Sarkvidék (2018) 95

Arctic
98' · izlandi · kaland, dráma 12

Egy repülőgép katasztrófa túlélője az Északi-sarkon várja, hogy megmentsék. A segítség azonban a lehető legrosszabbkor érkezik és egy kíméletlen hóvihar közepette a mentőhelikopter lezuhan. A férfi döntés előtt áll: várjon a roncsok között egy másik csapat érkezésére vagy neki vágjon a… [tovább]

angol
magyar

Képek 5

Szereposztás

Mads MikkelsenOvergård
Maria Thelma Smáradóttirfiatal nő
Tintrinai Thikhasukhelikopter pilóta

Kedvencelte 4

Várólistára tette 93


Kiemelt értékelések

Haspók 

Mennyi akaraterő, mennyi emberség szorult ebbe az emberbe. Még ilyen zord körülmények közt is megmaradt érző szívű lénynek. Becsülni való az ilyen.
Szeretem az ilyen túlélésről szóló filmeket és ezúttal pont egy ilyen téli fagyos tájas filmre fájt a fogam.

Ascyra 

Ennél kegyetlenebb, mélyrehatóbb, felemelőbb és minimalistább filmet én még nem láttam.
Tudtam, hogy kb. mire számítsak: zord, fagyos, rideg, hatalmas kietlenség, nagyon kevés beszéd, kevés történés, befogadhatatlan látványtenger, simán meghal mindenki, nem kell happy endre számítani, végre nem amcsi filmet nézek.
Az elején rimánkodtam, hogy ne legyen benne több szereplő, de aztán a csaj nem rontott az összképen szerencsére (mivel szegény spoiler végig). Én simán el tudtam volna nézni Mads Mikkelsent 5-6 órán át így a hóban, bármit csináljon, tuti tapadtam volna úgy is a képernyőre, ha csak az arcát nézem. Szerintem korának egy legendája, hatalmas tehetséggel nyúlt hozzá ehhez is: sehol egy túlzás, csak a nyers valóság, ahol keveredik a félelem, a vágy a túlélésre, a rideg számítás, illúziók nélküli létezés.
Nekünk embereknek olykor megváltás lenne némi magány ott a fehér fennsíkok valamelyikén, s bár nyilván nem kívánom senki számára, hogy szenvedjen, inkább azt, hogy érdemes volna néha ilyen zord vidéken visszahullani önmagunkba, a saját magányuknba, hogy fülsüketítően halljuk a saját hangjainkat és gondolatainkat, hogy tudjunk önmagunk lenni, hogy legyen olyan kihívás az életünkben, amiért utána többszörösen hálásak lehetünk azért, mert létezünk.
Döbbenetes film. Full katarzis.

BeL1eVe 

A zseniális Mads Mikkelsen küzdelme a csontig hatoló hideggel, és a természeti elemekkel. Azért is imádom a túlélő filmeket, mert nagyrészt olyan főszereplőt kapunk, aki nem hagyja magát elveszni, újra és újra próbálja magát feltalálni, alkalmasint még önzetlenül is tud segíteni másokon. Nekem abszolút példaképek az ilyen mentalitású emberek. Részemről ebből a szubzsánerből jöhet bármennyi.

TLD 

Ami kiemeli ezt a túlélős filmet a műfaj darabjai közül, az Hannibal Lecter színészi játéka. Nagyon emberi karatert alakít, egy rétegelt személyiséget. Ezen persze nem (csak) azt értem, hogy egyszer angolul kommunikál, máskor dánul mormog az orra alatt, hanem inkább az elveivel való küzdelme, ami igazán figyelemreméltó. Altruizmusból segíteni akar a másik túlélőnek, de ezzel a saját megmaradási esélyeit csökkenti; a túlélési ösztöne és az embersége pedig nehezen fér össze, ami komoly vívódásokat eredményez.

Little_Monster 

A látványra nem lehetett panasz, még akkor sem, ha a történet egy idő után kicsit repetitív volt és a kiszámíthatatlanságában is volt valami állandó, hogy mindig lesz rosszabb. Emberi akaraterő és kitartás filmje ez, de hiába jó nagyon Mikkelsen, nem lesz belőle az új Számkivetett.

Charityy 

Mads Mikkelsen tagadhatatlanul tökéletesen játszik, ez azonban nem teszi tökéletessé a filmet. Tetszett ugyan, de kissé lassúnak és repetitívnek találtam.

Lunemorte 

Vinterriket zenére emlékeztető aláfestés, szenvedő Mikkelsen és a jegesmedve esete. Naggggyon durván nyomasztó film!

Pistee66 

Az ember és a természet harcának legújabb darabja ez a film. Ezúttal Mads Mikkelsen küzd a jéghideg sarkköri időjárással és saját magával is egy picit.
Aki szereti a kevés szereplővel operáló kisebb filmeket, az ezt imádni fogja, mert a történet igazán újdonsággal nem szolgál, de az eddig ismert elemeket jól alkalmazva érdekes és izgalmas filmet alkot. A színészi játék magas színvonalú, de ez a dán színésztől már megszokott, nem okoz meglepetést.

Laren_Dorr 

Realisztikus túlélőfilm. Te hogy döntenél?
Valójában 9 csillagot ér, de egy teljes egészet levonok az spoiler miatt.

csokidani 

Mads kivalot alakitott, volt feszko is a filmben; rendben volt.


Hasonló filmek címkék alapján