Hátsó ablak (1954) 162

Rear Window
112' · amerikai · thriller, rejtély 12

0 díj · 2 jelölés

A fényképész L. B. Jefferies törött lába miatt ágyhoz van kötve. A férfi egyetlen szórakozása a szomszédok életének megfigyelése. A fényképész különös figyelmet fordít a Thornwald házaspárra: Lars Thornwald házaló ügynök, aki munkája mellett beteg feleségét is ápolja. Egy nap a nő eltűnik.… [tovább]

angol

Képek 2

Szereposztás

James StewartJeff
Grace KellyLisa Carol Fremont
Wendell CoreyThomas J. Doyle rendőrhadnagy
Thelma RitterStella
Raymond BurrLars Thorwald
Judith EvelynMiss Lonelyhearts
Georgine DarcyMiss Torso
Irene WinstonMrs. Emma Thorwald

Kedvencelte 31

Várólistára tette 104


Kiemelt értékelések

Nadja_Blue

Nagyon élveztem ezt a filmet, bár előre tudtam nagyjából, hogy mi fog történni, mert még a megnézése előtt el kellett róla olvasni egy tanulmányt. Legalábbis hivatalosan persze előbb a film kellett volna aztán a tanulmány, de szerencsére pótoltam ezt a hiányosságomat. A színház, a látás és a fények kapcsán oldalakat lehetne róla írni, de még ezektől eltekintve is izgalmas film. Tetszett, ahogy be lehetett látni minden szomszéd életébe és ahogy nyomon lehetett követni életük alakulását spoiler. A rengeteg apró kis részlet miatt egyébként szerintem újranézést is megéri. Aki viszont parázni szokott attól, hogy (panel)szomszédok beláthatnak az óvatosan üljön neki, mert utána csak még jobban fog aggódni azon, hogy nappal mindig el legyen húzva a függönyt, éjszaka pedig véletlenül se kapcsolja fel a villanyt, ha nincs lehúzva a redőny.

Little_Monster 

Nagyon élveztem, még úgy is, hogy sokat olvastam róla és több filmben is láttam már rá utalást. A történet és a dialógusok mind a mai napig megállják a helyüket, méltán klasszikus, filmtörténeti darab. Sokszor újra lehet nézni és elemezni a tankönyvekbe illő megoldásokat, ami még most is élvezhetővé teszi ezt az ’50-es években készült filmet. A Hitchcock cameonak kifejezetten örültem, Grace Kelly pedig csodás, öröm volt látni, hogy amellett, hogy gyönyörű és kifinomult, még talpraesett is.

Junchi 

Hát, hát, hát… Kicsit többet vártam, engem például kimondottan bosszantott James Stewart itteni karaktere (elképesztő, mi mindent kitudott következtetni darabos infókból…), valamint ez az állandó ki-bemászkálás, de az erőltetett szerelmi szál sem lett épp a kedvencem, ami a film középső részére vízilómód nehezedett rá. (A vége meg kicsit komikus és wtf.)

A többi szegmense aránylag rendben volt, Grace Kellyt imádtam, de a biztosító által kirendelt ápolónő is üde színfoltja volt a történetnek. Érdekes, de én ott rágtam legjobban a körmömet, mikor spoiler

Zsófia 

A két óra egy kicsit sok belőle, a cselekmény ennyire nem aktív, ám így is nagyon tetszett. Izgalmas és szórakoztató volt a sok-sok pici ablakon át egyetlen szögből látni mások életét és találgatni a túl kíváncsi és túl élénk fantáziájú szereplőkkel együtt. A végén a szomszédtól a hideg kirázott, pedig mondhatni egyetlen közeli jelenete volt csak.

Grace Kelly nagyon gyönyörű volt, de ezt csak a margóra. Egyre jobban kedvelem ezeknek a régi filmeknek a hangulatát, nézni a a ruhákat, a bútorokat, és a gesztusokat, amikkel akkoriban kommunikáltak.

Osli75 

Nem látszik rajta milyen régi film, szerintem teljesen élvezhető volt mai szemmel is. Maga a történet nem egy nagy szám és a nyomozás sem, főleg Jeff okfejtései, de betudva a film korát, csillagoztam rendesen. Szerintem annak idején a körmüket rágták le az emberek a végére. :)

Filmdoki

Első találkozásom Hitchcock mesterrel, aki ezen filmjével engem megvett kilóra. A történet brilliáns. A fő színhelyet adó szobát alig hagyjuk el, bár ha el is hagyjuk, akkor is csak a hátsó ablakból láthatjuk, hogy mi történik. Eme minimális mozgástér ellenére is az ember kitépi székének karfáját, a feszültség olyannyira nagy. Persze azért akadnak nyugodtabb percek, és a film a humorral is próbálja kicsit nyugtatni idegeinket, hogy aztán egy újabb idegtépő jelenetet láthassunk.
A szereplőgárda príma. James Stewartot és Grace Kellyt egyaránt most láttam először, de le a kalappal előttük. Mindketten rendkívül jól játszottak és a köztük levő romantikus szál sem volt csöpögős vagy idegesítő, mi több, a csipkelődésükön jókat lehetett derülni. Ehhez egyébként a kiváló magyar szinkron is sokat hozzátett. Nagyszerű hangokat válogattak össze, akik a film szereplőihez hasonlóan brillíroznak.
A Hátsó ablak a Tizenkét dühös emberhez hasonlóan iskolapéldája annak, hogy kevés szereplővel és minimális helyszínnel is lehet olyan filmeket készíteni, melyek végig szórakoztatóak.

desertangelable 

Túlzás lenne azt állítani, hogy izgultam, de az biztos, hogy annak idején nagyon izgalmas film lehetett. Tulajdonképpen azért sem voltam különösebben ideges, mert én teljesen máshogy emlékeztem a film végére, mint, ami tényleges lett. :D
Érdekes, hogy ebben a filmben nem éreztem az akkori korra jellemzően eltúlzottnak a színészi játékot, itt mindenki rendben volt.

sipiarpi 

Lassan induló film, ami végig bizonytalanságban tart. Hitch és Stewart párosa mindig jó, Grace Kelly pedig gyönyörű, nem is tud az emberfia a történetre koncentrálni. :)
Több apró momentumon át rajzolódik ki a dráma, amíg eljut a várható végkifejletig. Nem a kedvenc Hitchcock filmem, de azért tetszett.

Drucocu

Vááá, végig rettegtem az egészet! Főleg a végén, amikor csak a lépések hallatszanak… De tetszett az összes kis melléktörténet is, a különböző emberek különböző élete. És a végén a hitchcocki poénos lezárás :D Fergeteges!

Marcsi0603 

Ah, James Stewart és Grace Kelly iszonyatosan jó páros ők ketten, nagyon szeretem Grace Kellyt, ebben a filmben is gyönyörű. Szóval a történet érdekes, de engem idegesített a főhős, emiatt nem tudtam annyira kedvelni. A nyomozás maga jó volt, izgalmas, úgyhogy a filmet magát nagyon ajánlom, érdemes ezzel kezdeni, ha valaki Hitchcockot akar nézni.


Népszerű idézetek

Letti23

Jeff: Now, would you fix me a sandwich, please?
Stella: Yes, I will. And I'll spread a little common sense on the bread.

Drucocu

Semmi sem okozott annyi kárt az emberi fajtának, mint az intelligencia.

Drucocu

– Miféle baj?
– Lisa Fremont.
– Tréfál! Ő egy bájos fiatal lány, maga meg egy egészséges fiatalember.
– Azt akarja, hogy elvegyem.
– Ez normális.
– De én nem akarom.
– Ez abnormális.

Drucocu

De miért? Miért ölt volna meg Thorwald egy kiskutyát? Talán mert túl sokat tudott…


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján