Üzlet a korzón (1965) 9

The Shop on Main Street · Obchod na korze
120' · csehszlovák · dráma, háborús

1 díj · 2 jelölés

A szlovák Tono Brtko a náci Németországgal szövetséges Szlovákiában 1942-ben egy zsidó üzlet ún. megbízott árja üzletvezetője lesz. Az eddigi tulajdonos, egy idős özvegy, egyáltalán nem érti az eseményeket, és Tono szánalomból továbbra is bizonytalanságban tartja őt.

Szereposztás

Ida KaminskaRozalia Lautmannová
Jozef KronerAntonin 'Tono' Brtko
František ZvaríkMarcus Kolkotsky
Hana SlivkováEvelyna Brtková
Martin GregorJozef Katz
Martin HollýImro Kuchar

Kedvencelte 1

Várólistára tette 18


Kiemelt értékelések

TLD 

Ebben a holokausztfilmben az a kiemelkedő, hogy mennyire nem egysíkúak a karakterei.
A főhős nem akarta árjásítás cimén elfoglalni egy zsidó eladónő boltját (nem szimpatizál a német megszállókkal), de némi rábeszélés után mégis elfogadta a kínálkozó lehetőséget a nácikkal jobb viszonyt ápoló rokonától. Ha viszont már így alakult és hirtelen újdonsült bolttulajdonos lett, a kissé ügyetlen főhősünk megpróbálja azt tenni, amit helyesnek ítél ebben a helyzetben: megvédeni valahogy a bolt korábbi tulajdonosát a deportálásról és segíteni a helyi zsidó közösségnek.
A főhős tipikus „átlagember”, akinek „semmi köze” nem volt a holokauszthoz, hiszen nem elkövető, nem antiszemita és nem is kollaborált a nácikkal. Ettől viszont még ugyanúgy részese lett az eseményeknek (mégiscsak elfogadta, hogy más tulajdonába ül bele) és így morális dilemmába került. Végül azonban spoiler.
Méltatlanul elhanyagolt film az ún. átlagemberek és a holokauszt kapcsolatáról, jó, hogy az 1001 listáról rátaláltam.


Hasonló filmek címkék alapján