Nyakunkon az élet (1994) 81

Reality Bites
99' · amerikai · dráma, romantikus, vígjáték 12

Lelaina egy reggeli tévéműsor stábjában dolgozik asszisztensként. Mindez azonban nem elégíti ki. Titokban dokumentumfilmet forgat a kilencvenes évek Amerikájának generációjáról, a saját generációjáról. A videokamerájával mindent rögzít, ami vele és a barátaival történik. Így azt is, hogy a… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

Winona RyderLelaina Pierce
Ethan HawkeTroy Dyer
Janeane GarofaloVickie Miner
Steve ZahnSammy Gray
Ben StillerMichael Grates
Renée ZellwegerTami
Swoosie KurtzCharlane McGregor
Joe Don BakerTom Pierce
Harry O'ReillyWes McGregor
Susan NorfleetHelen Anne Pierce

További szereplők

Kedvencelte 16

Várólistára tette 103


Kiemelt értékelések

Theana 

Hülye Hubie-t le kellett valamivel öblítenem, mert annyira katasztrofális élmény volt, ez a film pedig pont jókor jött szembe velem. Őszinte, szenvedélyes, akar, de semmirekellő és bizonytalan is egyben. Sok a kérdés, de nem is arról szólt, hogy választ kapjunk. Ismerősek voltak a párbeszédeket. Nagyon szerettem a hangulatát, a szerelmi háromszög nélkül még jobban is. Imádom, hogy egy film vissza tud adni egy ilyen komplex érzést.

krlany 

Nekem ez most nagyon adta, az összes intellektuális szöveggel, mely visszahozta a 90-es évek világmegváltós hajnalig kocsmabeszélgetéseink feelingjét… az 1969 után a másik életérzésfilm, ami az enyém, így két napon belül. Nem tudom mi van, de jó a filmjárás.:D Szerintem amúgy nincs értelme hasonlítgatni a Mielőtt… filmekhez, mert teljesen más sztoriban, életérzésben, mindenben. Az a gitár meg igen jól áll kisbarátunknak.:)

snowden

Az az érdekes benne, hogy tele van iszonyat giccses párbeszédekkel, sokszor tiszta nyál az egész, és még ezzel együtt is úgy éreztem, őszinte film, és érdemes volt megnézni. Na ezt adjátok össze :D. Winona Ryder nagyon jó, és Ben Stiller rendezése is oké. Abszolút elkapott ennek az egész sztorinak/élethelyzetnek a hangulata.

A benzinkutas táncjelenetnek meg szerintem ott a helye a legjobb filmes táncjelenetek között*. Csakis a 90-es években voltak képesek így mozogni az emberek :DD.

* Na persze szigorúan a Trópusi viharos Les Grossman mutatványa után

https://www.youtube.com/watch…

1 hozzászólás
paavel 

Az amcsi filmipar egyik udvari bolondja, Ben Stiller (utalok vissza az ő saját poénjára a film végéről) nagy fába vágta a kisbaltát: a filmipar azóta is utolérhetetlenül (szerintem) legfaszább évtizedében készített – deklaráltan annak szánt és ebben túl is tolt – nemzedéki filmet.
A pozitív felütés szellemes és optimista ("Ha a Legfelsőbb Bíróságon két nő is lehet, kell, hogy neked is jusson egy") – sajna, a generációs válasz már egyszerűbb és konformista: „Pizza!” Pedig az ő életüket még nem is rabolta el a közösségi virtualitás… Az irónia fogalmához (ismét megidézve a filmet) mindenesetre kellemes, de csak egyszernézős illusztráció.
Azt nem tudom, hogy kultuszfilmmé lett-e, mert, bevallom, nem csak hogy ma láttam először, de a rá való utalásokra, hivatkozásokra sem emlékszem, hogy sűrűn szembejöttek volna (csak ma egy cikk, ld. linkek). De most szétnézve, akár újra aktuális lehetne. Ha még jobb lenne.

Moyandra 

Jelent pillanatban sajnos eléggé tudtam azonosulni a szereplőkkel, így ennek ellenére, vagy pont ezért, de nagyon tetszett a film. Az egyetem utáni út – és önkeresés, a bölcsészek késő éjszakába nyúló filozofálgatása az életről és a meg-nem-hunyászkodásról. Mondjuk a szerelmi szálakra kicsit nagyobb hangsúly került, de ettől függetlenül végig élveztem, a dalválasztásokat tökéletesen eltalálták. Biztosan újranézős lesz, kíváncsi leszek, pár év múlva, idősebb fejjel, milyennek látom majd a filmet.

Mr_Catharsis91

A coming of age feeling-et egész jól adta át, de a romantikus háromszög nekem sem jött be. :(

Little_Monster

Összehasonlítva a Before Sunrise-al, itt Ethan Hawke egyenesen elviselhetetlen volt. Ben Stiller Winona karakterét nagyon elkapta, bájos, kedves, szomszédlányos volt, miatta megérte megnézni. A hangulata és mondanivalója is átjött, megértem, hogy mikor elkészült, miért lett olyan népszerű. Sajnos én az ilyen Troy Dyer féle fazonokat nagyon nem csípem, így ez sokat elvesz a filmélményből.

leckware

Őszintén szólva kicsit csalódtam ebben a filmben. Nem a magas elvárások, hanem az érdekes alaphelyzet miatt. Azt vártam, hogy a lány helyzetével, az egész kora 20-as évek tehetetlenségével fog foglalkozni, erre egy giccses szerelmi háromszögre tereli a hangsúlyt és a film végére ott hagyja a szereplőket, ahonnan elindultak. 5 pont lenne a középszerűsége miatt, a plusz egyet csak a 90-es évek retró bónuszért kapja.


Népszerű idézetek

Szilvás

Az élet lutri. Jelentéktelen tragédiák és menekülések sorozata. Inkább a részletekben lelem örömömet: mint amilyen egy friss sajtos buci – az legalább finom. Vagy az ég, tíz perccel azelőtt, hogy elered az eső… A pillanat, amikor a nevetésed átmegy vihogásba… Ilyenkor hátradőlök, megszívom a cigarettámat, és olvadozom a gyönyörtől.

Látod, Lelaina, ennél több nem is kell. Pár satub, egy csésze kávé, és egy kis dumálás. Te meg én és 5 dolcsi.

paavel 

Troy: Szívem, 23 évesen csak az a dolgod, hogy önmagad legyél.

paavel 

Troy: Még sosem volt dolgom olyan nővel, akibe szerelmes voltam.

paavel 

Vickie, Sammynek: …ha a Legfelsőbb Bíróságon két nő is lehet, kell, hogy neked is jusson egy.

paavel 

Lelaina: Nincs ügyvédem. És fogorvosom sincs.

paavel 

Vickie: …és ne játszd meg Bogartot… Bogárkám.

paavel 

– Nem megyek férjhez, mert látom, hogy élnek a szüleim.

paavel 

– …maga túlképzett erre a munkára.
– Azért annyira okos nem vagyok.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján