A 44. gyermek (2015) 180

Child 44
137' · amerikai, angol, orosz, cseh, román · dráma, thriller 16

A politikai töltetű thriller az 1953-as sztálini Szovjetunióban játszódik. A titkosrendőrség lelkiismeretes ügynöke, Leo Dimitrov elveszíti beosztását, hatalmát és otthonát is, amikor nem hajlandó feleségét, mint árulót elítélni. Moszkvából vidékre száműzik őket, és Mikhail Nesterov tábornokkal… [tovább]

magyar

Képek 10

Szereposztás

Tom HardyLeo Demidov
Gary OldmanMikhail Nesterov tábornok
Joel KinnamanVaszilij
Noomi RapaceRaisa Demidov
Vincent CasselMajor Kuzmin
Jason ClarkeAnatoly Brodsky
Nikolaj Lie KaasIvan Sukov
Fares FaresAlexei Andreyev
Paddy ConsidineVladimir Malevich
Sam SpruellDoctor Tyapkin

További szereplők

Kedvencelte 23

Várólistára tette 164


Kiemelt értékelések

Honey_Fly 

Nem túl régen zárt a MNG-ban az orosz avantgárd festészetről kiállítás. Ebben a filmben minden megelevenedett, amit ott láttunk. Nem csak festmények voltak kiállítva, hanem filmeket is mutattak be. Dokumentum és rövid művészfilmeket is. Nagyon megrázó képsorokat láttam. Na hát ez a film a régi kópiák tartalmát tolta az arcomba modern, amerikai technikával. Borzalom. Összeszorult gyomorral néztem végig. Azt kell, hogy mondjam, hogy „szerencsére” benne volt a sorozatgyilkosos szál. A „szimpla” nyomozás némi felüdülést jelentett a titkosrendőrséges, fekete autós, kihallgatós, besúgós nyomasztás alól. Az ilyen világban élés hangulatát ugyanis nagyon jól adta vissza a film. Olyan alkotás, aminek a nézése közben néha észreveszed magadon, hogy az egész tested egy merő görcs. Akkor kiengedsz, de egy idő múlva megint azon kapod magad, hogy minden izmod feszül. Pedig az események csak a képernyőn pörögnek előtted, te otthon ülsz a kanapén, nem így kell leélned a mindennapjaidat, (még) nem kell a gyerekedet féltened attól, hogy a falnak is füle van. spoiler
Elmebeteg emberek képesek ideológiákat szülni, birodalmakat irányítani, milliókat agymosni, milliókat nyomorban tartani és kiirtani. Nem akarok ilyen világban élni. Nem ilyen világban akarok élni.

Ui.1.: „Lelkiismeretes ügynök”. De szép kifejezés. Titkosrendőr, aki „besúgókat” vadászik le, majd vallatja is őket. Mondjuk a munkáját lelkiismeretesen végezte, jó sok besúgó halála száradt a lelkén, ha ilyen sokra vitte.
Ui.2.: Miért volt néhány katonának orosz akcentusa, vagy fordítva, a többinek miért nem volt?

4 hozzászólás
Solo_Mayer 

Ezt a filmet először nem egyedül láttam, és éreztem, hogy vissza kell hozzá térnem kellő figyelemmel, mert ez nem olyan alkotás, amit vendégek vagy házimunka mellett félszemmel megnézel, oszt pipa. Teljes figyelmet igényel, és elmélyülést ahhoz, hogy azt az elismerést kapja, amit megérdemel. Nálam tízcsillagos kedvenc lett.
Szerintem remekül bemutatja az akkori orosz viszonyokat, eléggé hitelesnek tűnik a társadalom-, kor- és kórrajz, élükön a bizonyos jelmondattal: „A Paradicsomban nincs gyilkosság!”. A történet izgalmas jelenetekkel fűszerezve pontról pontra halad, méghozzá teljesen világos úton, sehol semmi homály. Helyenként elborzasztó dolgok annál inkább, de ezzel, gondolom, minden szülő és minden empatikus ember így van.
A feleség és férj kapcsolatát megdöbbentőnek és gyönyörűnek találtam, és amin megdöbbentem, az voltaképp szükségszerű volt, csak aki nem olyan társadalomban él, az nem is gondol erre. Hardy-imádók most ne figyeljenek: én nem bírom ezt a pasast, nagyon nem. Tehetséges, ezt elismerem, de engem taszít, és olyan, mint egy nagy ponty, de amikor spoiler, azt én is megkönnyeztem (csak mint a sűrű tavaszi zápor). Hardy ott csodálatos volt.
Az egész film az volt, én pedig a könyv olvasása után nemsokára újranézem.

Rekaboni

Nagyon nehéz értékelni ezt a filmet, mert olvastam a könyvet és nem tudok elvonatkoztatni. Nagyon sok mindenben eltér a film a könyvtől, lényeges mozzanatok és csavarokat hagytak ki, amik jobbá tehették volna a filmet. Azonban, ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor ez egy jó film! Egy nem túl pörgős krimi, aminek ez a történelmi korszak nagyon érdekes hátteret ad. A színészek játékára 10 csillagot adnék, de ez egy könyvadaptáció, hűnek kellett volna lennie a könyvhöz.

Lunemorte 

Végre egy olyan film, ahol nem állandóan azzal jönnek, hogy „gonosz nácik", hanem a másik oldalt is bemutatják…(hitelesen)
Hihetetlen, hogy milyen beteg emberek vannak egyébként…
A színészek jól alakítottak, nem volt nyálas, hanem megrázó és döbbenetes film. Én nem a színészek miatt csillagozok 10-re, hanem a film üzenete miatt…Aki szerint nincs üzenete, az nézze az agyatlan vígjátékokat inkább és olvasson kicsit több történelmet.

PandamoniumMukics 

Szerintem nem kell túlragozni. Nagyon tetszett! :) Bár az orosz akcentuson eléggé meglepődtem, és azóta sem sikerült rájönnöm, hogy ez mégis miért kellett… Teljesen felesleges, sőt zavaró volt.
A könyvet pont most olvasom, és ugyan még az elején tartok, de már most sok mindenben eltér a filmtől, ami, ezen hibái ellenére szerintem szuper lett! Kedvencek közt van :)

Emerson 

Némafilmben jobban tetszett volna… Nagyon érzékeny vagyok a hangokra, így merő kínszenvedés volt 137 percen keresztül hallgatni ezt az erőltetett ál-akcentust mindenki szájából. Pedig maga a film jó volt, a színészek is remekeltek… csak hát kár volt megszólalniuk :-(

woolfe

Nagyon tetszett. Eleve vonzódom az ilyen jellegű filmekben, szeretem ha egy-egy rezdülésnek jelentése van, itt pedig megkaptam mindent. Nem kizárólag a remek színészi gárda, hanem a remek történet miatt is. Sokan panaszkodnak, hogy alig tárja fel az egész történet magvát, a sorozatgyilkost és indítékait. Nos, én végig úgy kezeltem, hogy ez egy sorozatgyilkos az 50-es évek Szovjetuniójában, éppen ezért érdekelt minden apróság. Volt ebben társadalomrajz (és kritika), felvetett filozófiai kérdéseket, bemutatott emberi sorsokat. Néha csak egyetlen momentummal kerekített egész történeteket. Valóban kusza, mert sok mindenről szól, viszont kiad egy egységet. Legalábbis számomra. Ajánlani tudom, ha másért nem, Tom Hardy és Gary Oldman parádés alakításáért.

ziara 

Ez egy nagyon kemény film egy nagyon kemény világról. Olvastam a könyvet is, de már nagyon régen, így nem tudom összehasonlítani, de nekem akkor a könyv is, most pedig a film is tetszett. Király Attila hangja nekem nagyon illik Tom Hardy-hoz.

Little_Monster 

Míg néztem, tetszett, Tom Hardy nagy kedvencem, de utólag már nem sok emlékezetes jelenetet tudnék mondani. Az egész kicsit kusza volt, mintha a készítők sem igazán tudnák, hogy mit akarnak elmesélni. Néhány szál számomra elvarratlan maradt, és voltak olyanok is, amiket nagy hirtelenséggel zártak le. Tom Hardyval nézhető volt, nélküle még ennyi csillagot se érne.

dorinasenkar

Ez a film már elég régóta a várólistámon volt, és mivel drága kedvenc Tom Hardy játszik benne benne, ezért végre sikerült is megnéznem.
Nem csalódtam, viszont lelkileg megterhelő film. Többször kellett megállítanom a több mint két órás filmet. Nem tudom miért volt rám ilyen hatással, de látni azt, amit emberek egymással műveltek az 1950-es évek Moszkvájában rendkívül sokkoló volt.
A mozi tökéletesen visszaadta a kor hangulatát, szinte hibátlanul. A díszletek és a jelenetek, maguk a szereplők is annyira beleillettek a történetben, hogy olyan érzésem volt, mintha nem is filmet néztem volna, hanem beültem volna egy időgépbe és visszautaztam volna 60 évet.

Maga a történet egy sorozatgyilkosról szól, azonban ez nem rögtön a film elején körvonalazódik. Lassan építkezik a mozi, bemutatja magát a kommunista Szovejtunió mindennapjait, főszereplőket, és azt, hogy milyen is volt a különböző rétegek élete. A gyilkosságok szorosan összefonódnak Tom Hardy által életre keltett Lev Gyeminov karakterével. Kezdetben Lev is hithű, és a rendszer elkötelezett híve, de később fokozatosan veszíti el a kommunizmusba vetett bizalmát és válik szinte túlélővé saját országában, pedig mint volt háborús hős nem a megvetést érdemelné. Csalódik az általa tökéletesnek hitt rendszerben. Hihetetlen változásokon, és szenvedéseken kell keresztülmennie. Én úgy éreztem, hogy egyedül felesége és az igazság kiderítése miatt nem adta fel a harcot. Akármennyire is taszítják mélyebbnél mélyebb bugyrokba ő akkor is feláll a padlóról, és folytatja tovább. Hihetetlen karakter, és Tom Hardy ezt tökéletesen hozta is. Mondhatjuk azt is, hogy méltó párja volt, Noomi Rapace színésznő, aki Raisa Gyeminova karaterét formálta meg. Ő elég összetett karakter. Vele eléggé hadilábon álltam, nem tudtam, hogy most hova is soroljam, de végül kitart férje mellett, és megpróbálnak napról napra életben maradni, mert nincs más lehetőségük.
Persze ebben a filmeben is elengedhetetlen szereplők a köpönyegforgatók és gyáva besúgók, akik minden hasonló típusú filmben felbukkannak.
Nem olvastam még a könyv változatot, de ezek után biztosan a kezembe fogom venni, mert csak jó lehet.


Népszerű idézetek

mskitti

Tudod, mi jár annak, aki az igazságot keresi?
Büntetés.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján