Fegyverszünet karácsonyra (2005) 35

Merry Christmas · Joyeux Noël
116' · francia, japán, amerikai, angol, német, belga, norvég, román · dráma, történelmi, zenei 16

0 díj · 10 jelölés

Mikor 1914 nyarán kitör a háború, sok millió ember élete fenekestül felfordul, s a harcok sokakat állítanak csatasorba. Beköszönt a tél és vele együtt a karácsony is: a fronton szolgáló katonákat családtagjaik és a hadsereg ajándékokkal halmozzák el, de a francia, skót és német lövészárkokban… [tovább]

magyar

Képek 3

Szereposztás

Daniel BrühlHorstmayer
Benno FürmannNikolaus Sprink
Diane KrugerAnna Sorensen
Guillaume CanetAudebert
Dany BoonPonchel
Gary LewisPalmer
Robin LaingWilliam
Bernard Le CoqAudebert generális
Ian RichardsonBishop
Joachim BissmeierZimmermann

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 7

Várólistára tette 69


Kiemelt értékelések

TribeBubu 

Igazi remekmű, azért meg, hogy megtörtént eseményeken alapul, hatalmas high five az emberiségnek.
Nem éppen egy tipikus karácsonyi történet. Nem egy hópehelyben játszódik, nincs benne Mikulás, sem béna betörők, ez az ilyeneknél komolyabb sztori, mégis az egyik legszebb az összes közül. Talán pont azért, mert megtörtént.
Nem csoda, hogy annyi jelölést kapott, hiszen maga az ötlet, hogy egy ilyen történetből filmet forgasson egy csapat, már eleve dicséretes, de mind az operatőri munka, a rendezés, a színészek, minden remek volt benne.
Aki karácsonykor vidám filmeket szeret nézni, annak nem ajánlom, mivel ez bemutatja a háború keserűségeinek egy részét. Viszont mindenképpen szép történet, mert az is kiderül belőle, hogy az emberiség embertelen időkben képes szembemenni a szabályokkal és emberségessé válni; amikor a világ ridegséget vár el mindenkitől, képes gyengéd lenni, nem törődve a következményekkel.
Tulajdonképpen a legtöbb karácsonyi film közel nem tartalmaz ilyen szép üzenetet és nem képes olyan mértékű ünnepi hangulatot teremteni, mint a Fegyverszünet karácsonyra.
(Magyar szinkronnal senkinek nem ajánlom.)

ziara 

Én fogékony vagyok a drámára, de tényleg. Óriási várakozással fogtam neki a filmnek, de csalódnom kellett. Nem volt igazi, mély.
Nagyon szép az alaptörténet, és attól még szebb, hogy igaz.
Nem tudott közel kerülni hozzám, és ráadásul, ahogy énekeltek…. Így még majdnem én is eltátogtam volna. Annyira zavart, hogy az emelkedett hangulatú résznél csak erre a tátogásra tudtam figyelni. Kár érte, jó lehetett volna!

DianaRL

Mindig is szerettem a megtörtént eseményeken alapuló filmeket, ezt az egyet mégis nagyon sokáig halogattam.
Hogy miért? Vannak azok a történetek, amik szinte kiáltanak a giccsért – szerencsére nem vált be a félelmem, és a Fegyverszünet karácsonyra nem hogy kikerülte ezt az akadályt, hanem triplaszaltóval és a levegőben leírt dupla Lutzzal átvetődött felette. Megható és gyönyörű a történet, amit elmond, mégis ott vannak a háttérben a háború borzalmai, az utolsó negyed óra pedig egyenesen szívszorító. spoiler
Egy dolog kétségtelen: ha ez a film nem adja vissza valakinek az emberiségbe vetett hitét, akkor semmi. Kell hozzá egy elgondolkozós, melankolikusabb pillanat, de egyszer mindenképp érdemes megnézni.

Negative_Singularity 

Ezt mindenkinek látni kellene – nincs benne gyűlölet, csak országok fiai, akik nem mertek gyávának lenni. Emberség a hősiesség kezében; fáj a szívem.

Kitticica

Örülök, hogy ráleltem erre a filmre, mert háborús karácsonyi film nem sok akad. A történet picit talán túl szentimentális, de abszolút hihető. A frontvonalon is a karácsony szent, és ha már a katonák nem lehetnek otthon, békességben a családdal akkor legalább ne öljenek, ne haljanak.

1 hozzászólás
padmee

Ennek a filmnek az a legnagyobb érdeme, hogy nem romantizálja a háborút. Szerencsére nem az a tipikus hollywoodi produkció, nyálas és hatásvadász szívfacsaró jelenetekkel.

vvn_e 

„1914. december 25-én váratlanul elhallgattak a fegyverek az első világháború nyugati frontján, a lövészárkok lakói pedig karácsonyi dalok éneklésébe kezdtek, és előmásztak állásaikból, hogy a semleges zónában ajándékokat cseréljenek ellenségeikkel. Így esett az 1914. évi „karácsonyi fegyverszünet”, mely a háborúk történetében a lovagiasság és a humanitás egyik utolsó szép példája volt.” – írja a Rubicon a valóban megtörtént eseményről*

És valóban.

Ez tényleg egy olyan „háborús” történet, amit látni kell mindenkinek. Hihetetlenül kedves és jól esik nézni egy pontig, utána viszont szívfájdító lesz és nekem bár tök logikus, hogy a vezérkarnak a mi problémája ezzel a helyzettel elkezdett viszketni a tenyerem a végére, spoiler.

Leginkább a három hadnagyot szerettem, ahogy ehhez az egész helyzethez hozzá álltak.
De főleg Daniel Brühl karaktere ragadt be a fejemben, hogy igen, egy részt rideg és szabály mániás az emberei szemében, de közben teljesen másként is viselkedik, ha a fegyverszünetről van szó. Plusz azzal a két apró mondatával, amivel a privát élete szóba kerül, azok valahogy olyan dolgok, amit talán lényegtelenek, de én nem számítottam egyikre sem és így sokat árnyalt a dolgokon, spoiler. És ez is olyan, hogy még inkább látjuk az embereknek egymással nem lenne bajuk.

*Forrás http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1914_december_25_k…


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján