Az ördögűző (Ördögűző 1.) (1973) 152

The Exorcist
122' · amerikai · fantasy, horror 18

4 díj · 3 jelölés

A kis Regan-t megszállja az ördög. Édesanyja, Chris tanácstalanul és döbbenten figyeli kislánya egyre különösebb viselkedését, és egyik orvostól a másikig jár, hátha valaki megfejti különleges betegsége okát. Az orvosok kellemetlenebbnél kellemetlenebb vizsgálatoknak vetik alá a kislányt, míg… [tovább]

angol

Szereposztás

Max von SydowMerrin atya
Ellen BurstynChris MacNeil
Linda BlairRegan MacNeil
Lee J. CobbWilliam Kinderman
Kitty WinnSharon
Jack MacGowranBurke Dennings
Jason MillerFather Karras
William O'MalleyFather Dyer
Peter MastersonDr. Barringer - Clinic Director

Kedvencelte 27

Várólistára tette 66


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Hmm nem volt olyan ijesztő, és félelmetes sem, inkább csak hátborzongató, és feszült komor hangulat nagyon is érezhető volt benne. Nekem tetszett, a jelenetek jók voltak, érdekes volt az alapsztori, a szereplők is elég jók voltak, főleg a kiscsaj Regan. :-D Nagyon is hiteles volt az ő megszállása. Bár a dokik elmehetnek a búsba, szegény leányt, hogy meg kínozták, míg rájöttek mi a fene is a baja. Sajnáltam szegényt. :-) Kíváncsi vagyok a folytatásra, mert ez tetszett, habár, most először láttam ezt a filmet, és még nem olvastam, de nagyon jó volt.

Rebane 

Nagyon jó film, meglepően jó trükkökkel és sminkkel. Gyerekkoromban láttam, akkor kifejezetten félelmetesnek is tartottam, mára persze az én ingerküszöböm is magasabban került, így most nem féltem a film alatt. :)
Nem gagyi horror, van történet, de van látvány is, mindenképp jó megnézni legalább egyszer.
Nem tudom megnevezni, mi a közös ezekben a régebbi horror filmekben, de olyan hangulatuk van, amit én nagyon szeretek, és a mai filmek már nem tudják ezt nyújtani sajnos.

Little_Monster 

Klasszikus. Alap. Fiatal voltam, mikor először láttam, ezért bizonyos ikonikus jeleneteitől még mindig a hideg kiráz.

Popovicsp87 

Lassú cselekményű, inkább atmoszferikus horror.
A hangulata, a korhoz viszonyított trükkjei mind alapként szolgáltak későbbi filmeknek.
Nem az a „leülök egy horrorra” féle film, ehhez hangulat kell, és ha az van, akkor nagyon elkapja az embert.

Negative_Singularity

Klasszikus; a mai napig kiráz tőle a hideg, ez az a borzongás, avagy már-már gyanakvó félelem – nem bukkan-e fel hirtelen a Sátán uralta kislány? –, amit egy horrorfilmben keresek. A látvány kitűnő, a cselekmény egyszerű, de kielégítő, hiszen egy fantázia-szituációt ragad ki és filmesít meg, a szálakat elvarrja, a szereplőket jól mozgatja. Ah, szereplők! Szerintem bárki, aki látta ezt a filmet, a lépcsős jelenetet jó ideig képtelen lesz kiverni a fejéből… A zene pedig annyira kábítóan tökéletes, hogy ha csak meghallom is lúdbőrözök és felszalad rajtam a félelem. Igen-igen, ez az egyetlen horror, aminek hatása alatt rendeltetésszerűen működöm, azaz parázok. Persze ehhez az is kell, hogy a gyermeki lélekbe hintsék el ezt a filmet; én is gyerekként láttam, velem együtt nőtt fel, és most, felnőtt fejjel visszacsatoltam a gyerekkori élményhez. Ha valaki egyből a felnőtt-énjével szalad neki ennek a filmnek, kimarad valami az életéből, valami pótolhatatlan. Ördögűző – a szó kísérteties varázsa is néma marad a számára.

mandu 

Hát… Ekkorát rég nem csalódtam egy filmben. Olyan nagy elvárásaim voltak, és olyan keveset kaptam. Szörnyen unatkoztam. Bár néha volt egy-egy pillanat, mikor úgy éreztem, hogy nem egyedül tartózkodom a szobában, és egyszer a hideg is kirázott (a lépcsőn lefelé mászós jelenetnél), de semmi különösebb reakciót nem váltott ki belőlem. Mivel ateista vagyok, és a „gonoszban” inkább hiszek, mint Istenben, így mindig is érdeklődtem az Ördögös filmek iránt. Sőt, már szinte megszállott voltam régebben (idézés, okkultizmus, véráldozat, stb.). Viszont ez most olyan pofont adott, hogy elment a kedvem egy időre a hasonló filmektől, vagy fizikai próbálkozásoktól. (Btw: Egy idézésem sem sikerült, és a vérem sem hozta meg a lottó ötöst, így a nemlétező hitem is tünedezőben van… xD)
Mellesleg a kislány úgy lélegzik, mint egy tüdőbajos, gyomorrontásos kecske… :'D

Ancsúr 

Még sosem láttam ezt a filmet csak a paródiáit, így aztán nem volt akkora durranás nekem ez a történet, mint ahogy vártam. Azt viszont el kell ismernem, hogy sok horrorfilm nőtte ki magát ebből a klasszikus vonulatból.

_Norbi

Nagyon nagy kedvenc. Azóta sem csináltak ennyire hangulatos alkotást ebben a témában.

Szencsike 

Közel ötven évvel a bemutató után talán nem tűnik nagy eresztésnek és félelmetesnek, de gyanítom akkoriban jobban félhettek a nézők. Igazából számomra ez a horrorfilm, mert nagyon szépen megmutat mindent, hogyan jutnak el a hőseink A-ból B-be. Remekmű, ma is lehet tőle tanulni.

Kitten

Most bajban vagyok… Hallottam róla hideget-meleget, valaki szerint a világ legijesztőbb filmje, valaki szerint pedig már elavult. Nos, én inkább a kétfajta nézet közt ragadtam. Engem mindenesetre nehéz hasonló filmekkel ijesztgetni, mert lelkileg nincs nagy hatással rám. Szerintem sokkal durvábban, félelmetesebben hat megélni egy ilyen esetet, mint a képernyőn látni. Ezért nekem abba volt rémisztő belegondolni, mit érezhetett Regan anyja, hogy ez lett a kislányából, vagy Karras atya, ahogy meg kellett birkóznia az őt ért tragédiával. Tehát lélektani szempontból tagadhatatlan, mennyire kiemelkedik a többi horrorfilm közül (leginkább azt nem szeretem a horrorban, hogy az érzelmek szempontjából a félelem dominál, de a félelem nem hat rám úgy, mint egy drámában valamilyen más érzelem).
Amit viszont hibának tekintek, az maga az ördög jelenléte. Nekem nem jött át megfelelően egy-két momentum kivételével, hogy valóban a Sátán az. Néha egy démoni lényhez jobban hasonlított a… khm, „jelenség”, mint az ördöghöz. Jó, én másképp vélekedem róla, az ördögről/Sátánról/Luciferről, mint az elvárható, szerintem nem feltétlen ő a fő gonosz a világon. És nem vagyok se sátánista, se ateista, de ha már a vallásról van szó, igyekszem reálisabban felfogni a dolgokat, így nem a Biblia néhol meseszerű történeteiből tevődik össze a saját hitem.
Ezért jobb filmnek tartom Az ördög ügyvédjét, mert abban kétségem sem volt afelől, hogy tényleg ő az ördög. Mert emberi volt. És az ördög számomra inkább emberi, mint démoni.

4 hozzászólás

Folytatása

Összehasonlítás

Ördögűző


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján