Kedvencelte 9

Várólistára tette 80


Kiemelt értékelések

LoneWolf 

Jó döntés volt, hogy ezt választottam az év első mozijának, ugyanis nem kellett csalódnom. Hozta a széria átlag színvonalát és egy önmagára, a műfajra, a toxikus fanokra, illetve a folytatásokra továbbra is zseniálisan reflektáló, a horrort és a humort remekül vegyítő folytatás lett, ami tiszteleg a franchise múltja előtt, ugyanakkor igyekszik valami újat is nyújtani. Számomra a széria 3. legjobbja lett az első és a negyedik rész után, így Wes Craven egyszerre lenne most nyugodt és büszke, hogy az öröksége jó kezekbe került.
Jöjjön pár spoileres észrevétel:
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
Valószínűleg csak nekem volt gondom vele, de néhány alkalommal elvesztettem a fonalat, hogy egy-egy karakter miként jutott A pontból B pontba egy épületen belül, illetve akadtak megválaszolatlan kérdéseim, amin valószínűleg egy újrázás segít majd.
Végszó: A franchise rajongóinak mindenképp ajánlom, mert valóban egy minőségi folytatás (vagy inkább requel…), nem pedig egy szimpla nosztalgia bait, vagy újabb fölösleges bőrlehúzás, ami manapság egyre ritkább.
ui.: Kommentben megosztottam két sztorit magáról a vetítésről.

2 hozzászólás
Nihilchan 

Jár a pacsi és a keksz a filmnek. Ízlésesen nyúlt a kultikussá vált alapanyaghoz és szórakoztató volt az állandó visszautalás is. (Én kvázi rádobnám a vígjáték címkét is, irtó jókat nevettem rajta és nem azért, mert szánalmas volt.) Nagyon tudtam értékelni az életképes főszereplőket is, és bár furcsának tűnik, tekintve, hogy egy horror filmről van szó, de voltak nagyon satisfying slasher pillanatai. Szerintem legalábbis volt pár „gyönyörű”, de még éppen nem gusztustalan gyilkolás. Azért a film nem tökéletes; nagyon korántól evidens a gyilkos személye, az indíték szerintem nevetséges, akadnak logikátlanságok és nekem a nosztalgiázás sem hiányzott volna a régi szereplőkkel. De tagadhatatlanul élveztem, jó kis film volt.

kkata76 

Nos, nekem ez a film nagyon tetszett. Meta meta meta meta… Tetszett, hogy folyamatosan visszautal az első filmre minden szinten, kezdve az eredeti film szereplőitől az abból vett jelenetek bejátszásáig (azt nézik a tévében) bizonyos jelenetek szinte „szó szerinti” beemeléséig (pl. ahogy az egész film kezdődik). Tetszett, hogy az egyik szereplőt Wesnek hívták… Ami nem annyira nyerte el a tetszésem, az a gyilkosokat mozgató motiváció volt, húztam a számat a moziban, de ettől eltekintve jó film volt. Neve Campbell még mindig nagyon szép (valószínűleg Courtney Cox is az lenne, ha föl lehetne ismerni a sok műtét után), David Arquette még mindig jó fej, Jack Quaid pedig nagyon hasonlít az apjára, és még jól is játszott.

BeL1eVe 

Így kell egy legendát életben tartani! Az új figurák egy részével kellett idő mire szimpatizáltam, a régiek hozták a nosztaligát. A whodunit szálban lehetett volna nagyobb csavar spoiler, ám az önreflexiót és a műfajra aktualizált szabályok fejtegetéseit nagyon éltem végig.

bubimentesvíz 

Szívem szerint lepontoznám, de még így is két dolog miatt két csillagot levontam.
1. spoiler
2. spoiler
Ami nagyon tetszett azok a visszautalások voltak. De annyira unszimpatikus szereplőket tudtak hozni, egyedül csak az ikreket kedveltem meg, többi mehetett a kukába nálam :D
Ahhoz képest mint amire számítottam, hogy milyen lesz sokkal jobb volt. Oké, a szívem fáj spoiler miatt, annyira kár érte, utána 3 percig nem is érdekelt, hogy mi történik a filmben :,D

mandu 

Ez tényleg ennyi embernek tetszett, hogy méltó folytatásnak tartják? :(
Az eredeti közelébe sem ér, mindenki irritáló, ugyanazokat a hibákat követik el (szándékosan?!) és a sztori olyan kiszámítható, hogy az fáj.

Kino 

Minden lényegi sztorit megöl és egyébként inkoherens meg kidolgozatlan, de azért drámainak szánt pillanatot nevetségessé tesz, hogy 10 percenként feltűnik kaszabolni ez az állat és hogy a kaszabolások közti időt a legtenyérbemászóbb meta-módon horrorklisék felöklendezésével töltik a karakterek, mintha attól intelligens lenne a film vagy lenne esélyed túljárni egy gyilkos eszén, hogy tisztában vagy vele milyen hülyén viselkednek az áldozatok a kedvenc filmjeiben. Főleg, ha nem elég, hogy minden karakter azért gyanúsítgatja egymást, mert „mindig így szokott lenni, a gyilkos köztünk van”, de a filmnek esze ágában sincs emellé normális indítékot kreálni. Egyfajta átmenetet képez a Sikoly első része és a Horrorra Akadva közé, fájdalmasan nevetséges. Courteney Cox agyonbotoxolt arca volt a legfélelmetesebb az egészben.

1 hozzászólás
Th3DarkKn1ght 

Egy gyenge fanfiction, ami tudatosan fanfictionnek is akar látszani, hogy ettől okosnak tűnjön, de ezzel pont az ellenkező hatást éri el…

Kagegrill 

Ironikus szituáció: Mikor egy színészt (jelen esetben Mikey Madisont) nem a fejéről vagy a színészi kvalitásairól ismersz meg, hanem arról, hogy spoiler

Ami az ötödik részt illeti: Ahogy egy remake+sequelt (= requel. Nem én találtam ki, a film) illik elkészíteni. A vérkínos egykori folytatások (2. és 3. rész), illetve a valamivel jobb, de amúgy teljesen felesleges és erőltetett negyedik után ez úgy tudott visszanyúlni a gyökereihez, hogy egyszerre idézte meg a mai kor szellemiségét és az akkori Sikoly stílusát és hangulatát. Megvoltak persze a szokásos logikai hiányosságok (alant valamivel részletesebben) és furcsaságok, de látszott rajta végig, hogy érzéssel és valódi alázattal nyúltak az eredetihez, a fórumos/közösségi oldalakat idéző nyelvezetet (ahol kellett) szinte hibátlanul szőtték bele, a meta-faktor pedig most is a film erősebb oldalát jelentette, ami mindenképp hozzárakott, semmint elvett.

Pár spoileres megjegyzés:
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler

A Livet alakító színésznőről egyébként azt hittem először, hogy Samara Weaving, aki még illett is volna a filmbe, főleg úgy, hogy az Aki bújtot jegyző rendezőpáros ült a direktori székben.

All in all, rendkívül kellemes meglepetés volt ez a film. Nem csak, hogy nem hozott szégyent az eredeti elsőre, de még meg is közelítette azt. Csak akarni kellett. Erős 7/10.

3 hozzászólás
Baranyi_Nagy_Betti 

Ez az értékelés nem tudom mennyire tud elfogulatlan lenni, mert én szeretem ezeket a filmeket, mert ezek a „gyerekkorom horror filmjei”. Látom a hibáit a filmnek és vannak benne dolgok, amik egyáltalán nem jók vagy úgy megforgattam a szemem, de azért meg szerettem is és hatásvadász, de én örültem a három kis ikonikus szereplőnek benne és annak, hogy nem is féltek használni őket, persze a túlélési arányuk még így is nagy volt ahhoz, hogy szerepelhessenek még pár filmben. :D Ami tetszett benne, hogy pörgős volt vitt magával a sztori ami annak köszönhető kb. hogy az első részt átemelték és egy kicsit újra formálták és alakítottak rajta, hogy nagyon nagyon összefonódhasson vele és egy pillanatra se felejtsük el, hogy szerettük nagyon azt a bizonyos első részt. Hatásvadász -> igen. Ez adja meg a fő tetszésfaktort -> igen, de enélkül meg már egy lerágott csont lenne és nem lett volna értelme csinálni még egy részt. Kell mindig egy jó indíték!! És ezt úgy tudták megadni, ha visszanyúltak az alapokhoz. Tetszett a főszereplő lány kapcsolata a múlttal… ami miatt végig fent áll vele kapcsolatban a gyanú. A végén a két gyilkos személye meg is lepett meg nem is, de pont olyan elmebaj volt az indok, mint az elsőben és maga az utolsó húsz perc is egy az egyben első rész volt, nekem bejött.
A gyengesége is talán a nosztalgia faktor és az, hogy ilyen szinten nyúl vissza az alapokhoz, hiszen ettől annyira nem lehetett izgulni, hogy mi lesz, hiszen mondjuk úgy, hogy már láttuk majdnem ezt.
Azt nem tudnám megmondani, hogy ez élvezhető-e akkor ha az előző részeknek nem vagyunk az ismeretében, de talán nem. Ami pozitív, hogy szerintem elegendő lehet, ha az első részt látta az ember, hogy ezt értse.
Mindenesetre én örültem, hogy készült még egy rész és elégedett is voltam vele annak ellenére, hogy ezt a filmet már láttam egyszer. :D (első rész) Szerettem, hogy láttam újra a filmekben a három régi szereplőt (és egy ugyanolyan fontos ikonikus negyediket) és hogy egy jó szálat találtak ki a múlthoz, ami működött benne.


Népszerű idézetek

Sidney: I'm Sidney Prescott, of cours I have a gun!


Folytatása

Összehasonlítás

Sikoly


Hasonló filmek címkék alapján