Egy veszedelmes elme vallomásai (2002) 56

Confessions of a Dangerous Mind
113' · amerikai, kanadai, német · dráma, vígjáték, életrajzi, thriller, krimi 16

„A nevem Charles Hirsch Barris. Írtam popszámokat, voltam tévés producer. Felelős vagyok a légkör agyzsibbasztó, gyermeteg szórakoztatással való szennyezéséért. Ezen felül pedig meggyilkoltam harminchárom embert.”

A tévé tette híressé, de a legnagyobb sikereit a képernyőn kívül alkotta.… [tovább]

angol

Szereposztás

Sam RockwellChuck Barris
Drew BarrymorePenny
George ClooneyJim Byrd
Julia RobertsPatricia Watson
Rutger HauerKeeler
Maggie GyllenhaalDebbie
Michael CeraChuck (8 és 11 évesen)
Brad Pittagglegény
Matt Damonagglegény

Kedvencelte 3

Várólistára tette 84


Kiemelt értékelések

Ascyra 

A filmet kizárólag Rutger Hauer miatt néztem meg, mert a főszereplő neve amúgy simán el is vette volna a kedvem végleg a filnézéstől. Mekkora hiba lett volna! Hiába nem kedvelem, hiába nem szimpi, hiába nem tartom számon, mint tehetséget, azért itt benyelem szépen, hogy sajnos meg kell mondanom az igazat, akkor is ha bosszantó: a fickó ebben a filmben díjnyertes alakítást produkál. És ha ez még nem volna elég, a filmet Mr. Clooney rendezte, aki, meggyőződésem, hogy nem is kellene, hogy színészként tevékenykedjen, mert a rendezéshez százszor több tehetsége van. Drew Barrymore hozta a fomáját, nagyon szerettem itt, bár a karaktere is nagyon szép és hiteles, arról nem is beszélve, hogy ha ő valóban ilyen az életben (esetleg volt – nem néztem utána, hogy élő e a személy), akkor remek ember lehet. Nagyon stílusosan, finom érzékkel készített alkotás ez – bátor módon megfogva egy olyan korszakot, amikor megkezdődött a szenny lapátolása a médiában, amikor elkezdődött a mindent szabad, hogy nézőt fogj felfogás és nem számítottak tovább az erkölcsi gátak, sem a jó ízlés. Chuck Barris úttörője volt ennek a szemétégetésnek anno s bár szinte semmit sem tudok róla, a filmből nagyon sok minden kiderül. Önmagában én szántam ezt az alakot, mert azt az életet senki sem kívánná szerintem, amilyet ő élt: folyamatosan felzaklatott állapotban, nem találja a helyét, a saját biztonságát, és soha nem fogja megérteni, mit jelent egy nő és egy férfi igazi szerelme A film vége felé már annak ellenére is sajnáltam, hogy a filmben (sem) nem szerethető figura és nem is próbálják meg ráaggatni a szerencsétlen „rosszkorvoltrosszhelyen” klisét.
Mindent összevetve, valólszínűleg még elég sokáig fogok elmélkedni a filmen, mert nemcsak, hogy igaz történet (így még borzasztóbb), de tele van kőkemény mondanivalóval. Újranézős részemről, de ehhez nagyon hangulat kell.
A magyar szinkront felejtsétek el, az első tíz percig bírtam, aztán inkább angolul, s bár felirat kellett hozzá, ettől függően így élvezhetőbb sokkal.

Emerson 

Ha a fele igaz volt, már az is durva. Még akkor is, ha a CIA-s részt kihagyjuk belőle (márpedig a CIA azt mondta, köszönik, de Chuck Barris nem volt a kollégájuk).
Az eleje nagyon kusza volt (meg a közepe, meg a vége, de akkor már olyan mindegy volt).
Nagy meglepetés volt ez a film (az is, hogy Julia Roberts is játszott benne – fura volt ilyen szerepben látni). Kell hozzá hangulat, az biztos, de ha sikerül belemerülni ebbe az őrül világba, akkor láthatjuk ki kezdte el építeni a Tv-zés nagy trágyadombját. Hát, köszi Chuck, jobb lett volna ha csak a CIA-nak dolgozol.

Mr_Catharsis91 

Valami mintha hiányzott volna belőle, pedig zseniális megmozdulásai voltak, de néha vontatottnak tűnt. A bekattanásos jelenet a maga módján felejthetetlen volt, számomra anno, de még most is igen erőteljes. Sam Rockwell remek volt erre a szerepre, szépen vitte a hátán a show-t.

eve58 

Megint igaz történet alapján – megint remek darab született.
Elég bizarr ahhoz, hogy „Kőkút bácsi” kellőképpen otthonosan érezze magát a karakter megformálásakor – de hát őt így szeretjük, nemde? ;-)

Rémálom 

Eléggé önéljenző, szétesett film. Nem tudom ez az írón kívül kit érdekelt. ^^


Népszerű idézetek

David_Lakner 

Patricia: Nietzsche szerint aki megveti magát, tiszteli magában azt, aki megveti magát.
Chuck: Hű, erre sosem gondoltam. Már megvetni se tudom magam jól.

David_Lakner 

Chuck Barris: Nemrég új játékötletem támadt. A címe: A vén játék. Van három öregember töltött fegyverrel a színpadon. Visszatekintenek az életükre. Megnézik, kik voltak el, mit értek el, milyen közel kerültek az álmaikhoz. Az a győztes, aki nem lövi szét az agyát. Ő kap egy hűtőszekrényt.

David_Lakner 

Chuck: Tudod, egyszer író akartam lenni. Írni akartam olyat, amit valami kisebb ember idézni fog. De nem írtam. Én vagyok a kisebb ember. Sose mondok semmi értelmeset, amit már ne mondtak volna.


Hasonló filmek címkék alapján