Kísértethistória (Beetlejuice 1.) (1988) 121

Beetlejuice
92' · amerikai · vígjáték, fantasy 12

4 díj · 6 jelölés

Barbara és Adam Maitland haláluk után a saját házukban találják magukat szellemként. Időszakos nyugalmukat megzavarja egy yuppie család beköltözése. Mivel Maitland-ék túl kedvesek szellemnek, minden igyekezetük az új jövevények megrémítésére hiábavalónak bizonyul…

angol

Képek 11

Szereposztás

Alec BaldwinAdam Maitland
Geena DavisBarbara Maitland
Annie McEnroeJane Butterfield
Michael KeatonBeetlejuice
Jeffrey JonesCharles Deetz
Winona RyderLydia Deetz
Catherine O'HaraDelia Deetz
Sylvia SidneyJuno
Glenn ShadixOtho
Robert GouletMaxie Dean
Hirdetés

Kedvencelte 25

Várólistára tette 77


Kiemelt értékelések

duracell 

Sokat gondolkodtam azon, hány pontosra értékeljem a filmet, mert teljesen más volt, mint amilyennek a leírás alapján képzeltem. A szereposztást mindenképp megdicsérném, minden ismerős arc kitett magáért, a Maitland házaspár elképesztően szerethető, de még a különc Lydiával is könnyen azonosultam. Beetlejuice filmbeli szerepe kicsit meglepett, mert nem erre számítottam, és egy-két helyen nem is volt világos, hogy ő most mit miért úgy csinál, ahogy… Az álomházacska is nagyon el volt találva; az egyetlen probléma a cselekménnyel volt, aminek ugyan volt eleje és vége, közötte azért elég sok olyan is történt, ami miatt könnyen ráakaszthatnánk a katyvasz jelzőt. Nehezen kibogozható, mégis el tudom képzelni az újranézést – Tim Burton rajongóinak pedig mindenképp érdemes időt szakítani rá.

piciszusz 

Kihívás miatt néztem újra(http://snitt.hu/kihivasok/amikor-szulettem). Eleve nem vagyok oda Tim Burtonért, talán egyedül a Halott menyasszony tetszett tőle. Ez a film valami nagy katyvasz. Sok gond van a pali fejében az tuti.

LoneWolf 

Az ilyen filmeket nézve, nem értem, miért vannak oda annyian Tim Burton-ért. Régen rossz, ha minden karakter elviselhetőbb, mint a címszereplő és bizony Beetlejuice átkozottul idegesítő lett. Jobban belegondolva, nélküle sokkal élvezhetőbb lett volna a film, az effektek pedig az akkori viszonyokat tekintve is borzalmasan műek helyenként. Volt benne potencia, a szereposztás is tetszett, azonban ehelyett inkább az első Casper-t ajánlanám azoknak, akik efféle szellemes sztorira vágynak, de még a Beetlejuice rajzfilmsorozat is értékelhetőbb volt ennél, amit asszem anno a Cartoon Network adott angolul.

Gothic01 

Nagyon jól szórakoztam rajta mind a két alkalommal, egy csöppet másra számítottam, de egyáltalán nem problémaként értékeltem ki, hogy ennyire vígjátékos és laza jelleggel rendelkezik, hogy ezek az ijesztgetéshez képest igencsak lényeges fölénnyel bírnak – alkalmassá teszik, hogy egyfajta különc családi filmként több generáció is megnézze közösen összeülve. Az kétségtelen, hogy kell tudni értékelni a Beetlejuice kedveléséhez a sötét, némileg elborult humort, de hogyha ez csak minimálisan is adott, akkor másodpercek alatt a szívébe zárja a történetet és a karaktereket a néző. Sőt, ami azt illeti, nekem már a nevek felsorolásakor fel kellett nevetnem a legelején, amiért ismételten egy olyan Burton művel álltam szemben, ahol a fazonra nyírt gyeppel rendelkező, szabályosan egyforma előkertekből és házakból álló kis utca végén random kiemelkedik egy domb.

Az effektek hagynak maguk után kívánni valót, ha a modern filmekhez akarja őket hasonlítani a nézük, mert a nagy részük eléggé mű… de valamilyen szinten pont ezzel a valószerűtlen groteszkségükkel illenek bele a film világába. Mind a Deetz család keze által végrehajtott bizarr elemekkel és színekkel operáló házátalakítás, mind az elhunytak számára fenntartott szociális központ hozza az otthonos Burton-hangulatot, megspékelve a megdöbbentő hatást azzal, hogy a karakterek időnként összemenve belekerülnek a városról készült makettbe. Egyre jobban sajnálom, hogy nem dolgozta fel az Addams Family-t. Véletlenül se akar hihetőnek tűnni a látvány, de nekem pont ezért tetszett, és nem mondanám gagyinak. A groteszk hatás fokozásaként bejött, hogy a szociális központban a „lótifuti” egy akasztott ember volt, akit így kötelestől húztak ide-oda egy vezetéken, hogy a főszereplő pár mellé kiosztott szociális munkásnak a nyaksebéből is áramlott a füst, amikor cigarettára gyújtott. Magát a karakterét is nagyon kedveltem a szociális munkásnak, illetve az alapötlet is tetszett, hogy az emberek a halál után se tudnak megszabadulni a bürokráciától… ':D Amikor a focicsapattal próbálta megértetni, hogy nem, nem élték túl a balesetet, akkor nagyon nevettem; vagány kis nő.

Imádtam végigkísérni, hogy kudarcot kudarcra halmozva, egyre elkeseredettebben próbálta Barbara és Adam elüldözni a Deetz családot, – akiknek a stílusa és életvitele nem is üthetett volna el jobban az ő kis nyugodt természetüktől – miközben mindig csak közönyösséget kaptak válaszreakciónak, ezzel komikus jelenetek sorát megteremtve. Beetleguese egy roppant „sok” és tenyérbemászó alak, Keaton remekül alakította ezt a nyilvánvalóan zakkant, túlnyomulós figurát, de aki azzal az elvárással kezdi el vele az ismerkedést, hogy Beetleguese félelmetes lesz, az hoppon marad; ez a fickó inkább csak eszelős, de azt félelmetesen színpadias, részint visszataszító benyomást keltő szinten végzi. A kedvencem egyértelműen Lydia lett, ha eleinte egy kicsit fenntartásokkal is kezeltem a „melankolikus darkos lány” klisé miatt, – mintha aki hasonló beállítottságú lenne, vagy pusztán halni akarna, vagy szimplán egy kimondhatatlan tortúrának fogja fel a létezést – egy okos és megnyerő lány, igazán megérdemelte már a hangyás szülei után a normális társaságot.

A „feltűnőbb” humorvonal mellett szerettem a rejtettet is, ami a társadalom kifigurázásából adódott. Még sokszor újra fogom nézni – és remélem, valamikor végre megszületik az, az évek óta levegőben lógó folytatás.

Marcsi0603 

Nagyon régen láttam utoljára ezt a filmet, úgyhogy jó volt felfrissíteni az emlékezetem. Hamisíthatatlan Tim Burton, le sem tagadhatná. Tetszett, bár voltak benne gagyi részek, régebben valahogy jobbnak tűnt, így ez most csak 8/10.

Tekluretta 

Tim Burton egyedi világát sokan ismerjük és nagyon sokan szeretjük is. Valahogy ha az ember az ő filmjeit nézi, belecsöppen egy teljesen egyedi és csak Timre jellemző látványvilágba. Ez valakinek tetszik, valakinek meg nem. Viszont aki szereti Burton stílusát az általában teljesen elégedett a végeredménnyel.
Remek zene Elfmantól (ez megszokott mondjuk egy Burton produkciónál) és nagyon jó effektek (persze egy-kettő megmosolyogtató már, de nem járt el felette az idő).

Burton mester engem ismét megvett.

Popovicsp87 

Eléggé elvont, és inkább ezért vesztett el.
A szereplők nagyon jól játszanak, Keatont fel sem ismertem Beetlejuiceként. Sajnos azonban pont ő az igazi ütnivaló figura. Maitlandéknak volt pár jó jelenetük.
Az effektek is kicsit kopottasak mára.

Lulu23 

Hát ez a film ékes bizonyítéka, hogy Tim Burton látványvilága önmagában nem elég hozzá, hogy értékes és érdekes alkotás szülessen.
Összességében a semmitmondó, az unalmas és a gusztustalan határán táncol. A történet nem igazán érdekes, nem szórakoztató, néha úgy éreztem, nem is igazán koherens.
A kivitelezés néha ripacskodásnak tűnik, máskor meg egyszerű vizuális önkielégítésnek annak a ténynek a mellőzésével, hogy ezt a filmet a vászon másik oldalán valakinek be is kéne fogadnia, és ha mondanivalót nem is, legalább szórakozást illene hordoznia.
Nem tetszett.

pepita_ofelia

A helyzet egyszerű: vagy szereted Tim Burton beteg humorát… vagy nem. Nekem többnyire bejön, szóval jól szórakoztam. De azért egyszer elég volt. (Nem egy Támad a Mars, na.)

Gedi

A rajzfilmsorozat nekem is jobbnak rémlik (bár azt igazából gyerekkorom óta nem láttam), ezt a filmet kissé untam. Azért a 17 éves gót Winona Ryderért megéri. :)


Népszerű idézetek

LukeSkywalker 

Adam: Mennyire képzett?
Beetlejuice: Á. Nos… A Juilliardra jártam… A Harvard Üzleti Iskolában végeztem… Elég sokat utazom. Átéltem a Nagy Pestisjárványt és egészen jól éreztem magam közben. Az Ördögűzőt LÁTTAM VAGY SZÁZHATVANHÉTSZER ÉS MINDEN EGYES ALKALOMMAL EGYRE VICCESEBB LESZ… ARRÓL A TÉNYRŐL NEM IS BESZÉLVE, HOGY EGY HALOTT IPSÉVEL TRÉCSELTEK… NA MIT GONDOLSZ? Szerinted megfelelek?

LukeSkywalker 

Adam: Elolvastad a könyvünket?
Lydia: Igen.
Adam: Tudod követni?
Lydia: Igen. Miért ólálkodtatok Delia hálószobájában?
Adam: Meg akartuk ijeszteni az anyukádat.
Lydia: Mostoha. Különben is, nem tudjátok megijeszteni. Ma éjjel Válium herceggel alszik.

cs_01 

I've seen The Exorcist about 167 times and it keeps getting funnier every single time I see it!


Folytatása

Összehasonlítás

Beetlejuice


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján