A gólem (1920) 7

The Golem · Der Golem, wie er in die Welt kam
91' · német · fantasy, horror

A 17. századi Prágában játszódó, ősi zsidó legenda első filmváltozatának (A Gólem, 1914) remake-je. Löw rabbi meg akarja védeni a gettóban élő zsidó népét a keresztények támadásától, és ezért elkészíti a Gólemet, egy hatalmas agyagszobrot. A monstrumot misztikus varázsigével és a testébe… [tovább]

Képek 1

Szereposztás

Paul Wegenera Gólem
Albert SteinrückLoew rabbi
Lyda SalmonovaMiriam, a rabbi felesége
Ernst DeutschFamulus
Hirdetés

Várólistára tette 10


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella 

Szeretem ezt a legendát, és egy hónappal ezelőtt volt szerencsém megcsodálni a Staronová zsinagógát, ahol állítólag az eredeti gólem maradványait őrzik, így végre rászántam magam a film megnézésére.
A filmet semmiképp sem nevezném horror műfajúnak. Persze, szigorúan véve ide kell sorolni, mégiscsak van benne egy mágikus, gonosz lény – de szerintem akkor sem az. Közelébe sem ér egy Dr. Caligarinak vagy akár a Nosferatunak ami a horrort illeti. Ez egy folklór történet, nem több. (Ha belegondolunk, egy csomó magyar népmese is tiszta horror /A kis gömböc például, hogy mást ne mondjak/, mégis ezt meséljük a gyerekeinknek lefekvés előtt.)

Csóri gólem megjelenítése nekem inkább volt vicces, mint félelmetes, de egyébként az egész film tök rendben volt. Tetszettek a színészek, a jelmezek (a díszletek kevésbé), és nagyon hangulatos volt a zenéje is.
Aki szereti a némafilmeket, az ne hagyja ki. Akit a gólem legendája érdekel, inkább olvasson valamit róla, azzal többre megy.

kkata76 

Hosszú filmnek számít a 20-as évek elejének filmjei között a maga több, mint 90 percével. Ráadásul látványos, sok statisztát mozgató kosztümös film (a 16. században játszódik).
Van egy egészen érdekes „film a filmben” rész: szó szerint is, hiszen technikailag vetítve vannak a képek a filmbeli közönség előtt, akik mint egy moziban ülve nézik a falra vetített történetet, és persze a történet reflektál A gólem történetére.
A színészi játék gyakran eltúlzott, de pl. a gólemet játszó Paul Wegener, aki a film rendezője is, kimondottan jól játszott. Bár a kamerát egyáltalán nem mozgatták, plánokat azért alkalmaztak, és a közelieken remekül látszik a mimika.
A díszlet érdekes, nem annyira jellegzetes, mint a Dr. Caligarinál, de a korszak – a német expresszionizmus – jellegzetességei azért felismerhetők itt is.

1 hozzászólás
AnnaAnn

Az egyéb expresszionista filmekhez hasonlítva – Dr. Caligari, Metropolis – nem sokat jelentett számomra, viszont elismerésre méltó. Nem lehetett egyszerű akkoriban mindezt felvenni. Tetszett a „Frankenstein-beütés” benne; a szörnyeteg fellázad teremtője ellen. Amúgy a történet egész egyszerű, és lehetett volna még kidolgozottabb. Igaz, hogy régi, de azt vártam, hogy a maga a gólem egy kicsit hatásosabb lesz. Összességében nézhető, viszont számomra az átlagos némafilmek között van.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján