A kör (A kör 1.) (1998) 74

Ring · Ringu
96' · japán · dráma, thriller, horror, rejtély 18 !

Reiko, a riporter unokahúga halála után hall először egy olyan videokazetta létezéséről, amelyet ha az ember megnéz, pontosan rá egy hétre meghal. Először nem hisz a szóbeszédnek, de amikor rájön arra, hogy unokahúga barátai, akikkel együtt nézte meg a lány a kazettát szintén meghaltak, nyomozni… [tovább]

Szereposztás

Matsushima NanakoReiko Asakawa
Nakatani MikiMai Takano
Sanada HiroyukiRyuji Takayama
Takeuchi YukoTomoko Oishi
Rikiya OtakaYoichi Asakawa
Sato HitomiMasami Kurahashi
Yôichi NumataTakashi Yamamura

Kedvencelte 4

Várólistára tette 59


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Háááát úgy álltam neki ennek a filmnek, hogy semmi elvárás, és így nem is okozott csalódást, mert borzalmas volt. Az, hogy ez az eredeti film, az még oké, de hogy a szereplők nem azok az tuti biztos. Van a Morgó meg a Vigyori két humán. XD Akik aztán együtt nyomulnak egy ideig, autókáznak fel s alá, meg hajókáznak, aztán nagyrészt ennyi. XD spoiler Az alapsztori pedig jó, de a szereplők mind borzasztóak, unalmasak, semmi izgalom, semmi látvány. Legalább a kis srác cuki volt. :-D Alig elkezdődik a film onnantól totálisan lapossá válik az egész, egyhangúvá. A remake-t láttam már, de az jobban tetszett ennél az tuti.

8 hozzászólás
Nihilchan 

Sötétebb és baljósabb a hangulata, mint az amerikai változatnak. A történet sem pontosan ugyanaz, itt misztikusabb az egész. Nagyon lassú film, néha talán unalmas is. Nagyobb hatással volt rám, mint a remake.

GentleRain 

Fantasztikus film, és hála égnek sokkal jobb, mint a béna amcsi remake. Majd betojtam rajta, mikor néztem, mert tényleg ijesztő. Igazából nem is maga a történet félelmetes, inkább a zene, a kamerabeállítások, a fényképezés, helyszínek, az egész légkör. És a színészek is fantasztikusak. Matsuhima Nanako Japán szerintem egyik legjobb színésznője, és itt is remekül alakított.

Janus 

Azt hiszem, ott kaptam szívrohamot, amikor a film végeztével megcsörrent a telefonom… Csak egy barátom hívott, és ha hiszed, ha nem, nem közölte velem, hogy hét nap múlva meghalok, de azért akkor is para volt. Sokan szeretnek erre a filmre, azaz gyerekkori rémálmaim legkegyetlenebb forrásaira – egy képkockát nem láttam belőle korábban, viszont a kislány kinézete megvolt, és vagy három évig kísértett a képe 9 éves korom környékén… Konkrétan féltem a Korra legendája 4.évadától, mert spoiler Szóval igen, számomra legtraumatikusabb filmjét még csak most láttam életemben először, de már így is rajta hagyta a keze nyomát pár korábbi életévemen – az Eredeti Kör-ként hivatkozni, pedig azért ez eléggé langyoska kifejezés erre a műre, ugyanis Koji Suzuki 1991-es regényéből (úgy van, ez regényadaptáció) több feldolgozás készült mint az a kettő és azok folytatásai, amik beleitták magukat a filmtörténetbe, gondolok itt az 1998-as Körre és két folytatására, valamint a 2002-es Körre és két folytatására. Ugyanis 1995-ben minisorozat, 1999-ben pedig koreai tv-film is készült, The Ring Virus címmel, amelyek ugyanezt a történetet mutatják be. Nem láttam, nem is fogom, még az is kétes, hogy a 2002-es amerikai változatot meg fogom nézni, de hogy a folytatásokra sem pazarlok időt, az is biztos.
Mert igazából azt kell sajnos mondjam, hogy ez a film inkább volt csalódást keltő, mint bármi más. Nem is olyan rég láttam a Sötét víz című, ugyancsak japán horrorfilmet és a Körtől valami hasonló hangulatra vártam volna. Azonban hiába az azonos műfajon belül is az azonos alműfaj, azonos nemzetiség, sőt, még a rendező is azonos (az L: Change the world is Nakata Hideo nevéhez fűződik… több filmet láttam ettől a fazontól, mint hittem), nekem a Kör egyszerűen nem állt össze.
Sok gond nem is lenne vele, majdnem hét csillagot adtam neki, a két főhős érdekes, kedvelhető, a kémia is megvan köztük, a főellen Sadako, spoiler kimondottan rémisztő, nyugtalanító entitás. Még ijesztőbbé tette az, hogy amikor szerepel, a mozgását visszafelé játszották le, ha egyébként a letépett körmeivel, hófehér ruhájával és erősen fodrászt igénylő hajával nem lenne elég rémisztő.
A hangulat is nagyon jó. Ha ijesztő kell legyen, akkor ijesztő. Egyszerűen ez a szegmense is nagyon jól működik. A színészek nagyszerűek, a karakterek jók, a hangulat kézzel tapintható a zene pedig remek. Akkor mi a baj?
Egyszerűen egy pillanatig nem állt össze a film. spoiler
Namármost… ez az egyes számú zavaró tényező ebben a műben. Ha nincs a másik, még simán megkaphatta volna a max pontot. De a másik… fuh. Ugyanaz, mint a Sötét víznél. Az ahhoz a filmhez írt értékelésemnél még elvicceltem ugyanezt a jelenséget, de már nem tudom, sem elviccelni, sem elnézni. Idegesítő volt. spoiler
A végével pedig különösen nem vagyok elégedett. spoiler
Nem áll össze. Nincs kapcsolat a főgonosz és a kazetta között, ennyi erővel egy lámpásból előbújó Dzsinn is közölhette volna, hogy hét napja van hátra, pont ugyanennyire lenne jelentősége és értelme.
Csalódtam ebben a filmben. Nem rossz film, semmiképpen nem az, de ahhoz képest, hogy gyerekkorom legnagyobb félelme volt – volt idő, hogy konkrétan a kör szótól féltem. Egy matekóra akkoriban rémálom volt, míg… hát… igazából most is az. – és jópár év alatt rendesen felhypeoltam magam, egy félfilmet kaptam. Nem volt olyan érzésem, hogy én bármit is végignéztem. Egy kategóriában sem lehet említeni a Sötét vízzel, amit valahogy senki sem ismer, ezt pedig rendesen felkapta a net. (Haha… no pun intention). Aki hasonló elemekből építkező, de összeszedettebb és jobb (horror)filmet akar nézni, az nézze azt. De tényleg… elvált anyuka, akinek a kisgyereke hatéves, szellemkislány spoiler Abba a filmbe is bőven bele tudok kötni, de az legalább jól össze volt rakva. A Körnek a felét nem értettem (ami, nem dicsekvésből mondom) nem jellemző rám, a másik fele pedig jól meg volt csinálva, de a főgonosz Sadako végig b*szta az idegeimet. Mert ki ez a random kislány? Kijön a kútból, ha megnézel egy random kazettát, aminek nem tudom, mi köze van egyáltalán hozzá, aztán malmozik magában hét napot… valamiért, nem tudom, mi ez a határidő a filmben, aztán kimászik a tévéből, megközelít olyan sebességgel, hogy azalatt hatszor elmenekülsz, és… nem öl meg, hanem random meghalsz magadtól. Hát mit ne mondjak… remélem, A harag nem fog csalódást okozni.

Alyssakimi

Hozzám a remake jutott csak el sokáig, óriási volt a hype körülötte akkoriban. Most egy kihívás miatt néztem meg ezt a filmet, meg kell mondjam, számomra sokkal élvezetesebb volt. Több mindenre kapunk választ, mint a remake verzióban és mégis sokkal misztikusabb lett ez a film. Mindenképpen érdemes megnézni.

Izolda

Az utolsó horror, amire önszántamból beültem. Még most is rosszul vagyok az emlékétől.

Negative_Singularity

A feldolgozását nagyon szerettem anno, a barátnőmmel ronggyá néztük, persze tinik voltunk még, imádtuk az ijesztgetős horrorokat. Mindenesetre bennem maradt annyira az élmény, hogy mostanáig ne merjem megnézni az eredetit, amiről azt mondták, félelmetesebb, mint a remake. Nos… vagy én edződtem meg, vagy hazudtak.
Az a helyzet, hogy ha nem angol felirattal néztem volna, akkor nagyon untam volna. Így csak azért nem, mert nagyon figyelnem kellett a szövegre, mivel mostanában a német miatt hanyagoltam az angolt.
Hát… talán, ha ezt is akkor látom, mikor a remake-et, akkor jobban tetszett volna, de egyáltalán nem fogott meg.

Mr_Catharsis91 

A remake is szörnyű volt, de azt nem hittem volna, hogy az eredeti japán verzió is. Nagyon untam már a végére. :(


Folytatása

Összehasonlítás

A kör


Hasonló filmek címkék alapján