Megáll az idő (1982) 68

Time Stands Still
103' · magyar · dráma 12

Budapest, 1956. november 4. Köves István és Bodor László az éjszaka leple alatt, a romos utcán elássák fegyvereiket. Köves vöröskeresztes teherautón elhagyja az országot. Felesége egyedül marad két fiával, Gáborral és Dinivel. A hatvanas évek elején megjelenik náluk a börtönből akkor szabadult… [tovább]

magyar · nincs

Képek 4

Szereposztás

Znamenák IstvánKöves Dénes
Pauer HenrikKöves Gábor
Sőth SándorPierre
Iván AnikóSzukics Magda
Kakassy Ágianya
Hetényi Pálapa
Őze LajosBodor László
Rajhona ÁdámRajnák, igazgatóhelyettes
Jordán TamásLovas
Ronyecz MáriaMalacpofa

További szereplők

Kedvencelte 15

Várólistára tette 87


Kiemelt értékelések

sipiarpi 

Magyar kultfilm. Nagyon jól adja vissza a kor hangulatát, a Coca-Colától bekábulástól kezdve a mindenkiben besúgót látó ’56-oson át, a korabeli zenékig. Csak ajánlani tudom.

3 hozzászólás
krlany 

Ez amolyan szarrá idézős film. Egyszerűen zseniális.

Lali 

Nincs mit hosszan beszélni róla.
Nagyon elkapott valamit, nagyon ottmarad bennünk.
A szereplők már a magyar filmes örökkévalóság részei.
Mondanám, hogy kötelező, de ehhez a filmhez nagyon nem illik ez a szó.
Lázadj, és nézd meg! :-)

mohapapa

Amikor először láttam, nem nyűgözött le. Előtte láttam az Idő van-t, s ha tudom, hogy ez is Gothár, biztosan nem nézem meg, az akkora szenvedés volt. Ez meg kedvenc lett. Aztán amikor másodszorra néztem, megvett kilóra. Nem ’56 végett. Nem a nosztalgia, mert nem éltem még akkor. Nem is annyira a poénok, mert nem poénos film, ha van is benne röhögni való (kólás-jelenet). Nem tudom, mi a nyitja. Talán az a szkeptikus életszeretet, ami a Köves gyerekből, Pierre-ből és a kiscsajból árad. Csotrogány autó a Balaton-parton, magyar valóság, napszemüvegben néznek a Napba, s ezek szerint van Nap, vannak egymásnak. S holnap is süt a Nap, mondjuk az kérdés, ők is leszneke egymásnak. De nem erről szól a film. Nem csupán erről.
Élni kell. És dönteni is.

lakatoszoltan01 

Nos, új generációs filmnézőként lehet, hogy nagyon jól visszahozza a kor hangulatát a film, de sötét, komor, romos, lesz_arom hangulatú negatív alkotás. Mindenben csak a szomorúság, kilátástalanság árad. Csoda, hogy nem lett öngyilkos az egész ország.
A filmben nem értettem a teljesen lepusztult iskolát, a sötét lámpákat, a folyamatos füstöt és az irtóra rossz (homályos, szellemképes, rezgős) felvételeket.
Szóval biztosan hozza a kor hangulatá azoknak, akik benne vagy a közelében éltek, de ennyi idő távlatából a mai fiataloknak átadni ezzel a filmmel már nem nagyon lehet.


Népszerű idézetek

Almost_Zed 

– Ezt kóstold meg! Már mindenki ivott… mindenki ivott egy csöppet. Teljesen kikészít… Pierre! Én már nem látok… Már képeslapokat látok tőle. Ez kábítószer!
– Mi a szar ez?
– Coca-Cola!

3 hozzászólás
Almost_Zed 

Bodor László:
Mindenkinek igaza van… még a szar is le van szarva.

1 hozzászólás
David_Lakner 

Lovas Endréné: Mit szokott rólam mondani otthon a fiad?
Éva, anya: Csak a legjobbakat.
Lovas Endréné: Miért nem beszélsz velem őszintén?!
Anya: Ha most nem lennél a fiam tanárnője… Hát ide figyelj, Lívia. Miért várod azt, hogy…? Te ott vagy, ahol vagy. A mozgalomban vagy ahogy akarod. Én meg itt vagyok, ahol vagyok. Én sosem törődtem veletek. A te férjed ott volt, ahova az én férjeim lőttek 56-ban.
Lovas Endréné: Nem érted, hogy a fiadról beszélünk? Csak azt ne mondd nekem, hogy ő is lőtt.
Anya: Te azt hiszed, hogy én nem tudom, hogy te tudod. Hogy tudom. Tudjuk!
Lovas Endréné: Miért nem lehet egy gyerekről végre megmondani, hogy milyen? Miért nem lehet végre valamiről megmondani, hogy milyen? Miért akarod a fiadat is belekeverni a mi dolgainkba, amikor egyszer végre úgy beszélhetnénk róluk, ahogy vannak. Hogy milyenek!
Anya: Ugyanolyanok, mint mi.
Lovas Endréné: Akkor lesznek ugyanolyanok, ha te nem hagyod abba ezt a félrebeszélést.


Hasonló filmek címkék alapján