Loving Vincent (2017) 38

0 díj · 2 jelölés

Egy különleges játékfilm Vincent Van Gogh életéről és titokzatos haláláról.

Képek 4

Szereposztás

Saoirse RonanMargaret Gachet
Douglas BoothArmand Roulin
Aidan TurnerBoatman
Helen McCroryLouise Chevalier
Chris O'DowdPostman Roulin
Eleanor TomlinsonAdeline Ravoux
Jerome FlynnDr. Gachet
John SessionsPere Tanguy
Hirdetés

Kedvencelte 9

Várólistára tette 182


Kiemelt értékelések

Zsófia 

Izgalmas kezdeményezés. Amióta művészetet tanulok, azóta foglalkoztatott a gondolat, vajon milyen lehet egy animáció szó szerint megfestve, és most megkatpam a választ. A történet érdekes, körbejárja a sok-sok kérdést, ami Van Gogh halála körül elrendezetlen vagy homályos maradt. Ha valaki ismeri a festő alkotásait, igazi csemege figyelni a beállításokat, vajon mikor bukkan fel egy újabb ikonikus kép az egyik jelentbe bújtatva.
A film a színes, jelenkori részeket és a fekete-fehér visszaemlékezéseket felváltva adagolja. Maga Van Gogh nem is szerepel olyan sokat, a film meghagyja ugyanolyan titokzatos, nehezen megítélhető figurának, amilyen a mozi előtt volt, ami egyébként jó pont. A fekete-fehér jeleneteknél viszont megtörik a film varázsa. Bizonyosan okkal váltanak ott festői stílust is, viszont pont a technikai részénél elveszik a mozgó festmények varázslatossága, és előbukik egyfajta merev, kicsit giccsbe hajló vonal, amit a statisztákkal felvett filmjenetekhez való túlrealisztikus hűség okoz. A színes részek nagyon különlegesek, Van Gogh stílusa remekül működik a vásznon, egyszerre fantáziavilág és valami élő, lélegző dolog, de a fekete-fehér részek simán csak műanyag hatást keltenek és zavaróan valóságosak próbálnak lenni.
Ezt leszámítva a sztori egész kerek, a zenéje fantasztikus, főleg a nyitány első 2-3 perce volt nagyon misztikus és feszült. Első próbálkozásnak igen jó lett, bár felveti a kérdést, vajon mennyire éri meg ténylegesen megfesteni egy ilyen filmet, amikor ma már olyan fejlett a számítógépes animáció. A dolog pikantériájához nézés közben mindenestre sokat hozzá ad ennek a tudata.

sophie 

Szőrözős kedvemben azt mondanám, hogy talán, ha egy picit rövidebb lenne … (miközben nem lehet betelni vele), és ha talán a filmzene … de az meg mindegy, mert egyébként úgyis tátva a szájam.
    Valódi színészekkel felvett film, több, mint száz művész által kézzel (Van Gogh színűre) kifestve, és valami különleges animációs filmmé variálva. Az mondjuk az alap, hogy az összes figura, az összes helyszín úgy néz ki, ahogy Vincent megfestette: látszik egy jól ismert festmény, hogy a következő pillanatban életre keljen, megmozduljon, vibráljon.
    Végeredményben az egész egy sajátos életrajzzá áll össze. Vincent már két éve halott, Roulin postás fia nekiindul, hogy a festő utolsó levelét kézbesítse. Kiderül, hogy nem olyan egyszerű a dolog, és az utolsó két hét eseményeit tisztázni még nehezebb, hiába szólalnak meg a szemtanuk.

2 hozzászólás
lollynymph

Nagyon, nagyon mélyen megérintett. Egyelőre úgy érzem, nem tudom szavakba önteni, mit jelent nekem ez a film.

lutza

Fantasztikus volt, imádtam! (az biztos, hogy még meg fogom nézni többször)

Gabriella_Balkó 

Hihetetlen alkotás! Tulajdonképpen kétszer forgatták le a filmet. Először, amikor felvették az élő színészeket, másodszor pedig, amikor a filmet a művészek van Gogh stílusában átrajzolták. És mennyire élethűre sikeredett, bámulatos!
A történet sem rossz, van Gogh halála után vagyunk, egy kis detektívtörténet bontakozik ki előttünk.
Számomra az volt a furcsa, hogy a Lengyel Filmintézet járult hozzá az elkészítéshez.

#Lumiere

medveorszag

Van Gogh hatalmas kedvencem, így lehet elfogult is vagyok, de úgy gondolom ez az egyik lejobb film róla. Az elkészülése ugyancsak kiemelkedővé teszi, de a történet maga is különleges. Amit hiányolok belőle az a festő maga. Reflektorfénybe abszolút inkább előnyös oldala került, mintsem a kellemetlen ember, utóbbira csak egy-két szereplő utal, holott jóval többről volt szó. Összességében viszont kiváló!


Népszerű idézetek

Nocharity 

– He had a breakdown. It happens to people.
– If they're weak.
– Live longer, you'll see. Life can even bring down the strong.

Nocharity 

– Well, I'm good at fighting, aren't I?
– Roulins have always been that. The trick is to know what you're fighting for.

Nocharity 

Death may perhaps not be the most difficult thing. For myself, I declare, I don't know anything about it. But the sight of the stars always make me dream. Why – I say to myself – should those spots of light in the firmament bet inaccassible to us? Maybe we can take death to go to a star and to die peacefully of old age would be to go there on foot.

Nocharity 

„I want to touch people with my art. I want them to say: he feels deeply, he feel tenderly.”


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján