Trainspotting (Trainspotting 1.) (1996) 371

0 díj · 1 jelölés

A kultikus történet Mark Renton-ról szól és az õ „barátairól”, akik lázongók, tévelygõk, tolvajok és narkósok…sehogy sem tudnak beilleszkedni az õket körülvevõ társadalomba. Az igazat megvallva, nem is igyekeznek túlságosan. Megvetik, sõt elvetik minden formáját. Ez a parttalan sodródás saját… [tovább]

angol

Képek 20

Szereposztás

Ewan McGregorRenton
Ewen BremnerSpud
Jonny Lee MillerBetegsrác
Kevin McKiddTommy
Robert CarlyleBegbie
Peter MullanSwanney
Kelly MacdonaldDiane
Shirley HendersonGail
James CosmoRenton apja
Eileen NicholasRenton anyja

További szereplők

Kedvencelte 149

Várólistára tette 175


Kiemelt értékelések

LoneWolf 

Ez bizony súlyos volt. Mivel kultfilm, sejtettem, hogy nem szabad önfeledt szórakozásra számítanom, ha viszont tudtam volna, hogy ennyire lehangoló és elgondolkodtató alkotás lesz, akkor azért fölkészítem magam lélekben. Reméltem, hogy valami Blöff szintű agymenés lesz, de anno elég lett volna ezt levetíteni nekünk suliban a sok idióta drogprevenciós előadás helyett, mivel a babás jelenettel együtt garantált az elrettentő hatás. A szereposztás amúgy mesés, bár a szinkrontól nem voltam elragadtatva, de ezért kárpótoltak a korabeli zenék, amellyek közül még én is hallottam párat gyerekként. Ezek után nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, de úgy érzem, így 20 évvel az eredeti után nem fog akkorát szólni. ui.: Tommy-nak végül nem mondták el, hogy ők vették el a kazettát, vagy csak én nem figyeltem eléggé?

3 hozzászólás
Bálint_Péter 

A Trainspottingot másodszorra néztem meg és talán egy kicsivel jobban tetszett mint először, de osztályzásban ugyanott maradt. Rájöttem mi az egyik bajom a filmmel. Olvastam a könyvet ami rettentően tetszett és eléggé megviselt (a trilógia mindegyik részét olvastam). Ezt az érzést a film számomra nem tudta átadni, egyszerűen túl kevés idő marad a szereplőkre, majdnem csak Rentonon van végig a hangsúly. Pedig a többi karakter is sokkal több a könyv alapján mint ami itt megjelenik. Vegyük csak Tommy esetét, spoiler, mivel ott kiderül, hogy egy jószívű sikeres sportoló, akit a legtöbb ember kedvel és spoiler. Ez a filmben nem igazán jött át. Nincs elég ideje a filmnek megismertetni a szereplőket és ezért szerethetőbbé se vállnak, ami miatt együtt tudna érezni a néző. A színész választásban egyébként Spud és Renton telitalálat, Begbie elmegy, Beteg Srácot eljátszó színész helyett mást választottam volna (aki egyébként a könyvben totál szociopata manipulátor, ami a filmben szinte meg se jelenik).
Kicsit sokat magyarázom, de a lényeg, hogy a karakterek, Rentonon kívül eléggé „2Dsre” sikerültek szerintem.
Egyébként a filmet előbb láttam mint, hogy a könyvet olvastam volna és valamiért akkor se nyerte el a tetszésemet, de ennek az okát nem tudom. 6/10

woolfe

Évente újranézem. A végére mindig ember- és társadalomundorom van. És ettől olyan kibaszott jó.

csartak

Időnként újra kell nézni. Kultfilm, ennyi.

pjudi

Drogos film kategoriaban abszolut kultikus. Isteni soundtrack, gusztustalanul naturalisztikus, zsenialis figurak, halott csecsemo a plafonon, es aki kedveli ezt a mufajt… neki pedig egyertelmu rajongas.

pizza42 

Nagyon beteg, nagyon zseniális. Tetszik, hogy ilyen reálisan ábrázolja a film a témát.
Amit még nagyon imádok az egészben, hogy az Irvine Welsh akkor írta a könyvet, amikor az egész drog-téma tabu volt, és ezzel is fellázadt a társadalom ellen. :D

Röfipingvin

Egyáltalán nem vitatom el a kultuszteremtő erejét a filmnek, mindenesetre nem hiszem, hogy megfelelő választási alternatíva lenne a klasszik mókuskerék helyett Rentonéké. Bár az is tény, hogy mindenkinek úgy van joga tönkretenni magát, ahogy nem szégyelli – ha már van szabad akaratunk.
De ha abból indulok ki, hogy „nesztek, ez lesz belőletek, ha rátaláltok a heroinra” akkor mindenképp jó anyag az elrettentésre!!

5 hozzászólás
Róka

Most láttam először (és nem ez az egyetlen „mindenki látta film”, ami eddig kimaradt… :) ). Ez egy király film! Újabb kedvencem lett :)

rebus_

Hát, igen. Kötelezővé tenném középiskolában.


Népszerű idézetek

Fool 

Mark Renton: Válaszd az életet, válaszd a munkát, válaszd a karriert, válaszd a rohadt nagy TV-t! Válaszd a mosógépeket, kocsikat, CD-lejátszókat és elemes konzervnyitókat! Válaszd az egészséget, az alacsony koleszterinszintet és a fogászati ellátást, válaszd a fix kamatozású jelzálogkölcsönt, válassz első otthont, válaszd meg a barátaidat! Válassz szabadidőruhát és hozzá illő sporttáskát, válassz egy három szobás lakosztályt részletre egy ócska sorházban! Válassz DIY-t, és kérdezd meg egy vasárnap reggel, hogy ki a fene vagy! Terülj el egy fotelban, és nézd a lélekölő, agypusztító TV-s kvízjátékokat! Tömd tele a szádat ócska szemét ételekkel! Válaszd a végén a rothadást! Pisálj utoljára egy szánalmas otthonban, élj pusztán zavaró körülményként rohadék kölykeid számára, akiket azért nemzettél, hogy magadat helyettesítsd! Válaszd a jövőt, válaszd az életet! De miért akarnék ilyesmit csinálni? Úgy döntöttem, hogy nem választom az életet.

woolfe

Ha a C-vitamin illegális lett volna, azzal lőttük volna magunkat.

woolfe

A személyiség: ez az egyetlen, ami számít. A személyiség tartja mozgásban éveken át a kapcsolatokat. Mint a heroin. Úgy értem, a heroin csodálatos személyiség.

Banditaa 

Mark „Rent Boy” Renton: Hogy miért csinálom? Akármit is válaszolnék, hazudnék. Az igazság az, hogy rossz ember vagyok, de ezen változtatok, megváltozom. Ez volt az utolsó ilyen eset. Mostantól tiszta leszek, kihúzom magam és az életet választom. Már alig várom. Olyan leszek mint maguk, lesz állásom, családom, rohadt nagy TV-m, mosógépem, kocsim, cd lemezem, elektromos konzervnyitóm, jó egészségem, alacsony koleszterinszintem, biztosításom, jelzálogom, első otthonom, szabadidőruhám, háromrészes öltönyöm, kvízjátékom, szemét kajám, gyerekeim, séták a parkban, rendes munkaidő, golfpartik, kocsimosás, elegáns kardigánok, családi karácsony, rendes nyugdíj, adómentesség, csatornapucolás, és a végén ha már nincs semmi, a halál.

1 hozzászólás
Fool 

Mark „Rent-boy” Renton: [narrating] Choose Life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol, and dental insurance. Choose fixed interest mortgage repayments. Choose a starter home. Choose your friends. Choose leisurewear and matching luggage. Choose a three-piece suit on hire purchase in a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who the fuck you are on Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing, spirit-crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pissing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked up brats you spawned to replace yourselves. Choose your future. Choose life… But why would I want to do a thing like that? I chose not to choose life. I chose somethin' else. And the reasons? There are no reasons. Who needs reasons when you've got heroin?

Banditaa 

Renton: Pocsék dolog skótnak lenni! Az alja legalja vagyunk! A nagyvilág söpredéke! A legnyomorultabb emberfajta, amit létrehozott a civilizáció. Sokan utálják az angolokat, de én nem! Tróger népség! És mi ezeknek a trógereknek a gyarmata vagyunk. Még rendes gyarmatosítóra sem futotta! Roskatag tetvek
uralkodnak rajtunk!

1 hozzászólás
woolfe

Here I was surrounded by my family and my so-called mates and I've never felt so alone.

Corvus_CoRex 

Renton: Diane-nak igaza volt. Változik a világ, változik a zene, változnak a drogok. Még a nők és a férfiak is változnak. Ezer év múlva nem lesznek fiúk és lányok, csak homokosok. Nekem tetszik az ötlet. Csak kár, hogy Begbie-nek erről senki nem szólt. (…) Véleményem szerint, tévedésből vagyunk heteroszexuálisak, nem szándékosan. Az a fontos, hogy ki tetszik nekünk. Esztétikai kérdés és totál semmi köze az erkölcsökhöz.

woolfe

Personality, I mean that's what counts, right? That's what keeps a relationship going through the years. Like heroin, I mean heroin's got a great fucking personality.

1 hozzászólás
schummyka 

Take the best orgasm you've ever had… multiply it by a thousand, and you're still nowhere near it.


Folytatása

Összehasonlítás

Trainspotting


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján