Broadchurch (2013–2017) 54

Egy csendes tengerparti városban gyilkosság történik. Egy fiatal fiú halála miatt, hatalmas médiafigyelem kezdi kísérni a település mindennapjait. A szomorú eset hatással van az összetartó közösségre, amikor mindenki gyanússá válik.

angol
angol

Képek 50

Szereposztás

David TennantAlec Hardy
Olivia ColmanEllie Miller
Jodie WhittakerBeth Latimer
Andrew BuchanMark Latimer
Arthur DarvillPaul Coates
Matthew GravelleJoe Miller
James D'ArcyLee Ashworth
Eve MylesClaire Ripley
Charlotte RamplingJocelyn Knight
Marianne Jean-BaptisteSharon Bishop

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 33

Várólistára tette 109


Kiemelt értékelések

ViraMors

1. évad – 9/10
Félig-meddig véletlenül akadtam a sorozatra, de nagyon örülök neki, évek óta nem kötött le sorozat ennyire. (Mármint a Good Omenst leszámítva, de az meg külön kategória.)
Igényes, alapos, jól összerakott történet. Kifejezetten tetszett, hogy nem 45 perc, vagy max másfél óra állt rendelkezésre a nyomozáshoz, hanem egy teljes, 8részes évadot kapott egyetlen eset. Tényleg a mélyére ástak a városkának, a történteknek, az embereknek. Ráadásul nem termett minden bokorban tömeg és/vagy sorozatgyilkos, hanem egy, a maga egyszerűségében megrázó halálesetről van szó. Részemről az is külön előny, hogy a sorozat ügyesen keverte a szálakat, elég sokat láttunk ahhoz, hogy a szereplőgárda komoly hányada gyanús legyen, nem lehetett az első 3 percben megoldani a nyomozók helyett az esetet (csak a hetedik részben.)
Határozottan k voltak a főbb karakterek. A prímet – természetesen – Tennant és Colman viszi, de voltak még emlékezetes alakok körülöttük.
Itt-ott mondjuk a színészi játékon nem ártott volna csiszolni, Jodie Whittaker-nek pl az esetek több mint a felében nem tudtam elhinni a bánatot/gyászt/ilyesmit és az én lelkemnek kicsit értelmetlenül sok volt a lassítást, de ezt leszámítva eddig tényleg nagyon jól teljesít a sorozat. Erőteljes darab, remélem, később is így marad.

2. évad – 7.5/10
A második évadban két szálon fut a sztori, egyrészt végigkövethetjük az előző szezon gyilkosának a tárgyalását, másrészt terítékre kerül Hardy sokat emlegetett megoldatlan 2 évvel korábbról.
Történetileg, karakterileg és emocionálisan nagyon a helyén volt mind a két fele a szezonnak, időnként viszont nagyon úgy tűnt, hogy kb mindenki elfelejtette, hogy kell értelmesen gondolkodni. Főleg az első pár részben voltak nagyon izgalmas logikai bukkanók, de mondjuk az ügyvéd záró beszédjében is éreztem furcsa lyukakat.
Amit kiemelnék, hogy az új szereplők nagyon a helyükön voltak, főleg a Claire/Lee párost találták el nagyon. A lassítások, elmosódó képek és naplementék tömkelege viszont időnként eléggé fel tudott bosszantani. Néha komolyan olyan volt, mintha a vágó meg az operatőr azt hitte volna, hogy valami romantikusra szerződött.
Összességében tetszett ez az évad is, de azért az első köröket rávert.

2 hozzászólás
River

Angol youtuberek hatására kezdtem el érdeklődni a sorozat iránt, és az nagy plusz volt, hogy David Tennant is szerepel benne.
Nincs sok tapasztalatom a krimi sorozatok terén, de az biztos, hogy ez a sorozat magasra tette a mércét nálam a műfajban. Nagyon igényes. Megvan benne az amit általában szeretek az angol sorozatokban: gyönyörű, de egyszerű kép világ, nagyszerű humor és valósághű.
Nekem mind a három évad tetszett, bár a második volt talán egy picit gyengébb, és az első volt egyértelműen a legjobb.
Bár az első részben kicsit féltem, hogy megfogom-e kedvelni a karaktereket, nagyon hamar sikerült. Imádom Hardy „dührohamait” a skót akcentusával, és Miller-t is ahogy sokszor Hardy morcossága, távolságtartása ellenére sem adja fel a barátkozást és… ahh, nincsenek szavak mindkettőjüket nagyon megszerettem!
Twitteren írta ki valaki: „Really gonna miss David Tennant yelling "Millahh” " ennyi, egyetértek… :D

Rasz

Az első évad pipa, jöhet a második. :)
Sok helyen olvastam, hogy a giccs határát súrolta a sok lassított felvétel, de nekem nagyon ütött a kiváló zenei aláfestéssel.
spoiler

walksdowonders 

„MILLAAAHHHr!” De fog ez hiányozni! =)

1. évad
Minden epizód végén más-más került a gyanúsítottak listájának élére. Hú, végig nagyon jó volt! Leginkább este, lefekvés előtt néztem és legtöbbször csak az tartott vissza attól, hogy ne egyhuzamban daráljam le, hogy vagy holt fáradt voltam már akkor, vagy rámköszöntött az éjszaka, másnap pedig irány a munka.
Ellie és „Búsképű Lovag” Alec kapcsolatát egyenesen imádtam! Ellie folytonos zsörtölődését valahol meg is tudtam érteni, deee azért persze mindig ott volt Alec-nek, amikor éppen szüksége volt rá. ;)
A gyilkos személyét csak az utolsó előtti részben kezdtem gyanítani, addig bárki más szóba jöhetett, ettől volt iszonyat jó a teljes évad.
Nem volt kérdés, hogy rohanok a másodikhoz. Ha jól emlékszem már ekkor dobtam is rá a 10 csillagot.

2. évad
A két párhuzamos futó szál közül (bírósági és Sandbrook ügy) a tárgyalás számomra sokkal izgalmasabb volt (és idegtépőbb), mint maga a nyomozás. Talán azért, mert sokkal kevesebb lehetséges gyilkosunk volt, ráadásul spoiler-ről már a kezdetekkor lejött, hogy egy pszichopata, onnantól kezdve már nem lepett meg igazán semmi. De a tárgyalás… Ah, a hajamat téptem közben! Az ügyvédeket legalább annyira utáltam, mint az első évad újságíróit (ha nem jobban). :) :)
Jaj amikor az ügyvédnő meggyanusította Alec-et és Ellie-t, hogy titkos viszonyt folytatnak felkiáltottam magamban mélyen, hogy „Óóóó, gyerekek, bár úgy lenne!” :D :D :D #ISHIPPEDTHEMSOHARD

3. évad
Szentül meg voltam győződve róla, hogy az ügyvédnő (annyira unszimpi volt, hogy még a nevére sem emlékszem) fiának újratárgyalásával fog kezdődni az évad, erre kaptam egy erős gyomorszájon rúgást… BAMM! Gyermekgyilkosság után nemi erőszak…
Itt is voltak ám szép számmal gyanús emberkék, de nem éreztem a korábbi évadoknál megszokott folytonos lüktetést. Ráadásul az évad közepe felé már sejtettem, hogy ki lehet a hunyó. De az utolsó epizód… Uh… Összeszorult gyomorral (és ököllel) néztem és hallgattam.

Hmm, elbírnék még legalább 2+ évadot.

(Azóta már rákerestem Google Earth-ön a kis kék lakra West Bay-en. :) Oda akarok reinkarnálódni!) =)

LoneWolf

David Tennant miatt kezdtem nézni ezt a sorozatot és nem bántam meg. Vérbeli angol krimi, kiemelkedő alakításokkal, fordulatokkal, drámával és olyan DW-ből / Torchwood-ból is ismert, nagyszerű mellékszereplőkkel, mint Arthur Darvill (Rory) és Eve Myles (Gwen).


Népszerű idézetek

lipotdorka 

You don't eat fish and chips? What kind of a Scot are you?

Anita_Nánási 

Alec Hardy: You need to understand, Miller. Anyone’s capable of this murder, given the right circumstances.
Ellie Miller: Most people have a moral compass.
Alec Hardy: Compasses can be broken.

Sztavrogin

Becca Fisher: Yeah, here's what I've learned. Don't buy a hotel with a dickhead.
Paul Coates: Good advice. Paul's letter to the Corinthians says much the same.

(1.évad, 5. rész)

Anita_Nánási 

Alec Hardy: What are those?
Ellie Miller: Grapes.
Alec Hardy: What did you bring grapes for?
Ellie Miller: I hoped you might choke on the seeds.
Alec Hardy: They're seedless.
Ellie Miller: Don't be a smart ass.

Anita_Nánási 

I hate the air, I hate the sand. I hate the stupid people, I hate the way they work. I hate their bloody smiley bloody faces. I hate the never-ending sky.

Anita_Nánási 

Ellie Miller: What about you? Are you religious?
Alec Hardy: Yeah. I pray nightley you'll stop asking me questions.

Anita_Nánási 

Alec Hardy: What do we talk about?
Ellie Miller: I don't know, just say yes…
Alec Hardy: Yeah.
Ellie Miller: Thank you, bloody hell!

Anita_Nánási 

Miller, listen to me. That anger you’re feeling, that rage – that’s exactly how I woke up every day for the past two years… I want you to stoke it! I want it to burn hard in you. I need someone as angry as me right now, cos we’re gonna close the case on Claire and Lee Ashworth today!

walksdowonders 

Alec Hardy: Know what I did last night, Miller?
Ellie Miller: Dressed up as Lady Gaga?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján