A 17-es fogolytábor (1953) 14

Stalag 17
120' · amerikai · dráma, vígjáték, háborús

1 díj · 3 jelölés

A második világháború alatt egy csapat amerikai katona kerül össze a hírhedt német 17-es fogolytáborban, a Stalag 17-ben. Többnyire azzal töltik az idejüket, hogy azon mesterkednek, hogyan segíthetnének egymásnak megszökni. De amikor két rabot megölnek egy szökési kísérlet közben, nyilvánvalóvá… [tovább]

angol

Képek 10

Szereposztás

William HoldenJ. J. Sefton őrmester
Don TaylorJames Skylar Dunbar hadnagy
Otto PremingerOberst Von Scherbach
Robert StraussStanislaus 'Állat' Kuzawa őrmester
Harvey LembeckHarry Shapiro őrmester
Richard Erdman'Hoffy' Hoffman őrmester
Peter GravesFrank Price őrmester
Sig RumanJohann Sebastian Schulz őrmester
Gil StrattonClarence Harvey 'Cookie' Cook őrmester

Kedvencelte 4

Várólistára tette 18


Kiemelt értékelések

JcWh

Imádom Billy Wilder rendezéseit, főképp azért, mert szeretett kényes témákat megbolygatni. Azután, hogy 1950-ben az Alkony sugárúttal bemutatott Hollywoodnak, Wilder ezzel a filmjével a még tíz éve sem lezárult II. világháborút és a fogolytáborokat parodizálta ki. Nem kis bátorságra és művészi elkötelezettségre vall, hogy Wilder személyes érintettségét félretéve (családja nagy része koncentrációs táborokban halt meg) komikusan ábrázolta a 20. század legnagyobb tragédiáját. Ugyanakkor egy komoly drámai szál is húzódik a történetben, amivel egy nagy adag suspenset is ad az élményhez. Véleményem szerint a film vígjátékos szála eléggé megkopott (bár a szatirikus jellege még mindig üt), de a drámai szál továbbra is zseniálisan működik.
Utóbbiban nagy szerepe van az alakításáért Oscar-díjat bezsebelő William Holdennek, aki cinikus megjegyzéseivel és laza stílusával egyszerre tud humoros és véresen komoly lenni. Kár, hogy nem kapott több játékidőt Holden, a mellékszerepben Oscar-jelölést kapó Robert Strauss szerintem többet szerepelt. Holdenen egyébként többet nevettem, mint Strauss ökörködésén. Az volt a kedvencem, amikor mindig a fogolytársa tarkóján gyújtja meg a gyufáját. :)
Oscar ide vagy oda, szerintem Holdennek voltak ennél sokkal jobb alakításai is. Érdemes utánajárni akár a kisebb filmjeinek is, minden alakításába 100%-ot tett egész karrierje során. Én annyira kedvelem a munkásságát, hogy minden filmjéhez készítettem magyar feliratot és nyilvánosan megosztottam az interneten őket. Nincs olyan film, amit ne tudnék ajánlani tőle, így ezt is erősen ajánlom megtekintésre. :)


Hasonló filmek címkék alapján