A gömb (1998) 129

Sphere
134' · amerikai · sci-fi 16

A Csendes-óceán mélyén egy ismeretlen eredetű, 300 éves űrhajót találnak. Négy fős tudóscsapatot küldenek le a víz mélyére, hogy kiderítsék, van-e élet a hajón. Amikor leereszkednek a mélységbe, egy hatalmas fémgömbre bukkannak, amiről hamarosan kiderül, hogy a jövőben, 2048-ban készült… [tovább]

angol

Képek 5

Szereposztás

Dustin HoffmanDr. Norman Goodman
Sharon StoneDr. Elizabeth 'Beth' Halperin
Samuel L. JacksonDr. Harry Adams
Liev SchreiberDr. Ted Fielding
Queen LatifahAlice 'Teeny' Fletcher
James Pickens Jr.O.S.S.A. Instructor
Peter CoyoteHarold C. Barnes kapitány
Marga GómezJane Edmunds
Huey LewisHelikopterpilóta
Hirdetés

Kedvencelte 9

Várólistára tette 52


Kiemelt értékelések

Emerson 

Az egyik legintelligensebb sci-fi. Persze biztos vannak benne bakik, de az én agyamat olyan szinten kisütötte (újranézve is), hogy nem volt bennem késztetés, hogy leragadjak valami rövidzárlatnál és azon csámcsogjak, hogy mit rontottak el. Jelen akartam lenni minden egyes másodpercnél, nehogy lemaradjak valamiről. Nem egy pörgős film, sőt, kifejezetten lassú, na de az agyat, azt sebességbe kell kapcsolni hozzá.
A szereplők, a történet, a kivitelezés, a zene mind-mind tökéletes volt. Kár, hogy manapság ilyet már erőlködve se tudnak csinálni.

moordavid82

A könyv többszöri olvasása miatt nagyon vártam a film premierjét, ott is ültem az elsők között :-) Viszont a film alkotói jószándéka ellenére, hogy egy jó és okos, sok jó kérdést feltevő tudományos-fantasztikus mű szülessen sajnos valahol félúton megdőlt.

Pedig a könyvhöz is hűek voltak, de valahogy kevés lett a végeredmény. Konkrétan kevés volt a játékidő mindarra ami a könyvben felbukkan. Aki még nem látta ne ijedjen meg tőle, mert egy bitang erős könyv alapján sikerült egy nem elrontott adaptációt összeraknia az alkotóknak, csak a könyvhöz képest ez kevés.

Ez tipikusan az a mű amit vagy három órás játékidővel a nagyvásznon, vagy egy mini sorozatként a kis képernyőkön nézünk. A kettő között ez sajnos csak félsiker.

Negative_Singularity

Az egyik legmeghatározóbb film az életemben; már gyerekként is hatalmas benyomást tett rám, és ahogy nőtt a koponyaburokban az értelem, úgy nőtt a pszichében az ismeretlen iránti félelem, a gondolatok teremtő, manifesztáló lehetősége, ami kihat a materiális világra. A filmen, persze – mondjuk még. Felkészületlenül.

A gömb itt passzív „szereplő”, a könyvben sokkalta több szerepe van, noha az emberi értelem önmagával értekezik, és teszi ezt sokkal mélyebben, felőrlőbben, hidegebben és számomra kissé felzaklatóan nyughatatlanul. Ezt nehéz filmen ábrázolni, mégis, valami egészen elképesztő atmoszférát teremtettek a készítők, ami nyomasztó és elgondolkodtató, noha a könyvbéli filozófia súlya nagyon-nagyon hiányzik belőle. Mint például a kedvenc merengésem a gömbben Normanntól: – Isten vagy? – Isten az egy szó."

Számos értelmezése is lehet (könyvben és filmen egyaránt), számomra ez embervesztés, és emberérés: egyszer talán megtalálja az ember a világegyetemben betölteni rendeltetett (?) szerepét. Most még ez nem megy. Nagyon nem. A csecsemő sem szavakkal a szájában születik meg.

Kriszta

Nagyon régen láttam már és nem is igen emlékeztem a történetre, pedig nagyon jó film. Érdekes, izgalmas, a vége is jó (a sci-fiknél a vége mindig olyan rizikós, hogy vajon mennyire sikerül megoldani), a színészek jól játszanak.
El kell olvasnom a könyvet is, már csak az összehasonlítás miatt is.

Tony128

Ez a film valami félelmetesen jó, szó szerint is. Persze ízlés kérdése, nekem inkább egy lightos thriller, de pont ezért imádom, főleg a film első felét, ahogy egyre fokozatosabban derítenek fényt a történésekre, közben pedig feszítik az ember idegeit. A könyvhöz elég hű, és bár néhol eltér, alapvetően mindkettőt rendkívül jónak tartom, abszolút kedvenc SciFi-fajtám, csokorban a Sunshine-nal és az Event Horizont-tal!

Emese_Szalai 

Elgondolkodtató és nagyon furcsa. Maga a sztori nekem furcsa volt. Néha túlzónak éreztem a drámát, de nem volt vészes. A színészek rendben voltak, Dustin Hoffman egyébként a legjobb ebben a filmben!

kvázimozi 

Újranézve. Még ’98 körül biztos sokkal nagyobbat szólt; bár hangulata még most is van bőven, mégis, kissé szétesettnek láttam. Dustin Hoffman elég robotszerűen hozta a pszichológust, Jackson… hát közepes, mint amilyen lenni szokott; Schreiber-t szerintem mindig jól castingolják, de amúgy ő sem egy nagy csillag. Sharon Stone viszont eléggé kivett a filmből; karakterjátékot nem, cska egy instrukciókat manifesztáló színésznőt láttam végig. Peter Coyote nyerő volt, kifejezetten jól állt neki ez a klisés szerep. Bár elég gáz, hogy mindig csak beszél, de sosem cselekszik.

Az effektek szerintem még ma is rendben vannak, a design is jó, a víz alatti jelenetek igényesek… azok a tojások meg siklók továbbra is nagyon félelmetesek. Érdekes, hogy a film közben rengetegszer eszembe jutott a Prometheus mert nagyon hasonlóan (igazából sokkal jobban) kalauzol a történetbe; az viszont már elég komoly volt, amikor egy vonós zenei téma (valami tűzeset) után egyszer csak feleszméltem, hogy héé, Streitenfeld csak nem innen nyúlta a Shaw-hoz_ írt témáját, hmm!?! Kísérteties hasonlóságok!

Na hát, biztos ami biztos, ezt a filmet (és sajnos a Prometheus-t is) igazán csak a vágás mentette meg, ami a mai napig kiváló és érdekfeszítő; helyenként meglepően gyors tempóban történik. A film zenéje néha nagyon eltalált, de sokszor meg zavaró; a cselekmény van, hogy túlzottan rá építkezik. A történetet okosan csűrték-csavarták, állítólag izgalmasabb lett (így) mint a könyv.

Hippoforaccus 

Meglehetősen furcsa, elvont, phszihotikus film. Sajnos kissé kusza spoiler, de egyszer nézhető.

Mr_Catharsis91 

A könyvet pár napja fejeztem be, és a filmet is láttam már jó régen, szóval ideje volt újra feleleveníteni. Mindig is tetszettek az ilyen vízalatti filmek, mert a klausztrofób atmoszféra nagyon bejön. A Das Boot-ban leginkább, de az más történet. Annak idején nem értettem miért húzták le a filmet ennyire, eltekintve 1-2 hibától teljesen nézhető volt. Mondjuk a vége szerintem elég kamu a fekete lyukas-felejtéses dologgal.

Lulu23 

Annak idején kimaradt nekem ez a film, túl nyomasztó, ijesztő volt. Nos, most sem tartom egy könnyed mozinak, még a hatása alatt írok.
Ez egy roppant letisztult, higgadt alkotás, aminek tökéletesen eltalálta a tempója és a dinamikája. A feszült izgalmat és a következő pillanattól való félelmet számomra nem az tartotta fenn, hogy a szereplők hullottak, mint a legyek, hanem volt benne egy titokzatosság, nem tudtuk, hogy éppen ki forog veszélyben és milyen természetű veszélyben.
A rendezés és a színészi játékok jók voltak, bár egyik-másik karakter kissé üresre sikeredett.
Maga az alapgondolat izgalmas, bár a filmben szerintem nem jutott neki elég tér/idő a kibontakozáshoz, viszont utótöprengő filmnek ideális.


Népszerű idézetek

Negative_Singularity

Harry: Vallásos vagy, Norman?
Norman: Ateista. De rugalmas.

[névtelen]

Dr. Harry Adams: Más is kíváncsi, ki a fene nyitotta ki az ajtót?

[névtelen]

Dr. Harry Adams: We're all gonna die down here.
Dr. Norman Goodman: What?
Dr. Harry Adams: You see? It's curious. Ted did figure it out – time travel. And when we get back, we gonna tell everyone. How it's possible, how it's done, what the dangers are. But then why fifty years in the future when the spacecraft encounters a black hole does the computer call it an 'unknown entry event'? Why don't they know? If they don't know, that means we never told anyone. And if we never told anyone it means we never made it back. Hence we die down here. Just as a matter of deductive logic.

[névtelen]

Beth: Ez az izé hőt ad le, vagy csak örül, hogy lát?

[névtelen]

Harry: Szóval manapság ezt mondják a kis zöld emberkék? „Vigyél a terapeutádhoz?”

[névtelen]

Harry: Látod? Nem lehetetlen. Nevetséges.

[névtelen]

Harry: (Jerryt idézi): „Én utazom. Te is utazol. Együtt utazunk.”

Beth: Azt hiszem, Jerry átment Deepak Choprába.

[névtelen]

(a csapat héliumot lélegzik be)

Dr. Ted Fielding: (magas hangon) Az oxigén korrózív gáz, a fluor és a klór családjába tartozik – mint a hidroklórsav, hidrofluórsav. Ezért lélegzünk be héliumot idelent, mert az oxigén 2,3 százaléknál magasabb koncentrációban toxikussá válik.

Norman Goodman: (magas hangon) Ezt elmagyaráznád még egyszer, Ted? Nem beszélek lufiul.

[névtelen]

Dr. Ted Fielding: Békében jöttünk. Hmm… Mindig el akartam mondani.

[névtelen]

Interviewer: I see you have a scar on your neck.
Dr. Elizabeth 'Beth' Halperin: Car accident.
Interviewer: Were you drinking?
Dr. Elizabeth 'Beth' Halperin: Yeah – but I wasn't driving.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján