Dr. Caligari (1920) 73

The Cabinet of Dr. Caligari · Das Cabinet des Dr. Caligari
67' · német · némafilm, horror, krimi, rejtély

A közvetlenül az első világháború után készült film a német expresszionista filmstílus legnagyobb hatású, legtöbbet idézett alkotása, amely 1958-ban a híres brüsszeli szavazáson bekerült minden idők legjobb 12 filmje közé. Hatása nem annyira a közepes tehetségű rendező, mint inkább a… [tovább]

Teljes film

Trailerek

Képek 11

Szereposztás

Werner KraussDr. Caligari
Conrad VeidtCesare
Lil DagoverJane Olsen
Friedrich FeherFrancis
Hans Heinrich von TwardowskiAlan
Rudolf LettingerDr. Olsen

Kedvencelte 22

Várólistára tette 60


Kiemelt értékelések

dulkap 

Azért az nem semmi hogy 100 évvel korábban, 70 percben is feltudnak építeni egy sztorit, megfelelő feszültséggel és befejezéssel, mikor manapság sokan úgy gondolják, hogy egy ilyenhez minimum 2 órás film kell vagy egy 10 részes sorozat. Ráadásul itt még igazi dialógusok sincsenek.
És hát a mesekönyv szerű díszletek mellett valóban képtelenség elmenni, annyira zseniálisak. Ahogy Werner Krauss szuggesztív alakítása is kiemelkedő pluszt ad a filmhez.

Lunemorte

A képek többet mondanak minden szónál.

AnnaAnn

Erre a filmre nem lehet rosszat mondani. 1920-as születéséhez képest remekmű. Engem is rögtön a díszlet fogott meg, nem lehet elmenni mellette. Azt is azonnal észre lehet venni, milyen ferdén fut minden, érzékeltetve a film egész hangulatát. Az aláfestőzene is nagyon jó volt hozzá. A kedvenc szereplő természetesen a kis gnóm Dr. Caligari, még ha negatív szereplő is. A film vége érdekes volt, nehéz eldönteni, ki az őrült, s ki nem.

fayakezdet

Kb úgy voltam vele, mint iskolában a kötelezőkkel. Untam.

Gabriella_Balkó 

Élő zenei aláfestéssel láttam ezt a filmet is filmklubon. Sajnos sokszor úgy tűnt nekem, hogy viccet csinálnak egyes jelenetekből a zenészek, de azért élvezhető volt mellette a film. A díszlet valami fenomenális, ez a német expresszionista művészet. A film pedig egy nagy csavarral ér véget.

#Nostalgia

Biann

Zseniális, hogy egy olyan film, ami kifejezőképességében ilyen korlátozott (gondolok itt a hang hiányára, a forgatási helyszín korlátosságára és a fekete-fehér megjelenítésre), mégis mennyivel jobban át tud adni egy történetet és a mögötte rejlő szándékot, mint a mai modern filmek.
A szereplők megjelenése kivétel nélkül horrorisztikus, amit csak tovább fokoz, hogy korábban azt olvastam, az erős szemceruzát azért használták, hogy kifejezőbbé, jobban láthatóvá válljon az arcuk. A színészek testbeszéde szinte megszólal, még sincs benne a színház barokkossága.
Ami a történetet illeti, ekkora csavarra nem számítottam, és a biztonság kedvéért utánaolvastam, hogy jól értelmeztem-e (bár egyébként szerencsére a történet elég közérthető volt). Olvastam, hogy az eredeti forgatókönyvírók spoiler
Azok a filmek az igazán jók számomra, amik ennyi érdeklődést és gondolatot keltenek bennem.


Hasonló filmek címkék alapján