Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal (1980–1981) 127

The Wonderful Adventures of Nils · ニルスのふしぎな旅 (Nils no Fushigi na Tabi)
24' · japán, osztrák · animációs, kaland, sorozat, anime 6
1 évad · 52 rész

Nils teljesen hétköznapi kisfiú volt eltekintve attól a rossz tulajdonságától, hogy rendszeresen kínozta családi gazdaságuk állatait. Amikor egy napon a szülei elmennek otthonról, egy kis manó bukkan fel, akit Nils ugyancsak elkap és kínozni kezd. A manó hiába rimánkodik, Nils nem engedi… [tovább]

Képek 11

Szereposztás

Koyama MamiNils Holgersson (hang)
Yamazuki TadashiPocok (hang)
Yasuhara YoshitoMárton (hang)
Terashima NobukoKákalaki Akka (hang)
Tanaka HideyukiGunner (hang)
Matsushima MinoriIngrid (hang)
Chiba ShigeruGuszter (hang)
Ogata KenichiLasse (hang)
Matsukane YonekoSiri (hang)
Genda TesshouGorgó (hang)

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 51

Várólistára tette 27


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Nagyon érezhető volt, már gyerekkoromban is, hogy ez a mese más. Érezhető benne az animék nagyon fontos és egyben számomra legfontosabb szelete: az pedig a közlendő. Ennek a mesének is sokkal több a tartalma, mint azt gyerekként gondoltuk volna, de már akkor megértettük, hogy Nils gonoszsága enyhe, sőt felemelő büntetést mér rá: utazhat, sőt repülhet és megismerheti a természetet madártávlatból, csatlakozhat egy csoporthoz, ahol bűnei ellenére befogadják (bár egészen a végéig vannak intrikák, amelynek ő a célpontja), és megismertetik vele a csoport saját célját. Élükön egy bölcs vezető, ellenségük a rettegett Szmöre (aki a kedvenc szereplőm a mai napig, ha rajzfilmről van szó, Tom macska is csak a második!). Kedves, nagyon mély töltetű rajzfilm, ha nem lenne több, mint 3k film a várólistámon, tuti, hogy megnézném újra… hátha egyszer. Érdemes volna.

Timi98 

Gyerekkorom kedvenc rajzfilmje, (sőt, a mai napig). Szerintem gyerek és felnőtt számára egyaránt érdekes és izgalmas kis rajzfilm. A zenéjét is nagyon szeretem ♥ Tanulságos és okos, szerintem a gyerekeknek ez a jó rajzfilm, nem pedig a mai mű és bugyuta filmek. Nils életét követjük, hogy miként változott meg és hogy ezt miként éli meg. A végén persze minden helyrejön, de a részek során hatalmas karakter és jellembeli fejlődésen megy keresztül, ezzel is rávilágítva eddigi hibáira. Nagyon egyszerű és jellegzetes karakterek vannak (a bölcs öreg Akka, a kicsi és hiperaktív, idegesítő Pocok…stb.), de mégis mind nagyon szerethető. Nekem Gorgó, Batuka, Gyuró és Smöre voltak a kedvenceim. A legjobb rész, amikor tűz van az erdőben és Nils megmenti a kis mókusokat, a másik kedvenc pedig amikor a városban életre kel éjjel a szobor.
Nagyon sok érzelem van ebben a sorozatban, a természet szeretetére és tiszteletére tanít. Az animáció nagyon szép, igényes és kidolgozott.
A vége kicsit szomorú a sorozatnak, de szerintem gyönyörű, kicsit néha meg is könnyezem.

kamububu 

Szerintem felnőtt fejjel nehéz erről a meséről nyilatkozni.
Gyerekként nagyon imádtam, és bármikor bármelyik részre odahuppantam a kanapéra. Miért ne lett volna jó? Kalandos volt, varázslatos volt, állatos volt, tanulságos volt.
Húsz évvel később végignézve azért már egész más. Voltak részek, amiktől kimondottan a falra másztam, vagy a szinkron, vagy a bugyutaság, vagy ezek tetszőleges kombinációja miatt. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy most végignézve is tanulságos, az ember és a természet viszonyát nagyon jól mutatja be. Mellette pedig hősünk is mindig olyan kalandokba keveredik, ahol fontos döntéseket kell meghoznia. A viselkedésének változása valóban példa lehet a gyerekeknek. Az már más kérdés, hogy a mai gyerekekkel szerintem sokkal hamarabb meg kell nézetni ezt a mesét, mint régen, mert mire idősebbek lesznek annyira, hogy tényleg minden mondanivalót megértsenek belőle, addigra már nem fogják megnézni, mert egy mai gyereknek ez sajnos már gagyi lesz.

Egy utolsó gondolat még az ember és természet viszonyának bemutatása kapcsán: szerintem sokkoló, hogy egy ilyen régi történetben már mennyire odafigyeltek a környezettel való egyensúly megtartásának szükségességére, mekkora hangsúlyt fektettek arra, hogy ezt a gyerekekkel is megértessék. Ehhez képest hol vagyunk mi? Évszázados lemaradásban…

2 hozzászólás
MewIchigo_Fan_Daniel 

Gyerekkorom másik meghatározó „meséje” spoiler és minden perce aranyat ér. Nagyon kedves ki emlék. :')

Amrita

A könyv sokkal mélyebb és jobb. :P Milyen meglepő vélemény. Na de ez sem rossz, mai gyerekek is szívesen nézik és sokat lehet nekik tanítani az élővilágról, ha a filmet vesszük alapul és beszélgetünk róla.

remington

ez a feldolgozás, és CSAK EZ a jó!:) érdekes megfigyelni, hogy akkor még nem tudtam,miért, de Mártont nagyon nem szerettem Pelyheskével….mindenki mást bírtam. Nils karakterfejlődése óriási.

Andro 

Tévesen van odaírva, hogy svéd, mivel svéd maga a könyv, de az anime az japán-osztrák korprodukcióban készült egy svéd regény alapján. Ezt sokan keverik, vagy nem tudják.

Egyébként gyerekkorom egyik meghatározó darabja volt annak idején még az első magyar szinkronnal. Anyámékat az őrületbe kergettem vele, annyit néztem, mert fel is vettük videóra. :)


Népszerű idézetek

hypedne

Pocok: Rólam alig tett említést ez a piszok, mintha én egyáltalán nem is lennék fontos.
Nils: Ugyan, Pocok, nekem te vagy a legfontosabb!
Pocok: Ezt komolyan mondod?
Nils: Egészen komolyan.
/34 – Az állatok szilvesztere/

brittta

– Ha akarsz, benevezhetsz a mesemondó versenyünkre is. Egy ilyen világlátott ember sok érdekeset tud mesélni!
– Nem tudom, hogy az én meséim elég érdekesek-e. Adjatok egy kis időt, hadd töröm rajta a fejem.
– Ne is fáraszd magad, komám! Én az egész telet arra szántam, hogy egy jó történetet összehozzak. Istenemre, nem erősségem az olvasás, mégis kiolvastam három könyvet is.
– És nem ártott meg neked?
– Hát te olvasni is tudsz?

(34. rész – Az állatok szilvesztere)

brittta

Nils: Tizennégy és fél oldal… Minek mondanak ilyen hosszú példabeszédeket?

brittta

Kákalaki Akka: Mindnyájunknak csak egy élete van. És senkinek a világon nincs joga ahhoz, hogy ezt elvegye tőlünk!

(12. rész – Pelyheske)

brittta

Ha a vadludak megérkeznek, az azt jelenti, hogy a tavasz elkergette a telet, és jön a jó meleg idő.

(2. rész – A vadludak hívó szava)

brittta

Nils: Hagyd már, majd találunk más ennivalót!
Pocok: Ez már a kezemben van. Mit tudom én, mi lesz később. Ami nincs, azt nem lehet megenni! Ez az alma már az enyém!

brittta

Pocok: Mi az, te sírsz? Hát nem örülsz, hogy megtalálták egymást?
Nils: Csak nem képzeled, hogy én sírok? Valami a szemembe ment!

(38. rész – Ásza és Máté)

brittta

– Miért van szárnyad, ha azt se tudod, hogy kell repülni?
– Gyere velünk! Gyere erdő, mező fele!
– Gyere, szállj velünk a kockás kendő felett!

brittta

Kákalaki Akka: Nils! Kérlek, add át majd az üzenetemet az embereknek! Olyan nagy ez az ország. Hagyjanak benne helyet nekünk, állatoknak is! Éljünk egymással békében és boldogságban!

(52. rész – Búcsú a vadludaktól)


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján