Zaklatás (1994) 80

Disclosure
128' · amerikai · dráma, thriller 15

Tom Sanders elégedett cégénél befutott karrierjével, ráadásul a tőzsdén kisebb vagyon vár rá, mi több, előléptetés előtt áll. Ám hamarosan nagyot változik a világ. Minden azzal kezdődik, hogy ahelyett, hogy ő léphetne előre a ranglétrán, új főnöke az a Meredith Johnson lesz, akivel jó tíz évvel… [tovább]

angol

Képek 7

Szereposztás

Michael DouglasTom Sanders
Demi MooreMeredith Johnson
Donald SutherlandBob Garvin
Caroline GoodallSusan Hendler
Roma MaffiaCatherine Alvarez
Rosemary ForsythStephanie Kaplan
Dennis MillerMark Lewyn
Dylan BakerPhilip Blackburn
Suzie PlaksonMary Ann Hunter
Nicholas SadlerDon Cherry

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 32


Kiemelt értékelések

LukeSkywalker 

Ó, azok a ’90-es évek… Hogy hiányoznak…
A digitális korszak küszöbén jártunk, amikor a szó, „digitális” éppenhogy kezdett bekúszni a világba, de még meglehetős homály fedte a pontos jelentését a társadalom nagy része számára. Ahogyan az internet, a mobiltelefon, az e-mail vagy a virtuális valóság is valami idegen, megfoghatatlan, rejtelmes új világ tényezőinek számítottak.
Nos, Barry Levinson filmjét teljes joggal nevezhetjük korszakalkotónak, sőt, nostradamus-i jelentősséggel bírónak. Ugyanis mindaz, amit ő a Zaklatásban 1994-ben bemutatott, ma már alapvetéssé vált a legutolsó bt.-ben is. Persze nem a zaklatásról beszélek (remélem, ebben tévedett a film), hanem a digitális világ és eszközök mára magától értetődő, mindennapi jelenlétéről.
De azon túl, hogy a Zaklatás egy „új világot” tár elénk, egy legalább olyan lebilincselő témát boncolgat, a munkahelyi szexuális zaklatást. Ennek is egy extrém, ám nagyon is létező változatát, amikor a női felettes él vissza feljebbvalói hatalmával és kényszeríti szexuális örömszerzésre- és kapásra a férfi beosztottját. Talán elsőre kissé nehéz elhinnünk, hogy egy Michael Douglas-külsejű férfi ellen akar állni egy Demi Moore-arcú és testű nőnek, de azért próbáljuk meg. Douglas karaktere apa és férj. Házas ember, és bár férfi, azért nem biztos, hogy boldogtalan, aki röptében a legyet is megb… lecsapja, csak mert megteheti. Megjegyzem, a filmes hajkreátornak sikerült végtelenül béna frizurát alkotnia mindkét szereplőnek, így lett Douglasnek hátul hosszú focistasérója, míg Moore-nak elől középen kettéválasztott és lakktengerrel fixált hajkoronája, amit még az ATV tehetséges nátháshangú műsorvezetőnője, Mészáros Antónia is megirigyelhetne. Ezt leszámítva az építőkockát nyelt Mike-nak van mit vonzónak találnia a vasalóval kialakított fejű Demin.
Ami ezután következik, az színtiszta jogi krimi, amely drámai háromszög csúcspontján a mindig ősz hajú, mindig szakállas és mindig nagyszerű Donald Sutherland áll.
Hogyan bizonyítsa be egy férfi, hogy nőnemű főnöke szexuálisan molesztálta? Nevetséges, nem igaz? Egy Férfit egy nő? Ugyan már, kérem. Nos, Michael Crichton azonos című regényében éppen ezt a kínosan aktuális, és lehetséges, noha elismerem, az esetek kisebbségét adó helyzetet mutatja be. Talán éppen azért nagyszerű ez a fordított helyzet, mert éppen így világít rá a másik, hasonlóan komoly és fontos gondra, a nők munkahelyi szexuális zaklatására, amelynek megtörténtét a szenvedő alanyoknak a legtöbb esetben lehetetlen bizonyítaniuk, ezért az Egyesült Államokban rendre elbuknak az ilyen jellegű perek, bizonyíték hiányában felmentik az alpereseket, mert, lássuk be, valóban rengeteg visszaélésre adhat okot, ha egy kolléganő vagy kolléga úgy akar pozícióbeli előnyre szert tenni, vagy akár bosszút állni felettesén/szeretőjén, hogy szexuális zaklatással vádolja meg. Sajnos azon esetek, amikor a zaklatás valóban megvalósul, éppen azért maradnak következmények nélkül, mert a szenvedő alany eleve nem tesz jogi lépéseket, mert tudja, hogy vesztésre van ítélve, vagy mert, ahogyan az a leggyakoribb, nem tudja bizonyítani az eset megtörténtét. Kivéve, ha olyan előrelátó, mint Monica Lewinsky, és DNS tesztre alkalmas „maradékot” tud bemutatni, netán az esetről van kép- illetve hangfelvétele.
A Zaklatás minderről szól, méghozzá igen izgalmasan és aktuálisan, nagyon jó színészek tolmácsolásában.
A film kellemes és feszült zenéjét Ennio Morricone írta.

Akit érdekel a szexuális zaklatás témája és kellően nyitottan áll a kérdéskörhöz, annak feltétlenül ajánlom a filmet.

Zajec_Sternenkind 

Hogyhogy nem írtam én ehhez értékelést azon nyomban, ahogy megnéztem? :O Így visszaemlékezve a filmre is erősen bennem van az a fullasztó tehetetlenség és öklöt szorító harag Demi Moore karakteralakítása miatt. Egyszerűen zseniális volt, noha nyilván nem szimpatikus szerepben játszott. A munkahelyi zaklatás – sajnos – elég hétköznapi, ellenben az már korántsem, hogy egy nő tegye ezt egy férfival. Nagyon jól bontogatja a film a miérteket és hogyanokat, a pszichológiai vonal mellett a kőkemény vállalati politika is megjelenik, a belső, hierarchizált cégügyek, ahol nem számít az eszköz, csak a győzelem.

Olah_Rita

Jól kitalált sztori. Egy valami hiányzik belőle. Nem tudom miért akarták félreállítani a főszereplőt. És hogy miért akarták a hozzá nem értő nőt a vezetőség közé tenni.

Riccah 

Elég felkavaró dolog a főszereplővel egy csapdában, igencsak érzékletesen mutatta be a témát. Sokáig halogattam, de örülök, hogy megnéztem végül.

Zsuzsika

Kicsit furcsa, hogy egy nő zaklat egy pasit, de azért tetszett. :-)

1 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján