Világok harca (2019–) 7

The War of the Worlds
48' · angol · sci-fi, dráma, sorozat
1 évad · 3 rész

A klasszikus történet szerint a Surrey-beli Horsell Commonba hatalmas meteor csapódik, a Föld lakóinak pedig egy eddig ismeretlen faj indokolatlan és ádáz támadásával kell szembenéznie. A káosz közepette George (Rafe Spall) kilép házasságából, és a körülöttük élők rosszallása ellenére új életet… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

Eleanor TomlinsonAmy
Freya AllanMary
Robert CarlyleOgilvy
Rupert GravesFrederick
Rafe SpallGeorge
Jonathan Arispap
Susan WooldridgeMrs. Elphinstone
Daisy Edgar-JonesEmily Gresham
Világok harca (2019–)
Forgatókönyvíró
Operatőr

További stábtagok

Gyártó
Mammoth Screen

Ennek a feldolgozása

Világok harca (2005)
Világok harca (2005)

Várólistára tette 55


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth 

Elég vitatott produkció, és valóban vannak kérdéses motívumai. Egészében az ötlet, hogy kor- és környezet-hű díszletek között mutassák be Wells történetét, szerintem süvegelendő. Erre a BBC-nél alkalmasabb produkciós céget talán nem is nagyon találnánk, és általában véve sem adnék másnak egy ilyen feladatot, mint a brit tévéseknek – joggal hiheti az ember, hogy a megannyi irodalmi feldolgozás, krimi, kosztümös dráma és Poldark jellegű már-már kultszéria után nekik nem törne bele a foguk egy viktoriánus UFO-invázióba, de itt bizony nem sokon múlott…

A Világok harca itteni interpretációja papíron jól működhet: vannak benne eredeti ötletek, próbálták a történet klasszikus mivoltát megőrizni, ugyanakkor kicsit modernizálni is, már ami a marsi lények tevékenységét illeti. Ezen túl az emberek túlélésének históriáját is újként értelmezték, az egészben helyet kapott egy erős poszt-apokaliptikus vonulat, és talán a klasszikus tévésorozatos élmény kedvéért egy romantikus szál. Nem volna ezzel tehát gond.
A megvalósítás mégis erős közepeske lett csupán, amit én elsődlegesen annak tudok be, hogy a film bizony unalmas. Amikor épp nem a marslakók és az ő tombolásuk van középpontban, a szereplők kamaradrámája nem tudja elvinni a hátán a filmet, ez különösen a harmadik részben látványos. Mégis annyira hagyatkozik rájuk a rendezés, hogy rettentően sok a kimerevített, vagy egyszerűen csak természetellenesen elhúzott jelenet, és mivel számos dramaturgiai csúcspontot megszakítanak egy másik helyszínre vagy idősíkra történő ugrással, hajlok rá, hogy a készítők egyszerűen nem vették észre, hogy eltapsikolták a néző figyelmét.
A látványvilág ambivalens: egyrészt a díszlet tetszetős, de feltűnő, hogy kissé szűkek a kivágások, nagyon érződik, hogy a tévéfilmes költségvetésből a valódi környezet csak egy részét sikerült felépíteni, de az is kellemetlenül hat, hogy a mocsárból kiemelkedő gömböt egyetlen ágyúval lövi csak az a tucatnyi katona, aki a helyszínen van. A tripodok ábrázolása rendben van, de maga a CGI szerintem ma már ennél többet tud, maguk a marslakók pedig remekül kidolgozott animációt kaptak (pókszerű mivoltuk ellenére úgy feszült a bőrük alatt az izom, mintha humanoidok volnának), de a mozgásuk, a tömegük, pengeszerű lábaik egyszerűen nem adják el őket hiteles idegen lényként. Félkész modelleknek tűnnek.
A mindvégig központi George-Amy kapcsolat pedig érzésem szerint nem kapott megfelelő lezárást, sőt, kissé méltatlan is volt az elvarrása a hosszas felvezetéshez.

Egyébként nem igazán értem, miért lett végül minisorozat, tekintve, hogy egyben megnézve simán kiadott volna egy maratoni tévéfilmet (az Epic Drama is ilyesmire bazírozott, mert ők leadták két részletben), de az üresjáratok meghúzásával egy sztenderd kétórás darabnak is elment volna. Akit érdekel, szerintem nyugodtan megnézheti, de mint filmélmény, sem Világok harca, sem kosztümös BBC mozik, sem kortárs misztikus-horrorbahajló-sci-fis vonalon nem nyújt túl sokat. Kár érte!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján