Kedvencelte 4

Várólistára tette 111


Kiemelt értékelések

Haspók 

Az egész filmet átitatja valamiféle szomorúság, melankólia, a mulandóság érzése ott lebeg folyton a szemünk előtt. Ugyanakkor érzékelhetjük azt is, hogy bár az idő múlása egyre nyilvánvalóbbá válik minden ember számára, ahogy idősödik, a múlt tovább él azokon a dolgokon keresztül, amiket hátrahagyunk. Mindez nem működött volna a kiváló színészek jelenléte nélkül.

Lali 

Jó film.
Nagyon szépen fényképezett, öröm volt nézni.
A színészek jók, Ralph Fiennes nagyon jó, és persze Lily James is tetszett.
Szeretem az ilyen, tulajdonképpen csendes filmeket, ahol azért mégis ott morajlik a háttérben az idő. Az egyéni és a társadalmi is. Sőt, itt a mélytörténelmi idő, mondhatni az időnek az ideje.
Gyanítom az ásatás hangulatát, szenvedélyét a könyv biztosan jobban tudja visszaadni (hosszabb ideig tart az olvasás, jobban el tudunk mélyedni abban a különös világban), de amennyire a film megtehette, azért megtette.
Nagyon fontos volt a filmben szerintem a kisfiú szerepe, ő is jól játszott.
Persze van a filmnek egy olyan, követlenül az angolokhoz (de áttételesen más népekhez is) szóló üzenete, hogy egy népnek önnönnmagáról való történeti ismeretei mennyire fontosak lehetnek egy a nemzetet fenyegető veszély idején.
Érdemes film, szép film, nézzétek!

1 hozzászólás
clarity 

tetszett. mondjuk a végére olyan kutyulmánnyá válik a cselekmény, szerintem oda nem illő mellékszálak kerültek bele, de mindegy is, mert főleg az tetszett, hogy jó volt látni két olyan színészt a főszerepekben (Ralph Fiennes és Carey Mulligan), akik nincsenek állandó jelleggel a néző arcába nyomva, se a médiában, sem máshogyan. szóval jó volt látni a párosukat egy igazi angol produkcióban.

MrsCumberbatch 

Őszintén számomra kb addig volt érdekes ez a film, amíg kiderült mit ástak ki. Utána már ez a ki üldöz el kit, ki veszekszik kivel és miért már nem nagyon hozott lázba. Főleg mivel nem értettem belőle egy kukkot sem. spoiler Egyes magánéleti vergődések pedig kifejezetten irritáltak és értelmetlen időhúzásnak találtam. Kb csak valami szánalmas kapálódzás….

Mimiti

Keserédesen gyönyörű ez a film, még a számomra indokolatlan (és a valóságban nem is létező) szerelmi szálat is meg tudom neki bocsátani – persze a kis átköltések nélkül nehezen adhatnának el a nagyközönségnek egy ásatásról szóló filmet.
Szép film, csodaszép gondolatokkal és üzenetekkel. Minden mozzanata, a vágás, a képek, a zene, a színészi játék, a történelem és a személyes drámák adagolása. Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, de üdítő volt egy ilyen filmet látni. Az ásatás jeleneteit imádtam, nagyon élethűen és hitelesen oldották meg – bevallom őszintén, voltak előítéleteim és kétségeim, de teljesen meggyőzött. Biztos, hogy újra fogom nézni. :)

pormacska

Lassan folyó, csendes film, édes-bùs hangulattal. Az akció filmek rajongói nyilván be fognak aludni rajta, de nem is nekik szól.

Nagyon tetszik a hangulata, és több módon is megszòlìtja az embert, mindenféle harsánysàgot mellőzve.

Azoknak ajànlom, akik el tudnak időzni egy mùzeum vitrinje előtt, akiket érdekel a történelem, és a hétköznapi emberi sorsok.

Ilyen film is kell, többre is szükség volna.

eve58 

Megint egy nekem való drámai igaz történet.
Lassú folyású epikus mű ez. Aki akcióra vágyik, máshol kereskedjen.
Engem lebilincselt – egy pillanatig sem unatkoztam.
A Ralph Finnes és Carey Mulligan karakterei között feszülő valami vonzalom? folyamatosan magas hőfokon tartotta a film légkörét, még ha éppen a sárgára szikkadt mező látszott is éppen.
Aztán akadt valódi szerelmi szál is, ahogy felbukkantak a fővárosból csődülő „hiénacsapat” tagjai.
És ismét bejött a képbe részemről az a hatalmas indulat, amit már a Togo-nál is tapasztaltam spoiler ez engem mindig nagyon felbőszit!
Ismét egy kellemes élménnyel gyarapodtam, és szívből ajánlom a téma iránt érdeklődőknek!

monokrom22 

Az Ásatás egy kiváló darab: nem túl művészfilmes és nem túl közönségfilmes, megtalálja az arany közép utat, ám a játékidőből ennek ellenére is lehetett volna kicsit faragni. A tempó lüktető, az események izgalmasak, a dialógusok jól funkcionálnak, a két főszereplő brillírozik, Lily James pedig korrektül asszisztál, a többi kevésbé kiemelt mellékszereplővel együtt. A képi világ pazar, a zene felüllicitálhatatlan, a vágás és a rendezés szintén tapsot érdemel. Kivételes darab, jól körbejárt korkép, megható végkifejlet. Mindenkinek bátran ajánlom.

Ik4r0s

A történet Angliában, a II. világháború kitörésének idején játszódik. Edith Pretty a birtokán lévő dombokról azt gyanítja, értékes kincseket rejthetnek. Ezek feltárásával megbíz egy nem hivatásos régészt, Basil Brown-t. Az igaz történeten alapuló cselekmény szépen lassan folydogál, a földből egyre érdekesebb dolgok kerülnek elő, miközben a háttérben egyre fenyegetőbb a háború veszélye.

A The Dig alapvetően a filmkészítés minden területén kifejezetten jó, de talán semmilyen szempontból sem igazán kimagasló alkotás. A fényképezés remekül kihasználja a vidéki angol táj egyszerű szépségében rejlő lehetőségeket, amiket nem tolakodóan, de elegánsan egészít ki az ízléses háttérzene. Az alkotás tempója a fentiekhez illő módon meglehetősen lassú. Ezt kár lenne hibaként felróni, mert ehhez az alapvetően visszafogott emberekről szóló, kellemesen csordogáló történethez ez illeszkedik, mégis minden bizonnyal nem fog mindenkinek tetszeni.

A kritika itt folytatódik: https://www.kritizator.hu/a-mult-tarja-fel-az-utat-a-jovobe/


Hasonló filmek címkék alapján