Évek alatt (2019–2019) 94

A sorozat a Manchesterben élő Lyons család életét követi nyomon. Életük 2019-ben, egy kulcsfontosságú éjszakán megváltozik, a történet felgyorsul, és megmutatja, mi történik velük a jövőben, az elkövetkezendő 15 évben. Minden bekövetkezett, amitől féltünk és reméltük: a társadalom melegebbé és… [tovább]

angol

Szereposztás

Jade AlleyneRuby Bisme-Lyons
Maxim BaldryViktor
Sharon Duncan-BrewsterFran Baxter
Jessica HynesEdith
Rory KinnearStephen Lyons
Ruth MadeleyRosie
T'Nia MillerCeleste
Anne ReidMuriel
Emma ThompsonVivienne Rook
Russell ToveyDaniel Lyons

További szereplők

Kedvencelte 28

Várólistára tette 155


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Ez egy ijesztő sorozat. Főleg azért, mert a legrosszabb forgatókönyv elvét vallva nézte át a 2020-as éveket és azt kell mondanom, nem állunk jól abban, hogy ne következzenek be hasonló katasztrófák. Ha azon kevés magyar emberek közé tartozol, akik még boldognak vallják magukat, nézd meg ezt a filmet és garantáltan kilátástalan állapotba kerülsz. Ha pedig eddig is depressziós voltál ne aggódj, mindig van lejjebb. Engem az első epizód konkrétan lehozott az életről, utána azért összeszedtem magam.

Az Évek alatt igazából a Lyons család életét követi nyomon. A helyszín Anglia, az idő pedig a 2020-as évek. A világ forrong, háborúk dúlnak és természeti katasztrófák, országok jelentenek csődöt (találjátok ki, Magyarország köztük van-e?), akadozik minden, de egy valami biztos: ilyen-olyan módon az élet halad tovább. A sorozat inkább az emberi szempontokra, azon belül is a politikára koncentrál, de szépen elhelyezi a természetben bekövetkezett negatív változásokat is. Mert itt csak azok vannak; negatív változások. Ha valami rossz, a következő évben csak rosszabb lesz. És mindezt úgy teszi, hogy közben reálisnak tűnik az egész, nem kell nagy zseninek lenni hozzá, hogy lásd, annyira nem is disztópia, amit bemutat.

Tehát a Lyons család. Négy nagyon különböző karakterű felnőtt, családdal rendelkező gyerek és az ő nagymamájuk osztozik a főszerepen. Stephen a látszólag rendben lévő házasságban élő, két lányt nevelő férfi, Rosie az egyedülálló anyuka, Daniel a homoszexuális és Edith az aktivista. Illetve a Nagyi, aki összefogja a családot. A szereplők nagyon valódiak és emberiek, éppen ezért lehet szeretni őket. Vannak jó döntéseik, rossz döntéseik, de egyikük sem fekete vagy fehér, mindenki árnyalt. De az a szeretet és összetartás, ami közöttük van, mindenképpen példaértékű és szívmelengető még a legsötétebb időkben is.

A másik főszereplő a családot leszámítva Vivienne Rook, vagyis a csodálatos és zseniális, szinte félelmetes Emma Thompson. Ő az az igazán hányingerkeltő politikus, aki bemászik a húsod alá, rosszul leszel, ha meglátod és egy adott pontig mégis eléri, hogy bízz benne és szavazz rá, mert az átlagembert képviseli. Komolyan elképesztő alakítás volt, minden percét utáltam a karakternek és imádtam a színésznőnek.

Nagyon szerettem a sorozatot, ugyanakkor kicsit heroikus lett a végére még úgy is, hogy hagyott azért nyitott szálat maga után. Szerintem rövid volt; kellett volna legalább tíz rész, illetve nem attól lesz átlagos egy család, hogy minden témát belezsúfolsz; színesbőrűek, LMBTQ, migráció, stb. Nagyi beszéde az utolsó epizódban igaz és megszívlelendő. Egyébként kíváncsi lettem volna másik családra is; a Lyons família elég jómódúnak számított, ezért sok mindent nem lehetett szerintem hangsúlyosan bemutatni rajtuk keresztül.

Az biztos, hogy bármennyire borzalmasnak találom a cselekményt, tetszett és szerettem, simán újranézős.

1 hozzászólás
Mesemondo 

Nagyon erős a mezőny, de azt hiszem, az idei év egyik (ha nem a) legjobb sorozata. Jó színészek, remek alapötlet, izgalmas sztorik, és nagyon, nagyon tűpontosan leírja, hová fajulhat a világ jelenlegi helyzete, ha nem kapunk a fejünkhöz. Azt is szerettem benne, hogy nem csak a lehetséges rossz következményekre fókuszál, hanem mellette követi a technológia fejlődését is; nem disztópia, inkább egy lehetséges jövőkép, annak minden jó és pocsék részével együtt. Szerethető karakterek, változatos reprezentáció (anélkül, hogy ki lenne hangsúlyozva, csak amúgy természetesen), és VAN BENNE EGY HIVATÁSOS MESEMONDÓ IS! <3

ziara

Atyaég! Soha többet nem akarom látni ezt a sorozatot!

17 hozzászólás
Szencsike 

Véletlenül akadtam rá a sorozatra az HBO-s kínálatot böngészve és gondoltam hátha jó lesz. Nos, tényleg jó volt, sőt, egészen kiváló a maga nemében. Az biztos, hogy a Lyons család egy szerethető, kedvelhető família, szerintem mindenki megtalálja majd belőle a maga kedvencét (Nagyit mindenkinek ajánlom a figyelmébe!). Igaz, mint minden család, ők sem hibátlanok. Emiatt a néző sokszor egy szappanoperában érezheti magát, és ki-ki a maga ízlésének megfelelően emésztheti meg a családi szálakat.
A sorozat nagy előnye azonban a jövőkép. Ez a jövőkép is egy előrejelzés a sok közül, de az biztos, hogy egész reálisan mutatja meg, mi történhet 10 évvel később. A politikai (Trump második elnökségének igenis valós esélyei vannak és annak is, hogy meghülyül, az országok radikalizálódnak, ki tudja miféle politikusok kerülnek elő és kire hallgat a nép, és igen, Viv Rook a szélsőséges nézeteivel maga a megtestesült átlagember és emiatt esélyes egy választáson, mert a nép hangján szólal meg, EU szétesése, Amerika elzárkózása, Kína előretörése), társadalmi (migrációs válság, háborúk és következményei), gazdasági (bankcsődök, országcsődök, még Magyarországot is megemlítik), környezeti (a finom utalások, ahogy említik, hogy milyen állat és növényfajok tűnnek el és miféle ételhelyettesítőket használnak, vagy épp mekkora viharok, szárazságok vannak) és tudományos (hova fejlődhet a robotika, a kommunikáció) változásokban biztos, hogy van túlzás, de az is igaz, hogy amilyen korszakot élünk jelenleg, nem kizárt semmi.
A színészi játék nagyon klassz, Emma Thompsonnak jutalomjáték volt Viv szerepe.
A Lyons család csak egy példa arra, hogyan éli meg az angol felső-középosztály ezeket a lehetséges változásokat, de hozhattak volna más családot vagy más főhősöket, úgyis izgalmas lenne. A befejező részben a Nagyi monológja abszolút igaz, sajnos ha nem emeljük fel a szavunkat, akkor csak tétlen nézői leszünk a világ változásainak és csodálkozunk, ha valami nem tetszik. Nem tudom mit hoz a jövő, de ennél rosszabb sose legyen.

eNNBeus 

Nagyon sok velős téma bele van töltve ebbe a 6 részbe, lényegében mindegyik külön-külön is megállná a helyét egy sorozatban, nem is tudom hirtelen hova kapjam a fejem. Viszont nekem még így sem volt sok. Biztosan lehetett volna finomabban is kibontani akár a technológia fejlődését (felhőbe fellőtt tudat pfffff), akár az atom kérdést (ez viszont kár hogy nem kapott több teret), vagy egyáltalán a homoszexualitást. De jó volt úgymond globálisan egy vödörbe dobva látni mindezt és kirobbanni, hiszen akárhogy is nézzük ezek mind itt vannak, kezdenek csúcsosodni. Az életvitelünk hatásai, az egonk hatásai, a felelősség nem vállalásának hatásai, vagyis inkább a nem veszek róla tudomást akkor nincs felfogás hatásai, és igenis lehet hogy egyszer csak egy pontban fog minden kirobbanni, aztán majd csak nézhetünk ki a fejünkből hogy ez mégis hogy történhetett (miközben pontosan tudjuk hogy történt)? Érdekes módon építette bele a politikát és a világ történéseit a család életén keresztül, Emma Thompson nagyon ütős volt a szerepében, igazán kemény nőt alakított, a szája minden rezdülésén azt éreztem hogy pontosan tudja minden szavának a célját. Szépen felépítették ahogyan először megkedvelik őt, egy senkiből nőtte ki magát, mint aki ó jaj nem is akarta az egészet, vagy ójaj nem is gondolta hogy ez tényleg megtörténhet, csak eljátszott a gondolattal és tessék képviselője majd vezetője lesz egy országnak. Nyitva hagyva a kérdést kimozgatta a szálakat, mozgatta-e egyáltalán valaki…
Viszont a legerősebb a nagyi volt, egyszerre gyűlöltem és szerettem, és az utolsó részben az a monológ. Hát igen, egy szavával sem tudnék vitatkozni, és tetszik/nem tetszik piszok nehéz úgy élni hogy ne legyenek olyan tevékenységek amik nem ebbe a kicsúcsosodásba kergetnek minket, lehetünk mi akármennyire is tudatosak. A nagyi pénztáros példája ezt annyira szépen kirajzolta basszus.
Egyetlen dolgot emelnék ki az apró negatívumok mellett jobban, nekem 15év nem támasztott alá ennyire radikális és ilyen gyors lefolyású technológiai fejlődést mint amit felvázoltak. Minden más rendben volt. Lehet benne még persze hibákat találni, de a téma nagyon is aktuális, a kibontás nagyon erős, és más szempontból nézve a 15év nagyon is jól példázza, hogy az életünk és a körülöttünk lévő társadalom nagyon is gyorsan úgy össze tud roppani hogy pislogni sem lesz időnk, miközben mi csiga lassúsággal reagálunk az életünk területein a változásokra, mintha nem is akarnánk igazából reagálni, változni, csak nyugtatgatjuk finoman a lelkiismeretünket…

Bazil

Hát ezt rosszkor néztem meg.
Na, nem vagyok szerintem túl érzékeny, meg persze ez egy film. Fikció. A jövő fikciója? Meg persze ez a család inkább egy állatorvosi ló. De mivel sok (túl sok) benne az aktuálpolitika, és mivel itt ugye nem illik politikai célzatú szónoklatokat tenni, és nem utolsósorban meg igazán nem szeretném, ha valamelyik napom azzal kezdődne úgy hajnal ötkor, hogy megáll a ház előtt egy nagy, fekete autó.
Szóval engem ne k.ssoltasson be senki, bek.ssolok én magamtól is.* Annyit tudok mondani, hogy csak azért TÍZ csillag, mert úgy látom, itt sokan szeretik, és ez a menő.
Igazából a világ legrosszabb sorozata. Métely. Bűn. Maga a patás ördög. Nehogy megnézd!
Lájkoljátok, osszátok!

*spoiler

Mr_White 

Egy újabb Black Mirror klón, csak ez a sorozat nem a technikai fejlődés veszélyeivel foglalkozik, hanem a társadalmi és politikai változásokkal. 2019–2034-ig öleli fel a jövőt, igaz, a sorozat gerince 2024–2029 között játszódik. Amit látunk, az túlságosan is reális ahhoz, hogy legalább enyhe, gyomor körüli szorongás nélkül végig lehessen nézni. És ez Nagy-Britannia, nem Észak-Balkán.

snowden

Meh! Nagyon felvizezett és átgondolatlan elmélkedés az emberiség történelmének elkövetkező évtizedéről, családi szappanoperába oltva. Összességében gyenge, az utolsó részre pedig nevetségessé is válik, végül könyörületet nem ismerve omlik össze. Kicsit az volt az érzésem, hogy a készítők minden víziót, ami eszükbe jutott, belepakolták az egyes epizódokba, belekaptak dolgokba, össze-vissza lett az egész. Pl. a technológiai fejlődés kapcsán: ha a cselekmény úgy kívánja, bárki fel tud törni komplett védelmi rendszereket, de ha ez nem megy, megteszi egy aknavető is. Nincs letisztázva elég sok minden, bár nagy volumenű események követik egymást (pénzügyi összeomlás, atomháború kezdete, globális menekültválság, alulról szerveződő forradalom), nem sikerül őket kidolgozni, lógnak a levegőben, epizodikusak a történések. És a legtöbb rész végén menetrendszerűen jön ez a szeletelős, metálos zene, köpni-nyelni nem tudsz egyszerűen… (SPOILER az első rész utolsó jelenete, remekül nyírja ki a feszültséget: https://www.youtube.com/watch… , és röhejes, hogy ugyanez jön a második rész végén is: https://www.youtube.com/watch…). Néhol sikerül ízlésesen felépíteni a jeleneteket: a nagyi monológja remek (https://www.youtube.com/watch…), az átkelés a csatornán brutális (https://www.youtube.com/watch…), összességében viszont borzalmasan túl van tolva az elképzelések zöme.

A szereplők alakítása se mindig tökéletes, Viktor kb. annyira ukrán, mint én, leginkább egy spanyol szívtipró hiteles megformálója, gyönyörűen kifejezéstelen tekintettel, mindegy, mi történik körülötte, gyermeki ártatlansággal szemléli az eseményeket. Emma Thompson viszont nagy volt! De a pálmát a nagyi és a feleség alakítása viszik, az ő párosuk abszolút működik, kiváló!

A néhány jó pillanat ellenére bőven feledhető, kár érte, mert amúgy fontos sorozat lett volna.

rodicaindia 

Durvan jo sorozat! Annyira nehez elvonatkoztatni attol, hogy ez „csak film”. Kezdtem felni, mert tul „realisnak” hatott a jovokepe…

Baranyi_Nagy_Betti 

Ezt most a jelenlegi világban nézni durva úgy, hogy azt látod, hogy 2019-es a sorozat… Elgondolkodtató nagyon sok szempontból. Emiatt, hogy nagyon megdöbbent és sok kérdést vetett fel bennem, ezért jó pár részig ki is tartott az izgalom és szemet hunytam azok felett amik nem tetszettek benne. Aztán amikor már felkapartam az államat, hogy miről is szól a sorozat és hogy mi most hol is tartunk a világban, utána már annyira nem élveztem a sorozatot. Valahol a felénél már zavartak azok amikor sok évet ugrunk és néha csapongó volt, mert mindent el akart mondani ami ezekben az ugrásokban történt és ami az évek alatt történt és ehhez nagyon nehéz felzárkózni még úgy is, hogy sorozat és nem film, tehát több idő van rá, de gyors ütemet diktál ami néha a minőség rovására megy és nekem a dolgok súlya néha nem volt nagy emiatt a gyors tempó miatt. Holott a részek alatt kifordul teljesen a világ magából és a tengelyéből. Nem tudott nagyon leülepedni az ami történt a világban, mert már jött az újabb és újabb és annyi rossz dolog történik, annyi következmény, döntéseknek és annyi hozadék az évek alatt, hogy egyszerűen képtelenség befogadni mindent. Színészek szempontjából nekem nagyon tetszett és mindenki zseniális a maga karakterében. Nekem működött a nagy család kémiája és energiája. Egyedül ami hiba volt számomra a tempó és hogy nem ad nagyon időt, hogy feldolgozd, hogy mi történik a világban és ontja a rengeteg felhalmozott hibát amit az emberiség elkövetett és hogy annak most milyen következményei vannak. Volt két nagyon durva dolog ami nagyon megragadt bennem. Az egyik, hogy megemlítik, hogy kicsiny országunk teljesen tönkrement. A másik, hogy azt akarják bevezetni, hogy csak a megfelelő intelligenciával rendelkező emberek szavazhassanak, egy szint alatt nem lehet megtenni. Érdekesnek találtam egyébként a gondolatot, ez jelenleg hatalmas felháborodást keltene és mindenki kikérné magának, hogy elvették tőle a jogot ami jár neki, holott biztos vagyok benne, hogy van olyan ember akinek fogalma sincs arról, hogy ki a miniszterelnökünk például.. vagy egyáltalán nagyjából a politikával, nagyon nagy körvonalakban és biztos, hogy nagyon sokan nem is mennek el szavazni, mert a minek, ez bunda, már el van döntve mert a sok hülye ember úgy is erre vagy arra szavaz címszó alatt, de amint elvennék rá az alapvető jogot és kötnék valamihez biztos mindenki felháborodna és menne szavazni… Ehhez mérten a sorozatban a gyors tempó miatt ezen akkora fennakadás nincsen mint amekkora szerintem lenne belőle, ha egy politikus ilyet mondana.
Ennek ellenére megérte megnézni a sorozatot.


Népszerű idézetek

gulden

Edith Lyons: (…) Várd a következőt. Míg egy szörnytől szabadulsz, közben felébred majd egy másik a barlangjában.

1. évad 6. rész – 2029

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján