A diktátor (1940) 54

The Great Dictator
125' · amerikai · dráma, vígjáték, háborús

Az első világháborús veterán zsidó borbély a megszólalásig hasonlít országa diktátorára, Hynkelre. A borbély azonban háborús sérülése miatt egészen a harmincas évekig amnéziában szenvedett, ezért meglepetésként érik az időközben bekövetkezett változások. Állítólag Hitler e film láttán parancsot… [tovább]

angol

Képek 2

Szereposztás

Charles ChaplinAdenoid Hynkel
Jack OakieNapaloni
Reginald GardinerSchultz
Henry DaniellGarbitsch
Billy GilbertHerring
Grace HayleMadame Napaloni
Paulette GoddardHannah
Maurice MoscovitchMr. Jaeckel
Emma DunnMrs. Jaeckel
Bernard GorceyMr. Mann
Hirdetés

Kedvencelte 15

Várólistára tette 56


Kiemelt értékelések

Debut 

Legalább tízszer láttam már, három különböző nyelven, de párszor még meg fogom nézni az biztos. Chaplin első igazi hangosfilmje, és az egyik első igazi szatíra. Bizonyos jelenetek évtizedes múltra tekintenek vissza és némi történelmi ismeret szükséges a film helyén kezeléséhez. Létrejöttében fontos szerepet játszott a Triumph of the Will náci propagandafilm. A forgatás közvetlenül a II. Világháború kirobbanása után kezdődött. Chaplin a saját vagyonából jelentős összeget fektetett be a film elkészítésébe és lényegében a film készítésének minden fázisában meghatározó szerepet játszott, többek között írta és rendezte is. Még azelőtt bemutatásra került, hogy az Egyesült Államok belépett volna a második Világháborúba.
Az egyik legfontosabb film, bemutatásakor a két legismertebb ember teljes szembenállását mutatja be – Chaplin és Hitler –, a „Tramp” karakterrel soha többet nem találkozhattunk, hangot kapott és hangot adott Chaplin véleményének és ezután már nem lehetett visszaút a némaságba.
Mindenkinek látnia kell! Zseniális film!

1 hozzászólás
csokidani 

Időtlen klasszikus, zseniális szatíra.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján