West Side Story (1961) 90

15 díj · 6 jelölés

New York West Side negyedének utcáin vívja harcát a helybéli fehér fiúkból és a Puerto Ricó-i bevándorlókból álló két banda. Az egyik táncos szórakozóhelyen találkozik egymással Tony, a Jets vezetője és a konkurens bandához tartozó csinos félvér lány, Maria. A két fiatal első pillantásra… [tovább]

Képek 14

Szereposztás

Natalie WoodMaria
Richard BeymerTony
Russ TamblynRiff
Rita MorenoAnita
George ChakirisBernardo
Simon OaklandSchrank
Ned GlassDoc
William BramleyKrupke
Tucker SmithIce
Tony MordenteAction

További szereplők

Kedvencelte 11

Várólistára tette 113


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

A zene miatt megérte, de egyébként nem nyűgözött le. Valamiért pokolian untam a „sima”, ének nélküli részeket; valószínűleg ez számomra sokkal jobban működne színházban. Nem volt olyan szereplő, akit megkedveltem volna. Ezt bőven elég volt egyszer látni.

Bee

Nagyon nem szeretem a modernizálásokat.
Értem én hogy ezzel azt akarják kifejezni hogy a Rómeó és Júlia akár melyik században megtörténhet és hogy ez igy is úgy is tragikus , hogy a világban mindig ott a szerelem és a gyűlölködés , viszály… de nekem mindig az jut eszembe hogy ezzel lebutitjáka klasszikus irodalmi műveket.
Ettől függetlenül a zene miatt megéri ezt látni.
Bár lehet hogy szentségtörés amit mondok : nagyon rá férne a West Side Storyra egy újraforgatás ! Lassan élvezhetetlen a hangminőség !!

2 hozzászólás
Süntüske 

A West Side Story erősen a Rómeó és Júliából építkezik, nem egyszerűen az ellentétes oldalról jövő szerelmesek alakjában, hanem egyes mellékszereplők is jól beazonosíthatóan megfeleltethetőek a drámabelieknek. A modernizálás azonban komolyabb társadalomkritikát jelenít meg a fehér “ősamerikaiak” és a Puerto Rico-i bevándorlók ellentétével, mint a két veronai család, akik már maguk sem tudják, miért gyűlölködnek egymással. Hiába jelenik meg Amerika a lehetőségek csillogó-villogó országaként, a filmben végig ott lebeg a komorság, a tragédia előszele. Túllendülve annak enyhén mulatságos mivoltán, hogy a kemény srácok balettszökkenésekkel vívják bandaháborújukat, lenyűgözött és letaglózott a film.

https://suntuske.wordpress.com/2020/05/16/10-friss-musi…

nettikeee

Imádtam végignézni!
Ebből írtam az érettségi tételemet (irodalom filmen – szabadon választott mű – nálam Rómeó és Júlia), és lehet, hogy strébernek hangzik, ez lett az egyik kedvenc tételem! Nagyszerű rákontrázás a könyvre. :D

eve58 

Úúúúú – ezt már olyan régen meg akartam újra nézni – most a „Musical”-kihívás jó ürügyet szolgáltatott. Lehet mondani: gyerekkorom óta kedvenc – vicces, mert teljesen meglepődtem, mikor felnőtt fejjel először láttam, hogy NEM fekete-fehér mert ugye anno fekete-fehér tévén láttam :P
A történet a klasszikus Rómeó és Júlia modern változata – szuper.
A zene pedig? Bernstein – tehát isteni!

4 hozzászólás
Mr_Catharsis91 

Nekem nagyon tetszett. 1961 ide vagy oda, szerintem még most is megállja a helyét, még úgy is, hogy láttam már más Rómeó & Júlia-feldolgozásokat. Remekül fonták bele az identitáskeresést és a kisebbségi helyzeteket, amik az 50-es évek Amerikájában is folytak már. Ezért is jó nézni ezeket a filmeket (is), mert olyan szépen lekövetik a társadalom változását, itt-ott torz tükröt mutatva, másutt idealizálva (mondjuk például a nagyon pacifista háborús filmeknél).
A fényképezés nagyon bejött, a zene pedig igazán életet lehelt a filmbe, ami nélkül nyilván nem is működhetett volna, hiszen musical-ről van szó. A „Maria” című szám nagyon levett a lábamról, pont úgy ahogy a „Dulcinea” a La Mancha lovagjában. Csodaszép betétdalok….
A főbb szerepeket mind fiatalok játszották és ez szimpatikus volt a könnyebb azonosulás miatt. Jól voltak irányítva, bár azért furcsa volt a nagyon fiatal Beymer-t ilyen szerepben látni, mert a Twin Peaks-ben kissé más arcát mutatta, és én ott láttam először. Natalie Wood meg….uhh..:D
Szerintem bőben meg lehet nézni, hovatovább kifejezetten ajánlott. Már a korkép miatt is.

Horváth_Evelyn

Színházban imádtam volna, de így nagyon weird volt. A színészek nagyon színpadiasak voltak. Nem biztos, hogy jó ötlet volt ebből filmet csinálni. Ami az egyik médiumban szuper, az a másikban nem biztos, hogy működik. Most ezt éreztem.

Chris90 

Egy igazán régi (jelen esetben közel 60 éves) és igazán nagy klasszikust értékeleni mindig nehéz. Nyilván nem véletlenül vált kultikus alapművé, amely szinte teljesen érhető, mert akkoriban ritkán lehetett látni musicalt mozivásznon (na, nem mintha ma tömegesen ontanák minden évben őket), talán kevesebb néző tudott eljutni színházba is. Bernstein zenéje és Sondheim szövege azonban a mai korban is megállja a helyét, csodálatos dalok születtek mind tartalmilag, mind zeneileg. Nekem különösen tetszett, ahogyan a közismert drámát feldolgozták, mert nem csak új korba és helyszínre helyezték át, hanem eltolódtak a hangsúlyok, került bele egy elég erős társadalomkritika és korrajz, de mégis megmaradt a történet magva, azaz a két fiatal nagy szerelme. A végén meghatódtam, de ez nálam majdnem mindegyik R&J-feldolgozásra igaz, hiába fújom kívülről a sztorit, mégis mindig reménykedem benne, hogy mégsem az lesz, ami.

Na de, akkor miért is nem kapott maximális pontszámot? Mert azért istenbizony néhol nagyon untam, főleg a bandák csatáit és az azzal járó koreográfiákat. Ez a rész abszolút nem tudott lekötni, éppen ezért nagyon nehezen rázódtam bele a történetbe, a film hangulata nagyjából a „Tonight” című számnál kapott el, addig nagyon kétséges volt, hogy kibírom-e ezt a 2 és fél órát. Másrészt, eléggé komikusnak hat, hogy azok a bandatagok, akik egymással keménykednek, meg azon versenyeznek, hogy ki a faszagyerek, egyszer csak balettozni kezdenek, sőt, még a verekedésük is ekként van megkoreografálva. No meg, azért volt benne pár hamis hang, de ezeket simán meg tudom bocsátani, mert nekem valamiért nagyon bejön ez a korabeli színészjáték, hiába túl színpadias és hat időnként mesterkéltnek, vannak igazán nagy pillatok is, amikért már megéri elővenni ezt a filmet. Meg persze a minőségi magyar szinkron, csupa nagynév!

Riccah 

Az „Ezt kapd ki Krupke” számot a Társulat feldolgozásában nagyon megszerettem és… nos, ezért néztem meg a filmet. :-)
Ez a film egy kicsit a Rómeó és Júlia problémakörében táncol, Tonyt szinte megkedveltem, Anitát szintén. :-) Sajnálom, hogy sokszor az ego és a butaság döntött el 1-1 élethelyzetet, folyton csak az indulatok, miközben valódi problémát nem mutatott fel Tony és Maria szerelmén túl, ami íratlan bandatörvényekbe ütközik. Engem érdekelt volna a fiúk sorsa külön-külön, nem véletlenül voltak kiverve az utcára, vetülhetett volna oda is egy kicsi a reflektor fényéből. Nem ilyen messzemenően, de bandaharcokban benne voltam én is csimotaként, csibészes emlékeim… ezért megérte végignézni. :)
Különösen szerettem a csoportos táncjeleneteket, a ruhák táncát és suhogását, a közös, huncut dalokat, főleg az 'Amerika' dalt élveztem. :-) Hosszúnak találtam a filmet a tartalomhoz képest.

viky0222 

Színházban biztos jobban lenyűgözött volna, de filmen nem annyira jött át, kicsit túl színpadias volt, minden szempontból. Gyengéim a Rómeó és Júlia feldolgozások, sokat láttam már, ezért is került a szemem elé először a West Side Story jópár évvel ezelőtt. Kicsit lassú folyású a film, de ezt vártam is, mert hát 60 éve készült, ennek ellenére azért egészen szerettem most is a történetet. Viszont a vége nekem kicsit semmilyen lett. spoiler
Ha egy valamiért kellene megnézni ezt a filmet, az a zene. Imádtam a dalok többségét, elég sokat ismertem is már, így jó volt végre kontextusban meghallgatni őket. A szereplők is rendben voltak, de nem lett kedvenc.


Hasonló filmek címkék alapján