Sarkvidék (2018) 68

Arctic
98' · izlandi · kaland, dráma 12

Egy repülőgép katasztrófa túlélője az Északi-sarkon várja, hogy megmentsék. A segítség azonban a lehető legrosszabbkor érkezik és egy kíméletlen hóvihar közepette a mentőhelikopter lezuhan. A férfi döntés előtt áll: várjon a roncsok között egy másik csapat érkezésére vagy neki vágjon a… [tovább]

angol
magyar

Képek 5

Szereposztás

Mads MikkelsenOvergård
Maria Thelma Smáradóttir
Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 91


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Ennél kegyetlenebb, mélyrehatóbb, felemelőbb és minimalistább filmet én még nem láttam.
Tudtam, hogy kb. mire számítsak: zord, fagyos, rideg, hatalmas kietlenség, nagyon kevés beszéd, kevés történés, befogadhatatlan látványtenger, simán meghal mindenki, nem kell happy endre számítani, végre nem amcsi filmet nézek.
Az elején rimánkodtam, hogy ne legyen benne több szereplő, de aztán a csaj nem rontott az összképen szerencsére (mivel szegény spoiler végig). Én simán el tudtam volna nézni Mads Mikkelsent 5-6 órán át így a hóban, bármit csináljon, tuti tapadtam volna úgy is a képernyőre, ha csak az arcát nézem. Szerintem korának egy legendája, hatalmas tehetséggel nyúlt hozzá ehhez is: sehol egy túlzás, csak a nyers valóság, ahol keveredik a félelem, a vágy a túlélésre, a rideg számítás, illúziók nélküli létezés.
Nekünk embereknek olykor megváltás lenne némi magány ott a fehér fennsíkok valamelyikén, s bár nyilván nem kívánom senki számára, hogy szenvedjen, inkább azt, hogy érdemes volna néha ilyen zord vidéken visszahullani önmagunkba, a saját magányuknba, hogy fülsüketítően halljuk a saját hangjainkat és gondolatainkat, hogy tudjunk önmagunk lenni, hogy legyen olyan kihívás az életünkben, amiért utána többszörösen hálásak lehetünk azért, mert létezünk.
Döbbenetes film. Full katarzis.

BeL1eVe

A zseniális Mads Mikkelsen küzdelme a csontig hatoló hideggel, és a természeti elemekkel. Azért is imádom a túlélő filmeket, mert nagyrészt olyan főszereplőt kapunk, aki nem hagyja magát elveszni, újra és újra próbálja magát feltalálni, alkalmasint még önzetlenül is tud segíteni másokon. Nekem abszolút példaképek az ilyen mentalitású emberek. Részemről ebből a szubzsánerből jöhet bármennyi.

TLD

Ami kiemeli ezt a túlélős filmet a műfaj darabjai közül, az Hannibal Lecter színészi játéka. Nagyon emberi karatert alakít, egy rétegelt személyiséget. Ezen persze nem (csak) azt értem, hogy egyszer angolul kommunikál, máskor dánul mormog az orra alatt, hanem inkább az elveivel való küzdelme, ami igazán figyelemreméltó. Alturizmusból segíteni akar a másik túlélőnek, de ezzel a saját megmaradási esélyeit csökkenti; a túlélési ösztöne és az embersége pedig nehezen fér össze, ami komoly vívódásokat eredményez.

Lunemorte

Vinterriket zenére emlékeztető aláfestés, szenvedő Mikkelsen és a jegesmedve esete. Naggggyon durván nyomasztó film!

Laren_Dorr 

Realisztikus túlélőfilm. Te hogy döntenél?
Valójában 9 csillagot ér, de egy teljes egészet levonok az spoiler miatt.

csokidani 

Mads kivalot alakitott, volt feszko is a filmben; rendben volt.

Pistee66 

Az ember és a természet harcának legújabb darabja ez a film. Ezúttal Mads Mikkelsen küzd a jéghideg sarkköri időjárással és saját magával is egy picit.
Aki szereti a kevés szereplővel operáló kisebb filmeket, az ezt imádni fogja, mert a történet igazán újdonsággal nem szolgál, de az eddig ismert elemeket jól alkalmazva érdekes és izgalmas filmet alkot. A színészi játék magas színvonalú, de ez a dán színésztől már megszokott, nem okoz meglepetést.

Trixi 

Hú, de szeretem az ilyen túlélős filmeket.
Az ember harca a természettel, azaz Mikkelsen vs. hó. Mikkelsen hozza a megszokott formáját, vagyis hatalmasat alakít. Szinte egyetlen szereplőként uralja a filmet. A nőt nem tudom minek tették bele, túl sok vizet nem zavart. (Az biztos, hogy nem ezért a szerepért fog Oscar díjat kapni :D :D :D ). Kevés szereplő ellenére, vagy épp emiatt, nem zavart a kevés beszéd. Kárpótolt a látvány. Mert az bizony gyönyörű. Még ha kegyetlen is, de gyönyörű. Mikor már azt hittem, hogy M.M. eleget szenvedett, még rosszabb lett neki. De az élni akarás nagy úr. Így szegénykém csak tette amit kellett – előre és előre………
Húúúú (még egyszer), nagyon tetszett az egész. Csodás volt <3
Aki képes plusz 18 fokban fázni és nagykabátot venni, azt kicsapnám ide, hogy haver gyorsan értékeld át a hidegről alkotott fogalmadat. Még az 5 fok is max. hűvös, de nem hideg. Hideg a mínuszokban kezdődik és kész ;)

Saori

Nem volt ez olyan rossz. Mondjuk előtte egy iszonyatosan gagyi túlélős filmet néztünk, úgyhogy lehet, hogy azután szó szerint bármi jobb lett volna, de szerintem elment. A szereplők számából is közetkeztethet az ember, mennyire „sok” lesz benne a beszéd, a szövegkönyv íróknak nem volt sok munkájuk vele, viszont a forgatókönyvíróknak jár egy piros pont, mert amúgy jól össze volt rakva.

Én nem szeretem ezt a csávót, nem is annyira örültem, mikor megláttam a főcímben, hogy ő fog játszani, de mivel csak szenvednie kellett végig, így nem zavart. Nem egy nagy film, holnapra már emlékezni sem fogok rá, de egyszer nézhető, és elvan vele az ember. Másfél szereplős tűlélő film, úgyhogy abban a kategóriában még egész erős is, annak ellenére, hogy ha valaki már látott túlélőfilmet életében, minden „fordulatnak” meg tudja mondani a kimenetelét.

Humboldt_hun_nem_boldt

Jó film, nem túl sok szereplővel és nem túl sok szöveggel.
Viszont szerintem nem az Északi-sarkon játszódik, mert sokszor előbukkan a jég alól a talaj/kőzet, márpedig az Északi-sarkon olyan nincs.
Sokkal inkább lesz az Északi-sarkvidék valamelyik szigete.

1 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján