Eldorádó (1988) 45

The Midas Touch
100' · magyar · dráma 12

1945. Teleki tér. Monori, a piac királya újrakezdi tevékenységét. Életelve: akinek aranya van, annak mindene van. Neki van. Lánya hazatér Bécsből és fiút szül. Monori két marék ékszer árán megszabadul a vejétől, az unokát ő neveli. 1950. A piac vegetál. Monori szotyolát árul és kivár. Egy rúd… [tovább]

Képek 3

Szereposztás

Eperjes KárolyMonori Sándor
Pogány JuditRózsi, Monori felesége
Eszenyi EnikőMarika, Monoriék lánya
Andorai PéterBerci
Haumann Péternyomozó
Balkay GézaTemesvári Miklós
Tóth BarnabásImi Valkó
Papcsik AndrásValkó Imike
Pauer GyulaGombacsik
Hegedűs D. Gézapultos

További szereplők

Kedvencelte 10

Várólistára tette 32


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Ha egy verseny miatt nem kényszerülök rá, soha nem nézem meg. És nem, ezesetben nem arról van szó, hogy nagyon örülök, hogy végül szembe jött velem a film: valószínűleg teljesnek tekinteném az életemet nélküle is.
Érdekes a téma, hogy mit lehet megvenni a pénzen és mit nem, Monori életszemlélete is elszomorító, de érdekes… maga a film viszont kínszenvedés. Nem tudok mást mondani, minden percét annyira untam, hogy vártam, legyen végre vége, de minthogy versenyfeladathoz kellett, mégis figyeltem, jegyzeteltem, tovább tetézve ezt a kellemetlen élményt. Tudom, hogy íródott belőle azóta könyv, de az biztos, hogy nem fogom elolvasni. Leginkább egy jó téma szomorúan gyenge feldolgozásának éreztem.

1 hozzászólás
EszgéGabi

Ez a film mindig aktuális, de manapság még inkább. Kőkemény kelet-európai realizmus, és minden mozzanata gyomorszorítóan igaz. A Duna TV a napokban újra vetítette, és rám sokkal jobban hatott, mint első nézésre. Csodálom, hogy ez a film egyetlen díjat sem kapott, pedig nagyon megérdemelte volna.

Chris90 

Áprilisban néztem volna a József Attila Színházban a színpadi változatot, amit nemrég mutattak be, csak hát a koronavírus miatt a mostani színházi látogatás elmaradt. Viszont mindenképpen meg akartam nézni előtte a filmet is, ami így ugyan egy kicsit eltolódott, de végül is, a kialakult helyzet miatt nem vagyok elkésve. Hát-hát… Nehezen tudnám értékelni ezt a filmet. Egyfelől voltak részek, amiket nagyon untam, a bevezető nekem túl hosszúnak tűnt, ugyanakkor voltak jelenetek, amik teljesen beszippantottak, és akkor azt éreztem, hogy ez egy piszokjó film. Hasonlóan voltam Eperjessel is: színészi zsenialitását dicséri, hogy néha sajnáltam, néha viszont kifejezetten irritált. A mondanivaló (ha pénzed van, akkor mindened van-tézis és ennek megdöntése) pedig a jelen helyzetben újboli értelmet nyert. Ijesztő, hogy mennyire aktuális tud lenni egy-egy alkotás a sors különös szeszélye folytán.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Londonna 

– Kiraboltak titeket? Oroszok? Németek?
– Civilek.

Londonna 

Tombolni könnyű. Most az ész jön. A pénz… az lesz az erőszak! Az észnek az ereje, az a pénz!

Londonna 

Most nem az érték a fontos. Az ár a fontos.

Londonna 

A pénz ma már csak rongy. Nem lehet vele semmit sem elintézni. A kapcsolatok… az ismeretség, az igen! Azzal elérheti az ember azt, amit akar.

Londonna 

Maga nem érti ezt a világot. Nem is lesz utódja. A jövő nem a magáé.

Londonna 

Ne feltűnősködj az iskolában. Tanulj, hogy ne vegyenek észre. Meglátod, az összes hőbörgő osztálytársad rosszul végzi.

Londonna 

Látod, ennyit ér. Már csak becsület. Menj innen!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján