Jacob védelmében (2020–2020) 13

Defending Jacob
360' · amerikai, angol · dráma, thriller, krimi, minisorozat 16
8 rész (epizódhossz: 45')

Andy Barber több mint húsz éve megyei helyettes kerületi ügyész. Köztiszteletben álló férfi, szorgalmas munkaerő és boldog családapa. De amikor sokkoló bűncselekmény történik a New England-i kisvárosban, és Andy tizennégy éves fiát vádolják az osztálytársa meggyilkolásával, a férfit teljesen… [tovább]

angol
angol

Képek 9

Szereposztás

Jaeden MartellJacob Barber
Chris EvansAndy Barber
Michelle DockeryLaurie Barber
Cherry JonesJoanna Klein
Sakina JaffreyLynn Canavan
Betty GabrielPaula Duffy
Megan ByrneJoan Rifkin
Ted ArcidiKingston
J. K. SimmonsBilly Barber
Hirdetés

Kedvencelte 3

Várólistára tette 143


Kiemelt értékelések

clarity 

nagyon jó kis sorozat volt, viszont annyira nyomasztó végig, jobb, hogy hetente néztem egy részt és nem egyben a nyolcat. általában nem szeretem az ilyen sötét tónusú képi világot, de ez a kékes/szürkés árnyalat passzolt ide. utólag bánom, hogy az első három rész után elolvastam a könyvet, nagyobbat ütött volna a vége, ha nem így teszek, de győzött a kíváncsiság. a színészi játék mindhárom főszereplőnél csillagos. valahogy a könyvből is az jött át, hogy mennyire elb*szott család ez, mennyire elcseszett három különálló ember, ridegek, akik képtelenek egy egységet alkotni. mindhármuknak megvannak a kis dolgaik, ami nem baj, sőt…csakhogy a meghitt kölcsönös kommunikáció, ami a lényegi része bármely családi/baráti/párkapcsolati dinamikának, na az ezeknél az embereknél teljesen hiányzott. mint három érzelmi analfabéta. és nagyon tetszett, hogy mindhárom színész profin hozta ezt a lefojtott, fogyatékos érzelemvilágú karaktert. tényleg nem lehet tudni (ahogy a könyvben sem), hogy mi történt valójában…titok titok hátán…rábízzák a nézőre (olvasóra).
Atli Örvarsson nevét meg megjegyzem, mert ilyen magával ragadó, fülbemászó filmzenét már rég hallottam.

Doda

Pár éve olvastam a könyvet, nagyon vártam a sorozatot. Csillaggal még nem értékelem, mert csak az első 3 rész ment le, most még csak itt jegyzetellek magamnak, aztán majd meglátom mi lesz a vége.

Nem árulok el nagy titkot, mert már az első jelenetekben kiderül, hogy két szálon fut a történet, nagyrészt a múltban, de néha egy picit bepillantunk a jelenbe is, ami már arra enged következtetni engem, mint könyv olvasót, hogy a végén nem változtattak. Ez nekem tetszik, erre nagyon kíváncsi voltam, hogy megtartják e vagy elmennek egy teljesen más hollywoodi irányba, mint mondjuk A nővérem húgánál.
Nekem a könyv két dolog miatt tetszett nagyon, az egyik a befejezés, ami úgy tűnik megvalósul a másik nagy kedvenc a nagypapa története. Mindenféle spoiler nélkül ezt a harmadik részben elkezdik felvezetni és nagyon bízom benne, hogy jobban belemennek, mint a könyvben és sokkal nagyobb és drámaibb hangsúlyt fog kapni a sorozatban. Már finoman érintették a „szabad választás jogát” én az ebben való mélyebb elmerülést a belső gondolatokat nagyon hiányoltam a könyvből, főleg Jacob szemszögéből. Számomra ezen áll vagy bukik a sorozat.
8 részhez képest, nekem egy kicsit lassú, de eddig jó és akkor most jönnek a szereplők.

Michelle Dockeryt a Downton Abbeyben hol utáltam, hol imádtam, vártam tőle valami újat. Gyanítom azért utálom most is, mert Laurietól, már a könyvben is ki voltam. Szerettem volna azt írni róla, hogy pocsék színésznő, de ha ugyanazt a hatást éri el nálam, mint a könyvszereplő akkor valamit még is jól csinál. Egyelőre pozitív választásként könyvelem el, de nehezen viselem, ha ő van képernyőn.

A jövőben nagy reményeket fűzök Jaeden Martellhez, a könyvben nem kedveltem Jacobot, mondjuk az író nem is engedte nagyon közel az olvasóhoz, várok tőle néhány nagy jelenetet, főleg a vége felé, forgatási képekből arra következtetek, hogy lesznek is. A könyv ismerete szempontjából azt mondanám, hogy jó választás viszont alapból olyan pszichopata feje van, hogy ha akarom, ha nem, bevisz az erdőbe és biztos megijednék tőle egy sötét utcában.

A végére hagytam a nagyágyút. Bevallom őszintén Chris Evansre első körben nem tudok nem női szemmel nézni. Egyszer azt nyilatkozta, hogy neki a színészet hobbi és ez meg is látszik minden alakításán. Szerintem részenként volt legalább 3-4 olyan jelenet amikor csak néz a kamerába a bugyiszaggató kiskutya tekintetével és ennyi. Nyilván ez nőként nagyon is eye candy, de ennyiben ki is fújt a történet. Megint egy védelmező „hős” karakter. Azt mondja szeretne ebből kikerülni, hát én várnék is tőle valami hasonlót, mint amit mondjuk az Icemanben nyújtott, mert azon kívül, hogy jól mutat a képernyőn eddig semmit nem tett hozzá a történethez, max lerakta a pajzsot és levette a kezeslábast, de maradt biodíszlet. Ez eddig részéről egy sima kisvárosi színjátszókör, villanthatna már végre valamit, mert engem továbbra sem győzött meg arról, hogy neki ebben a szakmában kellene tevékenykednie, folyamatosan a komfortzónáján belül marad. (Knives Outban közel járt hozzá, de ott is a szépfiú vonalon mozgott).

Összességében eddig tetszik a sorozat bár ami nálam az erőssége az a hátránya is, mivel olvastam a könyvet a készítők nem tudnak elvinni a nagyon szépen kidolgozott vakvágányokon, ugyanakkor jobban figyelek a jelekre, ez tetszik is meg nem is. Kíváncsian várom azok értékelését akik nem olvasták a könyvet.

UPDATE

Befejezve a sorozatot néhány észrevétellel kiegészíteném az értékelésemet.
Először is kezdjük két korábban nem említett színésszel, Pablo Schreiberrel és J.K. Simmonssal. Előbbire a külföldi oldalakon hívták fel a figyelmen és azt hiszem rajta is marad, utóbbi meg zseniális, mint mindig, tökéletes választás volt mind a kettő.

Kis családunknál is történt egy két változás.
Jaeden Martell amennyire bejött az elején a végére annyira untam, továbbra is tartom, hogy nagy szerepek várnak még rá és egy zseni a kölyök, de valahogy belefásult Jacob szerepébe, illetve hozta a könyvbéli Jacobot, de én itt sokkal többet vártam volna a készítőktől. Bíztam benne, hogy a könyvvel ellentétben jobban beleláthatunk a fejébe.

Michelle Dockeryt továbbra sem tudom hova tenni, azt elég hamar elengedtem, hogy míg Evansből sugar daddyt csináltak addig a valóságban szerintem nagyon is szép Dockeryt megcsúfították megöregítették. Néha úgy éreztem, hogy Andy az anyjával él együtt a felesége helyett és a két színész között a kémia sem működött, nem voltak együtt hitelesek. Interjúk alapján egy nagyon cuki, kedves nő, de a szerepeiben és ahogy játszik nem tudom kedvelni.

Chris Evanssel nem tudok mit kezdeni. Az első 3 részben nem nyűgözött le és a továbbiakban is hullámzó volt a viszonyunk. Elismerem a megtört férjet/apát nagyon jól hozta, de nekem ő így ennyi, pedig esküszöm semmi bajom vele, de valamiért nem tud elvarázsolni a színészi tehetségével.

És végül megszületett a csillagozás is. Mivel olvastam a könyvet és tudtam mi lesz a vége ezért tetszett Evans „jelenbeli” játéka, itt végig éreztem, hogy szerepben van és jól is csinálja. Aztán vége lett a sorozatnak, de nem úgy ahogy kellett volna, ez engem nagyon bosszantott. Az utolsó pillanatig azt gondoltam, hogy bár van némi hibája történetileg és színészileg is, de megérdemli a 10 csillagot, mert valójában nagyon tetszett, de ez a vég nagyon nem tetszik ezért csak 8 csillag.

2 hozzászólás
zöldelefánt

Olvastam a könyvet, ahol nekem jobban érződött, hogy Andy hisz a fia ártatlanságában. Nem akarja elhinni, hogy ő tette. Laurienál is jobban éreztem, hogy bűnösnek gondolja a fiát. A végére azért nálam összeállt a dolog, és volt rám a sorozat is olyan hatással, mint a könyv. Egyszerűen egyszerre utalom és imádom.
Ez a történet egyszerűen fantasztikus. Számomra nagyon elgondolkodtató…én Andy lennék ilyen esetben vagy Laurie. Még belegondolni is borzalmas, hogy mi lenne ilyen esetben. Mernék Laurie lenni, vagy úgy igazából hinnék, mint Andy..de mintha azért ő se lenne annyira biztos Jacob ártatlanságában.
A színvilág nekem nagyon bejön. Illik a történethez. Az a rész ahol megtudták, hogy Patzel mi történt és „vallott” …az az öröm, ott elég gyenge volt. A mexikói rész is kicsit kapkodós lett. De sokkal több volt az olyan, ami nekem tetszett. Azok a részek, ahol Andy vallomását hallgatunk.. szerintem borzasztóan jól sikerültek.
Pablo Scheiber mennyire jól hozta Logiudice-t. A könyvben is felidegelt a pofátlan karakter, aki szemtelenül végzi a munkáját és a filmben is teljesen jött ez.
A végén nem nézem az utolsó 8 percet, mert az oda felesleges….nem is értem miért kellett.
Az öreg Billy emberét játszó színész jó arc..hisz kedvelte a rajzom tweeteren. :P


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján