Ruben Brandt, a gyűjtő (2018) 108

Ruben Brandt, Collector
94' · magyar · akció, animációs, thriller 12

Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények elrablásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski, a… [tovább]

magyar

Képek 1

Szereposztás

Hámori GabriellaMimi (hang)
Kamarás IvánRuben Brandt (hang)
Makranczi ZalánKowalski (hang)
Hirdetés

Kedvencelte 31

Várólistára tette 204


Kiemelt értékelések

sophie 

Ötlet tízes, kivitelezés dupla tízes, forgatókönyv mondjuk hét, akkor összességében legyen kilenc, és lenyűgöző.

Őrült tempójú rabló-pandúr történet, rajzban nyilván könnyebben kivitelezhető nyakatekert üldözési jelenetekkel. A mottó Karinthy: „Álmomban két macska voltam és játszottam egymással.”, és ezt többféleképpen is visszaadja a film.
    Egy pszichológusról van szó, akinek rémálmaiban spoiler bizonyos festmények megelevenednek, Ruben a festményi szituációban találja magát mindenféle veszélyek és rémségek felé sodródva. Pl az Éjjeli baglyokból spoiler a háttal ülő pasas életre kel, és elkezdi hősünket üldözni látszólag minden ok nélkül, aki egy villamoson menekül.:) Mi más segíthetne ezen a bajon, mint a művészetterápia, spoiler
    De nem csak festmények vannak megidézve, hanem épületek, szobrok, filmek, sokszor csak egy villanásra, hogy az ember agyára menjen, hogy nem ugrott be rögtön, … Majd egyszer megnézem megállítható/visszatekerhető változatban. Állítólag több mint száz találat lenne, (kifizettek egy csomó pénzt a jogokért). Nekem mondjuk a 13 főszereplő festmény nagyjából – egy kivétellel – ment volna, de ezeket végül meg is nevezték…. de azon kívül … tényleg volt, ami csak egy háttérkép volt, egy jelenet-beállítás a filmben, valami a lépcsőfordulóban vagy az asztalon, egy plakát az utcán, … bosszantó.:)

1 hozzászólás
Sister

Az animáció, a zenék és a történet döbbenetesen profi. Imádtam az összes képzőművészeti utalást, érdemes lenne valamennyit listába gyűjteni! Az ijesztőbb részeket képtelen voltam nézni – ilyenkor a tesóm szólt, hogy csukjam be a szemem. A vége, a csigával egy egész gondolatmenetet indított el bennem – számtalan olvasata lehet a filmnek!

virezma

Hát HŰ meg HÁ! Ez a film világszínvonalú, műalkotás a szó minden értelmében. A zene és a képi világ egyaránt lenyűgöző, a sztori kalandos, a karakterek szórakoztatóak, a színészek (hangok) fantasztikusak. Igazi kincses bánya az utalásokra vadászóknak. A vége mondjuk kicsit oda lett csapva, de legalább nem lett közhelyes. Irány a moziba be!

nagydviktor

A Ruben Brandt, gyűjtő szinte kötelező darab bárkinek, aki szereti a képzőművészetet, a populáris kultúrát és/vagy az animációs filmeket, emellett meg a mostanában készült egyik legfontosabb „magyar film”. Amikor majd elszámolásra kerül a sor, akkor Milorad Krstić alkotása egészen nyugodtan felfér majd a 2000 utáni legfontosabb magyar filmek rövid listájára, és nem kell szégyenkeznie majd az olyan „nagyágyúkkal” szemben sem, mint Saul Fia, vagy a Liza és társai. Innentől, ha valakinek azt akarom elmagyarázni, mi az, hogy meta, vagy hogy hogyan érdemes művészetről modern filmenyelven beszélni, akkor ezt az alkotást fogom ajánlani. Elképesztő és koherens alkotás, ami heist filmes alapokra építve leleményesen keveri a film noir, a kém filmek meg a mindenféle egyéb filmes zsáner (horror, akció filmes klisék, pszichológiai dráma, stb.) elemeit mind a történetszövés, mind a díszletek és vizuális elemek esetén. Emellett a film vicces spoiler, mint a fene, még ha a közönség (nálunk) néha nem is vette a lapot, egy-egy elvontabb utalásnál. Külön lenyűgöző, hogy Krstić hihetetlen természetességgel száguldozik fel és alá az emberi kultúra idővonalán (spoiler) és közben át meg átszűri annak alkotásait és folyamatosan reflektál mind ezekre, mind magára a filmre is. A stáblista végén szerepel egy terjedelmes lista a főbb utalásokról és felhasznált művekről, valamint a szuper filmzenéről, ezt érdemes megvárni. Nagyon ajánlott.

Melyviiz

Nagyon szép volt.. NAGYON. Emellett okos, szellemes, kultúrálisan gazdag, kreatív. Nem egyszer nézős és nem gyerekeknek való. Ha valaki szereti a művészeteket, érdeklődik a festészet után, nagyon ajánlom! A zenék is rendben voltak, az elvontság is. Kedvenc. (Főleg a kis horrorisztikus bevillanások miatt! Olyan volt érzésre, mint Csáth Géza mesében :D )
Btw: én sem értettem belőle minden utalást, sőt! Szóval bátran ajánlom olyanoknak is, akik a művészetek én nem jártasak.

Chris90 

Hú, ez aztán igen! Nem is nagyon tudom szavakba ölteni, amit érzek. Kezdetben maga az animáció nyűgözött le, a sztori eleinte erősen közepesnek tűnt csak. De aztán persze minden értelmet nyer, a film meg bebizonyítja, hogy zseniális. Egyetlen negatívum, hogy a hangkeverés nem tetszett, az effektek és a zene iszonyat hangos, bár ez lehet csak a mozinak a hibája. Nagyon durván sok utalás van benne a művészet minden műfajára, de szerintem negyedét sem vettem észre/ismertem fel. Nagyon ajánlom, hogy sikerüljön bejutnia az Oscar legjobb animációs film jelöltjei közé (ha jól tudom, nagy esélyes), mert akkor simán megnyeri. (Ha meg nem, akkor minden hitelét elveszti az Akadémia.) Bár szerintem a legjobb film között is megállná a helyét. Egyébként ki volt az a barom, aki 12-és karikával engedte ki? Ez durván felnőtteknek való film, a 16-ost simán elbírná, annál fiatalabbak nem igazán értenék még talán a felszínét sem.

McMurry

Azt hiszem Schopenhauer szerint az élet egy merő szenvedés, amiből nem lehet kiút – végig kell csinálni. Viszont a (magas?)művészetek némileg enyhíthetik, csillapíthatják. Hát… igen.
Az animáció képi világa, illetve a történet számomra nem a film erősségei. Sokkal inkább a rengeteg utalás, amelyek közül persze csak keveset ismertem fel. De azok is csak azt bizonyítják (pl Toulouse–Lautrec a háttérben, az épületek az Éjjeli bagoly mögött), hogy mennyi felfedeznivaló van ebben a filmben, a művészetekben.

https://24.hu/kultura/2018/11/24/ha-ismerjuk-a-festmeny…

Ágnes_Apró 

Könnyed vasárnap esti kikapcsolódás. Bejött, főleg az ütős soundtrack és a művészeti eastereggek. Ja és a csiga, róla ne feledkezzünk el!

ppayter

újra kell majd nézni rendezői kommentárral és/vagy az utalások listájával


Népszerű idézetek

Nocharity 

– Magányra volt szükségem. Ilyenkor mindig a hegyekbe megyek. Csak tudnám, miért jövök vissza egyáltalán…
– A pia miatt.
– Ja, végül is reális.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján