. Nem sokan dicsekedhetnek el poszt-apokaliptikus, zombis, Star Wars-os, sci-fis, fantasy-s, horror, dokumentum film, Heart of Darkness, krimi, bűnügyi, ügyészes, kémfilmes, animációs, stop motion, muppet, 8-bites, musical, western, akció, Jóbarátos sitcom témákkal egyetlen sorozatban. Mindezt úgy, hogy míg a sorozat a felvett kliséket szénné gyalázza (elnézést, homage!), a karakterek nem esnek ki a szerepeikből, legyen az sorozaton belüli, vagy a klisében elfoglalt.

A Community nem egy kocka sorozat, ez attól jóval több. Másik címe akár a TV Tropes – The Series is lehetne, és én, mint valaki, aki túl sok időt töltött a toposz wikin, ezt nagyon tudom értékelni.
Nagyszerű ötvözete az Affectionate Parody-nak és a Deconstruction-nek.
Továbbá a sorozat sitcom, és nagyon is épít erre a szituációs komédia dologra. Ettől függetlenül (és hála istennek, ennek ellenére) csak az esetek kb 10%-án érezhető a szekunder szégyen, mivel a történet és a karakterek megcselekszik azt, ami imádható az igazán jó kocka-sorozatokban: nem aláz meg feleslegesen senkit (kivéve ha a plot és a karakterfejlődés kívánja).
Nem alázzák meg a karaktereket olyan miatt, amiről nem tehetnek, legyen az bőrszín, szexualitás, életkor, tapasztalat, hogy mennyi popkulti dől belőlük, vagy éppen hogy ha nem értenek abból egy szót sem. Bár a hét főszereplő szép nagy társadalmi réteget reprezentál, az mégsem érződik bevásárlólistának, ahol kipipálható az arab srác vagy a fekete családanya.
Ha az aktuális sztorinak elgurul a gyógyszere, a szereplők egy emberként rohannak utána.
A karakterek közösséget alkotnak. Nem történik meg az, hogy a hét karakterből véletlenszerűen kiválasztva kettőt ne lenne valamilyen kapcsolódási pontjuk. Nem mondják azt, hogy „barátok vagyunk” anélkül, hogy tudnánk és megértenénk, hogy miért.
Mindenki kliséből indul a paródia jegyében, és nagyon sok röhögés és megható jelenet között sokat fejlődnek.
A készítők tisztelettel fordultak az alapanyag felé.

A szívem megszakad ezért a sorozatért, amit ennyire megszerettem, amit ennyien megszerettek, és amivel ennyire mostohául bánt az ipar. (Sajnos ez érződik is sokszor rajta.)
Legszívesebben elkezdeném újra.
Csak most lenne az ölemben egy vastag füzet, és minden egyes popkulti utalást és nagyobb toposzt leírnék bele. Melós volna, az egyszer biztos.
#sixseasonsandamovie

Levi 

2017 van… melyik bolygón élek én 2009 óta???
Nem értem ez hogy maradhatott ki… Miket néztem helyette???
Jesszusom! Minden szitkom elbújhat szégyenében.
(Big Bang Theory? Uram Atyám… blöhh)

LoneWolf 

Még egy haverom ajánlotta régebben és meglepően hamar belopta magát a szívembe, mivel rengeteg filmes utalás található benne, továbbá egyes epizódok rajzfilmes, bábfilmes, illetve 8-bites videójáték grafikával lettek elkészítve, amire eddig még más szériáknál nem láttam példát. Ezzel együtt tehát egyedi és mulatságos, igencsak erős szereposztással, bár tény, hogy az utolsó 1-2 évad vesztett kissé az erejéből, de ezt leszámítva kötelező darab.

piciszusz 

Barátom nézi ezt a sorozatot. Nagyon tiltakoztam ellene, de egy két részt megnéztem vele, amíg vacsiztam vagy ilyesmi és egészen megtetszett, úgyhogy várólistára raktam :)

Egy évad megnézése után már visszavonom a tiltakozást, imádom :)

gigi685

Számomra „A szitkom”. Nem lehet nem szeretni a karaktereket, látszik az egészen, hogy az írói stáb hajlandó megújulni, javítani és kísérletezni és a végtelenségig adni a nézők reakcióira (gyakorlatilag a második évadban félperces snittet szenteltek egy rajongói videónak, és a karakterek kapcsolatrendszerét is teljesen a visszajelzések alapján alakították). A pozitív hozzáállásból lettek jobb és rosszabb részek, de mindegyiket spiritusszal írták, a humorát imádtam, és még mindig bármelyik rész mellé le tudok ülni ezredszerre is. Jópár a legzseniálisabb sorozatos fogások közül, amiket láttam, a Communityben volt.


Népszerű idézetek

Sztavrogin

Troy: That’s one of my biggest fears.
Abed: What is?
Troy: If I ever, like, woke up as a donut…
Abed: …you would eat yourself?
Troy: I wouldn’t even question it. That’s one of my biggest fears.
Abed: Mmm. That’d be tasty.
Troy: It’s cool to know other people think about this stuff, too.

Baly 

A férfiak csak azért bunyóznak, hogy elfojtsák a homoszexualitásukat.

rapchee 

Annie: The dean is counting on me, and I want him to know that I'm someone he can trust.

We have to break into his office.
S01E11

Baly 

Mert ha valaki tudja, mit szeret önmagában, könnyű megváltoztatni másokat.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján