A jövő kezdete (2000) 136

Pay It Forward
118' · amerikai · dráma 14 !

Az iskolába érkező új tanár nem túl egyszerű házi feladattal lepi meg diákjait: váltsák meg a világot. Aki jó jegyet akar év végén, az tesz valamit, amitől jobbá válnak a dolgok. Ez persze csak vicc. De Trevor komolyan veszi. Fantasztikus tervet eszel ki, amely, ha beválik, fokozatosan tényleg… [tovább]

angol

Szereposztás

Haley Joel OsmentTrevor McKinney
Kevin SpaceyEugene Simonet
Helen HuntArlene McKinney
David RamseySidney Parker
Jim CaviezelJerry
Jon Bon JoviRicky McKinney
Molly BernardMolly
Kathleen WilhoiteBonnie
Shawn PyfromShawn
Angie DickinsonGrace

További szereplők

Kedvencelte 36

Várólistára tette 107


Kiemelt értékelések

crissy 

Nem tudom, én szerintem sosem fogom túltenni magam ezen a filmen. Ugyanúgy, mint a Séta a múltba c. film, ez is egyike az első filmeknek, amit láttam, legalábbis amire emlékszem. TV-ben láttam, semmit se tudtam róla, se a nevét, se semmi, s nem is volt még akkoriban internetünk, hogy utána tudjak nézni. Talán, de ebben nem vagyok biztos, talán a tv újságnak köszönhetően ismertem meg a nevét, s végül örökké bennem maradt.
Olyan ez a film, hogy egyszerre akarom számtalanszor újra és újra nézni, s elkerülni minél messzebbről, mert tudom, hogy tönkretesz. Aztán mégis újranézem, mert tudom, hogy többet segít, mint árt, azt a sok könnycseppet, amit elejtek közben meg simán nélkülözni tudom – nem fognak hiányozni.
Valamilyen szinten merem azt hinni, hogy ez a történet segített a személyiségem formálódásában, hiszen számomra Trevor mai napig egy példakép, s amúgy tökre megértem azokat az embereket, akik dühösek és csalódottak a film vége miatt, de én valamiért nem tudok az lenni, hiszen spoiler. Bárcsak ne így lenne.
Minden esetre, szerintem ezt a filmet életünk során legalább egyszer meg kellene nézznünk.

1 hozzászólás
chhaya 

Imádom a film alap gondolatát. Mennyivel jobb hely lenne a világ, ha megvalósulna az add tovább? Jót tesznek velem, cserébe három másik embernek segítek, ők továbbadják újabb 3-3 embernek…

Ha nem ragaszkodunk szorosan Trevor ötletéhez, akkor is megszívlelendő. Egy jó cselekedet ( jó esetben persze) elindít egy láncot. Akivel kedves vagyok, annak feldobom a napját, jobb lesz a kedve, így ő is nagyobb eséllyel lesz jó fej valaki mással. Nem kell nagy dolgokban gondolkodni, akár egészen apróság is lehet… Pl. egy kedves mosollyal szép napot kívánni a boltban az eladónak vagy a buszsofőrnek… A mai rohanó világban már ez is valami.

Olyan egyszerűen hangzik, nem? Miért nem működhet így? Sokkal szebb lenne a világ. Nagyon sokat gondolkodtam ezen, miután először láttam a filmet. Azóta megpróbálom így alakítani a napjaimat.

Valentine_Wiggin 

Rengeteg zsebkendőt elhasználtam ezen a filmen, mert néhol a meghatottságtól, néhol a szomorúságtól sírtam, de valamin nagyon sokszor. Hiába adtam szokás szerint a keményet, hogy majd én kibírom, olyan történetek, sorsok lettek lefestve a karaktereknek, amik eléggé ki tudtak borítani (leginkább Kevin Spacey karakterére gondolok itt). Viszont nagyon szép maga az üzenet, mennyivel egyszerűbb is lenne a világ, ha mindenki képes lenne úgy gondolkodni, mint ennek a filmnek a főhőse… csak add tovább, ha tesznek veled valami jót. Fontos gondolat, viszont egy ponton sikerült nagyot hibázni, annak ellenére, hogy nincs szívem lehúzni érte a filmet… spoiler

6 hozzászólás
Zakuro 

A film nagy részével többé-kevésbé elvoltam, de a finálén annyira kiakadtam, hogy az teljesen elrontotta számomra az egészet.

Osli75 

Nagyon jó történet, jó színészekkel, jó színészi játékkal. Megható, tanulságos film, jó lenne több ilyen ember a világra. Nem egyszer nézős film az biztos.

evé 

A vége miatt csak ennyi… spoiler
Nagyon szép és inspiráló történet, még nem tudom kiken fogom kipróbálni, de mindenképpen olyan ötlet, amit érdemesnek tarok a megvalósításra.

Serafina 

Anno mikor láttam, annyira nem értékeltem. Dráma volt, sírtam rajta és ennyi. De később az évek során, ahogy 'megkomolyodtam', egyre többször gondoltam rá vissza. És ahogy felidéztem a filmet, rájöttem, hogy egy pokolian jó film, megható, tanulságos, jó történettel és még jobb színészekkel.
Minimum egyszer megéri megnézni. A sírás garantált, de mellette ad valami többet is. :) Nézzétek meg. :)

csartak

Egyszer régen láttam már, most megismételtem. Jó film, jó színészekkel, jó üzenettel. Pozitív üzenettel.
De nagyon-nagyon nem értékelem a film negatív végét.

Riccah 

Ez a film hatalmas volt, mennyi mélység és őszinteség, pedig alapjaiban nem egy bonyolult kérdéskör. A színészek remekek, az egész olyan emberi, néhol még beleférően zavaró, de összességében engem megfogott magának. :) A végét sajnáltam, miért kellett? Anélkül is kerek és értékes.


Népszerű idézetek

chhaya 

Trevor McKinney: Vannak, akik megijednek attól, hogy másként is élhetnének, és attól, hogy a világ mégsem annyira szar. Vannak, akik úgy hozzászoknak a dolgokhoz – még a rossz dolgokhoz is –, hogy nem mernek változtatni. Az ilyen emberek feladják. És ha ők feladják, mindenki veszít.

crissy 

Chris: Is that what you want for your birthday? Everybody to pay it forward?
Trevor: I can't ask for that.
Chris: Sure you can. Why not?
Trevor: It wouldn't work.
Chris: Why?
Trevor: I already blew out my candles.

crissy 

Trevor: [Mr. Simonethez szól] What did you ever do to change the world?

crissy 

Trevor: Is the world just sh*t?
Mr. Simonet: No, it isn't. Hey, you did good work. Look at me. I'm proud of you, Trevor. I'm proud of you. And anyway, for what it's worth, I'm grading you on the effort, not the result.
Trevor: I don't care about the grade. I just wanted to see if the world would really change.

ChöppMoly

Trevor McKinney: Nem könnyű, nem tervezhető. Mindig… mindig figyelni kell az embereket, vagyis szemmel tartani, védeni őket, mert nem tudják, mi jó nekik.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján