Halloween 2 (Halloween 2.) (1981) 106

Halloween II
92' · amerikai · horror 18 !

Haddonfield városában egy este váratlanul több brutális gyilkosságot követ el egy álarcos. Hamarosan kiderül, hogy a tettes egy elmegyógyintézetből szökött meg. Az egyik gyilkosságot volt kezelőorvosa, aki hatszor is belelő, meghiúsítja, ám a betegén nem fognak a golyók. A látszólag találomra… [tovább]

angol

Képek 2

Szereposztás

Jamie Lee CurtisLaurie Strode
Donald PleasenceDr. Sam Loomis
Charles CyphersLeigh Brackett
Jeffrey KramerGraham
Pamela Susan ShoopKaren Bailey
Dick WarlockMichael Myers / The Shape
Lance GuestJimmy Lloyd
Hunter von LeerGary Hunt seriffhelyettes
Leo RossiBudd
Gloria GiffordMrs. Alves

További szereplők

Kedvencelte 8

Várólistára tette 23


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Na jól van most már, ezek még mindig annyira, de annyira ostobák. Kezdek Michael Myrers-nek szurkolni, úgy tűnik ő mindenre gondol, hiába néma, és míg az áldozatok olyan ostobák, és csak néznek, mint a birkák, ő legalább csinál is valamit… De legalább most már fény derült arra is miért üldözi annyira Laurie-t. :-D Michael kezd lenni eddig a kedvencem lenni, míg a többiek inkább az agyamra mennek, és legalább a spoiler Jöhet a kövi része, kíváncsi vagyok mi lesz Michael Myers-el. :-D

6 hozzászólás
Popovicsp87 

Jobb, mint az első része, Michael Myers itt sokkal aktívabb, kreatívabb.
A kórház sokkal jobb helyszín.
Kevesebb volt az üresjárat, valahogy jobban kihasználták a játékidőt.
A doki ismét csak díszletnek van spoiler.
A végén eléggé látszik a kaszkadőrjelmez, nagyjából ez minden, amibe beleköthetek (meg mert Myerst még mindig nem tudtam megkedvelni/utálni).

7 hozzászólás
hankman 

Kedves olvasó! Ha a kedvenc horror filmed a Halloween, vagy könnyen szívedre veszed az itt írottakat, tehát kérlek, ne folytasd tovább az olvasást. Tudom, hogy egy igazi horror klasszikus, a slash&gore kedvelőinek egy alapmű, engem azonban elborzasztott, és nem abból a szempontból, amiből szerettem volna.

Mivel a történet gyakorlatilag nulla, ezért nem veszem a fáradságot, hogy spoiler mentesen írjak, szóval, ha még nem láttad a filmet, és spoiler érzékeny vagy, akkor se folytasd.

Az 1981-es folytatás az 1978-as első rész KÖZVETLEN folytatása. Pontosan onnan megy tovább, ahol az első rész abbamarad. Már ezt is rossz ötletnek tartom, mivel az első rész mondhatni lezárult azzal, hogy Michaelt lelőtték és az erkélyen keresztül leesett az emeletről. Ehhez képest a folytatásban felvesszük a fonalat ugyanott, hogy megint megkapja a halálos lövést Michael, ismét látjuk lezúgni az emeletről, ám most szinte rögtön felpattan és eltűnik. Ez önmagában sem tetszik nekem történet vezetésileg, de ez az erkélyes jelenet ezer sebből vérzik.

Miért rossz az erkélyes jelenet?
1 – A magyar szinkron. A jelenetben, mikor megmenti Dr. Sam Michael nővérét Lauriet, akkor a lány könnyek közepette feltesz egy kérdést a támadója személyét illetően. Az 1978-as verzióban ez így szól: „Ez a mumus volt?” Az 1981-es folytatásban érthetetlen módon, ugyanaz a sor már így hangzott: „A bugi ember volt az?” Ki az a BUGI ember!? Akinek a lábában benne van a bugi? Felvisítottam ezen a kérdésen. Az angol szinkronban valóban elhangzik az, hogy boogeyman, ami értelem szerinti fordításban, valóban a mumusra utal. Ha egyszer értelmesen lefordítják, akkor 3 évvel később miért ilyen magyarul röhejes kifejezést tesznek bele?
2 – Az erkélyről való leesés. Már az 1978-as verzió is gyenge lábakon állt, hiszen mikor Michaelt meglövik hassal és arccal előre fele ront neki a korlátnak, következő kameraszögből, már a korláton kifele háttal guggol, és úgy esik ki hátrafele. Önmagában ez sem jönne össze, de sebaj, mert az 1981-es verzióban erre is rátesznek egy lapáttal. A ház belső felvételeit átvették, de az erkélyre vonatkozó képeket újravették. A ház és az erkély se ugyanúgy néz ki, mint 1978-as verzióban. Ha ez nem lenne elég, a zuhanás maga is röhejesre sikerült. Itt már a vágásnak köszönhetően megoldották, hogy egyet lép hátra a belső térben, majd az erkélyre érve is lehátrál az erkélyről és háttal zuhan lefele. Oké, csak mi itt a gond? Van egy korlát az erkély szélén, Michael pedig a korláttal egy szintbe érve kezd esni. Normális állapotban a korlát tetejének valahol a dereka környékén kéne lennie, ergo át kéne rajta bucskáznia. Ehhez képest építettek valamiféle rámpát, amin a színész fellépked a korlát tetejére és simán legyalogol az egész tákolmányról. Röhejes, és a fizika törvényeit feláldozták a látvány oltárán, pedig iszonyat szembetűnő.
3 – A földre érkezés. A másféle ház és másféle erkély mintájára a rendezők reménykedtek, hogy 3 év távlatából a néző már nem emlékszik ezekre a részletekre. Az ilyen kis apróságok sorát megfejelték Michael becsapódási pontjával, ugyanis ’78-ban egy csupasz földfelületre érkezik, tele falevelekkel, ezzel szemben ’81-ben gondozott pázsitra hullik a szentem.

A kezdeti sokk után, rekord gyorsan jön a film következő „emlékezetes” jelenete. Michael a lakónegyed házai között tekereg hosszú percekig, közben mindenki őt keresi. Az egyik jelenetben egy öreg házaspár házába téved be. Az idős hölgy szendvicset készített férjének, akihez egy pillanatra bemegy a nappaliba. Ez idő alatt Michael belopózik és ellopja az asztalról a kést, amivel kente a nő a szendvicset. Két súlyos hiba ismét, amin hosszú percekig röhögtem egyenként:
1 – A TV be van kapcsolva és híreket mondanak. A magyar szinkron ismét hatalmasat bukott, mivel a bemondó a következő szöveget találta mondani: „A haddonfield-i rendőrség három meggyilkolt holttestet talált ennek a háznak az emeleti hálószobájában.” Áruljátok el nekem milyen az a meggyilkolt holttest? Van nem meggyilkolt is, sőt egyenesen élő holttest? Nem csak simán három holttest, vagy három meggyilkolt ember/áldozat a keresett kifejezés ide?
2 – A nő visszamegy a nappaliból, hogy folytassa a kenegetést, ám az ehhez használt kés ugyebár eltűnt. A kés helyén apró vérmaszatkák vannak, amibe a néni az ujjaival belenyúl, de TENYÉRREL LEFELE! Tisztán látszik még így is, hogy az ujjai véresek lesznek, azonban a hölgy felemeli a kezét, megnézi a véres ujjait, majd megfordítja a kezét (hogy a tiszta kézfejét lássa) és akkor a néni elborzadt arccal velőtrázó sikolyt hallat a vérmentes kézháta láttán. Szegénykém a saját kezét rémisztőnek találta. Ezen is percekig röhögtem, hogy a saját tiszta kézfejére felsikoltott.

A film innentől kezdve már nem szórakoztatott sajnos különösebbképpen, baromi unalmasba ment át. Mindenki rohangál fel-alá, értelmetlen párbeszédek sorai hangzanak el, a gyilkos is kering valahol a városkában, de igazából talán egy embert, ha megöl. Az egyetlen említésre méltó dolog az egy borzalmas közúti baleset. Egy rendőrautó elüt valakit, de úgy, hogy egy furgonnak nekicsapódik és odaszorítja a testet. Ez még rendben, az egyik kocsi ugye áll, a másik belecsapódik, azonban a becsapódás pillanatában felrobban valami és felcsapnak a lángok, amiben szénné ég egy maszkos ember. Komolyan, ha a mindennapokban is így néznének ki a közúti balesetek, a fél város lángokban állna folyamatosan. Az már mellékes, hogy egy teljesen érdektelen izgalmi elemnek szánták, hogy most a gyilkost ütötték el vagy sem. Úgyis tudom vazze, hogy nem a gyilkos volt az, ezért egy fél centi izgulást sem váltott ki belőlem az egész nyűglődés. Mellesleg az odakent holttest nyugodtan ég, látszólag a kutyát sem izgatja, hogy egy embert odalapítottak és emésztik a lángok, lazán cseverésznek, még csak segíteni sem próbálnak neki. Végül is csak egy ártatlan ember égett ott halálra, semmi komoly…

Elérkezünk a film egyik fő helyszínéhez a kórházhoz, ahova Laurie-t beszállítják az előző filmben elszenvedett sokk miatt. A TV-ben szövegelő hírbemondó esküszöm retardáltnak nézi az embereket. „Elismétlem, ha most kapcsolódtak volna be” kifejezéssel nyitja a bemondó a jelenetet, „hárman meghaltak egy brutális”… stb. végig mondja a hírt és ismét elölről kezdi az egész hírt a „Elismétlem, ha most kapcsolódtak volna be” bevezetéssel. Vazze! Most mondtad el 3 másodperccel ezelőtt a hírt, ennyire hülye nem vagyok, hogy ne jegyezzem ezt meg.

Ilyen apróságba nem megyek bele, hogy van egy szemrevaló doki néni, aki a kollégájával készül kamatyolni, ám először elutasítja azzal, hogy neki a csecsemőkre kell vigyázni, aztán mégis pucéran fürdőznek a terápiás kádban, majd mégis meggondolja magát, hogy neki erre még sincs ideje. Nem csoda, hogy ezután rögtön jön Michael és elintézi őket. Ja, az feltűnt valakinek, hogy a doki néni által emlegetett csecsemőknek a hangját se hallottuk? Pedig aztán tényleg nem volt ezek után, aki gondjukat viselhette volna. De ha már itt tartunk, az egész rohadt nagy kórházban a pár fős ügyeletes személyzeten kívül (ezen részét reálisnak tartom), egy rohadt beteg nem volt? Ilyen makk egészséges mindenki ebben a Haddonfield-ben? Az egyetlen sérült/beteg csak Laurie volt, aki a doki szerint semmi komolyat nem szenvedett el, de mégis úgy festett, mint aki a vietnámi háborúból jött?

Ha már Laurie, akkor savazzuk őt is egy kicsit. Kijutott a kórházon kívülre és elbújt egy parkoló autóban. Sam doki, egy rendőr és egy nő érkezik a kórházhoz, mondhatni az egyetlen pár ember, akire számíthat segítség gyanánt. A trió a kórház fele gyalogol, Laurie ez idő alatt alig tud kikászálódni a kocsiból, szó szerint kiesik az ajtón. Csak suttogásra futja az erejéből és rángatózva kúszni kezd az egyre távolodó emberek felé, akik végül bemennek a kórházba, és amint becsukódik mögöttük az ajtó, máris hangosan tud segítségért kiabálni. Kedvem támadt volna megfojtani…. Kicsit később nagy nehezen összetalálkozik velük a kórházban, és mikor megjelenik Michael, akkor már bőszen tud sikítani, kiabálni és főként futni. Ez a kórház előtti szenvedés annyira mű volt és idegesítő.

A sok jelentéktelen mellékszereplő között volt egy srác, aki nekiállt keresgélni egy doktort vagy nővért, bárkit, akit segítségül hívhat. Rátalált a kis műtőben egy nővér holttestére, akit Michael kivéreztetett és az összes vére a padlóra csöpögött. A csávó egy hatalmas hátast dob a tócsányi vérbe, a háta tiszta vér lesz. A későbbi jelenetben, mikor a pasi beszáll ugyanabba az autóba, amiben Laurie is bujkál, a ruhája patyolat tiszta, a hajában sincs vér. De persze egyszer csak rábukik a kormányra „eszméletlenül”, majd a film végén kell megtudnom, hogy ő tulajdonképpen meghalt. Igen, egy hátra eséstől meghalt, ami csak annyiban furcsa, hogy körbe bolyongta a kórházat, kisétált az ajtón és a kocsiba beülve érte utol a vég…

Pár hullát legyárt a kórházban Michael, de a módszerei nem különösebben borzolják fel az idegeimet. Viszont a rendőr meggyilkolásánál sikerült. Visszamegyek kicsit az időben. Michael a film elején hat golyót kap, egyiket láthatóan fejbe, plusz kiesik egy emeletnyit és semmi baja nem lesz tőle. A kórház folyosóján ismét beszed pár közvetlen találatot Sam dokitól és elterül a földön. A rendőr odalép hozzá, a kés még szinte a „holttest” tenyerében van, de a rendőr nem rúgja el a kést. Sőt, még le is guggol hozzá és elkezdi vizsgálgatni. Hát persze, hogy simán megragadja Michael és elvágja a torkát. De Michael halhatatlanságát se értem, mert az egyik kórházi teremben kétszer fejbe lövik, egész pontosan szemen, amivel csak annyit értek el, hogy Michael megvakult. Ez valahogy a filmből nem derült ki nekem, hogy miért ilyen halhatatlan Michael, pedig ezen kívül eddig minden arra utalt, hogy egy átlagos ember. Valahol ezt úgy tudom magamban lefordítani, hogy Michael szimbolizálja a megállíthatatlan veszedelmet, ami bármennyire is lassú (mert soha nem futott senki után), akkor is utolér.

Összességében a szinkron borzalmas, a fizikai korlátok megannyi ponton áthágva, borzalmasan lassú, borzalmasan lapos, borzalmasan borzalmas.

dulkap 

Alapvetően egy egész jó kis folytatás lenne, ha nem lenne az utolsó 20 perc. De sajnos van és ott annyi értelmetlen baromság van, ami még egy ilyen típusú filmnél is sok.

Pcsenge100 

Barátnőmmel néztük nagyon jó volt a kórház számunkra egy elég para hely, de nem volt annyira félelmetes mint számítottunk rá ♥♥

Dorka50

Pontosan ott folytatódik, ahol az első rész véget ér. És megy tovább az üldözés. Ez a rész azért valamivel már jobb volt, gondolom mivel eltelt pár év. Viszont apróságokra nagyon nem figyeltek. Szinte az egész egy kórházban játszódik, ami tök üres… Van a baba osztály és Laurie. Na meg a dolgozók. Persze ők nem sokáig. De akkor is valahogy azt érzem, hogy kezdi összeszedni magát a film. Jah és persze fény derül a nagy titokra is.

Blissenobiarella 

Ezt a filmet százszorta jobban élveztem, mint az első részt. Sajnos azzal együtt is, hogy pont a felétől, mikor Myers elkezdi aktivizálni magát – eluntam. Szóval azért ez sem túl nagy eresztés.

A pszichiáter dokitól továbbra is rosszul vagyok, nem is értem, hogyan lehetett egy ilyen karaktert meghagyni egy filmben, sőt, több részen át tovább éltetni. (már az első részben is végig azért szurkoltam, hogy ő legyen az első, aki elpatkol)

A többiek a szokásos agyhalottak, de sokkal szórakoztatóbbak, mint az első rész fruskái.
Alapvetően sokkal hatásosabb ebben a filmben minden. A zenétől a párbeszédeken át a helyszínekig. Egyedül Myersszel nem tudok mit kezdeni továbbra sem.
Kedvenc részem: spoiler

4 hozzászólás
Édua_Vörös

Nem igazán értem, hogy lett ebből kultfilm. Az első rész még csak-csak,ott ugyan annyira nem produkálta magát a kis Michael, mégis „ijesztőbb” volt. Itt jócskán bepótolja a vérengzést, viszont végig unalmas a film. Teljesen kiszámítható minden, a történet tele van logikai buktatókkal, a szereplők életszerűtlenül reagálnak a helyzetekre (ég az ember, a rendőr és a doki meg nagy-nyugodtan nézik, és azon vitáznak, hogy ez most Michael, vagy nem? Jesszus!), a magyar szinkron borzalmas (BUGIEMBER!!! :D), Laurie műszenvedése meg borzasztóan idegesített, a zene meg, bár a régi Halloween-dallamot megőrizték, de valami rettenetes szintetizátor-koppinccsal. :/

snowden

Nem annyira vészesen rossz folytatás, van benne egy kis feszkó, önirónia na meg Dean Cundey operatőri munkája is nagy plusz, de azért kár, hogy a finálé ennyire gyengére sikeredett.

kkata76 

Valaki egyszer biztosan összeszámolta, hogy hányszor lőtték már le Michael Myerst, és hányszor kellett volna meghalnia. Itt is volt pár alkalom…
Igazából elég feszült a film végig, de azzal, hogy adtak neki motivációt (illetve nekünk megmagyarázták a motivációit, mert több is van, biztos, ami biztos) szépen kilőtték az egyik parafaktort a történetből, amit a bizonytalanság és a nemtudás szült. Így egy teljesen átlagos slashert kaptunk, illetve inkább valamivel átlag alattit. (A kórház nagyon fura, egy maroknyi csecsemőn kívül mintha Laurie lenne az egyetlen beteg…)
Az, hogy a megmentő, akire (félig-meddig) számítunk szimplán dob egy hátast és ott marad, aztán meg egész egyszerűen elájul, inkább komikusnak hatott szerintem. (Arról nem is beszélve, amikor még a film elején a boogiemant (vagy bogeyman) le tudták fordítani boogie-embernek!
Carpenter zenéje viszont változatlanul kitűnő. Ja, és külön élvezet volt az idei rész után látni azokat a jeleneteket, amikre az új film rímel, kezdve a tökkel a főcím alatt :). És természetesen itt is mennek régi horrorok a háttérben a tévében.
Happy Samhain!


Népszerű idézetek

snowden

Doyle Neighbor: Is this a joke? I've been trick-or-treated to death tonight.
Sam Loomis: You don't know what death is!


Folytatása

Összehasonlítás

Halloween


Hasonló filmek címkék alapján