Az Usher-ház bukása (1928) 6

The Fall of the House of Usher · La chute de la maison Usher
63' · francia · némafilm, horror

Usherék komor kastélyába érkezik Allan, hogy meglátogassa barátját, Sir Roderick Ushert. A helyiek már érkezésekor furcsa beszéddel kísérik, és Allan a kastélyban tartózkodása alatt ezek a furcsak benyomások csak mélyülnek. Sir Roderick esténként feleségének, Madeleine-nak portréját festi. Minél… [tovább]

Szereposztás

Jean DebucourtSir Roderick Usher
Marguerite GanceMadeleine Usher
Charles LamyAllan

Várólistára tette 18


Kiemelt értékelések

Negative_Singularity

A gótika komor, gyönyörű, de fájdalmas megtestesülése ez a film. Nagyon erős vizuális élményt ad a fekete-fehér látvány, a némán mozgó ajkak, a mozdulatokra helyezett hangsúly, és az egész díszlet, amivel dolgoztak a film alatt. Ez pszichéig hatolt, nyomasztó érzést hagyott bennem, mikor kora este megnéztem, nem is tudtam tudtam értékelést írni, annyira beszippantott a hangulat; nehéz volt ebből kiszabadulni, mintha fojtogatott volna egészen eddig, kis fantomujjakkal a nyakhúson, ó, én köszönöm, ezt a zsenialitást egyszer átélnem: elég volt.

Gabriella_Balkó 

Élő zenei kísérettel néztem meg a filmet a moziban, de valahogy nem jött be az az elektronikus zene. Szerintem egyedül a viharos jelenetnél találták el a film hangulatát.
Érdekes képi megjelenítése volt. A vége kivételével a kinti jelenetek kékesszürke tónusban játszottak, míg a bentiek szépiában.

#Lumiere


Hasonló filmek címkék alapján