Boszorkányok (1922) 24

Häxan: Witchcraft Through the Ages · The Witches · Häxan
91' · svéd, dán · némafilm, fantasy, horror, dokumentumfilm, áldokumentumfilm !

„Kultúrtörténeti előadás élőképekben” – hirdeti a neves dán rendező svéd produkcióban készült filmjének alcíme. Benjamin Christensen (1879-1959) operaénekesből lett színész, majd 1912-ben rendezőként debütált Európa akkori filmfővárosában, Koppenhágában. Legjelentősebb hazai alkotása, A… [tovább]

Képek 3

Szereposztás

Benjamin Christensenaz Ördög
Ella La CourKarna
Emmy SchönfeldMarie, Karna asszisztense

Kedvencelte 4

Várólistára tette 46


Kiemelt értékelések

rocketdog 

Milyen szerencse, hogy egy ideje már komoly szerepet kap az agykutatás, ezért a 100 éve még „tényként” kezelt „dokumentumfilm” ma már nem helytálló. Mert az egy dolog, hogy bemutatja a középkorban hogyan uralta a vallás, a félelem, a babonaság az embereket. Bármit elhittek, hogy velük is megtörténik, ha egy csoport nyomása alá kerültek. De a 7. részben (ahol a 100 évvel ezelőtti jelenbe ugrunk) ráhúzzák szó szerint minden nőre, hogy boszorkány, mert alvajáró, mert jóslásból él, mert egyéb megmagyarázhatatlan testi tünetei vannak… Az utolsó fejezet nálam lehúzta az egyébként érdekes, informatív filmet, mert pont olyan csúsztatsokkal él és állító kérdéseket tesz fel, ami miatt párszáz éve nőket kínoztak és öltek meg.

2 hozzászólás
Lunemorte 

Inkább a hangulat és az infók az érdekesek. Jó kis klippeket lehet belőle csinálni.

Honey_Fly 

Ha sikerül az első 15 percnyi száraz történelemórát végigülni utána cserébe megkapjuk amire számítunk boszorkány-ügyileg. Mai szemmel is megállja a helyét ez az 1922-es némafilm. Remek példája annak, hogy lehet visítozás nélkül is jó horrort csinálni. Néhány jelenet igen felkavaró még úgy is (vagy éppen azért), hogy az alkotó a képzeletünkre bízza, mit is csináltak a boszorkánynak kikiáltott delikvensekkel a vallatószobában illetve hogy mit műveltek ördögék egy-egy áldozati szertartáson. A félni vágyók csalódnak majd a filmben de egy jó kis borzongással mindenképpen szolgál.

fayakezdet 

Tehát az van, hogy láttam egy 1922-es dokumentumfilmet a boszorkányokról. Ami azért, wow!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján