A jövő kezdete (2000) 124

Pay It Forward
118' · amerikai · dráma 14

Az iskolába érkező új tanár nem túl egyszerű házi feladattal lepi meg diákjait: váltsák meg a világot. Aki jó jegyet akar év végén, az tesz valamit, amitől jobbá válnak a dolgok. Ez persze csak vicc. De Trevor komolyan veszi. Fantasztikus tervet eszel ki, amely, ha beválik, fokozatosan tényleg… [tovább]

angol

Szereposztás

Haley Joel OsmentTrevor McKinney
Kevin SpaceyEugene Simonet
Helen HuntArlene McKinney
David RamseySidney Parker
Jim CaviezelJerry
Jon Bon JoviRicky McKinney
Molly BernardMolly
Kathleen WilhoiteBonnie
Shawn PyfromShawn
Angie DickinsonGrace

Kedvencelte 35

Várólistára tette 88


Kiemelt értékelések

chhaya 

Imádom a film alap gondolatát. Mennyivel jobb hely lenne a világ, ha megvalósulna az add tovább? Jót tesznek velem, cserébe három másik embernek segítek, ők továbbadják újabb 3-3 embernek…

Ha nem ragaszkodunk szorosan Trevor ötletéhez, akkor is megszívlelendő. Egy jó cselekedet ( jó esetben persze) elindít egy láncot. Akivel kedves vagyok, annak feldobom a napját, jobb lesz a kedve, így ő is nagyobb eséllyel lesz jó fej valaki mással. Nem kell nagy dolgokban gondolkodni, akár egészen apróság is lehet… Pl. egy kedves mosollyal szép napot kívánni a boltban az eladónak vagy a buszsofőrnek… A mai rohanó világban már ez is valami.

Olyan egyszerűen hangzik, nem? Miért nem működhet így? Sokkal szebb lenne a világ. Nagyon sokat gondolkodtam ezen, miután először láttam a filmet. Azóta megpróbálom így alakítani a napjaimat.

Valentine_Wiggin 

Rengeteg zsebkendőt elhasználtam ezen a filmen, mert néhol a meghatottságtól, néhol a szomorúságtól sírtam, de valamin nagyon sokszor. Hiába adtam szokás szerint a keményet, hogy majd én kibírom, olyan történetek, sorsok lettek lefestve a karaktereknek, amik eléggé ki tudtak borítani (leginkább Kevin Spacey karakterére gondolok itt). Viszont nagyon szép maga az üzenet, mennyivel egyszerűbb is lenne a világ, ha mindenki képes lenne úgy gondolkodni, mint ennek a filmnek a főhőse… csak add tovább, ha tesznek veled valami jót. Fontos gondolat, viszont egy ponton sikerült nagyot hibázni, annak ellenére, hogy nincs szívem lehúzni érte a filmet… spoiler

6 hozzászólás
Ascyra 

Olyan nagyon fáj amikor megnézem, hogy bőven elég öténvete egyszer újranézni, lehetőleg amúgy is válságos állapotban, hogy biztosan öngyilkos merénylet legyen a szemeim ellen.
Ez a történet csodálatos és egyben zseniális. Nekem a végével nincs bajom, ha nagyon szirup lett volna, én azt nem bírtam volna. spoiler
Nekem a színészi teljesítményekkel van bajom. Kevin Spacey egy nagyon régi, gyerekkori kedvencem, de itt sajnos nem remekelt. Én nem éreztem őszintének, sőt, konkrétan több helyen zavart a zavarodott színészi produkciója. Ő se lehet mindig maxon, nem igaz? Helen Hunt pedig… nagyon ritkán mondok ilyet, de az egyik legtermészetesebb, legemberibb, legzsigeribb alakítás volt filmen, amit színésznőtől láttam. Nekem ő itt végleg felkarcolta a nevét a kedvenceim közé. (nem nagyon van filmje, amit nem láttam és nem nagyon van olyan játéka, amit ne bírtam volna maxra értékelni): Bon Jovi katasztrófa, maradjon meg inkább a gitárnál :).
Ez a film kötelező minden olyan ember számára, akiknek az empátia, mások segítése és megértése a mindennapjaik része. Csak százas zsepivel – de nagyon megéri!

Zakuro 

A film nagy részével többé-kevésbé elvoltam, de a finálén annyira kiakadtam, hogy az teljesen elrontotta számomra az egészet.

Osli75 

Nagyon jó történet, jó színészekkel, jó színészi játékkal. Megható, tanulságos film, jó lenne több ilyen ember a világra. Nem egyszer nézős film az biztos.

dezirel

A vége miatt csak ennyi… spoiler
Nagyon szép és inspiráló történet, még nem tudom kiken fogom kipróbálni, de mindenképpen olyan ötlet, amit érdemesnek tarok a megvalósításra.

Serafina_Darion 

Anno mikor láttam, annyira nem értékeltem. Dráma volt, sírtam rajta és ennyi. De később az évek során, ahogy 'megkomolyodtam', egyre többször gondoltam rá vissza. És ahogy felidéztem a filmet, rájöttem, hogy egy pokolian jó film, megható, tanulságos, jó történettel és még jobb színészekkel.
Minimum egyszer megéri megnézni. A sírás garantált, de mellette ad valami többet is. :) Nézzétek meg. :)

csartak 

Egyszer régen láttam már, most megismételtem. Jó film, jó színészekkel, jó üzenettel. Pozitív üzenettel.
De nagyon-nagyon nem értékelem a film negatív végét.

Ankió 

Huhh… nehéz szavakat találni. Igencsak sírós, legalábbis nekem. A vége pedig megdöbbentően mellbevágó.
Nagyon érdekes témát boncolgat a film. de sajnos nem megvalósítható a terv. Mert az ember gyarló és egyre inkább önző világban élünk. Ha működne Trevor elképzelése, valóban sokkal jobb lenne a világ. Előbb-utóbb körbeérne a jótett-lánc és onnantól folyamatosan minkenkivel jó dolgok történnének. De ez csak utópia.
A szereplők külön-külön is kedvenceim, de együtt fantasztikusak. Haley Joel Osment-re a Hatodik érzékben figyeltem fel. Aztán jött az A.I. – Mesterséges értelem, ott is imádtam. Ez a film a kettő között készült, nem is értem, hogy maradt ki a szórásból. Bár az is igaz, hogy nem kerestem rá tudatosan a filmjeire, de ezután figyelni fogom. Zseniális tehetség.
Helen Hunt és Kevin Spacey pedig már régóta kedvencem. Valakinél azt olvastam, hogy Spacey ebben a filmben nem játszott valami jól. Szerintem igen. Kellett ez a visszafogottság a szerepéhez, talán ezt értelmezte félre aki kevesellte a teljesítményét. Hunt pedig annyira természetes nő, annyira színészetre termett, hogy bármelyik szerepében hiteles lenne, ha a való életben csinálná. Mindamellett nagyon szép és jól állnak neki a ráncai :)
Ez a film kedvencem lett, szerintem még többször meg fogom nézni.


Népszerű idézetek

chhaya 

Trevor McKinney: Vannak, akik megijednek attól, hogy másként is élhetnének, és attól, hogy a világ mégsem annyira szar. Vannak, akik úgy hozzászoknak a dolgokhoz – még a rossz dolgokhoz is –, hogy nem mernek változtatni. Az ilyen emberek feladják. És ha ők feladják, mindenki veszít.

ChöppMoly

Trevor McKinney: Nem könnyű, nem tervezhető. Mindig… mindig figyelni kell az embereket, vagyis szemmel tartani, védeni őket, mert nem tudják, mi jó nekik.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján