Drót (2002–2008) 79

A történet egyetlen baltimore-i kábítószeres gyilkossági nyomozást göngyölít fel, ám egyáltalán nem a szokványos krimiszerű módon, hanem mindkét fél megvilágításában. Az eseményeket mind a rendőrök, mind a célpontok, mind a bűnözők szemszögéből vizsgálja a sorozat, s lebilincselő epizódjai olyan… [tovább]

angol
angol
angol

Képek 1

Szereposztás

Dominic WestJames "Jimmy" McNulty nyomozó
Lance ReddickCedric Daniels rendőrhadnagy
Wendell PierceWilliam "Bunk" Moreland nyomozó
Sonja SohnShakima "Kima" Greggs nyomozó
Clarke PetersLester Freamon nyomozó
Jim True-FrostRoland "Prez" Pryzbylewski nyomozó
Domenick LombardozziThomas "Herc" Hauk nyomozó
Seth GilliamEllis Carver őrmester
Idris ElbaRussell "Stringer" Bell
Lawrence Gilliard Jr.D'Angelo Barksdale

További szereplők

Kedvencelte 52

Várólistára tette 159


Kiemelt értékelések

abby 

Eddigi junkie pályafutásom során rengeteg jól összerakott sorozatot láttam, de ha visszagondolok, azért mindegyikben találok valahol egy kis gyengeséget. Nem úgy a Wire, ami jött, látott és győzött. Még elég friss dara, de ennyire komplex és remekül megírt sorozattal még nem igazán találkoztam. A kidolgozott karakterek mellett átfogó képet kapunk a politikáról, az iskolarendszerről, a kikötői életről, a rendőrség és a drogok világáról.
Egy igazi gyöngyszem, amit szívből ajánlok minden sorozatfüggő társamnak.

1 hozzászólás
snowden

MÁSODIK ÉVAD

Now you wanna know what's in the cans? Before you wanted to know nothing. Now you ask. Guns, OK? Drugs, whore, vodka, BMWs. Beluga caviar, or bombs, maybe? Bad terrorists with big nuclear bombs. I'm kidding you, Frank, it's a joke. But you don't ask … because you don't wanna know.

Alig, hogy sikerült felvenni az első évad ritmusát és megismerni a szereplőkét, a készítők húztak egy merészet, és teljesen új helyszínt, karaktereket és nyomozást hoztak be. Kicsit olyan az évadnyitó, mintha valami antológiasorozatot néznél. Néhányan persze maradnak a „régi” egységből, és fel-feltűnik egy-egy jól ismert arc, de javarészt új szál kezdődik, a kikötőben, a dokkmunkások között. Talán ezért is tartott ennyi ideig lenyomni ezt az évadot, nehezen vettem fel a fonalat… pedig nem kevésbé erős ez a sztori sem. Az új karakterek is abszolút érdekesek, a Sobotka-család, Beadie, Proposition Joe… és bármennyire kilátástalan sokszor a sztori, egyidejűleg baromi jól működik a humora is. Aki nézi, az nézze folyamatosan, nem szabad kiesni a ritmusából: bár a sztori összetett, a tempó nem valami gyors, de ez továbbra is ott van a legjobbak között.

ELSŐ ÉVAD

You follow drugs, you get drug addicts and drug dealers. But you start to follow the money, and you don't know where the fuck it's gonna take you.

Csak áradozni tudok róla én is, így egy évad alapján a világ legjobb sorozatai között a helye. Aprólékos, minden részletében kidolgozott, hiperrealista nyomozás, legalább 10-15 központi karakter, akik egyenként is elvinnék a hátukon az egész sztorit, annyira összetett figurák… ehelyett passzolják egymásnak a legnagyobb jeleneteket. Komolynak, sokszor lehangolóan valódinak tűnik az egész, még úgy is, hogy párszor nagyon finom humorral oldódik a feszültség. Olyan az egész amúgy, mint egy sakkjáték: az elején elhelyezed a figurákat – mindenkinek megvan a szerepe, a mozgástere: dílerek, ügyvédek, pénzmosók, harcosok … a másik oldalon, a „jók” között a tökös zsaruk mellett a besúgók, a megalkuvók, a gyávák, a korruptak. Aztán megnyílik a játszma, ahol a cél a király bekerítése. Csak mivel nagymesterek tolják, nem egyszerű a dolog, mindössze a felszínt sikerült megkaparniuk a nyomozóknak. Kellett egy kis türelem az első 4-5 részhez, azt követően már berántott engem is.

2 hozzászólás
Mr_White 

A sorozat, ami a legközelebb van a valósághoz, mind rendőri, mind bűnözői szempontból.
Szinkronizáltan nézni tilos, ezt a fekete szlenget egyszerűen nem lehet magyar nyelven elmondani.

3 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly 

Az utolsó évad nehézkesebbre sikerült, de összességében tökéletes sorozat. Bemutatja egy amerikai nagyváros mindennapi életét az utcaszinttől a politikai elit páholyáig. Remek karakterek, szép íven haladó fejlődés, kiváló színészi játék, remek történet, szinkronosan is nagyszerű.

lizardking 

Realitás. Ez kíséri végig a sorozatot, és az utolsó – egyébként zseniális – montázs kétszer is aláhúzza ezt. Mert tényleg ilyen az élet is. Nem áll meg a megoldott ügy után, megy tovább, annak minden következményével együtt, nincs happy end, csak a folytonosság, az egyetlen, ami állandó, az a változás.

Semmi sem csak fekete vagy fehér, baromi nagy a szürke zóna, a morális senkiföldje, ahol jó és rossz nem két külön fogalom, hanem egy összefonódott gordiuszi csomó. Igazság? Becsületesség? Felejtsd el. Minden feladható, minden csiszolható a pillanatnyi érdekek, nyereségek okán. Néha be kell vállalni a kisebb rosszat a nagyobb jóért, a nyomás kérdés elé állít: követed az elveidet és elbuksz, vagy hajlandó vagy ideiglenesen behódolni, és felszínen maradsz?

Ez az egész k#&>@ rendszer baromi olajozottan működik, csak néha kell itt-ott csalni, mismásolni. Hogy miért? Hatalomért, pénzért, egzisztenciáért, társadalmi pozícióért, igazságért, drogért, dicsőségért, hogy fenntartsd a látszatot, hogy vagy valaki ebben az ember által kreált mókuskerékben, amit társadalomnak hívnak. Welcome to the real world, bro!

Egyébként nagyon jó sorozat, kicsit nehezen húzott be, és hangulat is kell hozzá, de miután ráéreztem a realista lassúságára, be kellett ismernem a kiválóságát. Tűpontos lenyomata a világunknak, mert még ha a Föld egésze nem is egy az egyben Baltimore, de a működési mechanizmus minden kapitalista „demokráciában” ugyanilyen.

bucinudli

Vagy háromszor nekiálltunk, mire sikerült rákapni. Addig mindenkitől csak azt hallottam, hogy mekkora király ez a sorozat, de valahogy az első pár rész nem volt elég. Aztán újra nekiálltunk és elkapott minket, mint a gépszíj. :)
Az utolsó évad viszont nem tetszett. Valószínűleg kellett valami új a sorozatba. Nekem a szerkesztőségi vonal már nem teszett. Meg Jimmy viselkedése/tettei már számunkra is az elfogadhatatlan kategória volt.
Ettől függetlenül egy jó kis sorozat, ajánlom mindenkinek! Az elején legyetek türelmesek, megéri ;)


Népszerű idézetek

Evione

Shakima Greggs: You rogue motherfuckers kill me. Fighting the war on drugs, one brutality case at a time.
Ellis Carver: You can't even call this shit a war.
Thomas Hauk: Why not?
Ellis Carver: Wars end.

1. évad 1. rész – Célpont
InterCity

Freamon: A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come.

Evione

D'Angelo Barksdale: This look like money, motherfucker? Money be green! Money feel like money. That shit look green to you?
Poot: It got a dead fucking president on it.
D'angelo: I don't give a fuck about the president. That shit ain't money.
Wallace: He ain't no president.
D'angelo: What you mean?
Wallace: Hamilton. He ain't no president.
D'angelo: Nigga, are you crazy? Ain't no ugly-ass white man get his face on no legal motherfucking tender 'cept he president.

1. évad 1. rész – Célpont
xyvliczylgon 

– The tree that doesn’t bend breaks, Cedric.
– Bend too far, you’re already broken.

5. évad 10. rész – Lapzárta
InterCity

The whole world shines shit and calls it gold.

Sztavrogin

Wallace: [miközben eszi a Chicken McNuggetsét] Man, these shits is right, yo.
Poot: Mm-hmm.
Wallace: Good with the hot sauce too, yo.
Poot: Most definitely.
Wallace: Yo, D, you want some nuggets?
Dee: Nah, go ahead, man.
Wallace: Man, whoever invented these, yo, he off the hook.
Poot: What?
Wallace: Mm. Muthafucka got the bone all the way out the damn chicken. 'Til he came along, niggas been chewin' on drumsticks and shit, gettin' they fingers all greasy. He said, „Later for the bone. Let's nugget that meat up and make some real money.”
Poot: You think the man got paid?
Wallace: Who?
Poot: Man who invented these.
Wallace: Shit, he richer than a muthafucka.
Dee: Why? You think he get a percentage?
Wallace: Why not?
Dee: Nigga, please. The man who invented them things? Just some sad-ass down at the basement at McDonald's, thinkin' up some shit to make some money for the real players.
Poot: Naw, man, that ain't right.
Dee: Fuck „right.” It ain't about right, it's about money. Now you think Ronald McDonald gonna go down in that basement and say, „Hey, Mista Nugget, you the bomb. We sellin' chicken faster than you can tear the bone out. So I'm gonna write my clowny-ass name on this fat-ass check for you”?
Wallace: Shit.
Dee: Man, the nigga who invented them things still workin' in the basement for regular wage, thinkin' up some shit to make the fries taste better or some shit like that. Believe.
Wallace: Still had the idea, though.

1. évad 2. rész – Beosztás
1 hozzászólás
rocketdog 

Gettin' clean's the easy part. Now comes life.

1. évad 10. rész – Ára van

Hasonló filmek címkék alapján