A kedvenc (2018) 194

8 díj · 15 jelölés

A 18. század hajnalán Angliában a törékeny Anne királyné foglalja el a trónt, miközben közeli barátja, Sarah kormányozza az országot. Azonban egy új szolgálólány, Abigail érkezése alaposan megbolygatja a két nő viszonyát.

angol
angol
angol · magyar

Képek 13

Szereposztás

Olivia ColmanAnna királynő
Rachel WeiszSarah Churchill
Nicholas HoultRobert Harley
Emma StoneAbigail Masham
Joe AlwynMasham
Mark GatissMarlborough
James SmithGodolphin
Jenny RainsfordMae
Lilly-Rose StevensSally
Hirdetés

Kedvencelte 11

Várólistára tette 251


Kiemelt értékelések

desertangelable 

Értem, hogy ez egy erős társadalomkritika akart lenni, de nekem akkor is túlzás volt. Momentán nem érzem úgy, hogy valami óriásiról maradtam volna le, ha nem látom ezt a filmet. Értem én, hogy a soft pornó és halmozottan trágár beszéd önmagáért beszél, de én akkor sem bántam volna ha egy kicsit más irányt vesz a történet. Kicsit unalmas is volt, és őszintén szólva vártam a végét. A sokak által említett három színésznő valóban nagyot alakít, de a filmet akkor sem szeretette meg velem. Egyszer elég volt, köszönöm.

Lali 

A rendezőtől A homárt láttam már, szóval nagyjából tudtam, hogy egy finoman szólva sem szokványos filmre számíthatok. Ez így is lett, még ha kvázi történelmi hitelességgel is.

A film nem igazán kategorizálható, a legtöbbet az mond el róla, ha azt mondjuk, hogy Lanthimos rendezte. Vígjáték, groteszk, abszurd, álomi, naturális – nagyjából ezek a minőségek keverednek benne.
A főszereplők egyformán kiválóak, ahol persze Emma Stone-é a leghálásabb szerep.
A díszlet – ami nekem Greenaway hatását jelzi – és a pompa néha egészen lenyűgöző.
A zene – amikor szól – borzasztóan hangos, és néha őrjítő. (Meglehetősen érdekes, hogy a filmben végig barokk zene megy, majd a végén a stáblistánál valami modern szám.)
Érdekes volt a visszatérően alkalmazott halszem optika a terek kitágítására, bár hogy pontosan miért történt (talán tényleg szűk volt a tér?) nem tudom.
Próbáltam utánanézni a történelmi hitelességnek, úgy tűnik minden stimmel.

Sokat lehet a filmbéli jellemeken, a szereplők lehetőségein morfondírozni, ez mindenképpen nagy erénye a filmnek. (Erről is lehetne egy kibeszélőt nyitni.)
Ugyanakkor lelkileg nem egy kényelmes film.
Az egy dolog, hogy a beszéd gyakran vulgáris, sőt naturális (ami – gondolom – a hazug barokk cicoma ellenpontozása), de a cselekedetek sem különbek.
Mintha valami értelmetlen, ősi gyermeki kegyetlenség működne a háttérben, ami nem öl, de meghőköltet.
Az etikett mindenek fölött, de az alatt meg, hogy mi van! – na erről beszél Lanthimos.
Ilyen értelemben – gondolom én – nagyon is angol a film, így elsősorban nekik lehet egyfajta tükör.
De hát minket se kell félteni, mi is belenézhetünk azért ebbe a tükörbe, nem?

A film kivisz a filmes komfortzónánkból, ami persze némi kényelmetlenséggel jár, de a kapott élmény nem mindennapi.
Ajánlom.

chibizso

A kedvenc legnagyobb erőssége a karakterek összetettsége és a színészek, akik ezt megjelenítik. A barokkos díszek és a néha fel-felbukkanó szatirikus társadalomkritika csupán mellékes szerepet játszanak, érdekes kiegészítői három nő karakterdrámájának. Részemről 9/10-es élmény, a tavalyi filmek egyik legjobbja.

Bővebben: https://anti-gane.blogspot.com/2019/02/a-kedvenc.html

Bogas 

Egy királynő mindent megtehet.
Egy királynő semmit sem tehet meg.
Bár volt benne egy-két figyelemreméltó jelenet, nem is annyira a film jó, inkább a három színésznő. Ők viszont nagyon. (Meglepődtem, hogy Olivia Colman Oscart kapott? Nem. #Egy napig másról sem beszéltem örömömben.# Csodálkoztam, hogy Oscart kapott, miután megnéztem ezt a filmet? Nem.)
Néha tudtam rajta nevetni, de azért alapvetően elég nyomasztó és lehangoló film.

Junchi 

Asszem, hogy ezzel a filmmel Yorgos Lanthimos végleg felkerült a legambivalensebb filmrendezők top 1-es listájára nálam. Volt tőle eddig egy Homár, ami nagyon bejött, aztán a Kutyafog, ami egy jó alapötletet trancsírozott be, meg egy minősíthetetlen mocsok (Egy szent szarvas…), szóval fel voltam készülve mindenre. A kedvenc végül ugyan nem lett kedvenc, de arra elegendő volt, hogy egy erős 8/10-zel megajándékozzam.

Heteró hím létemre nagyon bírom ezeket a kosztümös – Európás – XVIII-XIX. százados filmeket, szóval már előnnyel indított, de ezt később csak tetőzte megannyi dolog, valahol meg egyenesen hiánypótló alkotás, hogy végre láthattunk egy JÁTÉKOST női főszereplővel. Tudjátok, melyik kategória az a JÁTÉKOS? Aki nem törődik senki mással, csak magával. Aki lefelé tapos, felfelé nyal. Aki mindent megtesz azért, hogy előrébb jusson. Aki képes mindent feláldozni céljaiért. Na, hímből már láttunk eleget ebből, nőből viszont nem (vagy csak rólam pattantak le ezek az alkotások?). Tisztára olyan volt, mint egy „feminim” Barry Lyndon (csak messze kisebb kaliberű sztorival és ívvel), szóval ezzel is csak tovább növelte a már eleve meglévő temérdek előnyét.

Az igazi attrakció viszont nem is igazán Abigail, az itteni JÁTÉKOS lett végül, hanem a rivalizálása Sarahval. Olyan nyersen facsarta át ezt a két remek karaktert a rendező különböző facsarókon, hogy szinte állandóan változott róluk a véleményem – igazi három-dimenziós figura volt mindkettő, ráadásul az őket megformáló színésznők is brillíroztak a szerepükben. Aztán volt mellékesen valami angol hadban állás a franciákkal, valami kidekorált képű férfiegylet, meg csomó hülye paróka, de ez mind eltörpül a két nő hatalmi harca mellett.

Szívből ajánlom ezt a filmet, bár egy dologra nem kaptam választ: Mi ez a vígjáték besorolás? Oké, volt egy-két poén, meg helyzet, ami tényleg komikus volt, de azért nah.

Laren_Dorr 

Esettanulmány a pszichopátiáról, történelmi köntösben. Remek film.

Mesemondo

Nagyon bejött. Teljesen szürreál, leginkább Alíz Csodaországban, de remek színészi alakításokat láthatunk benne, és a sztori sem sablonos fordulatok mentén alakul. Nagyon szórakoztató, pontosan megszerkesztett, látványvilágában lenyűgöző, elgondolkodtató film.

Narutofan98

Hát, ez valami borzalmas volt. Most vagy én vagyok túlságosan átlagos, és nem látom át a művésziséget, vagy valamit nagyon elrontottak ebben a filmben. Viszont az Anna királynőt játszó Olivia Colman tökéletesen megérdemelte a díjakat.

piciszusz 

Valaki nyert valami díjat ezzel ugye? Én szeretem a kosztümös filmeket, de ezt egyszerűen csak untam.

paavel 

hatalmas, szépséges (kellően spékelve undormányokkal is) alkotás a mindenkori politikáról, a hatalomról. A kosztümös, parókás Kártyavár.


Népszerű idézetek

cs_01 

– Drága barátném, milyen öröm látni, hogy visszatért a…
– Pokolból. Egy nap még ön is biztosan megjárja.

Pandalin

Godolphin: Nem sokat tudok a nőkről és érzelmeikről, de azt igen, hogy őrzik a sérelmeiket, mint a nyafogó csecsemők.

chickette

Abigail: Can I ask you a question?
Sarah: As long as you are aware that I have a gun.

chickette

Sarah: Love has limits.
Anne: It should not.

Pandalin

Masham: Ez a paróka röhejes…
Robert Harley: Egy férfi legyen csinos!

Londonna 

– Felség, Ön úgy néz ki, mint egy földre szállt angyal. Nem! Ön néha úgy néz ki, mint egy borz. És bízhat benne, hogy én megmondom.
– Miért?
– Mert én nem hazudok! Ez a szeretet!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján