Emlékezzünk! zóna

BookShe 
Emlékezzünk!

102 éve, 1919. június 3-án született Máriássy Félix, a Budapesti tavasz, az Egy pikoló világos, a Nem ér a nevem és még számos nagy sikerű film Kossuth-díjas rendezője, aki tanítványait arra intette: „Nem kell mindenáron filmet csinálni”. A hallgatag, sokszor különcnek, gátlásosnak látszó, de fél tucat nyelvet ismerő, romantikus alkatú rendezőt ismerősei „Bárónak” nevezték.
https://mult-kor.hu/egyutterzo-de-kritikus-hangvetel-je…

Kapcsolódó művészek: Máriássy Félix

BookShe 
Emlékezzünk!

„Már korán eldöntöttem, hogy nem akarok egyszerű színész lenni. Sztárnak akarom érezni magam. Ott akartam hagyni a lábnyomomat a hollywoodi járdán, amelyre végül lehetőségem is nyílt. A magazinok címlapján akartam szerepelni, gyönyörű lányokkal kiszállni a limuzinomból az elegáns partikon. Mindezt megkaptam és még ennél is többet.” A 96 éve, 1925. június 3-án született, magyar származású Tony Curtis valóban mindent elért, színészlegendává vált, és ha az „ennél is többet” a szebbnél szebb hölgyekre értette, akkor valóban elégedett lehetett az életével.
https://mult-kor.hu/a-holgyek-mellett-a-filmezesre-is-m…

Kapcsolódó művészek: Tony Curtis

BookShe 
Emlékezzünk!

31 éve, 1990. június 2-án halt meg Rex Harrison Oscar-díjas angol filmszínész, akinek színpadi és filmkarrierje több mint hat évtizedet ívelt át. Neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával, de emlékezetes alakítást nyújtott egyebek között az Anna és a királyban, a Doctor Dolittle filmusicalben és a Kleopátrában is, amelyben Julius Caesarként ellopta a show-t. Az egocentrikus, mágneses vonzerejű hollywoodi nőcsábászt a pletykarovatokban Szexi Rexi néven emlegették, összesen hat feleséget „fogyasztott el”.

Kapcsolódó művészek: Rex Harrison

BookShe 
Emlékezzünk!

97 éve, 1924. június 2-án született Debrecenben Böszörményi Géza Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a Magyar Mozgókép Mestere. Művészi pályafutásának elismeréseként 1986-ban Balázs Béla-díjat kapott, 1990-ben érdemes művész lett és Nagy Imre-díjat kapott, 1991-ben a Magyar Művészetért díjban részesült, 1992-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét.
https://mult-kor.hu/groteszk-humorral-kisrletezett-film…

Kapcsolódó művészek: Böszörményi Géza

BookShe 
Emlékezzünk!

Marilyn Monroe legféltettebb titkai – 95 éves lenne az örök szexbomba, aki belül rettegett
https://wmn.hu/kult/55230-marilyn-monroe-legfeltettebb-…

Kapcsolódó művészek: Marilyn Monroe

BookShe 
Emlékezzünk!

Az egyik legfontosabb rendezőnk, pedig csak két filmet készített – 90 éve született Huszárik Zoltán
https://hvg.hu/kultura/20210514_Az_egyik_legfontosabb_r…

Kapcsolódó művészek: Huszárik Zoltán

BookShe 
Emlékezzünk!

Fred Astaire végrendeletében megtiltotta, hogy életútjáról filmet készítsenek
122 éve, 1899. május 10-én született minden idők legnagyobb táncos színésze, Fred Astaire. A nézők számára úgy tűnt, elegáns mozgása nem igényel tőle erőfeszítést, holott mindennap órákat töltött gyakorlással.
https://mult-kor.hu/fred-astaire-vegrendeleteben-megtil…

Kapcsolódó művészek: Fred Astaire

BookShe 
Emlékezzünk!

A Harvardra mehetett volna, helyette szamárháton járta be Írországot Orson Welles
106 éve, 1915. május 6-án született Orson Welles Oscar-díjas amerikai filmrendező, színész, producer, a múlt század egyik legnagyobb kísérletező művésze, a minden idők legjobb filmjei között számon tartott Aranypolgár rendezője.
https://mult-kor.hu/a-harvardra-mehetett-volna-helyette…

Kapcsolódó művészek: Orson Welles

BookShe 
Emlékezzünk!

92 éve született Audrey Hepburn, a legeurópaibb hollywoodi színésznő
A második világháborúban a holland ellenállást segítette, színésznői karrierjét személyesen a francia irodalom nagyasszonya, Colette tette sínre, Hollywodban pedig egy egészen sajátos és újfajta női karaktert honosított meg.
https://nlc.hu/sztarok/20210504/audrey-hepburn-hollywoo…