Kedvencelte 4

Várólistára tette 89


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Én… sosem nézek kamerás felvételt. De most mégis, mea culpa! :S
Ez sokat elmond az ötödik részről, szerintem. Bár nem kevésbé vagyok a Sikoly fanatikusa ennyi idő elteltével sem, szentimentális elfogultságom mégsem lett volna elegendő, arra, hogy végig a képernyő előtt tartson. Ez kérem úgy indult, hogy: jó, csak az első két percet bemelegítőnek, aztán megnézem moziban valamelyik nap. Szánom-bánom, de mégsem bírtam ki, hogy ne nézzem végig. És erről a film „tehet”, meg az a temérdek jól elkapott pillanat, ami igazolja, hogy a Sikoly 5-nek van létjogosultsága, nem is kevés. Kenterbe veri a 3. és 4. epizódot, és egy hajszálnyival átlépi a 2-at is. Ehhez azért kell némi tehetség, nem? Sokat nem írhatok róla, mert durván ismétli egyébként önmagát, és mégis meg merte lépni, aminek kimondottan örülök; bár erősen dübörög a nosztalgiafaktor, lehet, hogy holnap reggel már nem így fogom látni. Majd legfeljebb levonok (max. 1) csillagocskát.
Az ereje abban rejlik, hogy merész – spoiler nélkül: higgyük el Randy filmes szabályait, illetve tegyük hozzá a magunkét. Sosem értettem, hogy a ne zuhanyozz miért nem került bele, a Psicho óta mindenki tudja, hogy ez tilos! (Jut eszembe, volt olyan érzésünk, hogy láttuk már valahol? :D) Illetve, a folytatásban bárki meghalhat, spoiler – rendkívül bevállalós lett a film, aminek szintén feltétlenül örülök. Campbell és Cox igazából csak cameozni jöttek, mégis nagy horderejű a feltűnésük a filmben: amikor egymás mellett állnak/ülnek, valami átjön abból az eddig végigjátszott, és végzetes döfés nélkül megúszott négy teljes filmből, amiért ők akkora sztárjai a Sikoly filmeknek. Van valami ebben a két nőben, ami erős szövetséget alkot a képernyőn, és amiért ennyire megemelik egy film fényét. Nélkülük az egész talán 5-6 csillag, úgyhogy nyugodtan képzeljük el, hogy ennyi idősen, ennyi mell-arc-kar-comb-fenékplasztika után is virítanak valamit, amitől a film renoméja felfelé kezd kúszni. Ki érti ezt?
A gonosz szó szerint majmolja az első rész gonoszát, még mozdulataiban, mimikájában is, ezért inkább felejtős nekem. (direkt fogalmazok így, hogy ne legyen spoileres a cucc). A film enélkül is megáll a lábán, illetve, volt egy olyan érzésem, hogy inkább kellék, mintsem igazán komolyan veendő. A hangsúly szerintem mindvégig a két veteránon van, öröm a szemnek mindkettő, de inkább Neve Campbell hoz új színt a karakterébe. Engem legalábbis meglepett, hogy öt rész után is képes erre.
Ennek is van humora, jókat vigyorogtam rajta, ami szinte kötelező kelléke a Sikolynak.
A fentiek ellenére is, és Wes Craven emlékét őrizendő, én személy szerint remélem, hogy nem lesz folytatása. Elfáradt, azt kell mondjam, a 8 csillag ellenére is, ami inkább nosztalgikus és valószínűleg a film szeretete és elfogultságom íratja velem. Jó volt, többszörnézős, de az 1. rész hangulatát ez sem tudja hozni, nyomokban sem. Jól is van ez így – én itt befejezném, mert ahhoz viszont meglehetősen jót sikerült lerakni az asztalra.
+A pincejelenet zseniális :D

2 hozzászólás
LoneWolf 

Jó döntés volt, hogy ezt választottam az év első mozijának, ugyanis nem kellett csalódnom. Hozta a széria átlag színvonalát és egy önmagára, a műfajra, a toxikus fanokra, illetve a folytatásokra továbbra is zseniálisan reflektáló, a horrort és a humort remekül vegyítő folytatás lett, ami tiszteleg a franchise múltja előtt, ugyanakkor igyekszik valami újat is nyújtani. Számomra a széria 3. legjobbja lett az első és a negyedik rész után, így Wes Craven egyszerre lenne most nyugodt és büszke, hogy az öröksége jó kezekbe került.
Jöjjön pár spoileres észrevétel:
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
Valószínűleg csak nekem volt gondom vele, de néhány alkalommal elvesztettem a fonalat, hogy egy-egy karakter miként jutott A pontból B pontba egy épületen belül, illetve akadtak megválaszolatlan kérdéseim, amin valószínűleg egy újrázás segít majd.
Végszó: A franchise rajongóinak mindenképp ajánlom, mert valóban egy minőségi folytatás (vagy inkább requel…), nem pedig egy szimpla nosztalgia bait, vagy újabb fölösleges bőrlehúzás, ami manapság egyre ritkább.
ui.: Kommentben megosztottam két sztorit magáról a vetítésről.

2 hozzászólás
Nihilchan 

Jár a pacsi és a keksz a filmnek. Ízlésesen nyúlt a kultikussá vált alapanyaghoz és szórakoztató volt az állandó visszautalás is. (Én kvázi rádobnám a vígjáték címkét is, irtó jókat nevettem rajta és nem azért, mert szánalmas volt.) Nagyon tudtam értékelni az életképes főszereplőket is, és bár furcsának tűnik, tekintve, hogy egy horror filmről van szó, de voltak nagyon satisfying slasher pillanatai. Szerintem legalábbis volt pár „gyönyörű”, de még éppen nem gusztustalan gyilkolás. Azért a film nem tökéletes; nagyon korántól evidens a gyilkos személye, az indíték szerintem nevetséges, akadnak logikátlanságok és nekem a nosztalgiázás sem hiányzott volna a régi szereplőkkel. De tagadhatatlanul élveztem, jó kis film volt.

BeL1eVe 

Így kell egy legendát életben tartani! Az új figurák egy részével kellett idő mire szimpatizáltam, a régiek hozták a nosztaligát. A whodunit szálban lehetett volna nagyobb csavar spoiler, ám az önreflexiót és a műfajra aktualizált szabályok fejtegetéseit nagyon éltem végig.

kkata76 

Nos, nekem ez a film nagyon tetszett. Meta meta meta meta… Tetszett, hogy folyamatosan visszautal az első filmre minden szinten, kezdve az eredeti film szereplőitől az abból vett jelenetek bejátszásáig (azt nézik a tévében) bizonyos jelenetek szinte „szó szerinti” beemeléséig (pl. ahogy az egész film kezdődik). Tetszett, hogy az egyik szereplőt Wesnek hívták… Ami nem annyira nyerte el a tetszésem, az a gyilkosokat mozgató motiváció volt, húztam a számat a moziban, de ettől eltekintve jó film volt. Neve Campbell még mindig nagyon szép (valószínűleg Courtney Cox is az lenne, ha föl lehetne ismerni a sok műtét után), David Arquette még mindig jó fej, Jack Quaid pedig nagyon hasonlít az apjára, és még jól is játszott.

Junchi 

Ironikus szituáció: Mikor egy színészt (jelen esetben Mikey Madisont) nem a fejéről vagy a színészi kvalitásairól ismersz meg, hanem arról, hogy spoiler

Ami az ötödik részt illeti: Ahogy egy remake+sequelt (= requel. Nem én találtam ki, a film) illik elkészíteni. A vérkínos egykori folytatások (2. és 3. rész), illetve a valamivel jobb, de amúgy teljesen felesleges és erőltetett negyedik után ez úgy tudott visszanyúlni a gyökereihez, hogy egyszerre idézte meg a mai kor szellemiségét és az akkori Sikoly stílusát és hangulatát. Megvoltak persze a szokásos logikai hiányosságok (alant valamivel részletesebben) és furcsaságok, de látszott rajta végig, hogy érzéssel és valódi alázattal nyúltak az eredetihez, a fórumos/közösségi oldalakat idéző nyelvezetet (ahol kellett) szinte hibátlanul szőtték bele, a meta-faktor pedig most is a film erősebb oldalát jelentette, ami mindenképp hozzárakott, semmint elvett.

Pár spoileres megjegyzés:
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler

A Livet alakító színésznőről egyébként azt hittem először, hogy Samara Weaving, aki még illett is volna a filmbe, főleg úgy, hogy az Aki bújtot jegyző rendezőpáros ült a direktori székben.

All in all, rendkívül kellemes meglepetés volt ez a film. Nem csak, hogy nem hozott szégyent az eredeti elsőre, de még meg is közelítette azt. Csak akarni kellett. Erős 7/10.

cinege

„Sidney Prescott vagyok, naná, hogy van fegyverem."
„- Akarod te? – Ez téged illet."
„Vigyázz, ezek mindig felélednek . . . máris jobb."

Ezek nagyok, ütöttek és megadták vele a franchise hangulatát.
Nem mondanám rossznak, de különösebben nem is tetszett. Egyszer jó megnézni, de ezt is csak a franchise feelingje miatt. Nem tudom, hogy önálló filmként is megállná-e a helyét – szerintem nem.
A gyilkos kiléte túl evidens volt, emiatt azonnal el is vetettem. Meg is lepett, és közben nem is.spoiler
spoiler
És örültem az eredeti szinkronhangoknak.

Marcsi0603 

Miután hosszú ömlengéseket olvastam róla, hogy ez milyen jó talán kicsit magasak voltak az elvárásaim, mert csalódtam. Oké, értem én, hogy nosztalgia, építettek itt nagyon a Sikoly fanokra (pont, mint a filmben a Döfésre), de én pl sosem szerettem se Sydneyt, se Gale-t, se Deweyt, az ő hosszú jeleneteik helyett lehetett volna más is. Maga a történet sem volt túl izgalmas egészen a végéig, ahol végre bejött pár tippem, az a rész tetszett. Nem tudom lehet-e vagy érdemes-e még több bőrt lehúzni erről, meglátjuk mi lesz.

Péter_Földvári

Azért nem adtam meg a 10 csillagot mert az indíték az olyan hülyeség.


Népszerű idézetek

Ascyra 

Sidney: I'm Sidney Prescott, of cours I have a gun!


Hasonló filmek címkék alapján