Narancs az új fekete (2013–2019) 199

Orange Is the New Black
59' · amerikai · dráma, vígjáték, sorozat, krimi 16 !
7 évad · 91 rész

2 díj · 10 jelölés

Piper Chapman-nek egy régen elkövetett ügy miatt börtönbe kell vonulnia. Az ő szemén keresztül pillanthatunk be a női börtönélet megpróbáltatásaiba és a fogvatartottak hihetetlen történeteibe.

angol
angol

Képek 86

Szereposztás

Taylor SchillingPiper Chapman
Laura PreponAlex Vause
Kate MulgrewGalina 'Red' Reznikov
Uzo AdubaSuzanne 'Crazy Eyes' Warren
Danielle BrooksTasha 'Taystee' Jefferson
Natasha LyonneNicky Nichols
Samira WileyPoussey Washington
Selenis LeyvaGloria Mendoza
Yael StoneLorna Morello
Lea DeLariaBig Boo

További szereplők

Kedvencelte 108

Várólistára tette 276


Kiemelt értékelések

Tiko

Hihetetlenül eredeti sorozat, leginkább drámai, de közben mégis vicces. Piper és Larry sorsa már az első pár rész után hidegen hagyott, viszont a sorozat nagy erőssége a sok és változatos mellékszereplőben rejlik. Red, Boo és Poussey lettek a kedvenceim, illetve az őrök közül kiemelném Caputo-t.

Az első évad egy helyben végigülős-végignézős. A második évaddal sem volt bajom, aztán amikor éppen kezdett ellaposodni jött az igazán durva finálé. A harmadik évad pedig pont azért tetszett, mert itt már nincs „főszereplő”, nem csak Piper és Alex szenvedését nézhetjük végig, hanem sokkal érdekesebb karakterek sokkal érdekesebb történeteit. Ha most így próbálok visszaemlékezni és összegezni, akkor inkább eszembe jut a csirkekergetés, Red harca a konyháért, Suzanne hihetetlen beszólásai és a sok drámai pillanat a lányok életéből. Ebben rejlik a sorozat ereje, csak ajánlani tudom mindenkinek.

mrsp

Az egyik legnagyobb kedvenc sorozatom! Imádom, mert nagyon vicces, a szereplők sokszínűek és mindegyiküknek nagyon érdekes személyisége van, de amit a legjobban szeretek benne, az az, hogy mindenkinek a hátterét megismerhetjük, és megtudhatjuk, hogyan éltek a börtön előtt és miért kerültek be.

szolykahajni

A főszereplő – nekem – csak arra jó, hogy felhúzzam magam, mekkora egy számító rinyagép. A "mellék"szereplők viszont kb. egytől egyig zseniálisak, nehéz is kedvencet választani, talán Red, aki „can't do shit with »I'm sorry«”, én Morellót is szeretem, bármilyen weird, Big Boo is egyre szimpatikusabb, mióta megismertem a háttérsztoriját, de a könyvrajongó Taystee-t is nehéz nem kedvelni… :) Szerintem a legerősebb szereplőgárda számomra, a Breaking Badé mellett. Csak ott a főszereplőt is imádtam, itt meg forgatom a szemem, ha megjelenik a képernyőn…
Most a harmadik évad nyolcadik részénél járok, de lassítanom kéne, mert elfogynak a részek mielőtt elérhető lesz a negyedik… :))

ellamuci 

Nagyon tetszett és a legjobb 6 évados sorozat. Végre jó volt látni, megismerni az új arcokat és új helyszínen. Várom már következő évadot.

crissy 

Nem kapok rá szavakat…
Az első három évad számomra olyan volt, mintha egy középsulis történetet néznék, csak a helyszín más. Voltak klikkek, voltak kivülállók, voltak románcok, voltak csalások, voltak seggnyalók, volt itt minden.
Aztán minden bedurvult, és rájöttem, hogy nem, ez egy börtönről szól, és odaillő dolgok történnek épp.
Korrupció? pipa
Magukat istennek képzelő őrök? pipa
Megalázott nők? pipa
Depresszió? pipa
Rasszizmus? pipa
Bandaháborúk? pipa
Igazságtalanságok egymás hátán? hatalmas pipa

Nem is tudom, továbbra mire számítsak ezzel a sorozattal kapcsolatosan. Annyit tudok, hogy ne hagyjam, hogy a szívemhez nőjön egy karakter se, és ne becsüljek alá senkit, és azt se hagyjam, hogy valamelyik személyisége miatt rossz véleményem alakuljon ki róla. Mert egy részben történik valami, ami a következőben lehet, hogy 180 fokos fordulatot vesz, és sose lehet tudni, mi vár a következő sarkon.

1. évad: 9
2. évad: 7
3. évad: 8
4. évad: 10
5. évad: 9

A hideg kiráz ettől a sorozattól…

rhysciar

Másik nagy favoritom, talán az egyetlen olyan sorozat, ahol mindegyik szereplőt imádom, bár igaz, Pennsatuckyt senki nem verheti. A 3. évad kicsit rizikósan kezdett, de aztán felfelé ívelt mind történetileg, mind karakterileg. Aki eddig szeretnivaló volt, most egy utálatos dög lett, de hál isten ez rettenetesen jót tett a sorozatnak.

5. évad: Nekem ez nagyon nem jött be. Megvolt ugyan az OITNB hangulat, de a történet végig frusztrált. Nem értettem egyet a felkeléssel, Taystee céljaival, azzal, ahogy az őrökkel bántak, mert nekem végig azt üzente ezzel a sorozat, hogy a rabok az ártatlanok, és az őrök a bűnözők. Oké-oké, persze, egy alap emberi ellátásra jogosultak, de (és most ezért megkövezhet bárki, nem érdekel) mégis mit vártak? Börtönben vannak. BÖRTÖNBEN! Nem nyaralni mentek Litchfieldbe…
Úgyhogy bár voltak jó pillanatai, ezzel az évaddal közel jártak hozzá, hogy engem elveszítsenek a rajongók közül. Az egyetlen oka, hogy mégis tovább nézem majd, az az, hogy remélem, mindenki megkapja méltó büntetését. Szeretném látni, hogy a két meth-head csajt szétvágják a börtönben, hogy Daya valami ultra kemény intézetbe kerül, ahonnan sohasem szabadul, az őröket terrorizáló csajokat szintén keményen megbüntetik… lehet, hogy embertelennek tűnök, de engem ez az évad csak idegessé tett, és kevés szórakoztató elemet találtam benne.

6. évad után: Nagyon örülök, hogy ez az évad kapott egy hatalmas vérfrissítést, jót tett a sorozatnak, sokkal jobb és erősebb évad lett, mint az előző. Hangulatosabb, érdekesebb és keményebb. Örültem, hogy az előző évad tagjai megkapták méltó büntetésüket, mondjuk Tasty elég szerencsétlen helyzetbe került, viszont ez is egy plusz élt adott az évadnak. Egyébként elég egyenletes színvonalat hozott az évad, talán csak a 11-12. rész ült le egy picit, de még ez a kettő is milliószor jobb volt, mint az előző évad teljes egészében. A két új badass tesópáros érdekes volt, mondjuk jobban kibonthatták volna a múltjukat, de így is élveztem minden percüket, és hát a vége fenomenálisra sikeredett. Daya szála volt talán az egyetlen, amivel nem tudtam mit kezdeni, mert mint derült égből a villámcsapás jött, és úgy érzem, elnyomta Daddy sztoriját, amit megint jó lett volna bővebben látni, mert nem tudtuk meg végül, hogy miért is csukták le. Ahogy sajnos Badison is ugyanerre a sorsra jutott, bár őt legalább lehetett szívből rühellni. Úgyhogy végső soron jár a piros pont az évadnak, jó lett, én élveztem minden részt, és remélem a következő évadban azért megkapjuk a választ, hogy spoiler

7. évad: Istentelen egy évad volt, hihetetlen, hogy 13 részben ilyen szépen lezártak minden szálat, és mindenkitől elbúcsúzhattunk. Az mondjuk döbbenetes volt számomra, hogy ennyi halottunk lesz, de legalább realisztikus volt az évad, és folyamatosan sokkolt. Egyébként minden tekintetben egy nagyon erős évadot kaptunk, és örülök, hogy ilyen szépen bemutatta ezeket a kegyetlen emberi sorsokat, amit a való életben is láthatunk, és nem csöpögött az egész az irreális dolgoktól. Szóval nem is tudom, mit mondjak, nagyon hiányozni fog ez a sorozat, mert mindig tudott valami újat/szórakoztatót mutatni miközben reflektált az aktuálpolitikai eseményekre, és ez az utolsó évadban sem volt máshogy: bevándorlók, MeeToo kampány (ezt mondjuk kicsit erőltetettnek találtam), stb, szóval volt itt minden. Hiányozni fog a sorozat, ez egészen biztos, és nagy-nagy űrt hagy maga mögött.
Ja és külön örülök, hogy az 5. évaddal ellentétben itt végre rendbe tették az egyensúlyt, mert hát ne felejtsük el, hogy rabok a főszereplők.

Kopaszkutya 

Harmadik évad után. A legnagyobb gondom a főszereplő Piperrel van. Nem a játékával, csak egyszerűen nem szimpatikus. Szerencsére az évadok alatt visszavettek a szerepeltetéséből. Most a harmadik végén kapott egy erős jelenetet, amivel úgy gondolom megpecsételte a sorsát és még látni fogjuk egy ideig. Remélem spoiler. Kíváncsi leszek az újakra is, meg hogy mi lesz az spoiler.

1 hozzászólás
Imoran 

Elképesztő karakterek vannak ebben a sorozatban, sokkal jobban érdekelt Red, Boo vagy Pennsatucky, mint Piper és Alex szenvelgése. Tetszett, hogy minden részben megismerhettük egy szereplő előéletét és börtönbe kerülésének történetét részleteiben vagy egészében. Klassz sorozat, és amilyen vége lett a negyedik évadnak, tövig lerágom a körmöm, mi lesz az ötödikben.
Jé és most látom, hogy ez könyvadaptáció??? Hoppácska! : )

Little_Monster

Nézem egy ideje ezt a sorozatot, mégsem tudom, hányadán állunk. Annyira egyik szereplő sem jön be (sem kinézet alapján, sem karakter alapján), hogy ez legyen a húzóerő. Az mondjuk tény, hogy minden szereplő olyan egyedi és olyan karakterszínész, hogy más filmben el sem tudnám képzelni őket, sőt, talán meg is lepődnék, hogy mit keresnek ott, hiszen ők börtönben vannak, nem? Sorozatokban nekem nagyon fontos, hogy legyen egy össz kohézió, amiből érzem, hogy a készítőknek van céljuk, a pénzkeresésen kívül. Ezt itt egyre kevésbé érzem. spoiler Karakterfejlődés szempontjából hozzák az elvárhatót, de ez sem emelkedik ki. Számomra az afro csajok bandája menti meg mégis a sorozatot, mert nekik mindig sikerül viccesnek lenni. A többiek is több-kevesebb sikerrel próbálkoznak, de szerencsére pár részenként akad olyan jelenet, ahol megvillanthatják, hogy érdemes esélyt adni a Netflix úttörőjének.

desertangelable 

Bár még a közepén járok a sorozatnak, nem szeretném a végére hagyni az értékelést, mert a végére minden sorozatot elrontanak és nem marad más, csak a keserűség és a csalódottság. Én most nagyon szeretem ezt a sorozatot és ezt most nagyon szeretném elmondani. Ha később tönkreteszik a készítők és akkor már csak rossz szájízzel fogok tudni nyilatkozni róla, az nem a valóságot fogja tükrözni.
Szeretem, hogy minden karakternek története van, mindenki egy személyiség és minden őr olyan, amilyen. Abból tudom, hogy nagyon tetszik ez a sorozat, hogy nem nézek meg egy évadot egy ültő helyemben. Szépen, lassan adagolom, hogy minden napra jusson. Mert kell!


Népszerű idézetek

Ashtray_Heart

I'm scared that I'm not myself here and I'm scared that I am.

lipotdorka

Yoga Jones: You can't tell people to go and then blame them for leaving.

5. évad 12. rész – A tetoválás
lipotdorka

Are you kidding me? Kukudio is a suspect and I'm not? Heck, I killed a cop with his own gun. Oh. Wait… Did I get caught for that? I'm getting old…

lipotdorka

Pain is always there 'cause life is freaking painful, okay? But suffering is a choice.

Zsu 

Taystee: Man, if George R. R. Martin wrote about prisons, I'd be, like… the Hand of the Warden.
Poussey: Yo, don't the Hand always die in them books?
Taystee: Man, whatever, okay? Winter is coming, bitches. And I'm getting me a watch.

4. évad 3. rész – (Ne) mondd el
lipotdorka

– An eight?
– It's infinity.
– It's infected.
– Really?
– I have some rubbing alcohol. Hold on a minute.
– Do you think it looks tough?
– I think it looks like an angry eight.

agivagyok

Alex: Well, I think that when you have a connection with someone, it never really goes away, you know?


Hasonló filmek címkék alapján