Kedvencelte 9

Várólistára tette 229


Kiemelt értékelések

Nihilchan

Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam moziban megnézni. Senki nem akart eljönni velem, pedig ez a film is ékes bizonyítéka annak, hogy nem szabad leírni a magyar filmeket.
Tetszett a hangulata, a magány ábrázolása, átéltem a szereplők traumáit és vívódásait. Hajduk Károly nagyon megnyerően alakított és Szőke Abigélre sem lehetett panasz. Szép, finom és lassú történet, egyáltalán nem a cselekményen volt a hangsúly, mégsem untam egy percig sem. Nagyon örülök annak, hogy nem lett túl drámai vagy teátrális. Csendes, fájdalmas film.

Novecento 

Engem ez nagyon megfogott, szerintem az utóbbi évek egyik legjobb magyar filmje. Nincs benne semmi rendkívüli filmtechnikai megoldás, csendes és szép film. Viszont a rendezés és a színészi játék kiemelkedő, és a történet is nagyon jól átadja a korszakot. Szőke Abigél kiemelkedően tehetséges, fantasztikusan alakította a női főszerepet. Nagyon szurkolok a filmnek az Oscar-mezőnyben.

1 hozzászólás
Londonna 

A könyvet – még – nem olvastam, de már korábban alaposan utánajártam a történetnek és a különbségeknek, amik a regény és a mozgóképes verzió között találhatóak. Vagyis, tudtam, mire (nem) számíthatok. Ezért IS a 8 csillag.
A történet maga végtelenül kedves, szép és bizonyos momentumaiban kifejezetten aranyos is. Én legalábbis tudtam rajta nagyokat mosolyogni, sőt, vonogattam is a szemöldökömet bizonyos kiszólásoknál, hogy te jó ég, ez de ismerős már!… :D
Két alapvetően nagyon magányos ember lelki egy húron való pendülése, erről szól ez a film és gyönyörű, érzelmes dallamokkal operál. Ehhez társul még a korszakot idéző, szemkápráztató díszlet és a jelmezek, amiket mind-mind muszáj megdicsérni. Egy élmény volt.
Ami engem egyedül zavar ebben az egészben – de az nagyon, hogy spoiler. Nekem fájtak a görcsös távolságtartási próbálkozások, aztán Süni vergődése is. Az egyedüli elégtétel (?) számomra, hogy a film végén spoiler. A másik nő itt csak egy szimpla pótlék, de közel sem őszinte. spoiler :-(
Sajnálom egyébként, hogy moziban nem tudtam megnézni, mindig közbejött valami nyüves túlóra, amikor éppen vetítették… Egyszer azért jó lett volna vásznon is látni, de hát így jártam.

TLD

Nem egyszerű egy ilyen kevésbé taglalt témát filmre vinni, de szerencsére jól lett megoldva. A két főszereplő kapcsolata nem lett se gagyi, se túllolitázott.

Viszont a kor drámáját számomra nem tudta teljesen átadni, ahhoz túl „szép” értelmezése ez a történetnek.

kovacseszter

Zseniálisan összeállított film!
Nagyon tetszett, hogy nem tolták benne túl a történelmi tényeket. Maga a hatás lehetett volna erősebb, de így is sokszor megsiratott a film nézése közben. Nagyon érdekes Aldó és Klára kapcsolata, annyira különleges. Sokat mondott, de mégsem, olvasni kellett a sorok között, át kellett látni a dolgokat, kicsit elhelyezkedni az emberek személyében, akárcsak a Testről és lélekrőlben. Szőke Abigél remekül játszott, de kiemelhetem Hajduk Károlyt is, eszméletlen színészek, nagyon megérdemelték, hogy egy ilyen filmben szerepelhessenek. Vagy fordítva, mert tényleg nagyon jó volt ez a film!
Esetleg, ha mást is érdekel, és hasonlóan jó élményre vágyik, 2020. május 25-ig elérhető és ingyenesen megnézhető ez a film a Média Klikk oldalán! :)
https://mediaklikk.hu/duna/cikk/akik-maradtak/

lollynymph

Nagyon szépséges és finom film, ahol a csendek és a tekintetek sokkal többet mondanak, mint a kimondott szavak. Persze hagy teret a különféle értelmezéseknek, de nekem semmi „lolitás” nincsen benne. Két félelemben élő, magára maradt emberről szól, akik vágynak a szeretetre és arra, hogy valaki újra hazavárja őket, törődjön velük, de nem tudják, hogyan találják meg erre az utat. Mindketten próbálnak valóban újra élni, és nem csak „megmaradni”.

furacs

Ez a film szerintem egy nagyon jól sikerült alkotás. Úgy vált ki erős érzéseket, hogy egyáltalán nem hatásvadász. Azokról a magyar zsidókról mesél, akik a budapesti gettóból nem a haláltáborokba kerültek, hanem itthon maradtak, de mindenki elveszített valaki nagyon közeli személyt, legtöbben az egész családjukat. Ezt az űrt lehetetlen orvosolni, csak nagyon nagy tapintattal, türelemmel, megértéssel és szeretettel lehet körbevenni, hogy ne fájjon annyira és lehessen tovább élni. Mellette jön az újabb terror, az újabb veszélyhelyzet, amely nem épp a gyógyulást segíti. Mindeközben ez nem egy zokogós mozi, hanem a sokszor az ember torkát szorongató érzelmek, együttérzés, bánat filmje. Igazán szépen komponált darab, jó szívvel tudom ajánlani bárkinek.

Valcsa

Szép látványvilágú, érzékletesen kivitelezett film – de ha valaki a könyv elolvasása után nézi, alighanem csalódottan fog felállni a film után, és jogos lesz a kérdés, hogy „csak ennyi?”.
Bennem legalábbis egyből ez fogalmazódott meg. A könyv annyival bővebb (tudom, általában így szokott lenni, de itt tényleg csak kb. ízelítőt kap a néző a könyv történéseiből, annyi mindent kihagytak…), nagyon-nagyon felszínes lett, abszolút szó sem esett pl. Süni karrierjéről, és a vége is teljesen máshogy zárult.
spoiler
Azért helyenként még így is megkönnyeztem…
Mindenesetre inkább a könyvnél maradok, itt figyel a polcomon is, és azt még biztosan sokszor újra fogom olvasni, mert nagyon szerettem, de egyszer azért ez, a film is jó volt. :)

RóbertKatalin

Szép film. Nagyon szép képek, díszletek, jelmezek, színészi játékok, pillanatok.
Nem gyors és nem tűnik elkapkodottnak, mégis úgy érzem, mintha túlságosan megvágták volna. Mintha az elején Klára és Aldo első és második találkozása közül kimaradt volna valami, mintha olyasmire utalnának a párbeszédek, amikről lemaradtam. Aztán a végén nagyon nyitott, hogy mi is fáj Aldónak – és talán ez az, ami kis űrt hagy, ami miatt hiányzik valami, hogy a végén olyan sok dolog marad nyitott, de nem úgy, mint egy nyitott végű történetben, hanem mint egy sor elvarratlan szálú történetben.

Összességében mégis jó, kellemes látni, jó összbenyomást hagy.

Chris90 

Nagyon vártam már ezt a filmet, mert még szeptemberben volt szerencsém személyesen beszélgetni Hajduk Károllyal és olyan nagy lelkesedéssel és szeretettel mesélt a forgatásról és a történetről, hogy biztos voltam benne, hogy új kedvencet fogok én is avatni. A történet valóban nagyon szép, az alakítások is abszolút rendben vannak, és annak ellenére, hogy kevés pénzből készült (eredetileg ugye tévéfilmnek készült), jól sikerült alkotás. De csak 8 csillagot kap, és nem többet, mert azért időnként volt, hogy untam, néhány ponton kissé leült a történet és vontatottá vált. Persze, értem én, hogy kellett ez ahhoz, hogy Aldó és Süni kapcsolatát kibontsák, és továbbra is díjazom, hogy végre láthattam egy olyan filmet, aminek a játékideje nem nyúlik 2 órán túlra. Szóval abszolút megérdemelt a sikere, amelyre tényleg kimondottan büszkék lehetünk, és annak is örülök, hogy végül kapott mozis forgalmazást, meg nemzetközi visszhangot, különben tényleg az lett volna a sorsa, hogy egyszer-kétszet leadják a Duna Tv-n, majd szép lassan mindenki elfelejti. Így legalább olyan utóélete lesz, amit valóban megérdemel.


Népszerű idézetek

Londonna 

– Klára hány éves?
– 5 és 70 között bármennyi tud lenni.

lipotdorka 

– Egyedül jobb.
– Most hazudik?
– Mindig.
– Most is?
– Most is.

Londonna 

– Aldóka, ne aggódj. Ő csak egy fiú.

Londonna 

– Ha lenne feleséged…
– Sünikém! Hagyjuk ezt!
– Jó, én csak azt akarom, ha már neked se lesz másik feleséged, meg nekem sem lesz férjem, akkor… Csak úgy törődhessek veled.

tolgyfamajor 

Klára: Szerintem mi jártunk rosszabbul.
Aldó: Mint…?
Klára: Mint akik elmentek.

Londonna 

– […] Süni azért tüskés, ha úgy szottyan kedve.

Londonna 

– A fiúk miatt ne izgulj. Elképesztően hülyék! Nincs is jó szaguk. Mind nyálasak.

Carmilla 

Aladár: Hányasod van matekból?
Klára: Most fogok megbukni.
Aladár: Sok munkádba kerülhetett!
Klára: A többi tárgyban is ezen dolgozom.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján