Ezüst Nyíl (1986–1986) 24

Silver Fang · Ginga: Nagareboshi Gin 銀牙 -流れ星 銀
22' · japán · akció, animációs, kaland, sorozat, horror, anime 16
1 évad · 21 rész

Az Ōu-hegységben nem könnyű az élet. Az eredetileg turista- és síparadicsomban egyre rosszabb a kilátása az embereknek, mert évtizedek óta egyre több és több a medvetámadás, melynek legfőbb oka a félszemű, téli álomra képtelen Akakabuto medve (jelentése: vörös-hátú), aki különös kegyetlenséggel… [tovább]

Képek 55

Szereposztás

Yamada EikoEzüstnyíl (hang)
Ginga BanjouRiki (hang)
Tanaka HideyukiBen (hang)
Fujita ToshikoCross (hang)
Hori HideyukiJohn (hang)
Gouri DaisukeMoss (hang)
Yada KoujiSniper (hang)
Matsuda ShigeharuHyena (hang)
Tongou KyoukoSmith (hang)
Totani KoujiAkatora (hang)

További szereplők

Kedvencelte 18

Várólistára tette 19


Kiemelt értékelések

Netta88 

Én is azoknak a táborát erősítem, akik még gyerekként, magyar szinkronnal látták először ezt az animét. Annak ellenére, hogy sokszor voltak tőle rémálmaim, újra és újra megnéztem. Nagyon szerettem. Azóta eltelt jópár év, mikor ismét újra láttam, ezúttal eredeti japán szinkronnal és magyar felirattal. Emlékszem, nem zavart a magyar szinkron, de eredetivel teljesen más. Ráadásul a magyar változatot sok helyen megvágták, amit akkor gyerekként még nem értettem vagy fel sem tűnt. Ma már tudom miért tették. Viszont a mai napig nem értem, hogy bírták ezt eladni gyerekmesének, hiszen még a vágott verzió is elég durva. Már csak a medvék ábrázolása is ijesztő volt. Még most is annak tartom. A legtöbb véres jelenetet azonban kivágták belőle, visszagondolva emiatt néhol kicsit furán is jöttek ki a jelenetek. Eredetiben szinte teljesen más élményt nyújt. Egy szépen összerakott shounen-horror animét kapunk, állat szereplőkkel. Ijesztő és megrázó. A medvék félelmetesek. Ők az egyetlen szereplők, akiknek nincs szinkronjuk, de az ábrázolásmódjuk és, az hogy okosak, teszi őket annyira félelmetessé. A kutyák pedig bátrak, elszántak, viccesek, aranyosak, árulók, barátok, kitartók, hataloméhesek. Sokféle egyéniség megmutatkozik köztük. Sokukat megkedveltem és izgultam értük, sírtam miattuk, úgy is, hogy a legtöbbjükkel tudtam, hogy mi fog történni.
A grafika az anime korához képest szép, ahogy az animáció is, habár voltak olyan jelenetek, amiket ismételtek, vagy a színekkel spóroltak. Például mikor futott a kutyacsapat a sok kutya egyforma volt, vagy amikor harcoltak és sorra vesztek oda a kutyák, volt, hogy ugyanazt a kutyát láthattuk többször meghalni. Egyik sem főszereplő volt, így annyira nem volt ez zavaró. A főszereplőket mindig igyekeztek jól megrajzolni/animálni. A történetvezetés is jó volt, talán csak egyszer éreztem olyat, hogy ez most hogy került oda, azt is a 18. vagy 19.részben, amúgy mindenkinek próbáltak hátteret is adni, ami plusz pont. A zene is tökéletesen illett az animéhez. Az openingje pedig a mai napig kedvenc. Összességében nem egy tökéletes alkotás, de aki egy érzelmes, jól összerakott shounen-horror animére vágyik, annak csak ajánlani tudom.

Luna 

Ennek köszönhetően neveztem el az összes fehér/szürke kutyámat Ezüst Nyílnak,és hiába voltak benne vérszomjas macik, nekem szerencsére semmilyen rémálmot nem okozott. :D Nagyon nagy hatással volt rám, és amíg csak a második része volt meg kazettán egyfolytában azon csüngtem, csoda, hogy nem ment szét rongyosra a szalag. :3
Igzalmas volt szerethető karakterekkel, és egyszer biztos, hogy újra fogom nézni. ^^

Lahara

Öt évesen láttam először, még a vágott, magyar szinkronos változatot, mégis mindig kiszaladtam a szobából, ha a képernyőre került Álmatlan medve. Szerintem ez az anime alapozta meg, hogy nagyon félek a medvéktől, és rémálmaimban is medvék szoktak lenni.
Nyolc évesen láttam újra, és akkor kezdődött egy újabb, két éven át tartó rajongás, aminek eredménye az lett, hogy megszereztem mind a négy videokazettát. Utána tulajdonképpen szünet, bár néha elővettem, és bele-belenéztem, de zavartak a logikátlanságok, és a hirtelen egyik pillanatról a másikra már a hóban fekvő kutyák, holott előtte semmi bajuk nem volt. Hiányom volt, hiányoztak egyes karakterek, nem tudtam, mi lett velük és feltűntek újak, de a kutya se tudja, hogy honnan. Aztán tizenkilenc évesen megismertem az igazit. Az eredetit, a vágatlant, japán szinkronnal, angol felirattal. Hogyan is juthatott ez eszükbe a forgalmazóknak, hogy berakják a többi mese közé a tékában? Vagy ezért van a szép, színes, pöttyös kerete? (A finn forgalmazónak volt ez valami márkajelzése, mert még volt pár hasonlóan pöttyös VHS, mint a Candy Candy, a Hello Sandybell és talán a Kimba, de lehet, hogy annak sárga volt a tokja…)
Ha ezeket a részleteket, meg a magyar szinkron gyönyöreit leszámítom, kapok egy elég jó shounen animét, harcokról, küzdelemről, hősiességről és barátságról. Kutya szereplőkkel.
A magyar szinkronnal igazából sok bajom nincs, a hangok szerintem elég jól eltaláltak, ami baj, az a nevek. Belizár, Berengár, Burkus és Fábián. Persze, gondolom, már a finn változatban sem voltak meg az eredeti japán nevek, hiszen a cím is a finn Hopeanuoli szó szerinti fordítása. De milyen érdekes, hogy pár karakternek megmaradt a neve,vagy épp alig változott. Riki, Fiki, maradt. Ben-ből Béni, Daisuke-ből, Dániel lett. Crossból gondolom, azért Bella, hogy érződjön, szuka kutyáról van szó, az egész történetben a másodikról. De, hogy John-ból Cézár, Wilsonból meg Morzsa lett… Burkus meg kettő is van, Shiro és Benizakura is erre a csudás kutyanévre hallgat. A japán szinkron után nehéz a magyar.

_Norbi

Katarktikus élményt nyújtott. Iszonyú fiatalon láttam, így jónéhány jelenet megrázó volt számomra és mély nyomokat hagyott bennem, de azt mondom, megérte. A legnagyobb filmélményeim egyike. Pár éve újra megnéztem az egész sorozatot. Hát a szinkron több, mint borzalmas, szerintem a szinkronszínézek nem igazán tudták, hogy min is a munkálkodnak. Ezen kívül egyébként nem veszített értékéből a mai napig sem.

Koksa

Kicsi voltam és szerintem még a tv-ben is adták (bár ez nem biztos), kazettán is folyton ki kellett kölcsönözni, bár furcsa volt az egész.
Nemrég megnéztem a vágatlant, eredeti szinkronnal, és kukázott magyar felirattal, és elképedtem, hogy én ezt 5 évesen néztem, pedig mennyire durva anime.
Nem semmi történet, örök élmény.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján