A kedvenc (2018) 126

The Favourite
120' · amerikai, angol, ír · dráma, vígjáték, történelmi, életrajzi 16

8 díj · 15 jelölés

A 18. század hajnalán Angliában a törékeny Anne királyné foglalja el a trónt, miközben közeli barátja, Sarah kormányozza az országot. Azonban egy új szolgálólány, Abigail érkezése alaposan megbolygatja a két nő viszonyát.

angol
angol
angol · magyar

Képek 13

Szereposztás

Olivia ColmanAnna királynő
Rachel WeiszSarah Churchill
Nicholas HoultRobert Harley
Emma StoneAbigail Masham
Joe AlwynMasham
Mark GatissMarlborough
James SmithGodolphin
Jenny RainsfordMae
Lilly-Rose StevensSally
Hirdetés

Kedvencelte 6

Várólistára tette 248


Kiemelt értékelések

desertangelable 

Értem, hogy ez egy erős társadalomkritika akart lenni, de nekem akkor is túlzás volt. Momentán nem érzem úgy, hogy valami óriásiról maradtam volna le, ha nem látom ezt a filmet. Értem én, hogy a soft pornó és halmozottan trágár beszéd önmagáért beszél, de én akkor sem bántam volna ha egy kicsit más irányt vesz a történet. Kicsit unalmas is volt, és őszintén szólva vártam a végét. A sokak által említett három színésznő valóban nagyot alakít, de a filmet akkor sem szeretette meg velem. Egyszer elég volt, köszönöm.

chibizso

A kedvenc legnagyobb erőssége a karakterek összetettsége és a színészek, akik ezt megjelenítik. A barokkos díszek és a néha fel-felbukkanó szatirikus társadalomkritika csupán mellékes szerepet játszanak, érdekes kiegészítői három nő karakterdrámájának. Részemről 9/10-es élmény, a tavalyi filmek egyik legjobbja.

Bővebben: https://anti-gane.blogspot.com/2019/02/a-kedvenc.html

Junchi

Asszem, hogy ezzel a filmmel Yorgos Lanthimos végleg felkerült a legambivalensebb filmrendezők top 1-es listájára nálam. Volt tőle eddig egy Homár, ami nagyon bejött, aztán a Kutyafog, ami egy jó alapötletet trancsírozott be, meg egy minősíthetetlen mocsok (Egy szent szarvas…), szóval fel voltam készülve mindenre. A kedvenc végül ugyan nem lett kedvenc, de arra elegendő volt, hogy egy erős 8/10-zel megajándékozzam.

Heteró hím létemre nagyon bírom ezeket a kosztümös – Európás – XVIII-XIX. százados filmeket, szóval már előnnyel indított, de ezt később csak tetőzte megannyi dolog, valahol meg egyenesen hiánypótló alkotás, hogy végre láthattunk egy JÁTÉKOST női főszereplővel. Tudjátok, melyik kategória az a JÁTÉKOS? Aki nem törődik senki mással, csak magával. Aki lefelé tapos, felfelé nyal. Aki mindent megtesz azért, hogy előrébb jusson. Aki képes mindent feláldozni céljaiért. Na, hímből már láttunk eleget ebből, nőből viszont nem (vagy csak rólam pattantak le ezek az alkotások?). Tisztára olyan volt, mint egy „feminim” Barry Lyndon (csak messze kisebb kaliberű sztorival és ívvel), szóval ezzel is csak tovább növelte a már eleve meglévő temérdek előnyét.

Az igazi attrakció viszont nem is igazán Abigail, az itteni JÁTÉKOS lett végül, hanem a rivalizálása Sarahval. Olyan nyersen facsarta át ezt a két remek karaktert a rendező különböző facsarókon, hogy szinte állandóan változott róluk a véleményem – igazi három-dimenziós figura volt mindkettő, ráadásul az őket megformáló színésznők is brillíroztak a szerepükben. Aztán volt mellékesen valami angol hadban állás a franciákkal, valami kidekorált képű férfiegylet, meg csomó hülye paróka, de ez mind eltörpül a két nő hatalmi harca mellett.

Szívből ajánlom ezt a filmet, bár egy dologra nem kaptam választ: Mi ez a vígjáték besorolás? Oké, volt egy-két poén, meg helyzet, ami tényleg komikus volt, de azért nah.

Bogas 

Egy királynő mindent megtehet.
Egy királynő semmit sem tehet meg.
Bár volt benne egy-két figyelemreméltó jelenet, nem is annyira a film jó, inkább a három színésznő. Ők viszont nagyon. (Meglepődtem, hogy Olivia Colman Oscart kapott? Nem. #Egy napig másról sem beszéltem örömömben.# Csodálkoztam, hogy Oscart kapott, miután megnéztem ezt a filmet? Nem.)
Néha tudtam rajta nevetni, de azért alapvetően elég nyomasztó és lehangoló film.

Mesemondo

Nagyon bejött. Teljesen szürreál, leginkább Alíz Csodaországban, de remek színészi alakításokat láthatunk benne, és a sztori sem sablonos fordulatok mentén alakul. Nagyon szórakoztató, pontosan megszerkesztett, látványvilágában lenyűgöző, elgondolkodtató film.

piciszusz 

Valaki nyert valami díjat ezzel ugye? Én szeretem a kosztümös filmeket, de ezt egyszerűen csak untam.

Narutofan98

Hát, ez valami borzalmas volt. Most vagy én vagyok túlságosan átlagos, és nem látom át a művésziséget, vagy valamit nagyon elrontottak ebben a filmben. Viszont az Anna királynőt játszó Olivia Colman tökéletesen megérdemelte a díjakat.

Mark 

Kíváncsi voltam, hogy Yorgos Lanthimos két számomra értékelhetetlen és egy kedvencemmé vált film után, mit fog kihozni A kedvencből. És azt kell mondanom pozitív élményként ért a film. Remélem a rendező megmarad a humoros groteszk vonalnál, mert sokkal jobban áll neki, mint a kutyafogas szarvasos öncélú baromság.

1 hozzászólás
hashtagHetiMozi 

Három parádés színészi játék, csodás kosztümök, remek látványvilág, ami a zenével teljesedik ki igazán. Okos társadalomkritika, fanyar és groteszk humorral vegyítve, az üzenet pedig a mai fülledt, #metoo és politikailag korrekt közegben kifejezetten bevállalós.

2 hozzászólás
kamububu 

Azt nem teljesen értem, hogyan került ez a film a multikba, mindenesetre nem bánom, hogy megnéztem, de szerintem az előzetes jobbat ígért. Sokkal több halk őrültséget, amitől bájos lesz a film. Helyette viszont inkább nagyon sok hallgatásba időnként ordított bele.
Az utolsó negyed óra viszont fájt, a történet alakulása szerintem pont akkor nyírta ki az élvezhetőséget, amikor rá kellett volna erősíteni.


Népszerű idézetek

cs_01 

– Drága barátném, milyen öröm látni, hogy visszatért a…
– Pokolból. Egy nap még ön is biztosan megjárja.

Pandalin

Godolphin: Nem sokat tudok a nőkről és érzelmeikről, de azt igen, hogy őrzik a sérelmeiket, mint a nyafogó csecsemők.

chickette

Abigail: Can I ask you a question?
Sarah: As long as you are aware that I have a gun.

chickette

Sarah: Love has limits.
Anne: It should not.

Pandalin

Masham: Ez a paróka röhejes…
Robert Harley: Egy férfi legyen csinos!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján