National Theatre Live: Frankenstein (2011) 39

Két verziója van: az egyikben Benedict Cumberbatch játssza Frankensteint és Jonny Lee Miller a teremtményt, a másikban fordítva.

Frankenstein doktor zavarodott Teremtménye egy ellenséges világban találja magát. Miután bármerre is megy, kegyetlenséggel találkozik, az elhagyatott Teremtmény kétségbeesésében elhatározza, hogy bosszút áll teremtőjén akinek rémisztő alkut ajánl.

A tudomány felelősségének, a szülői… [tovább]

Képek 23

Szereposztás

Benedict CumberbatchVictor Frankenstein / Teremtmény
Jonny Lee MillerVictor Frankenstein / Teremtmény
Ella SmithGretel / Clarice
John KilloranGustav
Steven ElliotKlaus
Lizzie WinklerAgatha de Lacey
Karl JohnsonDe Lacey
Daniel MillarFelix de Lacey
Naomie HarrisElizabeth Lavenza
George HarrisM. Frankenstein

Kedvencelte 14

Várólistára tette 38


Kiemelt értékelések

LoneWolf 

A bizarr, nyűglődős kezdés után egy egész komoly kis darab kerekedett belőle. Nem sok verzióját ismerem a sztorinak, azt pedig végképp nem tudom, hogy mennyire hű az eredeti műhöz, de tetszettek a fordulatok és a szörny, illetve teremtőjének kapcsolata / megszemélyesítése. Természetesen a színészek teljesítményére egy szavam sem lehet, a National Theater díszlet és hangtechnikája pedig szinte mesébe illő. Azt az egy csillagot tehát a kissé túlnyújtott „intróért” vonom le, de egyébként szívesen megnéztem volna élőben is, hisz ezt leszámítva egy hibátlan előadásról beszélünk.
spoiler

Leara 

Volt szerencsém mindkét felállásban látni (mert ugye Miller és Cumberbatch felváltva játsszák Frankensteint és a teremtményt) és azt kell mondanom, hogy hú! Őszintén bevallom, hogy a Frankenstein bennem leginkább a horrorfeldolgozások kapcsán élt és nem tartottam túl sokra… viszont mivel az eredeti műhöz eddig nem volt szerencsém, így fogalmam sem volt arról, hogy ennek kb. semmi köze a horrorhoz (lehet, hogy akkoriban Shelley annak szánta, de annál azért több van benne). Oké, talán még mindig lehet horrornak nevezni néhány mozzanata miatt, de egyáltalán nem az ijesztgetésre alapozik.
Boyle darabja rettentően hangulatos. Nagyon nyomasztó, de odaszegez. Ehhez hozzájárulnak a remek díszletek, a nagyszerű színészek és az igencsak jól eltalált zene (ami szintén nyomasztó, de azóta is imádom :D).

Az Uránia szerencsére azóta többször is műsorra tűzte és remélhetőleg még fogja is, így aki teheti, szerintem nézze meg. A teremtménynek van több szerepe, tehát szereposztás szempontjából ezt is számba lehet venni (nekem személy szerint jobban tetszett az a felállás, amelyikben Cumberbatch a teremtmény és Miller Frankenstein).

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy azóta a Magyar Színház is játssza a darabot, amit szintén volt szerencsém látni… igaz, hogy jóval kisebb területen és kevésbé látványosan, viszont az is remek élmény volt, főleg Horváth Illyés miatt, aki remekel a teremtmény szerepében :) ).

Dorki

A Benedict Cumberbatch, mint a teremtmény, Jonny Lee Miller, mint Victor Frankenstein felállást láttam, de nagyon-nagyon szeretném látni a másikat is.
Mert ez egy csoda. Az egész. A színészi játék, a díszlet, a zenék, a fények (azok a lámpák!), minden. Benedict eddig is a szívem egyik csücske volt, és itt megint látszodott mennyire iszonyúan tehetséges. Miller szintén.
Katarzis.
Fantasztikus darab.

mírarwa 

Én azt a verziót néztem meg amiben Benedict volt a teremtmény szerepében. Idáig is nagyszerű színesznek tartottam õt, de most hatalmasat nõtt a szememben.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján