Porco Rosso – A mesterpilóta (1992) 61

Porco Rosso · 紅の豚 (Kurenai no Buta)
94' · japán · animációs, kaland, anime 12

Az első világháború után az Adriai-tenger térségében nyüzsögnek a légikalózok, akik a védtelen utasszállító hajókat fosztogatják. A kalózok hírhedt ellensége Porco Rosso, aki valaha ember volt: az olasz légierő kitűnő pilótája. Egy végzetes összecsapás egyedüli túlélőjeként végignézte társai… [tovább]

japán

Képek 6

Hirdetés

Kedvencelte 8

Várólistára tette 40


Kiemelt értékelések

Bea_Csakegyolvasólány 

Egyáltalán nem jött be. Már furán kezdtem nézni, hogy a főhős egy disznó, aki pilóta is egyben. Oké, nem mindig legyen az embereké a főszerep… Illetve maga a történet: légi kalózok, meg elrabolt kislányok, akik nehogy nem félnek, inkább szórakoznak a repülőn és lövöldöznek. Na, nekem már itt kezdett nem tetszeni pedig ez csak az eleje volt. Aztán az anime folytatása, hát az sem nyűgözött le. Szerintem eddig ez a leggyengébb Miyazaki film.

3 hozzászólás
Draconus_Diablo

Ez annyira nem jött be – tegyük hozzá, hogy alapból fenntartásokkal álltam a filmhez. Disznó, aki pilóta, oké. Reméltem amúgy, hogy kiderül benne, miért változott disznóvá, és el is indult valami magyarázatféle, de aztán úgy maradt, nekem legalábbis nem sikerült kihámozni belőle a lényeget. Egyébként valahogy már az első kalózos jelenetnél fogtam a fejem, és a végén a „verseny” meg utána a vízben a csetepaté is inkább komikus, bár maga a repülés, a manőverek grafikája meg nagyon jó.
Azt hiszem, az a bajom vele, hogy a realisztikus témájához képes túl sok benne a vígjátéki elem, és emiatt nem tudom annyira komolyan venni, mint amennyire egyébként lehetne spoiler.

2 hozzászólás
arpihajdu

Inkább lennék disznó, mint fasiszta."
A Nauszika után tovább mélyültem Miyazaki munkásságában, s a Porco Rosso mellett tettem le voksomat. Elöljáróban azt leszögezném, hogy továbbra is tetszik ez a fajta világlátás és filmkészítési hozzáállás, ami Miyazakira jellemző, de a Nauszika jobban tetszett. Ettől függetlenül a Porco Rosso sem rossz, csak kevésbé tudott megfogni. Újfent ott van az egyik fő téma a japán rendezőnél: a repülés és az ehhez való viszony. Mindenből kifolyólag látványos repülőgépes jelenetek követik egymást, a látványban egyenesen pazar ez a rajzfilm (teszem hozzá, ez még abból az időből származik, amikor még kézzel rajzolt animációk voltak).
Talán a hangulata amiatt nem tudott közelebb kerülni hozzám ez a rajzfilm, plusz az is közrejátszhatott, hogy annyira nem értek a repüléshez, kissé idegen tőlem ez a világ. Motívumok szintjén azonban nagyon is remekel, ez a disznóvá változós aspektusa a történetnek valóban figyelemre méltó az értelmezés és a háborúról való alkotói felfogás szempontjából egyaránt. Mindezt természetesen egyáltalán nem szájbarágós módon, ami külön öröm. Mindez a végén kitart, s ne legyen illúziónk: a befejezés is úgy van megkomponálva, ahogy egy Miyazaki-filmre jellemző
Amire pedig csak nemrég figyeltem fel, hogy a címszereplő mennyire egy film noir-ból előbújt hőstípus tulajdonságaival rendelkezik kívül-belül egyaránt (ballonkabát, kalap, cinizmus, kevés beszéd, stb.), egy ehhez kapcsolódó cikkben találtam egy olyat, miszerint Humphrey Bogart rajzfilmes változatát köszönthetjük Porco Rossóban. Érdekes felvetés, de nem alaptalan.
Bár hangsúlyozom még egyszer, hogy a Nauszika jobban tetszett, de az 1992-es Porco Rossót is bátran merem ajánlani azoknak, akik még nem látták, hiszen mint minden Miyazaki-film, ez is nagyon egyedi, mással össze nem téveszthető alkotás képileg, mondanivalóilag, szimbolikailag egyaránt.

Hiranneth

Nem ez lesz a kedvenc mesém, de egynek nem volt rossz. Azt sajnálom, hogy a legvégén se tudunk meg dolgokat, például, hogy Porco hogyan lett disznó. De ettől függetlenül nem volt rossz. Érdekes volt egy olyan világba belesni, még ha nem is teljesen hiteles módon, ami ennyire távol áll tőlem, aki még életében nem ült semmilyen repülőn. Egyértelműen Fio volt a kedvenc szereplőm :).

Lex

Én ezt tényleg nem szeretem. Imádom Miyazaki Hayao-t, de ez rettenetesen gyenge. Alapból nem igazán ragadnak magukkal az olyan történetei, amik nem rugaszkodnak el túlzottan a valóságtól. És ez sajnos egy meglehetősen realisztikus mese, annyi érdekességgel, hogy egy disznó a főhős. spoiler

Láttam már egyszer régebben, de nem sok mindenre emlékeztem belőle, épp ezért néztem meg most újra. (De szerintem többet nem fogom.) A cselekménye nagyon untatott. Engem ilyen szinten nem érdekelnek a repülők (nem vagyok Fio), úgyhogy ezzel az egész témával nem tudott levenni a lábamról. Tényleg nem tudok egy pillanatot sem felidézni, amikor érdekelt volna a történet. A vége nem volt rossz, de egy percig sem izgultam rajta, mert spoiler És sajnos a karakterek sem ragadtak magukkal, egyikük sem került közel hozzám, valahogy olyan érzésem volt, hogy jöttek, de mire észrevettem volna őket, már távoztak is.

Rajzolását tekintve egyébként Laputa hatása volt, ami nem a kedvenc rajzolású mesém, ellenben annak legalább klassz a története.

3 hozzászólás
Judit_Cseh

Érdekes volt ezt látni a Szél támad után (mert hogy így történt) – sokan mondták, hogy lehet párhuzamot vonni a két alkotás között – cáfolnám! A repülésen és Miyazaki-sensei-en kívül nincs összefüggés! :) (mondjuk ez a kettő motívum majdnem az összes Miyazaki alkotásra igaz! ^_^) Nem lett első számú kedvenc, de egyszeri élménynek mindenképpen megteszi – újabb érdekességeket tudhattunk meg a repülőkről és a felhők feletti világról. Pipa! ;)

Róka

Azt hiszem, kicsit jobban tetszett, amikor először láttam. Most azt mondanám, rendben van a film, és csak valami minimális hiányérzetem van, mert annyira kíváncsi lettem volna, hogy spoiler. Az nagyon tetszett benne, hogy pilótákról szólt és a repülés is fontos szerepet játszott, de nem valószínű, hogy olyan sokszor meg fogom én ezt még nézni.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján