Az idő kereke (2021–) 49

Egy széttört világban, ahol létezik a mágia, de azt csak nők használhatják, a történet Moraine-t követi, az árnyékokban dolgozó de befolyásos szervezet, az Aes Sedai tagját. Moraine veszélyes utazásra indul öt útitársával, miközben érdeklődése társai iránt abban rejlik, hogy egyikük egy… [tovább]

angol · angol
angol · angol
angol · magyar

Képek 51

Szereposztás

Barney HarrisMat Cauthon
Madeleine MaddenEgwene Al'Vere
Rosamund PikeMoiraine Damodred
Zoë RobinsNynaeve
Marcus RutherfordPerrin Aybara
Josha StradowskiRand Al'Thor
Daniel HenneyLan Mandragoran
Álvaro MorteLogain Ablar
Michael McElhattonTam Al'Thor
Fares FaresIshamael

További szereplők

Kedvencelte 5

Várólistára tette 159


Kiemelt értékelések

Mongúzparéj

Jaj, na. De mindenki nyugodjon meg, már csak még egy évad.

Bővítés:

kicsit lehiggadtam, nézzük, miért gondolom SOROZATKÉNT rettenetesnek ezt a fércművet.
1. Kameramunka, látvány, utómunka
Egy szakértő, vagy egy operatőr nyilvánvalóan sokkal jobban meg tudná fogalmazni ezt nálam, én szakirányú ismeretek nélkül annyit tudok mondani, hogy egy gimnazista filmes aspiránsban több fantázia van kameramunka terén, mint a sorozat készítőiben. A szögek érdektelenek, unalmasak, a vágás brutálisan furcsa – időnként a párbeszédek végén hosszan elidőz a karakterek hökkent arcán, másodpercekig nézhetjük, ahogy a szemüket forgatják, eltátják a szájukat vagy haragosan merednek a másik szereplő arcába. Utána vágás. Epizódonként 5-6 ilyen is van, és én mindegyiken felröhögtem, ami jelentősen rombolta a beleélést. :'D Azaz nem csak az operatőri munka unalmas és szürke, de a vágószobában sem nagyon voltak naprakészen a srácok. Kivéve amikor valami érdekest vagy izgalmast lehetne mutatni, a harci képek például kapkodóak, a legizgibb lényekből, a myrdraalokból ha összesen 30-45 másodpercet látunk az egész évadban, akkor örülhetünk. Cserében unalmasan fényképezett, díszruhás csajokból és teszkó gazdaságos, egymás vállán sírdogáló aragornokból van elég. Az utómunka az első pár epizódban meglepően jó volt, a cgi szép, a szörnyek brutálisak, a tájak fenségesek – aztán az egész negatívba fordul: a tájak műviekké válnak a sorzat második felére, szörnyet mutatóba se látunk, és amikor jön az utolsó rész… ott már bárcsak ne is látnánk. Valami a nyolcadik epizódnál már nagyon félrecsúszott, a CGI vérgagyi, és valamiért a hatalmas csatát meg se próbálták epikusra csinálni: hét harcos vesz részt benne (nem viccelek), majd az ő elestük után a 4-5 channeler csajszi. A trollok sereg megvalósítása pedig ismét a pre-gimnáziumi éveket idézi. Ma már egy random gamer pistike is rendelkezik olyan számítógéppel, hogy ezt előállítsa – az Amazon „3millió/epizód” szuperprodukciójától ez nagyon kevés. Vagy 3millió forint per epizód volt az dollár helyett?…

A látvány fontos eleme a díszlet – sajnos a széria itt is erősen elmarad még egy mezei számítógépes rpg látványvilágától is. A ruhák konkrétan olyanok, mintha a C&A 2022-es Village Lifestyle kollekciójából származnának, emellett minden folyamatosan atomtiszta, látszik, hogy a jelenet előtt kapta magára a színész, és ez megint csak folyton kidob a sztoriból. A falusi épületek úgy festenek, mint egy Disneyland részleg, esküszöm, még a vonalkód is rajta van a cserepeken, annyira újszerűnek hat minden egyes tárgy és épület. A nagyvárosok izé mind az egy nagyobb város távolról jól néz ki ugyan, de amikor a belső terekhez érünk, minden szűkös, kicsi és teszkós – ha a showrunnerek láttak volna mondjuk egyetlen középkori királyi csarnokot vagy katedrálist, elszégyellnék magukat a világot irányító Aes Sedaiok meh-kategóriás fővárosa láttán. Gagyi, ez a kulcsszó.

2. A sztori
Ezzel az a probléma, hogy nem igazán tudok beszélni róla, több rajta a lyuk, mint a szövet. Nem nagyon derül ki, hogy miért fontos az Újjászületett Sárkány, aki után végigkajtatják a kontinenst (és aki egyébként annyira nem is fontos, tekintve, hogy a nyolcadik részben négy totálisan képzetlen channeler nő fütyire húzza a legeslegnagyobb szörnyhadsereget, amit 3000 éve láttak, Tar Valonban meg ott lakik KÉPZETT mágusnőből több száz, szóval a Sötét Úr esélyeit én igen alacsonynak látom, Sárkány ide vagy oda), mint ahogy az sem derül ki, ki az a Sötét Úr, akit állítólag nagyon meg kell állítani, de azt sem tudjuk, pontosan miben vagy hogyan kéne ezt tenni. Innentől kezdve nem érthető, miért pont azokat a karaktereket gyűjti maga köré Moraine, akiket.
Azaz: nincsenek tisztázva a tétek, nem tudjuk, mi a fenyegetés, ami ellen a hősök megindulnak, innentől a hősi státuszuk sem érthető, csak random karakterekké válnak, akik sodródnak olyan eseményekkel, amiket nem igazán értünk, mert se az eredetüket, se az okukat, de az esetleges kimenetüket nem ismerjük. Moraine-nek kellene elfogadnunk a magyarázatát, ami annyi, hogy „mert ez fontos”?
Oké.
Azt sem igazán tudjuk meg, hogy kik-mik üldözik a főszereplőket, annyi derül ki, hogy „a Sötét Úr akarja őket, mert valamelyikük az Újjászületett Sárkány”. Okkkkké.
A főszál eseményei és mozgatórugói helyett elképesztően sok karakterábrázolást kapunk, főként Moraine-ről, az őrzőjéről, Lanról és az ő love interestjéről, Nynaeve-ről, ami által még inkább a háttérbe szorul a világot érő fenyegetés meg az Újjászületett Sárkány. Van helyette férfias könnyeket hullató Lan, leszbiánus szerelmeskedő Moraine és Lan után epekedő Nynaeve. Mindezzel egyébként sorozatszempontból nem lenne baj, ha nem ez tenné ki a nyolc epizódnyi menetidő 60-70%-át. Más szempontból viszont van baj vele, ugyanis…

…ugyanis ezt a sztorit nem kellett volna hülyén megírni, MERT MÁR MEG VAN ÍRVA. 10+ könyvben.

3. A könyvek
„Robert Jordan könyvei alapján.” Anyátok szeme gödrit, helyesebb lenne a „Robert Jordan brandjét felhasználva”, vagy valami hasonló. Itt most hátrahagyjuk az objektivitást, mert valóban van abban némi szubjektív él, amikor a könyvektől való eltéréseket hozom fel. Például azt, hogy
– a karakterek kicsit sem hasonlítanak a könyvbeli önmagukra.
Moraine a könyvekben kicsit sem főszereplő, inkább afféle útmutató karakter, mint Gandalf A hobbitban: többet nincs ott, mint amennyit igen, csak katalizátorként működik. Az Újjászületett Sárkány szó szerint a leginkább háttérbe tolt karakter. Perrin tutyimutyi lúzer, atomkretén indokkal, Mat gonosz (wtf), Nynaeve egy epekedő kamaszlány, és mind ő, mint Egwene Mary Sue-jellegű Rey Skywalker-szindrómában szenvedő overpowered arc. Lan többet beszél nyolc epizód alatt, mint 15 könyvben, és zokog, sír egy másik őrző halála miatt (aki egyébként öngyilkos lesz…) – na, nem mintha Lan nem nézte volna végig több ezer ember halálát eddig a Fertő ellen vívott magánháborújában, de sebaj.
A mágia egy jolly joker, az osztó pedig Nynaeve és Egwene. Meg kell gyógyítani egy teremnyi haldoklót? Puff, Nynaeve. Fel kell támasztani Nynaeve-et? Puff, Egwene. Útban van több tízezer trollok és enyész? Semmi gond, Nynaeve+Egwene. Girl power. Minek nekünk Újjászületett Sárkány! Pfff, az csak egy férfi, mit akar az.
A gondom mindezzel az, hogy Jordan könyvei TÖKÉLETESEN bemutatják, hogy mi a girl power: a csajok nélkül a Sárkány tehetetlen. És kapaszkodj: a Sárkány nélkül a csajok sem győzhetnének önmagukban. Egyensúly. Mint a való világban, a férfi és a nő (avagy fordítok: a „férfias” és a „nőies” erő, tulajdonságok, energia) kiegészíti egymást, nem dominanciára törekszik a másik fölött. Ha ez történik (ld még Vörös Ajah), ott a dolgok könnyen elcsúsznak.
Ugyanez a helyzet a különböző rasszokkal is: megvan a könyvekben az arabszerű, indiaiszerű, feketebőrű, és ezek között mindenféle árnyalat népessége, külön kultúrák, országok, minden. Ahelyett, hogy ezt adaptálnál, a showkészítők egy világtól eldugott, elzárt kis faluban is olyan népességet alkottak, mintha lemennél Manhattanben egy kávézóba: az afrikai feketék csoportja mellett kínaiak ülnek, a pultnál egy arab vitázik egy indiaival, a tulaj pakisztáni, a barista fehér, a felszolgáló japán. Mindez egy párszáz lelkes, mindentől elzárt, középkorias kis faluban. Miért?… Ezt hogy?… Hogyhogy nem keveredtek 3000 év alatt?… Nem csak kreténség ez, de fölösleges is, mert – ismétlem – az Idő Kereke világában mindenféle rassz és kultúra képviselteti magát. Ez megint valami, ami kidob a sztoriból – ezért kell ellene szót emelnem, nem azért, mert nem szeretnék a főszerepben pl. feketéket látni (a Watchmen sorozatot a Roboraptorral közösen néztük és kibeszélősorozatban kitrágyaltuk, amiből szerintem eléggé lejött anno, hogy semmi kifogásom nincs a színesbőrű szereplők ellen, még akkor se, ha pl. az eredetileg fehér Dr. Manhattanből lesz afro. Azt viszont ijesztőnek és szánalmasnak tartom, hogy egyáltalán ezt a disclaimert ki kell írnom ide, megelőzendő, hogy sértődött rasszistának nevezzen valaki.).
A kőarcú Lan és a többi őrző sírdogálása, a „mindent én csinálok” multifunkciós karakterré előlépő Moraine, a retardált határvidékiek ("Nem fújhatjuk meg Valere kürtjét, bár most egy 10szer akkora sereg jön ellenünk, mint amekkora miatt múltkor megfújtuk, mert a Sárkánynak tartogatjuk"), a feleségét véletlenül megölő Perrin, aki nem ránt fegyvert két enyész és egy kattant árnybarát ellen, akik épp elemelik Valere kürtjét, kb. a legfontosabb varázstárgyat a világon, mert ő nem szereti az erőszakot… Lemészárolták az originál karaktereket és valami olyan katyvaszt hánytak helyettük a képernyőre, ami még a saját, sorozatra készített világuk rendszerén belül is zavaros, érthetetlen és kretén.
Ami külön zseniális, az a visszatekintés a régmúltba az utolsó részben, ahol az eredeti Sárkány, Lews Therin Telamon szerepel. A jelenetben találkozik a női mágusok vezetőjével, hogy megkérje: segítsen neki lezárni a Sötét Úr börtönét, mielőtt az elszabadul. Erre a nő: „Nem, mi itt maradunk, és majd építkezünk a romokból.” HOGY MI? Úgy gondolnám, egy „a Sötét Úr” nevű arc megállítása elég jó ötlet, erre a női Aes Sedaiok azt mondják, hogy „á, most inkább nem”. Elegáns jelenet, egy percben lerombolja a sorozat girl powerrel kapcsolatos valamennyi mondanivalóját. Ráadásul olyan kreténül van megírva, hogy az nem igaz: bejön a nő, és (nyilván azért, hogy a hülye egybites néző tudja, ki az) köszöntésül azt mondja:
– Lews Therin Telamon, az Újjászületett Sárkány.
Na majd legközelebb, amikor kihívom a duguláselhárítókat, és jön be a szaki a házba, én is így köszönök:
– Kovács Tibor László, vízvezetékszerelő.
Meglátjuk, hogy hat. Lehet, hogy a csávó válaszul berongyol a Fertőbe és lezárja a Sötét Úr börtönét.
Ez a rosszul megírtság egyébként az egész sorozatra jellemző, a karakterek nagyon fura dolgokat mondanak egymásnak, ok nélkül egymásba szeretnek, minimális expozíciót kapnak – kivéve Moraine. Mondjuk az őt alakító Rosamund Pike a show egyik fő producere, szóval most lehet ez a meglepődés helye. De valójában csak lassú ütemben tapsolok.

Összegezve: a sorozat önmagában nézve is zavaros, a könyveket nem ismerőknek szerintem követhetetlen, a saját rendszerén belül is következetlen és rosszul megírt. De cserébe a kivitelezése legalább erős közepessel indít, amiből az igénytelen gagyiba csúszik 3-4 rész után. Ott már a fejemet fogtam – a harmadik résszel elengedtem minden elvárásomat a könyvadaptálás kapcsán, és csak egy nézhető fantasy sorozatot szerettem volna látni. Nem sikerült, ez önmagában nézve egy béna, középszerű, lackluster valami. A Trónok harca többek között a jó írásnak és a könyvhűségnek hála popkulturális szegletkővé lett – a Wheel of Time pedig többek között a tehetségtelen megírásnak és a könyvhűtlenségnek hála egy gagyizó, totyogó, bénácska szörnyes Szomszédok lett. A Trónok harcáról beszélgettek emberek reggel a buszon, a poszterei elborították a városokat, mémek és utánzók tengere indult. Ha a Wheel of Time nem kezd magával valamit a második évadra, akkor pedig még csak harmadik évad sem lesz.
Brandon Sanderson, aki tanácsadóként szerepelt itt, elárult minket, srácok.
És ha erre elég 3 millió dollár epizódonként… akkor tisztelettel kérem, hogy a 2022-es Amazonos LotR-széria kapjon 300-at részenként. Vagy inkább el ne készüljön. Pusztán annyitól, hogy Galadriel fekete férfi lesz benne, Szauron pedig egy mozambiki birkózó, még nem lesz nézhető az sem.

2 hozzászólás
Kiskakukk 

Sajnos ez is csak egy Tesco gazdaságos fantasy. :(

Nem olvastam a könyveket, de a sorozat előadásmódja sajnos roppant érdektelen. Kár.
A sablonos történet (közelgő veszedelem, kiválasztott, fény-sötétség harca, stb-stb) nem zavar, mert ezt is elő lehet bitang hangulatosan adni. De itt valami nagyon félresiklott…

Szencsike 

Ránéztem a könyves adatlapjára és rájöttem, hogy ez a sztori is a nehezen adaptálható történetek közé tartozik. Nagyon komoly világépítés van benne, látszik, hogy ezt is a világával együtt kell megértenünk. Sajnos én nem ismerem a könyves eredetit, és igen, ez hiányozni fog, nagyon.
Ha a pozitívumokat kell nézni, akkor érdekes, izgalmas, nagyon sokrétű világ, amiben öröm lenne megmerítkezni, de élek a gyanúval, hogy a sorozatban csak a felszínt kapargattuk meg. Nagyon szépek a díszletek, a kosztümök, az biztos, hogy a külsőségekre ügyeltek és a cgi-re sem lehet panasz. Volt néhány figyelemreméltó dolog benne (aes sedai-ok és a védelmezőik kapcsolata, az egész aes sedai világ, Sárkány-mitológia), ám a lényeges események (ki lesz az Újjászületett Sárkány), valahogy nem kötött le. A kis kiválasztottak egyáltalán nem voltak szimpatikusak, Perrin uncsi volt, Rand egy s…fej, Mat volt talán az egyetlen, akiben láttam valamilyen fantáziát, de a végére ő is mintha elfogyott volna. A két hölgyemény pedig, Egwene azt se tudja mit akar, Nynaeve-nek peig túl nagy az arca a a jelentőségéhez képest, de belőle is csak ábrándos szemű szerelmes lett az évad végére. Igazából akik bármit is számítottak azok Moiraine és Lan voltak, ha csak róluk szólt volna az évad az is izgalmas lett volna.
Van egy jókora Gyűrűk Ura és Trónok Harca utánérzetem a sorozattal (világépítésben mindenképpen ugyanolyan hatalmas a történet mint a másik kettő), de elég hullámzó lett. Voltak nagyon jó pillanatok benne, de sokszor uncsi volt. Amolyan szódával elmegy sztori, viszont összességében érdekes annyira, hogyha lesz második évad, akkor folytassam.

dontpanic

Kezdem azzal, ami tetszett:

– fura lehet, hogy ez az első, de öröm volt nézni egy mai fantasy sorozatot, ami nem sötét, borongós, szürke. Itt végre vannak színek, és minden jelenet kellően világos! Már ez nagyban hozzátett az értékéhez, és valahogy azt éreztem, nem pusztán esztétikai választás ez, hanem nagyon is organikusan a világ része.
– idetartozik, hogy abszolút látszik, hogy hatalmas költségvetése lehetett ennek a sorozatnak, és ez jól is áll neki. A jelmezek, a helyszínek, mind-mind tetszetősek, igényesek, legyen az valódi háttér vagy CGI. Egyetlen kivétel van jelmezek terén, méghozzá Nynaeve ruhái. Értem én, hogy nagyon helyesen távolodunk a hiperszexuális női fantasy jelmezektől, szuper! De azért a ló másik oldalára sem kell átesni, és konkrétan előnytelen cuccokat adni valakire, nemtől függetlenül…
– tetszett a háttérvilág. Szuper, hogy spirituális háttér is van, nem csak társadalmi! Az időkerék koncepciója nagyon tetszett, volt néhány ütős mondat ezzel kapcsolatban.

És akkor a negatívumok:
– nagyszerű, hogy volt büdzsé a kosztümökre, de valahogy a karakterépítésre már nem jutott idő. Az első részben kapunk 4 (+3) ígéretesnek tűnő főszereplőt, akik aztán a világ legunalmasabb karaktereinek bizonyolnak. Nem-történik-velük-semmi!!! A sorozat nagyrészében csak sodródnak, és a karakterük tökéletesen statikus marad. Ez főleg a fiatalabb négyesre igaz. Még Perrin a legizgalmasabb spoiler. Az ember várja, hogy ezt a szálat viszik majd tovább, hogy lesz valami – bármi – jelentősége, de semmi. Súlytalan marad. (Sokat megmagyaráz, hogy olyan ismerős szerint, aki olvasta a könyvet, ez a momentum a regényben nem szerepel.)
Itt van Rand és Egwene, akiknek a szerelméért drukkolnunk kéne, de két ennyire unalmas szereplőt akár együtt, akár külön-külön is rég láttam már. Amikor együtt vannak, akkor Rand általában s**gfejként viselkedik, szóval inkább annak drukkolnék, hogy menjenek szét. spoiler
Mat volt a kedvencem a négy közül, neki még valami személyisége is volt, ami szerintem inkább köszönhető a színésznek, mint a forgatókönyvnek… de ő meg nem kapott elég játékidőt, és ha jól tudom, a második évadra lecserélik a színészt, szóval erről ennyit…:P
– ez a sorozat a részek nagy többségében szimplán unalmas. Az első három rész után hosszas unszolásra voltam csak képes továbbnézni, annyira nem érdekelt. Adtam neki esélyt, és a középtájon lévő részek egészen izgalmasak voltak, amikor többet megtudtunk az Aes Sedai-ok és a Warderek világáról. Ez a szál volt az egyetlen, ami érdekelni is tudott, és még akár néztem volna tovább is.
De ha megnézzük, az első rész honnan indul, és az utolsó hova fut ki – tulajdonképpen ebben a sorozatban nem történik semmi. :D spoiler
– én nem olvastam a könyvet, és gyanítom, hogy ezt a sorozatot inkább a hardcore rajongók értékelik. Nincs bajom azzal, ha nincs a szánkba rágva egy fantasy világ minden eleme azonnal, és hogy van, aminek a jelentősége csak később derül ki, és csak csepegtetik az infókat. De itt, főleg az utolsó rész kapcsán már teljesen azt éreztem, hogy annyi ismeretlen faktor van, amit csak az érthet, aki olvasta a könyvet, hogy kicsit kezdtem elveszíteni az érdeklődésemet….

Adni fogok a második évadnak is esélyt, mert kíváncsi vagyok bizonyos szálak folytatására, de ez így összességében egy látványilag gyönyörű, de mérhetetlenül felejthető valami lett…

ppayter

Már szinte elfelejtettem, hogy mekkora Tolkien-nyúlás az eleje a regénysorozatnak… de hogy ilyen nyilvánvalóan lemásolják még az üldözős jelenetet is a bakföldi révnél, rögtön az első epizódban, az azért meglepett. Amúgy nem olyan rossz ez, költöttek a látványra, jók a helyszínek (cseh meg szlovén hegyek) egész sok a tisztességesen összerakott díszlet, nem kínos a CGI, megdöbbentő módon Nynaeve sokkal kevésbé irritáló (eddig?), mint a könyvekben, szóval kap egy esélyt így a bevezető három rész után is.

Update az első évad után: szerencsére elég régen olvastam a regényeket, meg nem is nőttek különösebben a szívemhez (pláne nem az egyébként is bénácska első kötet), úgyhogy önmagában az alapanyagtól eltérés nem zavart annyira, mint az Apple-féle gyalázatos Alapítvány sorozat, vagy éppen a Witcher esetében. Ettől függetlenül eléggé összecsapott lett, sokszor logikátlan, valószínűleg a regényeket egyáltalán nem ismerő nézőnek is feltűnik, hogy hiányzik egy csomó minden a sztoriból, aminek amúgy ott lenne a helye, hogy összeálljon a kép, úgyhogy a csillagozás nem változik.

Moyandra 

1. évad: Először is leszögezném, hogy nem olvastam még a könyvsorozatot, így teljesen laikusan és úgymond tudatlanul indítottam el a sorozatot, tehát nem volt összehasonlítási alapom, így nekem nagyon tetszett.
A mostanában látott fantasy sorozatoktól eltérően (lsd Witcher, Shadow and Bones) itt egész jó világbemutatást láthatunk, talán éppen ezért az első évad viszonylag lassan csordogál, sokkal inkább a karakterábrázolás és a mágia rendjének bemutatásán, valamint a szereplők közti dinamikán van a hangsúly, mintsem a tényleges akción. És valószínűleg itt lehet a magyarázat, miért is tetszett ennyire, hiszen engem általában a mágia és az adott világ rendszere érdekel a legjobban, és ebből egész sokat kaptunk (imádtam pl az aes sedai-ok és az őrzőik közötti kapcsolat bemutatását, valamint a Fehér Toronyban lévő (érdek)kapcsolati láncolatot). Párszor mondjuk még én is éreztem, hogy egy-egy jelenet vagy történés a könyvben bizony sokkal részletesebben és érthetőbben történhetett, de ennek ellenére véleményem szerint végig követhető a cselekmény, szép felvezetőként szolgál a további évadokhoz.

Néhány dolgon persze én is húztam a szám, pl az utolsó részek CGI megvalósítása valami botrányos az első részekéhez képest (itt mondjuk nem is értem mi történhetett, mintha elfogyott volna a pénz vagy a lelkesedés), illetve az 5 „kiemeltebb” karakter közül 3 szörnyű érdektelen/idegesítő. Engem a cast diverzitása egyáltalán nem zavart, hiszen nem tudom milyennek voltak megírva a szerepek eredetileg. Az intro és a zene viszont végig fantasztikus, ezeket nagyon eltalálták a készítők. És habár nem vagyok nagy Rosamund Pike rajongó, el kell ismerni, hogy itt bizony ő volt a főszereplő, és ehhez mérten nagyon is jól játszott bár más értékeléseket olvasva látom, hogy neki pont nem kellett volna ilyen nagy hangsúlyt kapnia :"D én mindenesetre az ő és az őrzője karakterét bírtam a legjobban Csak mellékes megjegyzés, de nekem kisebb szívfájdalom volt, hogy a beharangozott és minden előzetesben kiemelt Álvaro Morte mennyire keveset és kevéssé jelentős szerepet kapott, remélem az ő szála azért még visszaköszön a későbbiekben.

Mindent összevetve olyan 7-7,5 csillagot érdemelne, de mivel az utóbbi időben alig van sorozat(és film) ami lekötne, ezt pedig 1 nap alatt ledaráltam, illetve bízom a további évadokban, megelőlegezem a 8-at.
És egy utolsó gondolat: A sorozat után szinte rögtön elkezdtem a könyveket is olvasni, és sokkal érthetőbb és élvezetesebb így, tehát aki hozzám hasonlóan még nem olvasta a könyvsorozatot, annak azt tanácsolom: jobb a sorozattal kezdeni, hogy legyen némi fogalmunk az Idő kerekéről, és ha már kellőképpen berántott a világ, utána elolvasni a 15 könyvet.

2. évad: meh. Amennyire szerettem egyfajta guilty pleasure-ként az első évadot, annyira nem jött be a második. Ha valamilyen csoda folytán lesz 3. évad, folytatom, de inkább átpártolok a könyvekhez.

ftamas 

Van ahol nem rossz a megvalósítás, de sokszor teljesen szembe mentek a könyvsorozattal, ami nem is lett volna rossza, ha a jobban csinálják, de nem. Vannak szereplők, akik elfogadhatóak, másnál, meg teljesen oda nem illőek.

Kinopio_cryptro 

Nagyon régen olvastam a könyveket – sajnos nem az összeset- és nagyon megszerettem a történetet, így mikor megláttam, hogy sorozat formájában „testet” öltött, nem igazán volt kérdés, hogy megnézem.
Nos, itt egy picit csalódtam, hiszen nem a könyvekből jól megismert történetet adja vissza, ami pozitív is, meg negatív is, és természetesen valamilyen szinten szükségszerű is. Pozitív, hiszen egy alapjaiban megegyező, mégis új történetet kapunk. Negatív, hiszen könyvek feszes tempója fellazul és néhol lassúvá válik.
Amiben viszont nem csalódtam, az a látvány. A varázslatok lenyűgözőek, a sötétség teremtményei egyszerűen lélegzetelállítóak, a helyszínek elképesztőek.
A kaszting sajnos egészen felemásra sikeredett. Ugyan a legtöbben hozták a karaktert, de lehetett volna hova javulni ebben. spoiler
Ugyan nem ez fogja a Gyűrűk Urát letaszítani a trónjáról, de azért ajánlott alkotás lett.

Evelin_Szoták

Nem olvastam (még ^-^) a könyveket, így nem igazán tudtam mit várjak ettől a sorozattól. Nem is vártam sokat, tekintve a korábbi értékeléseket, viszont nekem ez kifejezetten tetszett. A zenéket egyszerűen imádom benne!
A sztorinak kicsit tényleg trónok harca beütése van, de hát azt is imádom, szóval hol ezzel a gond? :D
Lehetett volna kicsit több rész is, de úgy látom, hogy lesz 2. évad, úgyhogy kíváncsian várom! :)

balage 

Nem rossz, de sajna sok mindent megváltoztattak a könyvhöz képest (olvastam a teljes sorozatot) szerintem hátrányára, ráadásul „kötelező” elemként mind a homoszexualitást, mind a rasszok keverését teljesen feleslegesen belekeverték.


Népszerű idézetek

Bookwormie 

Az élet csak álom, amiből fel kell ébrednünk, hogy ismét álmodhassunk.

2. évad 7. rész – Daes Dae'mar

Hasonló filmek címkék alapján