Teljes napfogyatkozás (1995) 174

Arthur Rimbaud és Paul Verlaine a tizenkilencedik század második felének legnagyobb francia költői voltak. Az ő történetüket mutatja be a film, extravagáns, radikális és tudatosan megbotránkoztató életmódjukat, amivel nem csak a legnagyobb költő de a legnagyobb botrányhős számukra mindenképpen… [tovább]

angol

Képek 13

Szereposztás

Leonardo DiCaprioArthur Rimbaud
David ThewlisPaul Verlaine
Romane BohringerMathilde Maute
Dominique BlancIsabelle Rimbaud
James ThiérréeFrederic
Nita KleinRimbaud anyja
Emmanuelle OppoVitalie
Denise ChalemMrs. Maute De Fleurville
Andrzej SewerynMr. Maute De Fleurville
Christopher ThompsonCarjat

További szereplők

Kedvencelte 26

Várólistára tette 192


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Megrázó, bizonyos szempontból gusztustalan film. Rémlik az iskolás éveimből, hogy nagyon szerettem a költészet ezen korszakát és sajnálom, hogy a tanárunknak nem volt mersze megnézetni velünk akkor ezt a filmet. Kicsit sem bűbájos a sztori, cserébe kiváló a színészi játék. A fiatal DiCaprio alakítása különösen tetszett. Ugyanakkor a magyar szinkron nem igazán jött össze; minden tiszteletem Alföldié, de a hideg rázott tőle, gyorsan át is váltottam eredeti nyelvre. Kicsit úgy érzem, megviselt a film. Emlékezetes, az biztos, de szerintem elég volt az életemben egyszer látnom.

3 hozzászólás
Negative_Singularity

Ezt a fimet privilégiummá kéne tenni – ne lássa bárki. És, ha látja is, ha a jogot kivívta (Isten tudja, mi feltételek szerint), feltépett mellkassal figyelje végig, hogy önmagát is hallja, azt a szívet, ott bent.
Tudom én: aki az írói mikrovilágban már legalább egyszer elveszített valakit; neki szabad. Ő lássa.
Zseniális.

1 hozzászólás
Tiko 

Hihetetlen, hogy Leonardo DiCaprio ezt a szerepet 21 évesen így eljátszotta, már itt megmutatkozott a tehetsége. Rettentően nehéz és szomorú történet ez, de nagyon szép is egyben.

Verlaine felesége sajnos elég idegesítő volt, nem tudom, hogy a való életben is ennyit kellett-e tűrnie (gondolom igen), de nem nagyon értettem, hogy miért csinálja ezt magával és a gyerekét miért teszi ki ennek. Alföldi szinkronja szerintem nem illett egy ilyen fiatal fiúhoz, engem ez kicsit kizökkentett, lehet megnézem majd eredeti nyelven is. Hihetetlen szép képek, metaforák, versrészletek voltak végig a filmben, a drámai történetet ezek remekül ellensúlyozták.

cirilla

Csak wow. Amit a színészek leműveltek ebben a filmben az valami fenomenális. Maga a történet is nagyon érdekes volt -főleg a kis irodalommániás lelkemnek-, nagyon izgalmas volt látni, hogy kb. mi is történhetett a két méltán híres költő között. Mindezek mellett egy nagyon szép és nem hétköznapi szerelmi (de nem a szó hétköznapi értelmében vett jelentésében) történet is látható volt két teljesen más személyiség között. Egész egyszerűen szívbemarkolóan gyönyörű, „ocsmány”, de jó film volt.

2 hozzászólás
Blissenobiarella 

Az egyik kedvenc életrajzi filmem, minden tekintetben kiváló, különösen a színészi alakításokat emelném ki.
A mostani újranézés nagy meglepetése az volt számomra, hogy valamiért az emlékeimben hangsúlyosabban maradtak meg az afrikai képek, pedig össz-vissz egy pár perc az egész filmben.
Kedves a szívemnek a magyar szinkron is. Alföldi Róbert és Stohl András a kedvenceim közé tartoznak, szerettem őket ebben a filmben is hallgatni.

Egy bakit is tudok: Verlaine több forrás szerint is hígítatlanul itta az abszintot, de a filmben látványosan felönti vízzel.

Többen megrázónak nevezik a filmet, számomra egyáltalán nem volt az, de tény, hogy nem egy vidám családi moziról van szó. A konkrét téma iránt érdeklődőknek, Dicaprio-rajongóknak és az életrajzi filmek szerelmeseinek egyaránt jó szívvel ajánlom. Egy nagyon érdekes, tragikus szerelmi történetet láthatunk, pazar köntösbe bújtatva.

latinta 

Felkavaró volt most is, mint az ezt megelőző mindhárom alkalommal.
De roppant hitelesek a költők karaktereinek megformálásai, a hangulatok, a miliő…

Lexy

Iszonyatosan felkavaró film volt. Ám ez nem jelenti azt, hogy nem élveztem, hiszen nagyon tetszett mindvégig. Már ha lehet ilyet mondani egy ilyen tragikus alkotásra, amely ráadásul igaz történetet dolgoz fel. Annyi érzést közvetített, hogy tényleg csak apránként leszek képes mindezt feldolgozni. Viszont egy dologban biztos vagyok, mégpedig abban, hogy egyhamar nem fogom ismét megnézni. Nekem ez túl sok volt ahhoz, hogy mindent elfelejtve hamarosan újranézzem.
Csak azt sajnálom, hogy voltam olyan bolond, és szinkronosan néztem. Annyira, de annyira nem illet DiCaprióhoz Alföldi Róbert hangja, semmi lelkesedés nem volt benne, és ez jókora adaggal levont a filmélményből. Ezt a hibát teljes mértékben felróvom magamnak, azonban más panaszom nem lehet.
Remek film volt, és most hogy már jobban belekóstoltam Leo munkásságába, kénytelen vagyok beismerni, hogy tényleg megérdemli azt a szobrocskát. Mindeddig úgy véltem, csupán túlságosan felfújják ezt a dolgot, de egyet kell értenem az elégedetlenkedőkkel. :)

Liliána_Tanács

Nagyon tetszett a film. Megindító, és mély gondolatokat hordozott. DiCaprio nagyon jól alakította a fiatal költőt. Zseniális volt!

Kitten

Csak két ilyen remek színész – mint DiCaprio és Thewlis – képes a főszereplőket ennyire hitelesen megformálni, ennyire visszataszítónak ábrázolni.
Ütős, megrázó film, irodalom órán a többiek közül néhányan alig várták, hogy vége legyen.
A homoszexualitással semmi bajom, sőt az egyik nagy kedvencem a téma, viszont a rengeteg gusztustalan, megalázó vagy éppen kegyetlen jelenet engem is felzaklatott. A szereplők szinte öntudatlanul versengtek azért, hogyan tegyék tönkre egymás életét.
Ó, és ne tévesszen meg senkit az itt látható plakát, ez nem egy szerelmes történet. Annál elemibb, ösztönösebb, zavarba ejtőbb. Csak nyitott gondolkodású embereknek ajánlom, de ők is készüljenek fel rá… máskülönben a film padlóra küld mindannyiunkat.

Christinewinchester 

Ezt a filmet én miért nem láttam eddig? Előbb-utóbb úgyis sorra került volna, már csak DiCaprio miatt is, meg alapvetően szeretem az igaz történeten alapuló filmeket. Most egy moly-os bejegyzés hatására néztem meg először, de nem utoljára. Igaz nem is a sűrűn újranézős film lesz, mert rendkívül felkavaró. Igazám mélyen nem ismertem, s bevallom nem is érdekelt a két költő munkássága, s kettejük kapcsolata, de ennek ellenére képernyő elé szegezett, s „ütött”.
Le a kalappal DiCaprio előtt, fergeteges alakítás volt.


Népszerű idézetek

EBrody

Arthur Rimbaud: Megtaláltam.
Paul Verlaine: Mit?
Arthur Rimbaud: Az örökkévalóságot. Ott, ahol a nap egybefolyik a tengerrel.

Vivienkrisztina

Verlaine: Nem akartam.
Rimbaud: Nézd, mit tettél.
Verlaine: Nem akartam, bocsáss meg!
Rimbaud: Nézd!
Verlaine: Ó, Istenem, ölj meg! Lőj le. Lőj le!
Rimbaud: Hogy tudnálak, te hülye barom, most lőtted szét a kezem.

adrica 

VERLAINE: (…) Te mitől félsz a legjobban?
RIMBAUD: Hogy az emberek olyannak látnak, mint én őket.

Tiko 

Rimbaud: Egyedül az elviselhetetlen, hogy semmi sem elviselhetetlen.

EBrody

Tudod, én önjelölt látnokként vágtam neki az életnek. Világmegváltóként. Az új irodalom megteremtőjeként. De semmi értelme. A világ túl öreg, nincs benne semmi új. Mindent elmondtak már.

adrica 

RIMBAUD: Életemben akkor voltam a legboldogabb, mikor tavaly elszöktem hazulról. Fogalmam sem volt, hová megyek, csak mentem. Soha még olyan hosszú, színes napokat! Csak sose jutottam elég messzire.

adrica 

MADAME RIMBAUD: Mit jelent ez? Nem értem, mit akarsz ezzel mondani.
ARTHUR: Pontosan azt, amit mondtam. Szó szerint. Se többet, se kevesebbet.

anemona 

Rimbaud: Az elmúlt nyáron történt, a háború alatt. Sokadig alkalommal, amikor megszöktem hazulról.
Lementem a folyóhoz, hogy megtöltsem a kulacsomat. A tisztáson egy porosz katona aludt. Nem sokkal lehetett idősebb nálam. Sokáig néztem, hogy alszik, mígnem rájöttem, hogy nem is alszik, hanem meghalt.
Sok minden megvilágosodott a fejemben. Ekkor értettem meg, hogy ha a század legjobb költője akarok lenni, testemnek minden élményt át kell élnie. Nem érhetem be annyival, hogy egy ember vagyok. Elhatároztam, hogy mindenki leszek. Elhatároztam, hogy zseni leszek. Elhatároztam, hogy én leszek a jövő.

adrica 

RIMBAUD: Hol a sötétség ásító szája?
ISABELLE: Anya? Kint van a földön Vitalie-val.

Corvus_CoRex 

Rimbaud: Engem nem érdekel, mit csinál a többi költő.


Hasonló filmek címkék alapján