Párbaj (1971) 60

Duel
85' · amerikai · akció, dráma, tévéfilm

0 díj · 1 jelölés

Mr. Mann (Dennis Weaver) egy kaliforniai úton autózik. Nyugodtan halad, van még ideje fontos üzleti megbeszéléséig. Megelőzi az előtte pöfögő kamiont, és visszaáll kényelmes autósebességére. De ekkor történik valami, amit Mr. Mann nem ért. A kamion üldözőbe veszi. A negyven tonnás szörnyeteg az… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

Dennis WeaverDavid Mann
Carey Loftina kamionsofőr
Jacqueline ScottMrs. Mann
Eddie FirestoneA kávézó tulajdonosa
Hirdetés

Kedvencelte 13

Várólistára tette 29


Kiemelt értékelések

Lili98

Fantasztikus… Most már a kamionoktól is félek. Yay

18 hozzászólás
sophie 

Nos, az történt, hogy a könyvtárban kezembe akadt egy Stephen King – Joe Hill (apja és fia) által jegyzett kétnovellás kötet, melynek második darabja, a Teljes gázzal, Richard Matheson Párbaj című novellája előtt tiszteleg (alcím), amely novellából viszont Steven Spielberg a vizsgafilmjét forgatta (a Hét mesterlövészéből tudom). Így került elém a film (megjegyzem az általam olvasott novella eléggé zseniális, de akik olvasták az eredetit, azok szerint kismiska amahhoz képest.)
    Lényegében a film annyi, hogy egy pasas megy az úton, autókázik (siet is egy kicsit), amikor egy totál rozsdás, böhöm nagy kamion elkezd vele szórakozni. És aztán erről szól a másfél óra, de nagyon izgalmasan. Hamar kiderül, hogy ennek már a fele sem tréfa, és hogy valaki ott fogja hagyni a fogát. A főhősünk a kis piros autójában nem tűnik valami dörzsöltnek, azért kitartóan próbálkozik, és a végén beveti a nagy trükköt. Annyira semmi a szöveg, hogy nyugodtan meg lehet nézni bármilyen nyelven, úgy is érthető és élvezhető, viszont a képek fantasztikusak, például a végső nagy összecsapás mindenképp.
Fura az utolsó jelenet, nehezen engedi el az ember, ott marad valami nagy csend … jaj nagyon jó volt.

3 hozzászólás
Kornel_Wolfe 

Most került a lejátszóba soksoksokadjára, de még mindig úgy nézem, hogy egyetlen filmkockát sem akarok elszalasztani belőle. Egyszerűen zseniális.

10 hozzászólás
annagramma 

Óriási ez a film, nincs egyetlen felesleges pillanat, hatásvadász vagy funkciótlan beállítás, bámulatos a dramaturgia, a pipogya, akaratgyenge fickó jellemrajza és e szerint helyzetbe hozása: bizonytalankodása, totojázása, a rémülete, önáltatása és időnként a félszeg és komolyan nem vehető, félelem vezérelte próbálkozások kiállni magáért. Pompásak a miniepizódok, mint a rádió az elején, a telefon a feleségével, vagy akár a kávézóban elérakott étel, amihez még kecsöpöt kérni is konfrontáció volna, az erőtlenség, amivel még gyerekeket sem tud leparancsolni a motorháztetőről. A karakterrajz háttérinformációinak adagolása hasonló, belesimul a cselekménybe, jóformán észrevétlen. És nem utolsósorban: mikor volt olyan, hogy két autó kocsikázásán a néző megfeszülve és körömrágva tapad másfél órán át a képernyőre? Biztosra veszem, hogy jó anyagból írták a filmet, de a szöveg képrevitelele bravúros.
A kevés filmek egyike, amik az újranézésekkel egyre jobban tetszenek, talán föl is pontozom 9-re. Nagy kár, hogy Spielberg nem ebben az irányban ment tovább.

Miamona

Nő vagyok. Utálom az akciót, a kocsikat, az autósüldözést. Ez a film viszont valami eszméletlen! Ha gyöngyhalász tüdőm lenne, egyetlen levegővel néztem volna végig. Az elején még poénkodtam, hogy a kamion olyan, mint a Matuka a Verdákból… Aztán már nem poénkodtam. Nem pislogtam. Gyerekkorom jutott eszembe, mikor rettegtem a Reszkessetek betörők kazánjától. Utoljára attól a vasszörnytől féltem ennyire. És közben a rádióműsor, és „nem én vagyok a főnök otthon” szövegek, a csizmák a bárban, a tekintetek és kilógó kezek… Hát kész vagyok teljesen… Vágytam valami halloweeni borzongásra. Hát megkaptam. Úgy kell nekem! :)

Zajec_Sternenkind 

Ettől a filmtől nem néztem Thomas a gőzmozdonyt és társait… megtanultam, hogy a járművek, még ha ember is irányítja őket, ritka gonosz teremtmények. Kiskoromban nagyon féltem ettől a filmtől, ami érdekes, mert horrorokon nevelkedtem, de mégis, ennek a pszichológiai terroratmoszférája túlnő bármelyik szörnyes alkotásén. Most, hogy újranéztem, előjött az a szorongásérzet, amit akkor éreztem, mikor a kanapén kucorogva néztem a tv-ben ezt a filmet, és sűrűn az ablakra pillantottam, hogy ugye nem fogja áttörni a falat valami kamion éppen most, éppen itt, éppen a mi házunkat :D

LukeSkywalker 

Minden idők egyik legjelentősebb filmrendezőjének lélegzetelállító bemutatkozása.
Kevés olyan filmtörténeti jelentőségű elsőfilmes bemutatkozás ismert, mint Steven Spielberg 1971-es Párbaj című mozija. A mindössze 25 éves alkotó egy érett rendező biztos kezével és kiforrott stílusérzékével teremti meg a feszültség azóta is páratlannak számító atmoszféráját. Egy egyedülálló filmes karrier vette kezdetét 1971-ben.

csokidani 

Nos, sajna én untam. Nem láttam korábban a filmet, nincs korai beivódás és mostani szemmel ez nekem nem volt elég. Folyamatosan az járt a fejemben, hogy ez a csávó mekkora egy rakás szerencsétlenség és nem mellesleg mekkora egy béna sofőr. 90 MPH-nál (kb140 kmh) már nem tudta uralni a kocsit és össze-vissza cikázott alatta és be volt rosálva a félelemtől. Az ilyen ne járjon autóval, járjon talicskával. Túl sok az ismétlődés a filmben úgy hogy valójában semmi se történik. Nem éreztem feszültséget, inkább idegesített ez a balek. Mindegy, legalább ezt is láttam…

kkata76 

Matheson novelláját nagyon szeretem, bár a téma nekem nem igazán vonzó; talán éppen ezért volt számomra akkora élmény, hogy ennyire érdekessé, izgalmassá tudta tenni ezt a végtelenül egyszerű történetet. (De ha azt nézzük, hogy ő írta pl. a Legenda vagyok c. regényt is, nem csodálkozunk nagyon).
Szóval Matheson fogta a novelláját és írt belőle egy forgatókönyvet egy ismeretlen, kezdő rendezőnek, akit Steven Spielbergnek hívnak, és elkészült a film. A cselekmény leírásából, ahogyan a novellánál, itt sem gondolná az ember, hogy mennyire izgalmas lehet, de itt jön be a rendező zsenialitása… Remek film született belőle, izgalmas volt még úgy is, hogy tudtam, mi lesz a vége.


Népszerű idézetek

Kornel_Wolfe 

Sosem tudhatod. Egyszerűen nem tudhatod. Azt hiszed, legalább egy-két dolog biztos az életedben. Például hogy nyugodtan vezethetsz egy közúton, és nem próbálnak közben kinyírni. Aztán tessék, megtörténik. Csak húsz-huszonöt perc az életedből, s minden, amiben eddig bíztál, egyszerűen szertefoszlik.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján