Isten városa (2002) 141

City of God · Cidade de Deus
130' · francia, brazil · dráma, krimi 18

0 díj · 5 jelölés

A cselekmény Rio de Janeiro nyomornegyedének szegények lakta utcáin zajlik. Két különböző utat bejáró fiú útját követi nyomon 15 éven át, a hatvanas évek végétől a nyolcvanas évek elejéig. Az egyikből fotós lesz, a másikból drogdíler. A film rövid történetek sorozatán keresztül mutatja be… [tovább]

angol

Képek 8

Szereposztás

Alexandre RodriguesBuscape
Leandro FirminoZe Pequeno
Phellipe HaagensenBene
Matheus NachtergaeleSandro Cenoura
Alice BragaAngelica
Seu JorgeMane Galinha
Johnathan HaagensenCabeleira
Douglas SilvaKis Kocka
Jefechander SuplinoNyírógép
Emerson GomesKis Gyapjas

További szereplők

Kedvencelte 32

Várólistára tette 139


Kiemelt értékelések

Ottivilága 

Az Isten városa az a típusú film, amikor rengeteg szereplő életén keresztül, apró epizódokból összerakva kapunk egy témáról (jelen esetben a nyomornegyedek életéről) teljes képet. Hasonlóan olyan művekhez, mint az Ütközések (rasszizmus témakörben) vagy a Traffic (drog és drogkereskedelem).

A forgatókönyvíró és a rendező bravúrja, hogy egyetlen percre sem vesztettem el a fonalat, mindig tudtam ki kicsoda, pedig a film időben is ide oda ugrál. Amellett, hogy kegyetlen és erőszakos film (anyaként a legsokkolóbb a fegyverrel rohangáló kisgyerekek voltak, akiknek kicsi az esélye, hogy megéljék a felnőtt kort), számomra előnye, hogy valahol megjelenik ennek a lehetetlen helye a szépsége is. Ahol emberek élik a mindennapokat, annak minden örömével és bánatával együtt. Amikor kívülállók hüledezve rákérdeznek a srácra: „Te, hogy kerültél oda?” a válasz: „Én ott lakom”
Alapvetően zárt világnak mutatja be, ahol saját szabályok uralkodnak és ahonnan nincs kiút. Itt születtél, itt is halsz meg. A végén ugyan a főszereplőnek úgy tűnik van egy kis esélye kitörni, de addig spoiler

Azonban szerintem a film legfőbb erőssége, ami kiemeli a rengeteg film közül (Imdb TOP 25-ben a film), az a látványvilága. Már-már hatásvadásznak is mondanám, azonban mindig erősíti a mondanivalót, ezért el tudtam fogadni. Az operatőr sokszor dolgozik színezett lencsékkel, azonban ezek valóban visszaadják az adott jelenet hangulatát. Például a sárgára színezett jelenetek, a tikkasztó hőséget, a port, a vakító napot. A kékek az éjszaka hangulatát. Rengeteg a kézikamerás, emberek között rohangálós felvétel, ehhez nekem mindig hozzá kell szokni, viszont így megvan az az érzés, mintha mi is ott lennénk a szereplők között. Ráadásul bravúrosan használják ezt az eszközt, például a bankrablásos jelenetben, ahol a nagy kavarodásban mindig azt mutatja a kamera, akivel történik valami. És van két egészen egyedülálló jelenet, amilyet ritkán látni. Az egyik a nyitó, kakaskergetéses rész (erről az alkotók is tudták, hogy jól sikerült, mert megismételték még egyszer a film folyamán :) ill. a diszkóban játszódó búcsújelenet, ahol a villódzó fényekben, az emberek között járkálva látunk személyes tragédiákat. Két nagyon emlékezetes jelenet, amilyet ritkán látni.

Ez a film egy felkavaró, intenzív utazás, egy olyan helyre, amit a legtöbben (szerencsére) nem ismerünk.

2 hozzászólás
Nadja_Blue 

Örülök, hogy megnéztem. Nagyon erős, jó film. Ha pedig jól hallottam, a filmben történtek nem túlzás, igenis van valóságalapja. Néha kellemetlen volt nézni a sok brutalitás miatt, de túlságosan is lebilincselő volt ahhoz, hogy kikapcsoljam.

viky0222 

Kétségtelenül nyomasztó film, brutális és megdöbbentő. Eleinte tetszett, elég nagy hatással volt rám, megismerni a várost, az embereket, hogy miket csinálnak, és miket kell csinálniuk, ha élni akarnak. Aztán viszont kicsit sok lett, és unalmas. Nem éreztem, hogy mozdultunk volna valamerre, ugyan az ismétlődött, és… nem is tudom. Annyira nem kötött már le.
A felépítése tetszett, az egyes szereplőkre való koncentrálás és az ő történetük bemutatása.
Egyszer mindenképp érdemes megnézni, de nekem egyszer elég is volt.

woolfe 

Puzsér-ajánlásként néztem meg tavaly, és arra emlékszem, hogy nagyon megülte a gyomromat. Film alatt végig az a kellemetlen érzés szorított, hogy jó lenne kikapcsolni, de képtelen voltam rá, és utána még napokig rágódtam rajta. Nyomasztó.

barbarell_a 

Kemény világot mutat be a film, mely számomra kissé meghökkentő volt. Habár Brazília hírhedt a rossz életkörülményekről, ilyen részletekbe még nem volt betekintésem. Nagyon jó film, tetszett.

JasonDixon 

Rég láttam már, de még mindig kemény film. A hangulata nyomasztó volt, viszont a cselekmény végig izgalmas maradt számomra.

dorottya_k 

Régóta meg szerettem volna nézni ezt a filmet, ugyanis sokat olvasgattam Rio de Janeiro azon részéről, ahol a film játszódik, de igazán elképzelni mégsem tudtam. Pörgős, végig fent tartja a figyelmet, nem éreztem soknak a több, mint 2 órát, sőt néztem volna még tovább is. Összességében teljesen elégedett vagyok, azt kaptam a filmtől amit vártam, kemény valóságot, csodás rendezésben. Nagyon erős mozi!

mazsolafa 

Jó felépítésű, erős film, csak ajánlani tudom.

Janina13 

Örök kedvencek egyike <3 Hányszor láttam már én ezt az elmúlt évek során…..IMÁDOM!!!!

Zsu 

Ez elég durva volt. Véres és brutális, de még sem tudod abbahagyni. A narráció és az egy-egy szereplőre koncentráló történetek sorozata nálam nagyon jól működött.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján