Az élőhalottak éjszakája (1968) 27

Night of the living dead
96' · amerikai · horror 16

Barbra és Johnny apjuk sírját látogatják meg, mikor egy idegen a férfira támad. Halott öccsét hátrahagyva Barbra egy elhagyatott farmházba menekül, ahol élete legfélelmetesebb éjszakája vár rá…

(port.hu)

angol

Képek 8

Szereposztás

Duane JonesBen
Judith O'DeaBarbra
Karl HardmanHarry Cooper
Marilyn EastmanHelen Cooper
Keith WayneTom
Kyra SchonKaren Cooper
George A. RomeroRiporter Washingtonban
Russel StreinerJohnny
Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 25


Kiemelt értékelések

Honey_Fly 

A kedvenc zombis filmem, pedig nem gyerekként láttam először hanem huszonéves fejjel. Ahogy @zajec írta, a fekete-fehér látvány csak fokozta az élményt. Nagyon jó karakterek, remek sztori, hatásos kivitelezés. Amiből a mai napig idézek az nálam 'classic' kategória.
„They're coming to get you, Barbara!”

Zajec_Sternenkind 

Simán elmenne egy mostani mozifilmnek is, a fekete-fehér látvány nem vett el belőle, inkább hozzátett, mintha szándékosság állt volna mögötte és nem elavult technika. A karakterek végre éltek (ezt rettenetesen hiányoltam pár Romero filmben), a zombik pedig a már megszokott félhulla léttel igyekeztek húshoz jutni, némi fantáziával: eszközt használtak, ami igazán meglepett, de a „csalódás” mindenképpen pozitív volt.
És a vége… imádtam a drámát, ebben a filmben nincsen személyes happy end, csak kollektív, az emberiség számára; de az egyén nem számít.

AnnaAnn

A kedvenc zombis filmek között van, nem érdekes, hogy fekete-fehér, vagy régi. Romero klasszikusa, méltó társa a későbbi filmeknek.

arpihajdu

A modern zombifilmek előfutárához, vagyis Az élőhalottak éjszakájához kettős érzelmekkel viszonyulok. Egyrészt a technikai részéről lerí, hogy nagyon alacsony költségvetésből készült, az akció- és ijesztgetős jelenetek mai szemmel iszonyatosan gagyinak tűnnek, s összességében ez egy horrorfilm, de ma már ettől megijedni szinte lehetetlen (persze, hogy milyen hatása lehetett 1968-ban, arról nem tudok). A technikai részéről egyedüli pozitívumként épp azt tudnám ki emelni, hogy fekete-fehér, mert ez ad a filmnek egyfajta nyomasztó hangulatot, amire szükség is van.
Másrészről pedig – és ezt nem gondoltam volna, hogy egy zombi filmről ilyet fogok írni – az olcsó felszín mögött valódi mélység van, s ehhez is szükséges a történelmi háttér. 1968-ban ritkaságszámba ment az, hogy egy színes bőrű színész legyen egy film főszereplője, aki még ráadásul fehéreknek dirigál, plusz meg is üti őket (köztük egy hölgyet is), s ez igencsak merész húzás volt Romerótól és csapatától. Ha a zombikat nézem (bár ez a megnevezés egyszer sem hangzik el a filmben) akkor is azt látom, hogy valóban megvan az a fajta analógia, amely a az élőhalottakat a fogyasztói társadalommal köti össze, s emellett még ott volt az a fajta, médiára való reflektálás is, hogy hallgassuk a híreket, mert amik ott elhangoznak, azoknak lehet hinni, és így tovább. Furcsa, de valamiért azt érzem, hogy talán ez az egyetlen hitelesnek mondható zombifilm, hiszen minden újabb alkotás ebből indul ki, van aki egy az egyben utánozza, van aki próbálja ezt a világot fejleszteni, de a kiindulópont kizárólag Romerónak e filmje. Szerintem ez tipikusan olyan film, amelyet vagy nagyon szeret valaki (és akkor az egész zombi-zsánert kedveli) vagy nagyon utál (és akkor az egész zsánert utálja). Engem sokkal inkább a mögöttes tartalom fogott meg benne, és bár nem vagyok az a fajta ember, aki kimondottan szereti a zombifilmeket, de véleményem szerint ez egy üdítő kivétel, mert mint zombifilm, Az élőhalottak éjszakája az egyik, ha nem a leghitelesebb.

fayakezdet 

A maga idejében biztos megállta a helyét, de engem untatott.

JackTheStampede 

Sajnos ennél is mint a legtöbb klasszikusnál a remake-et láttam előbb és mivel a befejezésen kívül nem sokban tér el a két film így egy kicsit sem tudott újat hozni a történet. Azért örülök, hogy láttam Romero klasszikusát mert egyszer mindenképp érdemes megnézni ugyanis George A. Romero volt a zombis filmek egyik úttörője. Bár a zombik nem voltak valami jók és egy-két helyen megcsillant az amatőr statiszták játéka azért poén volt.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján