A hullám (2008) 197

Die Welle
107' · német · dráma, thriller 12

Egy átlagos gimnázium, egy átlagos osztály, itt a közelben, napjainkban. Egy projekthét keretében az osztálynak az autokrácia témáját kell feldolgoznia. Tanáruk, Rainer Wenger (Jürgen Vogel) úgy dönt, hogy valami teljességgel szokatlan, az átlagostól eltérő dolgot csinál a projektből. Tanári… [tovább]

német · magyar
magyar

Képek 5

Szereposztás

Jürgen VogelRainer Wenger
Frederick LauTim Stoltefuss
Max RiemeltMarco
Jennifer UlrichKaro
Christiane PaulAnke Wenger
Elyas M'BarekSinan
Max MauffKevin
Jacob MatschenzDennis
Cristina do RegoLisa
Maximilian VollmarBomber

További szereplők

Kedvencelte 45

Várólistára tette 121


Kiemelt értékelések

Békacica 

Azóta sem értem, azt a nagy a hullámot hogyan fújta fel a srác olyan szépen.
Szerintem vannak ebben a filmben hibák, de ennek ellenére persze jól bemutatja a diktatúrák felépülését.
Először ezt a filmet középiskolában láttam, akkor még nagyjából új filmnek számított. Akkor el volt ájulva tőle az egész osztály, és most is azt mondom van egy atmoszférája, mélysége, mindenképpen többszörnézős.
Valami a történetről: Szerintem a főszereplő tanár jobban odafigyelhetett volna kik a diákjai, mennyire veszik komolyan a csoportot. spoiler Másrészről nézve, ez ugye igaz történet alapján van, de kíváncsi lennék a valóságos sztorira is, mert sokszor a filmek rendesen ki vannak színezve.

Liza 

A tökéletes példázat arra, hogy még ma is megtörténhet az, amiről azt hinnénk a történelmi ismereteink és jelenbeli tudásunk alapján, hogy nem. És az a meglepő, hogy nem is kell hozzá sok: elsőnek csak egy fehér ing, egy közös köszönés, weblap, na meg egy egyszerű, de jól felismerhető jel. Ezek így leírva már emlékeztetnek valamire, de mi van akkor, ha szép fokozatosan kerülnek csak elő ezek a dolgok? Hisz gyerekként nekünk is volt közös köszönésünk, voltak jelek (pl.: egy bandáé), amiket firkálgattunk a füzetünkbe, weblapokat létrehozni nem nehéz, egy fehér ing meg megint csak mi, ugye? Elsőre mennyire ártatlannak hangzik, aztán a közösség, a van hová tartoznod érzés elragad, és szépen fokozatosan nincs olyan, hogy te, csak mi. A hullám egyszerre mozog, megvéd azoktól, akik bántani akarnak, de bántja azokat is, akik egyszerűen nem akarnak részt venni benne. Hisz aki nincs velünk, az ellenünk van. És amikor még mindig csak azt hinnéd, hogy a hullám csak ártatlanul lebegtet a víz tetején, te nem teszel semmi rosszat, akkor jön valami, ami miatt realizálod, hogy a hullám sokkal inkább egy erős sodrás, amiből már ha akarnád sincs menekvés. És akkor jön a kérdés: az ártatlan köszönéstől, hogy is jutottunk el idáig?

MrsCumberbatch 

Oké, most kiakadtam. Akkor, szóval most a végén azért spoiler

A könyvet nem olvastam, nem is fogom, két színész miatt néztem meg a filmet. És a végét leszámítva tetszett is. Nehéz téma, de jó feldolgozás lett.

annna

Anyukám médiatanár, ezért meg kellett ismerkednem ezzel a filmmel már elég fiatalon. Nehéz téma, nagy üzenettel. Szerintem ezt mindenkinek meg kéne néznie, hogy lássuk (újra), és értsük meg végleg azt, hogy mekkora hatalomra tehet szert rövid időn belül egy kisebb szervezet/(nép)csoport egy erős vezetővel.

Emerson 

Nem tudom eldönteni, hogy tetszett-e vagy sem. Idegesítő volt, élén a halál cool Her Wengerrel. A végét nem az, hogy nem értettem, de az álszentség csúcsa volt Blikk stílusban tálalva. Na ez már sok volt.
Megint előjött a legfőbb problémám, hogy az ilyen helyzeteket hogyan kezeli a társadalom. Adott egy félrenevelt (vagy inkább nem is nevelt) ideggyenge, szeretetéhes, jellemtelen gyerek. Behülyíti az első ember és onnantól kezdve pincsikutyaként viselkedik. A kelleténél jobban összezavarodik és spoiler

4 hozzászólás
Nocharity 

Kicsivel monumentálisabb filmre emlékeztem gyerekkoromból, mint amilyen ténylegesen, mindenesetre már akkor is hatással volt rám. Kicsit ugyan hirtelen fajulnak el benne a dolgok, de ha azt nézzük, mennyi játékidejük volt egy fasiszta rezsimet kicsiben kialakítani és bemutatni, nem lett rossz a végeredmény. A karaktereket néhol ugyan picit kidolgozatlannak éreztem, de kár is lett volna jobban kiragadni őket a Hullám egységéből, amit alkottak. Valahol nehéz elhinni, hogy ez az egész nagyban is működőképessé vált a történelemben, és, hogy az emberek tényleg ilyen könnyedén manipulálhatóak. Kistiniként talán azért is hatott jobban rám, mert volt egy hungarista korszakom, ami ugyan nem fedte le az erőszakosabb berkeket, de azért érezhető volt a filmből, mennyire kártékony tud lenni az ilyen vak fanatizmus.

Kemiviki 

Nehéz téma, fontos üzenettel. kié is a felelősség azért mert a kölykök ennyire belelovalták magukat egy tanulmányi projektbe? Kié a felelősség azért mert egy közülük spoiler ?
Nem ez volt a cél, de hatalmas a tanulság. Bármikor megtörténhet nem is kell hozzá sok csak egy erős, összetartó közösség.

Baly 

A gimnáziumban néztük meg anno az osztállyal médián, mit ne mondjak otthon egyből megnéztem újra. Remélem minden iskolában levetítik minden osztálynak, mert elég nagy hatást tud gyakorolni az emberre és úgy gondolom fontos lenne, hogy lássák, minek nem szabad még egyszer megtörténnie a történelemben. Elég régen láttam már, asszem megnézem újra :)

EsztA 

Fantasztikus film! Középiskolásoknak kötelezővé tenném..

Sakara 

A film jól bemutatja a diktatúrák felépülését. Ennek ellenére vannak hibái, mint film szerintem. Van egy atmoszférája, mélysége, ugyanakkor a hangulatától még most is kiráz a hideg: mikor megnéztem akkor sem tetszett és remélem nem kell még egyszer megnéznem.
Értem én miért csinálták meg, viszont szerintem ez volt eddig a legmegrázóbb, egyben egyáltalán nem kedvelt igaz történet alapján készült film, amit láttam.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján