Kedvencelte 15

Várólistára tette 259


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

A színészi játék mind a három főszereplő hölgy esetében nagyon tetszett, ami alapvetően meglepett, mert kicsit sem szimpatizálok Emma Stone-nal. Olivia Colman pedig megérdemelt minden jót ezért az alakításért. A kosztümök nagyon tetszettek és az egész filmnek különös volt a hangulata. Viszont maga a történet nagyon nem jött át; nem kötött le és sokszor untam is, hiába volt érdekes a téma. Valószínűleg az előzetes ismereteim alapján túl magasra tettem a lécet, mindenesetre ez most nem az én filmem volt.

Szeszj 

Őszintén nem tetszett a film, de rossznak se mondanám, sőt az elején még imádtam, érdekes volt, elgondolkodtató de aztán valahogy a közepe felé nagyon lapos lett, és a vége se igazán tetszett. A mondanivalóját értem de valahogy olyan fura lett. Persze voltak benne nagyon jó pillanatok, főleg a három főszereplő közötti játszmák tetszettek, de valami hiányzott belőle számomra. Egy picit untam is.
A három színésznőre nincs panaszom, lenyűgözőek voltak.
Kicsit csalódás volt, de közben pedig egy gyöngyszem. Nem nagyon tudom hogy hogyan állok ezzel a filmmel. :D
https://img.buzzfeed.com/buzzfeed-static/static/2019-02…
https://66.media.tumblr.com/d33317edf547c41c9b1b6aa48e0…

desertangelable 

Értem, hogy ez egy erős társadalomkritika akart lenni, de nekem akkor is túlzás volt. Momentán nem érzem úgy, hogy valami óriásiról maradtam volna le, ha nem látom ezt a filmet. Értem én, hogy a soft pornó és halmozottan trágár beszéd önmagáért beszél, de én akkor sem bántam volna ha egy kicsit más irányt vesz a történet. Kicsit unalmas is volt, és őszintén szólva vártam a végét. A sokak által említett három színésznő valóban nagyot alakít, de a filmet akkor sem szeretette meg velem. Egyszer elég volt, köszönöm.

Corvus_CoRex 

Én vagyok a 200. csillagozó, yeeeey~ :P

Nem lesz kedvenc, de határozottan tetszett.
Amúgy gondolkodtam rajta, hogy 9 vagy 10* legyen, de mivel 80% alatt volt, így inkább 10-et adtam rá.
A vége felé kezdett amúgy olyan érzésem lenni, hogy lehetett volna kicsit rövidebb is, viszont nem untam meg különösebben, el se pilledtem rajta, sőt! Úgyhogy annyira nem durva a hossza. Viszont mivel töriből kaki vagyok, nem bántam volna valami kis tájékoztatást elején-végén, hogy akkor most mi is van… úgyhogy ezek miatt lett volna nálam 9*.

Viszont a kamerázás első perctől nagyon tetszett! ♥
A karakterek is, bírom az ilyen nőket, mint Sarah és Abigail. Tudják mit akarnak és tesznek is érte. Az aláfestő zene se idegelt, a szövegeiken néha jót nevettem, + azt hiszem pont jókor néztem meg. Jól esett kosztümös filmet nézni. Na meg nem tudtam róla semmit előtte. Se trailert nem láttam, leírást se olvastam, díjakról pláne nem tudtam, úgyhogy biztos ez is közrejátszott, hogy totál semmiféle elvárásom, elképzelésem nem volt a filmről.

Amúgy a végén spoiler Most nem tudom újranézni (nappaliban van a DVD), de nemrég felmerült bennem ez a lehetőség és most zavar, hogy nem vagyok benne egészen biztos. Jó lenne, ha valaki megerősítene… :D

1 hozzászólás
Lali 

A rendezőtől A homárt láttam már, szóval nagyjából tudtam, hogy egy finoman szólva sem szokványos filmre számíthatok. Ez így is lett, még ha kvázi történelmi hitelességgel is.

A film nem igazán kategorizálható, a legtöbbet az mond el róla, ha azt mondjuk, hogy Lanthimos rendezte. Vígjáték, groteszk, abszurd, álomi, naturális – nagyjából ezek a minőségek keverednek benne.
A főszereplők egyformán kiválóak, ahol persze Emma Stone-é a leghálásabb szerep.
A díszlet – ami nekem Greenaway hatását jelzi – és a pompa néha egészen lenyűgöző.
A zene – amikor szól – borzasztóan hangos, és néha őrjítő. (Meglehetősen érdekes, hogy a filmben végig barokk zene megy, majd a végén a stáblistánál valami modern szám.)
Érdekes volt a visszatérően alkalmazott halszem optika a terek kitágítására, bár hogy pontosan miért történt (talán tényleg szűk volt a tér?) nem tudom.
Próbáltam utánanézni a történelmi hitelességnek, úgy tűnik minden stimmel.

Sokat lehet a filmbéli jellemeken, a szereplők lehetőségein morfondírozni, ez mindenképpen nagy erénye a filmnek. (Erről is lehetne egy kibeszélőt nyitni.)
Ugyanakkor lelkileg nem egy kényelmes film.
Az egy dolog, hogy a beszéd gyakran vulgáris, sőt naturális (ami – gondolom – a hazug barokk cicoma ellenpontozása), de a cselekedetek sem különbek.
Mintha valami értelmetlen, ősi gyermeki kegyetlenség működne a háttérben, ami nem öl, de meghőköltet.
Az etikett mindenek fölött, de az alatt meg, hogy mi van! – na erről beszél Lanthimos.
Ilyen értelemben – gondolom én – nagyon is angol a film, így elsősorban nekik lehet egyfajta tükör.
De hát minket se kell félteni, mi is belenézhetünk azért ebbe a tükörbe, nem?

A film kivisz a filmes komfortzónánkból, ami persze némi kényelmetlenséggel jár, de a kapott élmény nem mindennapi.
Ajánlom.

Keiran_Rowley

Azért hogy Lanthimos leginkább befogadhatóbb, többszörösen díjazott zseniális alkotása csak 69%-on áll, jócskán megkérdőjelezi nálam ennek a közösségnek az ízlését. xD Mindegy, a magyarok úgyis fikáznak mindent, a többség észre sem veszi a remekműveket, az egyedi alkotásokat. Kár. Pedig ez egy igencsak jól sikerült film, és Lanthimosnak még csak nem is ez a legjobbja. ;)
#csakatucatklisékamenők

chibizso

A kedvenc legnagyobb erőssége a karakterek összetettsége és a színészek, akik ezt megjelenítik. A barokkos díszek és a néha fel-felbukkanó szatirikus társadalomkritika csupán mellékes szerepet játszanak, érdekes kiegészítői három nő karakterdrámájának. Részemről 9/10-es élmény, a tavalyi filmek egyik legjobbja.

Bővebben: https://anti-gane.blogspot.com/2019/02/a-kedvenc.html

Bogas 

Egy királynő mindent megtehet.
Egy királynő semmit sem tehet meg.
Bár volt benne egy-két figyelemreméltó jelenet, nem is annyira a film jó, inkább a három színésznő. Ők viszont nagyon. (Meglepődtem, hogy Olivia Colman Oscart kapott? Nem. #Egy napig másról sem beszéltem örömömben.# Csodálkoztam, hogy Oscart kapott, miután megnéztem ezt a filmet? Nem.)
Néha tudtam rajta nevetni, de azért alapvetően elég nyomasztó és lehangoló film.

Junchi 

Asszem, hogy ezzel a filmmel Yorgos Lanthimos végleg felkerült a legambivalensebb filmrendezők top 1-es listájára nálam. Volt tőle eddig egy Homár, ami nagyon bejött, aztán a Kutyafog, ami egy jó alapötletet trancsírozott be, meg egy minősíthetetlen mocsok (Egy szent szarvas…), szóval fel voltam készülve mindenre. A kedvenc végül ugyan nem lett kedvenc, de arra elegendő volt, hogy egy erős 8/10-zel megajándékozzam.

Heteró hím létemre nagyon bírom ezeket a kosztümös – Európás – XVIII-XIX. százados filmeket, szóval már előnnyel indított, de ezt később csak tetőzte megannyi dolog, valahol meg egyenesen hiánypótló alkotás, hogy végre láthattunk egy JÁTÉKOST női főszereplővel. Tudjátok, melyik kategória az a JÁTÉKOS? Aki nem törődik senki mással, csak magával. Aki lefelé tapos, felfelé nyal. Aki mindent megtesz azért, hogy előrébb jusson. Aki képes mindent feláldozni céljaiért. Na, hímből már láttunk eleget ebből, nőből viszont nem (vagy csak rólam pattantak le ezek az alkotások?). Tisztára olyan volt, mint egy „feminim” Barry Lyndon (csak messze kisebb kaliberű sztorival és ívvel), szóval ezzel is csak tovább növelte a már eleve meglévő temérdek előnyét.

Az igazi attrakció viszont nem is igazán Abigail, az itteni JÁTÉKOS lett végül, hanem a rivalizálása Sarahval. Olyan nyersen facsarta át ezt a két remek karaktert a rendező különböző facsarókon, hogy szinte állandóan változott róluk a véleményem – igazi három-dimenziós figura volt mindkettő, ráadásul az őket megformáló színésznők is brillíroztak a szerepükben. Aztán volt mellékesen valami angol hadban állás a franciákkal, valami kidekorált képű férfiegylet, meg csomó hülye paróka, de ez mind eltörpül a két nő hatalmi harca mellett.

Szívből ajánlom ezt a filmet, bár egy dologra nem kaptam választ: Mi ez a vígjáték besorolás? Oké, volt egy-két poén, meg helyzet, ami tényleg komikus volt, de azért nah.

Laren_Dorr 

Esettanulmány a pszichopátiáról, történelmi köntösben. Remek film.


Népszerű idézetek

cs_01 

– Drága barátném, milyen öröm látni, hogy visszatért a…
– Pokolból. Egy nap még ön is biztosan megjárja.

Pandalin

Godolphin: Nem sokat tudok a nőkről és érzelmeikről, de azt igen, hogy őrzik a sérelmeiket, mint a nyafogó csecsemők.

Londonna 

– Felség, Ön úgy néz ki, mint egy földre szállt angyal. Nem! Ön néha úgy néz ki, mint egy borz. És bízhat benne, hogy én megmondom.
– Miért?
– Mert én nem hazudok! Ez a szeretet!

chickette

Abigail: Can I ask you a question?
Sarah: As long as you are aware that I have a gun.

chickette

Sarah: Love has limits.
Anne: It should not.

Pandalin

Masham: Ez a paróka röhejes…
Robert Harley: Egy férfi legyen csinos!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján